Laat je niet gek maken door die Ard Pisa. Hij baseert zijn boek op de onzinnige theorie van Brian Peskin. Ik op 11 februari 2015:
Zaadolien bestaan uit meervoudige en soms ook enkelvoudig onverzadigde vetten, die zeer gevoelig zijn voor oxidatie omdat het instabiele vetzuren zijn, met name de meervoudig onverzadigde. Als je grasgevoerde dierlijke producten eet, krijg je deze vetzuren vanzelf binnen, maar dan beschermd door dierlijk, verzadigd vet. Sally Fallon herhaalde dit nog eens op ons laatste congres.
Als je graszaden gaat persen, ook al is het extra vergine oiie uit de eerste koude persing, creeer je onbeschermde olien die oxidatieprocessen in je lijf teweeg brengen d.m.v. zogeheten vrije radicalen (beschadigde zuurstofmoleculen zonder elektron).
Brian Peskin spreekt zichzelf tegen door te stellen dat visoiie geoxideerde onverzadigde vetzuren bevat omdat veel van deze olien bewerkt zijn door allerlei verhittingsprocessen en daardoor toxisch worden, maar tegelijkertijd extra vergine PEO’s (parent essential oils) te promoten en te suggereren dat deze niet ranzig zijn of worden. Ook stelt hij dat het menselijk lichaam in staat zou zijn deze korte-keten vetzuren te verlengen van ALA naar DHA aan de omega-3 kant en LA naar AA aan de omega-6 kant, wat helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Gek genoeg ziet hij dieren vooral als een bron van complete eiwitten en niet als een bron van stabiele verzadigde vetten, die ook nog eens de omega’s behoeden voor oxidatie.
Simpel gesteld:
PUFA’s = oxidatie. Verzadigd vet = bescherming tegen oxidatie. Er is geen lange geschiedenis van de consumptie van zaadolien en je neemt dus deel aan een modern voedselexperiment met potentieel rampzalige gevolgen!
Mike
Zaadolien bestaan uit meervoudige en soms ook enkelvoudig onverzadigde vetten, die zeer gevoelig zijn voor oxidatie omdat het instabiele vetzuren zijn, met name de meervoudig onverzadigde. Als je grasgevoerde dierlijke producten eet, krijg je deze vetzuren vanzelf binnen, maar dan beschermd door dierlijk, verzadigd vet. Sally Fallon herhaalde dit nog eens op ons laatste congres.
Als je graszaden gaat persen, ook al is het extra vergine oiie uit de eerste koude persing, creeer je onbeschermde olien die oxidatieprocessen in je lijf teweeg brengen d.m.v. zogeheten vrije radicalen (beschadigde zuurstofmoleculen zonder elektron).
Brian Peskin spreekt zichzelf tegen door te stellen dat visoiie geoxideerde onverzadigde vetzuren bevat omdat veel van deze olien bewerkt zijn door allerlei verhittingsprocessen en daardoor toxisch worden, maar tegelijkertijd extra vergine PEO’s (parent essential oils) te promoten en te suggereren dat deze niet ranzig zijn of worden. Ook stelt hij dat het menselijk lichaam in staat zou zijn deze korte-keten vetzuren te verlengen van ALA naar DHA aan de omega-3 kant en LA naar AA aan de omega-6 kant, wat helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Gek genoeg ziet hij dieren vooral als een bron van complete eiwitten en niet als een bron van stabiele verzadigde vetten, die ook nog eens de omega’s behoeden voor oxidatie.
Simpel gesteld:
PUFA’s = oxidatie. Verzadigd vet = bescherming tegen oxidatie. Er is geen lange geschiedenis van de consumptie van zaadolien en je neemt dus deel aan een modern voedselexperiment met potentieel rampzalige gevolgen!
Mike