Waarom Gluten een groot probleem voor je gezondheid kunnen zijn

(Voedsel)allergieen ontnemen je de adem.

Andersom kan ook: de manier van ademen die je allergieen weghaalt...

Quote:
- the inflammation brought about by undetected food intolerance causes snoring, sleep apnoea and can lead to hypoxia. But research now shows we can reduce inflammation and relieve sleep apnoea with simple dietary changes.

https://www.foodintol.com/latest-news/12-lifestyle-news/7-7-snoring-and-sleep-apnea

Quote:
The newest research findings (as well as tons of online anecdotal testimonies from patients who've tried gluten-free diets) are linking celiac and gluten to poor sleep, sleep disorders, and obstructive sleep apnea.

http://www.cpapsupplyusa.com/blog/post/2013/09/12/sleep-apnea-and-gluten.aspx

 
Gluten: de recent (laatste 10-15 jaar) geexplodeerde epidemie van glutenallergie valt te verklaren door het gebruik van roundup- glyfosaat.

Quote:
Dr. Seneff's research reveals that when it comes to gluten intolerance and celiac disease, the problem actually doesn't stem from genetically modified organisms (GMOs).

Rather it’s related to the use of glyphosate just before the harvesting of many of the non-organic wheat crops, in order to reduce the amount of residue that needs to be cleared and to get a head start on next year’s weeds.


Quote:
Glyphosate causes gut dysbiosis (a condition of microbial imbalance in your intestines that can lead to gut inflammation and leaky gut) and an overgrowth of pathogens. Sulfur, and the sulfur pathway, plays in important part in optimal health, and when your gut is inflamed, your body’s ability to transport sulfate is impaired.

This is in part why Dr. Seneff recommends soaking in magnesium sulfate (Epsom salt) baths rather than taking a sulfur supplement (such as chondroitin sulfate, for example.) This way, it can bypass your gut mucosa. The sulfur pathway is also implicated in celiac disease, and this is the connection between glyphosate exposure and celiac.

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/09/14/glyphosate-celiac-disease-connection.aspx?e_cid=20140914Z1_SNL_Art_1&utm_source=snl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20140914Z1&et_cid=DM55859&et_rid=658473774

 
Quote:
'Glutenallergie is een hype' http://t.co/BXnq7yTrzT


Quote:
"Maar glutenvrij eten doe je niet voor de lol, " zegt patiënt Veronique Hunscheid. "Het kost namelijk veel tijd en energie."


Het bespaart juist veel tijd en energie als al die granen niet geweekt hoeven te worden.

 
Quote:
Let's not forget that gluten causes leaky gut. Pioneering researcher Allesio Fasano, M.D. discovered that in the presence of gluten, our gut's epithelial cells release zonulin; this opens up the tight junctions so that undigested food particles can escape into the bloodstream. Then our immune system attacks the invaders. This response happens to everyone anytime they eat gluten. http://chriskresser.com/pioneering-researcher-alessio-fasano-m-d-on-gluten-autoimmunity-leaky-gut http://chriskresser.com/pioneering-researcher-alessio-fasano-m-d-on-gluten-autoimmunity-leaky-gut

comments http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/12/15/food-allergies-gut-flora.aspx?e_cid=20141215Z1_DNL_art_2&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art2&utm_campaign=20141215Z1&et_cid=DM62434&et_rid=763961051

 
Quote:
Graan bevatte vroeger maar zo'n 10 procent van de gluten van nu (en bovendien veel minder schadelijke gluten). Dit heeft voor veel mensen veel impact op hun darmslijmvliezen en daarmee op de opname van voedingsstoffen.

Bron: Rineke Dijkinga, Weetjes over (h)eerlijk eten, p. 64

 
http://www.npo.nl/artikelen/keuringsdienst-van-waarde-over-gluten

Gluten

Gluten. Het zit vaak in ons eten maar niemand weet wat het is. Behalve dat het de gezondheid kan schaden. Daarom heb je tegenwoordig glutenvrij, steeds meer en lekker duur. De KVW op zoek naar het onzichtbare gevaar.

Vorige uitzending van keuringsdienst van waarde ging over spelt.
Dat had ongeveer dezelfde insteek: spelt is niet gezond, maar wel een modegril.
Die boodschap vind ik wel schrijnender nu die over gluten gaat.
De consument die massaal begint door te krijgen dat gluten schadelijk zijn (in de VS zou de helft van de mensen bewust glutenvrij eten!), wordt afgeschilderd als onderhevig zijn aan de laatste mode.
Gelukkig werd wel auteur Perlemutter aan het woord gelaten over allerlei ontstekingsziekten als gevolg van het eten van gluten.
Echter wel werd de volstrekt niet houdbare uitlating zo maar weer even in de ether gegooid door niemand minder dan de voedingswetenschapper Brouns die zei dat het niet wetenschappelijk aangetoond was dat gluten kwaad kunnen.
Als iets niet waar is, dan is het dat wel.
Waar is de onderzoeksdrang van de redactie van dit programma gebleven?
Is dit een geldkwestie of iets anders?

Wetenschappelijke publikaties over het gevaar van gluten:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/?term=gluten
http://www.greenmedinfo.com/search/google-cse#gsc.q=gluten

Roosgoesgreen werd gisteren geinterviewd in het programma over gluten: http://www.roosgoesgreen.nl/
 
je hebt mensen die ECHT niet tegen gluten kunnen, en dan natuurlijk de hype-aanstellers:

Al ziek van een kruimel

FABIENNE MEIJER

Glutenvrij eten is een hype en dat is een gruwel voor mensen die echt geen gluten verdragen; zij worden niet serieus genomen. En dan gaan restaurants er ook nog eens slordig mee om.

Barbara Roelofs (26) eet al jaren geen gluten: een mengsel van eiwitten die in onder meer tarwe zitten. Niet omdat ze meedoet aan de hype of omdat ze wil afvallen. Ze kan niet anders; ze heeft coeliakie, de medische term voor glutenintolerantie. Als ze gluten eet, wordt ze ziek, doodziek. "Als ik vertel dat ik glutenvrij moet eten, krijg ik reacties in de trant van: Dat heb je toch helemaal niet nodig? https://blendle.com/i/het-parool/al-ziek-van-een-kruimel/bnl-par-20150430-4227138

 
hype-aanstellers

Klinkt erg negatief over een groep die gelooft dat gluten ongezond voor hen is. In mijn ogen een geloof wat heel terecht is. Gluten zijn ongezond, ook voor mensen die -nog- geen coeliakie hebben.
 
Ik denk eerder dat er twee soorten mensen zijn met glutenintolerantie de eerste zijn de mensen die er direct heel ziek van worden dat weet iedereen.
En de tweede groep zijn de rest van de mensen die hebben er minder snel last van. Maar dat is op de lange termijn een veel groter probleem omdat de oorzaak dus moeilijker te aan te wijzen is en het ook veel langer duurt voor je van de klachten af ben.
 
Wat je hier beschrijft is het verschil tussen een allergie en een intolerantie. Bij een allergie is de reactie vrijwel onmiddellijk, bij een intolerantie is deze vertraagd.

Mike
 
Het grote verschil zit hem er bij mijn weten in dat bij allergie het immuunsysteem de klachten geeft door een reactie op in dit geval de gluten. Maar bij een intolerantie doet het immuunsysteem niet mee. Het lijkt mij het beste om producten met gluten maar te gebruiken om het bodemleven te verrijken dat groeit er misschien nog iets goeds van.
 
http://www.blikopnieuws.nl/2015/231223/schimmel-mogelijk-de-oplossing-voor-gluten-allergie via http://www.leefbewust.com/2015/nieuws/070815.html

Maastrichtse wetenschappers hebben aangetoond dat een bepaald enzym van de schimmel Aspergillus niger in staat is om gluten als het ware in stukjes te knippen en te verteren, nog voordat ze de maag verlaten. Het enzym (een zogeheten prolyl endoprotease) is voor het onderzoek als voedingssupplement gebruikt en onderzocht bij twaalf gezonde vrijwilligers.

http://www.demorgen.be/wetenschap/nieuwe-antiglutenpil-helpt-niet-bij-echte-intolerantie-a2412242/ via http://www.leefbewust.com/2015/nieuws/070815.html

DSM verkoopt het enzym inmiddels als ingrediënt voor een 'glutenpil' die sinds twee weken te koop is in de VS en hoopt nog voor het eind van het jaar een dergelijk product in Europa te introduceren. De pil is niet geschikt als vervanger van het glutenvrije dieet dat coeliakie-patiënten volgen. Hij kan wel uitkomst bieden voor mensen die weliswaar geen coeliakie hebben, maar toch klachten krijgen na het eten van glutenrijke granen.
 
Ik weet al dat volgens wapf eten, glutenvrij eten betekent. Echter dit geldt helemaal voor mensen met autoimmuunziekten:

My advice is that ANY patient with one of the following diagnoses be taken off ALL grain and ALL dairy products until their involvement is ruled out.

Addison's Disease
Autoimmune hemolytic anemia
Celiac disease
Childhood asthma
Chronic autoimmune hepatitis
Dermatitis herpetiformis
Grave's disease
Insulin dependent (type 1) Diabetes mellitus
Lupus erythematosis
Myesthenia gravis
Pernicious anemia [100% also suffer total lack of stomach acid]
Polymyalgia rheumatica
Scleroderma
Sjogren's syndrome
Thyrotoxicosis
Ulcerative colitis
Vitiligo http://www.earthclinic.com/cures/vitiligo.html

 
Over die gluten pil:
Het lijkt een onschuldig enzym, maar pas maar op met dat soort pillen.
Ik dacht ooit dat ik mijn lactose intolerantie kon oplossing met lactase pillen.
Dat heeft uiteindelijk alleen maar kwaad gedaan.

Ik zie dit soort toleranties als een reactie van het lichaam dat er troep gegeten wordt. Dan is pillen slikken om die troep toch erin te kunnen blijven proppen de verkeerde weg.
 
Als je gluten eet, maar helemaal als je coeliakie hebt, dan kun je jezelf allerlei ziekten op de hals halen. Ik las net een comment bij een rubriek over kanker:

Cancer maybe due to Celiac. Gluten can lower nutrients absorbed so cells are not made right to work right and burn oxygen and pH is low. The liver may not detox well with Celiac. No gluten/dairy/soy/sugar/GMO...vitamins/good oils/minerals...LDN..probiotic...detoxing may help...fish oil/Mg/zinc/Vit C, Vit D3 etc. http://tinyurl.com/opcdem3

 
Niet door coeliakie veroorzaakte glutenovergevoeligheid (NCGS)

Het vermijden van gluten is onderwerp van discussie. Is het een gezondheidshype die het dagelijks eten en drinken onnodig complex maakt, of is het juist bittere noodzaak voor glutengevoelige mensen dit eiwit uit hun voeding te elimineren? In deze discussie is het relevant kennis te nemen van de meest recente wetenschappelijke publicaties op dit gebied. Als je zoekt op het sleutelwoord ‘Non-celiac gluten hypersensitivity’ in Pubmed, tref je een aantal publicaties. Deze gaan verder in op de vraag hoe deze glutenovergevoeligheid tot stand komt en hoe diagnostiek plaatsvindt.

In één van die publicaties bespreken gastro-enterologen dr. Steffen Husby van het Hans Christian Andersen academisch kinderziekenhuis in Odense, Denemarken en dr. Joseph Murray van de Mayo Clinic in Rochester, Amerika mogelijke oorzaken van deze overgevoeligheid voor gluten.

Het begrip ‘non-celiac gluten hypersensitivity’ (NCGS) duidt op ‘niet door coeliakie veroorzaakte gluten overgevoeligheid’. Het begrip werd onlangs geïntroduceerd als een aandoening die mogelijk veel voorkomt: patiënten meldden op gluten te reageren zonder dat ze symptomen van coeliakie vertoonden. NCGS zou vaker voorkomen dan coeliakie. Schattingen lopen uiteen van 2-10% van de bevolking, daar waar de prevalentie van coeliakie in het westen op 1% ligt. Specifieke kenmerken van coeliakie zijn de antilichaamproductie tegen het antigeen transglutaminase 2, karakteristieke histologische veranderingen van het lumen van de dunne darm en de genetische typering HLA-DQ2 of DQ8. NCGS daarentegen kent wel een gastro-intestinale reactie op gluten, maar ook symptomen zoals bijvoorbeeld hoofdpijn of concentratiestoornissen (Catassi et al., 2015).

De diagnose NCGS is vooral gebaseerd op het klinisch vermoeden van een overgevoeligheid voor gluten, terwijl de specifieke kenmerken voor coeliakie afwezig zijn. Slechts weinig is gepubliceerd over dubbelblind placebo gecontroleerde voedselprovocatietesten. Deze test is de meest betrouwbare test om een voedselallergie of- intolerantie vast te stellen. De patiënt krijgt hierbij een aantal testvoedingen. De patiënt en de arts weten niet welke allergenen in de verschillende testvoedingen zitten. Vervolgens bekijkt men op welke testvoedingen de patiënt goed of slecht reageert. Zo wordt duidelijk voor welk voedingsmiddel de patiënt allergisch is.

Onderzoekers benoemen de immunologische reactie op amylase trypsine remmers (ATI’s) als de pathologische reactie die leidt tot NCGS maar hiervoor zijn meer aanwijzingen noodzakelijk. ATI’s zijn eiwitbestanddelen in tarwe en aan tarwe verwante granen. Uit onderzoek blijken deze ATI’s sterke triggers voor ontstekingsreacties van het aangeboren immuunsysteem. Coeliakie is daarentegen gemedieerd door IgE respons van het verworven immuunsysteem. Dit maakt de manifestatie van een intolerante reactie op ATI’s anders, breder en trager Onderzoekers adviseren bij een vermoeden van NCGS voedselprovocatietesten te gebruiken voor het stellen van de diagnose (Husby & Murray, 2015).

Het hele artikel is hier http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4447038/ in te zien.

Bron:
Catassi, C., Elli, L., Bonaz, B., Bouma, G., Carroccio, A., Castillejo, G., … Fasano, A. (2015). Diagnosis of Non-Celiac Gluten Sensitivity (NCGS): The Salerno Experts’ Criteria. Nutrients, 7(6), 4966–77. doi:10.3390/nu7064966
Husby, S., & Murray, J. (2015). Non-celiac gluten hypersensitivity: What is all the fuss about? F1000prime Reports, 7, 54. doi:10.12703/P7-54 http://www.vngk.nl/algemeen/niet-door-coeliakie-veroorzaakte-glutenovergevoeligheid-28ncgs29.html via http://www.leefbewust.com/2015/nieuws/040915.html



 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.470
Berichten
499.189
Leden
8.630
Nieuwste lid
Rene Collaer
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan