Hoi, ik lees hier weinig over gluten en dan voornamelijk over gluten gevoeligheid. Ik heb mij de laatste weken aardig verdiept in de materie gluten.
Wat zijn gluten?
Gluten zijn eiwitten van granen. De meeste granen zitten in tarwe, rogge en gerst. Maar ook in spelt, couscous, mais, rijst, gierst.
Naar het schijnt zijn 7 op 10 mensen glutengevoelig! Als dat zo is, dan spreken we over epidemische vormen, want gluten kan heel veel schade toebrengen aan je lichaam.
De gluten die onze ouders aten bevatte veel minder gluten dan de gluten die wij nu eten. Gluten kunnen de darmwand beschadigen en na verloop van tijd kan een lekkende darm ontstaan. Gluten kunnen gaan gisten waar de Candida kan groeien en ook door de darmwand heen kan groeien. Het valt mij op hoe vaak mensen brood verdedigen met een fanatisme van een verslaving: Uitspraken als: ""Ik vind het gewoon lekker of ik heb het nodig anders voel ik mij futloos"
Wel eens gedacht dat het best eens de Candinda zou kunnen zijn die onze drang naar brood controleert?
Gluten kunnen de darmvlokken beschadigen waardoor de opname van vitamines, mineralen, vetzuren minder worden. Na verloop van tijd kan een deficiënte van mineralen en vitamines een behoorlijk ratio aan symptomen geven.
Ook lossen de meeste gluten niet op in 1 of 2 eiwit moleculen maar in meerdere eiwit moleculen. Komen deze meerdere moleculen in je bloedbaan dan worden ze over het algemeen gezien als een antigeen. Je lichaam zal hierop reageren met een immuunreactie, dat kan lang goed gaan met milde of geen klachten.
Maar na verloop van tijd zal de immuun reactie zich elders manifesteren, net waar genetisch je zwakkere plekken zitten. Daar zal je immuun reactie zich vaak nestelen als een auto immuunreactie, omdat mensen niet de link leggen met een gluten gevoeligheid en zich in dit geval blijven vergiftigen met gluten en de auto immuun ziekte in stand houdt door het eten van gluten.
Ik heb hier een aantal filmpjes ( eentje in het Nederlands, niet zo uitgebreid maar wel makkelijker om het te begrijpen ) en een Engelse video die uitgebreider is.
Graag hoor ik jullie mening en nodig ik je uit om je eens in deze materie te verdiepen.
Ivo
Wat zijn gluten?
Gluten zijn eiwitten van granen. De meeste granen zitten in tarwe, rogge en gerst. Maar ook in spelt, couscous, mais, rijst, gierst.
Naar het schijnt zijn 7 op 10 mensen glutengevoelig! Als dat zo is, dan spreken we over epidemische vormen, want gluten kan heel veel schade toebrengen aan je lichaam.
De gluten die onze ouders aten bevatte veel minder gluten dan de gluten die wij nu eten. Gluten kunnen de darmwand beschadigen en na verloop van tijd kan een lekkende darm ontstaan. Gluten kunnen gaan gisten waar de Candida kan groeien en ook door de darmwand heen kan groeien. Het valt mij op hoe vaak mensen brood verdedigen met een fanatisme van een verslaving: Uitspraken als: ""Ik vind het gewoon lekker of ik heb het nodig anders voel ik mij futloos"
Wel eens gedacht dat het best eens de Candinda zou kunnen zijn die onze drang naar brood controleert?
Gluten kunnen de darmvlokken beschadigen waardoor de opname van vitamines, mineralen, vetzuren minder worden. Na verloop van tijd kan een deficiënte van mineralen en vitamines een behoorlijk ratio aan symptomen geven.
Ook lossen de meeste gluten niet op in 1 of 2 eiwit moleculen maar in meerdere eiwit moleculen. Komen deze meerdere moleculen in je bloedbaan dan worden ze over het algemeen gezien als een antigeen. Je lichaam zal hierop reageren met een immuunreactie, dat kan lang goed gaan met milde of geen klachten.
Maar na verloop van tijd zal de immuun reactie zich elders manifesteren, net waar genetisch je zwakkere plekken zitten. Daar zal je immuun reactie zich vaak nestelen als een auto immuunreactie, omdat mensen niet de link leggen met een gluten gevoeligheid en zich in dit geval blijven vergiftigen met gluten en de auto immuun ziekte in stand houdt door het eten van gluten.
Ik heb hier een aantal filmpjes ( eentje in het Nederlands, niet zo uitgebreid maar wel makkelijker om het te begrijpen ) en een Engelse video die uitgebreider is.
Graag hoor ik jullie mening en nodig ik je uit om je eens in deze materie te verdiepen.
Ivo