"We leven langer dan ooit"

Mijn moeder van 78 jaar (en in goede gezondheid, zonder pillen, rijdt nog op een 'gewone' fiets) is vorige week voor controle geweest van haar cholesterol. De waarde was ergens tussen de 7 en de 8, dacht ik.

Dat is voor een controleur hoog maar mijn moeder voelt zich prima. En voor haar leeftijd is het denk ik niet alarmerend.

Ze kreeg een schrijven mee over cholesterol:
Quote:
De cholesterol waarden in het bloed: bloedcholesterolgehalte in mmol/l

Lager dan 5,0 Normaal

5,0 - 6,4 Licht verhoogd

6,5 - 7,9 Verhoogd

Hoger dan 8,0 Sterk verhoogd

Bij een cholesterolonderzoek wordt de totale cholesterolwaarde in het bloed gemeten. Bij een waarde hoger dan 5 is er sprake van een verhoogd cholesterolgehalte.

Oorzaak en gevolg

Oorzaken van een te hoog cholesterolgehalte: Het kan te hoog zijn door:

Het eten van veel verzadigd vet

Als er veel vet, vooral verzadigd vet in de voeding voorkomt, maakt het lichaam meer cholesterol aan. Hierdoor stijgt het cholesterolgehalte in het bloed.

Het eten van veel cholesterolrijke voedingsmiddelen

Door de consumptie hiervan kan het cholesterolgehalte in het bloed worden verhoogd. De ongunstige invloed van voedingscholesterol komt vooral voor in: eidooier, melkvet, in volle zuivel-producten (volvette kaas en roomboter), orgaanvlees (lever en niertjes en de vleeswaren die daarvan gemaakt zijn). Garnalen, paling en schelvislever bevatten ook veel cholesterol.

Een te hoog lichaamsgewicht.



Aan het eind van de meting nadat de jongeman vroeg wat voor medicijnen ze gebruikt (de vraag he, 'wat voor medicijnen gebruikt u' en niet 'gebruikt u medicijnen?) en mijn moeder aangaf dat ze niets gebruikt vroeg hij hoe het kwam dat ze in zo'n goede conditie is.

Mijn moeder antwoordde dat ze veel verzadigde vetten eet zoals roomboter, rauwe melk, slagroom en crème fraiche.

Rauwe melk, vroeg hij. Ja rauwe melk. Maar ze moest in ieder geval doorgaan zoals ze nu bezig was, vond hij.

Maar de oudere medemens wordt dus, net als iedereen, bang gemaakt voor goede voeding. De voeding die we allemaal zo nodig hebben.

Lia

 
Quote:
Maar de oudere medemens wordt dus, net als iedereen, bang gemaakt voor goede voeding. De voeding die we allemaal zo nodig hebben.


Dit is geen toeval, dit is onderdeel van een agenda, nl. eugenetica! Don't believe the hype!

Mike

 
Ja,

Ik ben ook dik een jaar geleden naar een hartspecialist geweest en natuurlijk ik meteen discussies met haar voeren.

Had ik bloed laten prikken en bloeddruk een tijdje laten monitoren maar toen bleek alles goed te zijn en hebben ze voor de zekerheid nog een bloedtest afgenomen om de cholesterol nog eens te meten.

Na deze testen zei de arts:alles is perfect, ideaal.Wat ik betwijfel maar toch en ze zei ook je bent een uiterst gezond mens ben jij en je waarden zijn zeer goed te noemen en ook de cholesterol waarden zijn heel goed.

Toen zei ik erachteraan ja en ik eet een paar kilo roomboter per week, ontzettend veel eieren, heel veel rauwe melk, heel veel zout en dus heel verzadigd en cholesterol rijk.Alles wat jullie verbieden en ik eet niets wat jullie aanbevelen.

Zegt ze hoe lang al. Zeg ik weer op m'n beurt ooh meer als een jaar.

Ze snapte er niets van.Ja, ik wel.

 
Ik heb een stamboom bij mijn ouders thuis. Die ga ik ook eens bestuderen en jullie verslag van geven. Ik weet dat mijn overgrootvader 102 is geworden, mijn opa achteraan in de 80.

 
Dennis,

Dat is grappig, afgelopen zaterdag noemde ik het ook nog tegen mijn moeder op, over de stamboom van haar zijde.

Ze zou op zoek gaan en dan ben ik heel benieuwd naar de leeftijden.

Lia

 
Leuk stuk in The New York Times over 100-jarigen op een eiland in Griekenland.

Hun levenswijze:

- veel slapen

- middagdutjes

- moestuin

- kruidenthee

- wijn

- en vooral veel socializen

Een man van in de 60 met longkanker is naar zijn geboorte-eiland terug gegaan en heeft de traditionele leefwijze weer opgepakt. Hij werd vanzelf weer beter en is nu 97 jaar en werkt nog in zijn wijngaard.

 
Zoals altijd wordt de belangrijkste reden niet genoemd: een hoge consumptie van dierlijk, verzadigd vet. Iedereen die naar Griekenland is geweest, weet dat de Grieken bijzonder veel dierlijk, verzadigd vet eten. Bij alle langelevende volkeren zie je een hoge consumptie van dierlijk, verzadigd vet terug.

Mike

 
Dat is dan vooral in de vorm van geitenmelk, denk ik. Er staat dat ze een paar keer per week vis eten en met kerst hun eigen varken slachten. Dat is niet zoveel vlees, voor een heel jaar!

Maar als iedereen zijn eigen geit heeft, moet je nog aardig doordrinken!

 
Hoe kom je erbij dat men in Griekenland alleen geitenmelk, vis en varken eet? Moussaka is een gehaktgerecht en Griekse yoghurt is een zeer romige (10% vet!) yoghurt, gemaakt van koeienmelk!

Mike

 
Dan kan ik alleen maar herhalen wat ik eerder heb geschreven:

Quote:
Zoals altijd wordt de belangrijkste reden niet genoemd: een hoge consumptie van dierlijk, verzadigd vet.


Dit artikel is het zoveelste disinfo-artikel van de gevestigde media. Als men zou toegeven dat de voornaamste reden voor de langlevendheid van dergelijke volkeren de hoge consumptie is van dierlijk, verzadigd vet, dan valt de complete verzadigd vet-cholesterol-hart-theorie in duigen, die men sinds de jaren '50 zo zorgvuldig heeft opgebouwd.

Nu toegeven dat deze 60 jaar oude theorie volkomen onwetenschappelijk is en geen enkele basis heeft in de menselijke evolutie en geschiedenis zou een regelrechte blamage zijn voor overheden, voedings'deskundigen' en 'wetenschappers' wereldwijd. En dus wordt er voortdurend creatief omgesprongen met de waarheid.

Zo is er een 'Franse paradox': ondanks de hoge consumptie van verzadigd vet is het aantal gevallen van hart- en vaatziekte in Frankrijk lager dan in andere westerse landen. Nee, DANKZIJ de hoge consumptie van verzadigd vet, de enige 'paradox' zit hem in de gedachtenkronkels van diegenen die deze onzin bij hoog en bij laag beweren en daaraan gezag menen te ontlenen. Hoe breit men dit recht? Simpel, de Fransen drinken veel rode wijn en dat is goed voor hart en bloedvaten, waardoor de 'nadelige' invloed van verzadigd vet en cholesterol gedeeltelijk 'ongedaan wordt gemaakt'.

Zo wordt de Amerikanen wijsgemaakt dat de door de overheid geconstrueerde Food Pyramid (Amerikaanse Schijf van Vijf, met soortgelijke aanbevelingen en richtlijnen), gebaseerd op koolhydraten uit granen, groente en fruit en relatief weinig dierlijk, verzadigd vet en in plaats daarvan 'heart healthy' bewerkte plantaardige olien/vetten (Becel e.d.), zijn basis heeft in een 'mediterraan voedingspatroon'. We weten immers toch allemaal dat de Italianen zo gezond zijn door hun consumptie van pasta, groente, fruit, olijfolie en rode wijn? Dat de Italianen zich helemaal ongans eten aan dierlijk, verzadigd vet en cholesterol, dat is een kleinigheid die we voor het gemak maar even negeren.

Zo ook dus met die andere mediterranen, de Grieken. Als men al toegeeft dat er in dergelijke landen dierlijke producten worden geconsumeerd, dan beweert men dat de consumptie ervan laag is en noemt men de 'politiek correcte' dierlijke producten.

Dit is allemaal onderdeel van een agenda. De Food Pyramid/Schijf van Vijf stuurt ons richting een semi-vegetarisch en onvruchtbaarheids- en ziektebevorderend voedingspatroon. Dit verhult men door te zeggen dat we gezonder en langlevender zijn dan ooit. En natuurlijk moet ons worden wijsgemaakt dat de wereld overbevolkt is en onze aantallen moeten worden uitgedund. Dit is allemaal verkapte eugenetica. Hoed je voor dit soort disinfo, don't believe the hype!

Mike

 
@Mike en Jenneke: de Grieken zweren bij hun olijfolie. Dat is misschien niet dierlijk, maar wel verzadigd vet.

Verder eten ze echt van alles. Vis, koe, varken, geit, schaap en gebruiken ze daar ook gewoon alles van inclusief al het vet en de organen. Maar dat is in meer landen zo, dat men alles eet wat aan een dier zit.

 
Olijfolie is inderdaad een veelgebruikt product in mediterrane landen. Het is overigens geen verzadigd vet, maar een enkelvoudig onverzadigd vet. Wist je trouwens dat de samenstelling van spekvet van een varken nagenoeg gelijk is aan die van olijfolie? Zo verzadigd is spekvet dus helemaal niet!

Mike

 
Quote:
Wist je trouwens dat de samenstelling van spekvet van een varken nagenoeg gelijk is aan die van olijfolie?


Volgens het boek 'Feiten over vetten':

Reuzel: 44% VV, 45% EOV, 11% MOV (blz 302)

Olijfolie: 15% VV, 75% EOV, 10% MOV (volgens etiket)

 
Er zit nog redelijk wat enkelvoudig onverzadigde vetten in reuzel, maar om dan gelijk te zeggen dat het nagenoeg gelijk is aan olijfolie...

Niet voor niets is olijfolie vloeibaar en reuzel niet.

 
Maar voor een dierlijk vet is het wel aardig onverzadigd. Het blijft zelfs in de koelkast smeerbaar.

 
Kwam net in de stad een vrouw tegen die over een paar dagen 97 wordt en ze was ook nog super vriendelijk maar een super goed geheugen.

Toen zij ik tegen haar dat ze een beter geheugen heeft als ik, moest ze lachen.

Ik zei ook dat de nieuwe generatie deze leeftijd niet meer zal halen en vroeg wat ze vroeger at omdat ik vertelde hoe belangrijk verzadigde vetten zijn en hoe slecht de mensen nu eten ook door slechte adviezen.

Ze gaf me gelijk en zei dat ze ook pannenkoeken at maar dan met veel spek en dat zij veel verzadigde vetten at en het jammer vond dat mensen tegenwoordig niet meer zo vet eten.

Ook al at ze soms koolhydraten, zij moet dan wel zo'n goede reserves hebben opgebouwd dat ze nu nog steeds in goede conditie is.

Een prachtig mens om te zien, deze super oma.

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.470
Berichten
499.307
Leden
8.630
Nieuwste lid
Rene Collaer
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan