Hoe zit het met honing?

Quote:
Weet iemand hoe je de honing langer vers kan houden? Dat het minder snel kristalliseert?



Gadsie, honing kristalliseert sneller als er vaste deeltjes in de honingpot komen (stofjes, broodkruimeltjes en zo). Je kunt hem dus veel langer vloeibaar houden door elke keer een schoon lepeltje te gebruiken. Of over te gieten in een klein potje, dan heb je die al op voordat het gekristalliseerd is.

 
Quote:
Gadsie, honing kristalliseert sneller als er vaste deeltjes in de honingpot komen (stofjes, broodkruimeltjes en zo). Je kunt hem dus veel langer vloeibaar houden door elke keer een schoon lepeltje te gebruiken. Of over te gieten in een klein potje, dan heb je die al op voordat het gekristalliseerd is.


Dat is niet helemaal waar. De snelheid waarmee honing kristalliseert is afhankelijk van de hoeveelheid druivensuiker in de honing. Dit verschilt per honingsoort.

Lees er meer over op:

http://www.honingshop.nl/houdbaarheid-van-honing

 
Ik was eergister in Eco plaza opzoek naar donkerkleurige, biologische, koudgeslingerde honing. Toen kwam deze honing tegen die het donkerst van kleur was : Traay Woudhoning http://www.shopwiki.nl/d/875447/434018167/Traay-Woudhoning-eko-450gr

https://webshop.ekoplaza.nl/nl/voorraadkast/broodbeleg/specialiteiten-honing/8713406140295.html

Deze speciale honingdauw uit Nieuw-Zeeland wordt niet gewonnen uit bloemennectar. Bijen verzamelen een zoetstof op de stam en de bladeren van de inheemse beuk. De honing is krachtig en aromatisch. Lees meer

Zou deze honing dan ook minder fructose bevatten omdat het niet van bloemennectar komt ???

 
nee, maar ik vind het wel vreemd dat er op de pagina zelf staat dat er 350 gram in de pot zit en op de pot op de foto staat 450 gram.

 
Ik denk dat ze alleen etiketten hebben waar standaard 450 gram op staat. Ze geven wel duidelijk aan dat sommige potten 350 gram zijn.

Ik vind het er wel goed uit zien. Ik heb twee potjes besteld.

Lijkt mij wel lekker en gezond om af en toe een hapje honing te nemen.

Misschien ga ik er ook wel dit van maken:



Of dit:



 
Niet direct nodig hoor :D

Ik ben gewoon nieuwsgierig wat dat spul dan "doet" 8)

 
Quote:
"Although honey is “Paleo” even in the strictest sense, it can be easy to think of it as just another source of sugar; better than table sugar, perhaps, but still an indulgence that should be kept to an absolute minimum. Sugar is sugar, right? On the contrary, increasing evidence indicates that honey is a functional food with uniquely beneficial physiological effects."

http://chriskresser.com/does-it-matter-if-a-sweetener-is-natural

 
Bayer straft EU dat het de eigen bijen wil redden http://action.sumofus.org/a/bayer-b...mp;t=3&referring_akid=6265.6658231.R4h_8b via http://www.leefbewust.com/2014/global/080814.html

Misschien kan Bayer daarbij terugvallen op dit zeer ondemocratisch er doorgejaste gedrocht: TTIP - : http://sargasso.nl/schade/
Quote:
Duitsland kreeg met [...] claims te maken toen het in 2011 besloot hun kerncentrales te willen afbouwen. ‘Daar komt niks van in,’ verklaarde de Zweedse multinational Vattenfall, ‘en als jullie het tóch doen, eisen wij schadevergoeding.’ Vattenfall had zich namelijk stevig ingekocht in de Duitse kerncentrales, en het besluit zou dus voor inkomstenderving zorgen. Die toekomstige winst moet de Duitse overheid dan zelf maar ophoesten, meende Vattenfall. Hun claim van 3,5 miljard euro ligt al bijna drie jaar bij de Internationale ISDS arbitragecommissie in Washington.

Onder de nieuwe ISDS-regeling vallen meer van dergelijke claims te verwachten. Hopelijk zal Frankrijk zich ook tegen ISDS uitspreken: het land verzet zich sterk tegen fracking – te weten, het opblazen van de aarde op grote diepte om er gas uit te winnen – en vreest dientengevolge allerlei internationale oliebedrijven op zijn dak te krijgen.


 
Hallo JP, gezellig dat je er weer bent :p het lijkt mij best een flinke straf als EU-burgers de eventuele toekomstige (misgelopen) winst van die bayerpesticiden moeten ophoesten (zie info over ITTP) die nu mogelijk uit de handel gehaald zouden kunnen dreigen te gaan worden. Een roep om meer veiligheid kan wel eens worden bestraft met geldelijke boetes op kosten van de EU-burgers. Welkom in de corpocratie.

 
Het gaat over een rechtszaak, gelukkig is Bayer niet degene die recht spreekt.

Over die rechtszaak zelf wordt verder weinig gezegd, geen idee of dat openbaar is.

 
Ik heb wel eens gehoord dat biologische honing eigenlijk niet bestaat omdat de afstand die bijen afleggen betekent dat je niet kan garanderen dat de honing van puur biologische komaf is. Ik wantrouw alle honing bij de supermarkten. Het liefst koop ik van een lokale imker.

 
Ook bij een lokale imker moet je nagaan of er niet met suiker wordt bijgevoerd in de winter, zoals bij een imker hier in de buurt het geval is.

 
Ja ik wil nog wel eens verder op zoek naar een 'veiligere' keuze. Het adres van nu is ook een stukje gemak. In ieder geval zou ik zelf nooit een honing kopen met 'honing van buiten de eu'.

 
Quote:
Obese bijen

Bijenonderzoekers hebben ontdekt dat de fructosesiroop waarmee sommige imkers hun kolonies voeden de normale groei van de bestuivers saboteert, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor ziektes.

‘De ene suiker is de andere niet’, stelt bijenonderzoeker Gene Robinson van de University of Illinois (VS). Omdat de basiscomponenten van de suikers in stroop, suikerklontjes, nectar of honing vrijwel altijd glucose, fructose of sucrose zijn, dachten wetenschappers tot nu toe dat het niet uitmaakt of dieren ze als stroop of suikerklontje binnenkrijgen. ‘Maar het lijkt nu echt bewezen dat suikers in stroopvorm toch anders inwerken op het lichaam dan klontjes.’

Robinson, directeur van ‘s werelds meest uitgebreide bijenlab, publiceerde deze maand in Nature zijn verrassende observatie dat fructosesiroop – in wetenschappelijke termen: high fructose maisstroop – de natuurlijke groei en ontwikkeling van honingbijen stilzet. ‘We hebben aangetoond dat honderden van de bijengenen niet in hun volwassen stand schieten. Die genen zijn waarschijnlijk betrokken bij de bijenverdwijnziekte.’

Specifiek betreft het genen die zowel hersenprocessen en als het immuunsysteem aansturen. Bij bijen die honing eten, worden die genen wel actief, bij siroopeters niet. Eerder bewezen andere bijenonderzoekers dat de immuungenen er onder andere voor zorgen dat bijen in staat zijn de pesticiden op de Amerikaanse akkers af te breken. Bijen die geen honing maar fructosesiroop krijgen, vliegen op hun zoektocht naar nectar in de bespoten landbouwvelden dus een gewisse dood tegemoet. Niet alleen zijn pesticiden giftig voor die bijen, ook zijn ze veel vatbaarder voor de varraomijt-parasiet.

Goedkoper dan honing

Amerikaanse imkers geven bijen in de bijenkorf vaak fructosesiroop in plaats van honing te eten, hoofdzakelijk uit economische overwegingen. De samenstelling van de siroop is nagenoeg identiek aan die van honing, maar stroop smaakt zoeter, vloeit makkelijker en kost minder. Eerder onderzoek toonde aan dat korfbijen gemiddeld ongeveer even oud worden. Maar nu de honingbij, die in de Amerikaanse landbouw jaarlijks vijftien miljard dollar genereert, massaal uitsterft, wordt die bevinding heroverwogen.

‘We besloten te kijken naar de genen in het vetlichaampje’, aldus Robinson. Het vetlichaampje van de honingbij is een eivormig orgaan dat min of meer dezelfde functie heeft als de lever en het vetweefsel bij mensen. De onderzoekers ontdekten dat er een verband bestaat tussen het eten van honing en de geschiktheid om uit te vliegen. Voordat bijen uitvliegen, en ze dus nog werk verrichten in de korf, schakelen ze over van een eiwitrijk stuifmeeldieet naar een suikerrijk eetpatroon. Ook verbranden ze dan ongeveer vijftig procent van hun vetten. Als ze uitvliegen, hebben ze niet meer de reserves die ze als larf hadden en moeten ze zich dus voortdurend zien te voeden.

Robinson onderzocht eerder al hoe prikkels en genenactiviteit elkaar beïnvloeden. Daarmee gaf hij het nature-nurturedebat een nieuwe wending. Hij ontdekte onder andere welke genen de werkverdeling bij de honinginsecten bepalen en hoe hun hersencellen zich genetisch aanpassen aan nieuwe informatie. Ook bewees hij dat elke bij een eigen persoonlijkheid heeft.

Vetzucht

Robinsons ontdekkingen zetten de sociologie, gedragsleer en psychologie in rep en roer. ‘Ik ben natuurlijk geen medicus of diëtist’, zegt hij, ‘maar volgens mij is er een parallel tussen de bijenverdwijnziekte en ‘onze’ vetzuchtepidemie.’ In de Verenigde Staten is fructosesiroop immers in opspraak gekomen als mogelijk veroorzaker van de vetzuchtepidemie. Amerikanen zijn de laatste decennia overgegaan van een gemiddelde consumptie van nul tot ruim 25 kilogram per jaar. De siroop zit onder andere in frisdranken en cookies. De stroop, waarvan de productieformule uiterst geheim is, smaakt zoeter dan suiker. Het enige verschil tussen siroop en kristalsuiker is dat de suikers in kristalsuiker zogeheten disachariden vormen, terwijl ze in de siroop vrij voorkomen. Voorts is de samenstelling identiek.

Bij zoogdieren zoals ratten is aangetoond dat ze van de siroop vetzucht krijgen. Levensmiddelenfabrikanten, artsen en diëtisten zijn in een verhit debat verwikkeld: ligt de siroop nu wel of niet aan de basis van de vetzuchtepidemie? ‘Het lichaam van de honingbij blijkt in ieder geval uiterst gevoelig voor het verschil tussen de siroop en honing – zelfs als de verhouding tussen fructose en glucose identiek is.’

De vraag is of fructosesiroop ook bij zoogdieren een bepaald signaal afgeeft dat de lever in de war stuurt. Daardoor zou dat orgaan onterecht denken dat het lichaam vet moet opslaan.

Zonder bijen geen mensen?

Wereldwijd gaat jaarlijks ongeveer 200 miljard euro uit naar gewassen die door bijen bestoven worden. Ook in België en Nederland kampen imkers met de bijenverdwijnziekte. En bijvoorbeeld in Noord-Ierland is het aantal honingbijen op sommige plaatsen zelfs gehalveerd.

‘Zonder bijen zijn er over vier jaar geen mensen meer’, zou Albert Einstein zich ooit hebben laten ontvallen. Ongeveer tien procent van de wereldvoeding is afhankelijk van bestuivers. Zonder bijen zou onze voeding in elk geval een stuk minder gevarieerd zijn, met minder vruchten en fruit.

‘Door siroop uit ons eten te weren, kunnen we wellicht een deel van de bijenterugval stoppen’, zegt Robinson. ‘De tijd is rijp dat imkers hun bijenkolonies weer op de traditionele manier gaan voeden.'

http://eoswetenschap.eu/artikel/obese-bijen


 
Quote:
Ruwe honing wordt al millennia lang gebruikt tegen infecties, vóór honing - zoals wij die nu kennen - werd vervaardigd en gecommercialiseerd. Wat is de sleutel van deze 'antimicrobiële eigenschappen? Onderzoekers van de Universiteit van Lund in Zweden hebben een unieke groep van 13 melkzuurbacteriën gevonden in verse honing, uit de honingmaag van de bijen. De bacteriën produceren een groot aantal werkzame antimicrobiële verbindingen. Deze melkzuurbacteriën zijn nu getest op ernstige menselijke wondpathogenen zoals methicilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA), Pseudomonas aeruginosa en vancomycine-resistente Enterococcus (VRE). Als de melkzuurbacteriën werden aangebracht op pathogenen in het laboratorium werden ze allemaal bestreden.

http://www.leefbewust.com/2014/nieuws/honing2.html

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.470
Berichten
500.935
Leden
8.632
Nieuwste lid
Pinjo
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan