Ik denk dat op die youtube video enkele stappen zijn overgeslagen om de smen te maken, want ik lees wel degelijk dat het geklaarde boter is en niet ranzig zoals sommigen beweren. Alhoewel, er zijn blijkbaar verschillende manieren om ze te maken.
Volgens een franstalige site met een recept voor smen:
ingrediënten:
2kg boter
120 gr zout
fijne (kaas)doek
bereiding:
strooi het zout over de boter
kneedt de boter
laat een nacht rusten (andere recepten zeggen: 3 à 4 dagen laten rusten)
laat het heel langzaam smelten op een laag vuur (heel langzaam opdat het zijn gele kleur bewaard)
beetje bij beetje komt er een laag schuim op die je terwijl afneemt
wanneer de boter er transparant en geel/amber van kleur ziet, neem de pan van het vuur
giet het door de kaasdoek in een steriele bokaal
laat koud worden
sluit de bokaal hermetisch af en laat fermenteren op een donkere plaats
De smen kan zo ongeveer een jaar bewaard worden, soms meerdere jaren. Kan ook al gebruikt worden na één maand. Het geeft een hartige, kazige smaak (beetje parmezaan-achtig) aan gerechten. Hoe langer de boter wordt gefermenteerd, hoe sterker de smaak.
Dit is dan het recept zonder het kruidenmengsel. Ik vraag mij wel af of alle Marokkanen nog wel de boter eerst klaren voor ze het zout en andere kruiden aan toevoegen en ik denk dat ze meestal ook keukenzout gebruiken ipv zeezout.
Volgens een ander recept wordt er wel meer zout gebruikt:
1 kg boter met 200 gr zeezout
De persoon van het youtube filmpje specifieert niet of de boter eerst geklaard moet worden (ondanks dat iemand het al vroeg in de commentaren).
Hier nog een
forum topic over smen.
En
hier nog een goed Engelstalig artikel over smen.
In dit artikel nog meer over smen en zijn historiek, hoe het in verschillende Arabische landen werd gemaakt. In Marokko, meestal van geiten- of schapenmelk.
Interview over smen.