Rol van type Vetten

42 % omega 666..
Ik eet dat spul niet.
http://butterbeliever.com/what-is-pufa/

Ik snap ook niet dat het WAPF approved is.
Max. 4% mov wordt aanbevolen toch?
 
Je moet er ook geen liters van drinken Mark ;) , klein beetje in je dressing ofzo, voor de variatie/smaak.
 
klein beetje in je dressing ofzo

O op die manier. Twee druppels of zo? :mrgreen:



PUFA oils have an absolutely devastating effect on the body’s metabolism. That’s because PUFA’s directly interfere with the functioning of the thyroid gland, and also how well the thyroid hormones are able to be utilized, or metabolized, by the body. This type of interference with thyroid functioning is a major cause for a sluggish metabolism in the body

 
Ik snap ook niet dat het WAPF approved is.

Er is een lange traditie van het gebruik van sesamolie in Azia, daarom. Het criterium is niet het gehalte aan O-6, maar hoe lang het al in gebruik is. Idem met lijnzaadolie. Dat is het officiele WAPF-standpunt.

Een ander officieel WAPF-standpunt is dat de omega's er helemaal niet zoveel toe doen en dat je deze in combinatie met verzadigd vet voldoende binnen krijgt in grasgevoerde dierlijke producten. Je hebt hiervoor geen sesamolie of lijnzaadolie nodig. de WAPF adviseert dan ook om deze olien zeer matig te gebruiken en wijst herhaaldelijk op het gevaar voor oxidatie van dergelijke olien en voor overdosering van zowel O-3 als O-6.

Mike
 
Even terugkomen op de originele vraag. Wat ik me meen te herinneren van celbiologie is dat verzadigde vetzuren zorgen voor stevigheid van celmembranen, terwijl (enkelvoudig) onverzadigde vetzuren voor flexibiliteit zorgen. Ze zullen vast meer functies hebben, maar deze geeft mooi weer waarom verhoudingen ten opzichte van elkaar zo belangrijk zijn. Te flexibel of te rigide is allebei fout.
 
Mike je hebt (per ongeluk denk ik) bij het Alleen lezen forum bij Het belang van vetten de lijnzaadolie ingedeeld bij enkelvoudig onverzadigde vetten, het moet natuurlijk onder meervoudig onverzadigde vetten zoals je vast weet, want jij weet alles:), groetjes.
 
Kan helaas niet meer. Dit zijn oude posts die door de hack in februari verdwenen waren, maar door Wim zijn teruggevonden in de database en teruggeplaatst. Deze zijn beschadigd geraakt en ik kan ze niet meer bewerken.

Mike
 
61 Health Benefits of Omega-3 Fatty Acids61 Health Benefits of Omega-3 Fatty Acids

Health Benefits of Omega-3 Fatty Acids
There is strong evidence that omega-3 fatty acids have a beneficial effect in bipolar disorder.
Omega-3 fatty acid supplementation is associated with reduced mania and depression in juvenile bipolar disorder.
Clinical studies have reported that oral fish oil supplementation has beneficial effects in rheumatoid arthritis and among some asthmatics.
Fish oil improves tubular dysfunction, lipid profiles and oxidative stress in patients with IgA nephropathy.
Dietary supplementation with flaxseed oil lowers blood pressure in dyslipidaemic patients.
Omega 3 fatty acids improve the cardiovascular risk profile of subjects with metabolic syndrome, including markers of inflammation and auto-immunity.
Omega-3 in modest doses reduces cardiac deaths, and in high doses reduces nonfatal cardiovascular events.
Dietary supplementation with omega-3 fatty acids reduces the incidence of sudden cardiac death in patients with myocardial infarction.
Omega-3 fatty acid reduce the total mortality and sudden death in patients with left ventricular systolic dysfunction.
Raising blood levels of omega-3 fatty acid levels may be 8 times effective than distributing automated external defibrillators (AEDs), and 2 times more effective than implanting implanting cardioverter defibrillators (ICDs) in preventing sudden death.
Omega-3 fatty acid supplementation reduces total mortality and sudden death in patients who have already had a heart attack.
Consuming small quantities of fish is associated with a reduction in coronary heart disease.
Omega-3 fatty acids and vitamin D supplementation results in a substantial reduction in coronary calcium scores and slowed plaque growth.
Omega-3 fatty acids prevent atrial fibrillation after coronary artery bypass surgery.
Omega-3 fatty acid supplementation has a therapeutic effect in children with ADHD.
A combination of omega-3 and omega-6 fatty acids as well as magnesium and zinc consumption provide a beneficial effect on attentional, behavioural, and emotional problems of children and adolescents.
Fish oil supplementation has a significant therapeutic effect on children with autism.
Omega-3 fatty acids appear to be an effective treatment for children with autism.
The consumption of omega-3 fatty acid supplements decreases homocysteine levels in diabetic patients.
Omega-3 fatty acids improve macro- and microvascular function in subjects with type 2 diabetes mellitus.
In patients with stable coronary artery disease, an independent and inverse association exists between n-3 fatty acid levels and inflammatory biomarkers.
Omega-3 fatty acids improve endothelial function in peripheral arterial disease.
Fish oil has a beneficial effect on blood viscosity in peripheral vascular disease.
Fish oil supplementation improves walking distance in peripheral arterial disease.
The omega-3 fatty acid docosapentaenoic acid (DPA) reduces the risk of peripheral arterial diseaseassociated with smoking.
An 8-month treatment with omega-3 fatty acids (EPA and DHA) has a positive effects, such as decreasing inflammation, in patients with cystic fibrosis.
Omega-3 fatty acids may have a protective effect against mucus over-production caused by pulmonary bacterial colonization in cystic fibrosis.
Omega-3 fatty acid supplementation reduces inflammatory biomarkers, erythrocyte sedimentation rate, and interleukin-8 concentrations in cystic fibrosis patients.
DHA increases resistance to Pseudomonas aeruginosa infection.
EPA supplementation has therapeutic value in the treatment of chronic hepatitis C patients.
EPA and DHA have therapeutic value in the treatment of systemic lupus erythmeatosus.
Omega-3 fish oil reduces the severity of symptoms in patients with systemic lupus erythematosus.
Fish and long-chain omega-3 fatty acid intake reduce the risk of coronary heart disease and total mortalityin diabetic women.
Higher plasma concentrations of EPA and DPA are associated with a lower risk of nonfatal myocardial infarction among women.
Omega-3 fatty acid consumption is inversely associated with incidence of hypertension.
Fish oil, but not flaxseed oil, decreases inflammation and prevents pressure overload-induced cardiac dysfunction.
The consumption of fish reduces the risk of ischemic stroke in elderly individuals.
A moderate intake of EPA and DHA may postpone cognitive decline in elderly men.
Omega-3 fatty acids may have a therapeutic effect on postpartum depression.
Omega-3 fatty acids may have therapeutic value in the treatment of dry eye syndrome.
Omega-3 fatty acid supplementation exhibits therapeutic value in the treatment of children with attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) symptomatology.
Fish consumption reduces the risk of ischemic stroke in men.
Omega-3 Fatty acids supplementation prevents and reverses insulin resistance.
Omega-3 fatty acids prevent the formation of urinary calcium oxalate stone formation.
Omega-3 fatty acids are beneficial for children with bronchial asthma.
Omega 3 fatty acid supplementation may contribute to the prevention of early preterm birth in both low-risk and high-risk pregnancies.
Fish consumption is associated with a 63% reduction in prostate cancer-specific mortality.
Omega 3 fatty acids decrease the severity of autoimmune disorders.
Eicosapentaenoic acid (EPA) may have a therapeutic role in attenuating pulmonary hypertension.
Omega-3 fatty acids resulted in an improvement in weight bearing in dogs with osteoarthritis.
Primary open-angle glaucoma patients have reduced blood levels of DHA and EPA.
Omega-3 fatty acids alleviate insulin resistance and fatty liver in obese mice.
Intake of eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids from fish may be associated with a reduced prevalence of allergic rhinitis.
Cod liver oil (omega-3 Fatty Acids) reduces the need for NSAIDs in patients with rheumatoid arthritis.
Omega-3 Fatty Acids has significant therapeutic benefits and drug sparing activity in the treatment of rheumatoid arthritis.
Diets containing EPA and DHA have an inhibitory effect on breast cancer growth and metastasis.
Dietary Omega-3 fatty acids may protect smokers against chronic obstructive pulmonary disease (COPD).
Omega-3 fatty acids were shown to be more effective than placebo for depression in both adults and children in small controlled studies and in an open study of bipolar depression.
The omega-3 fatty acid EPA is as effective as fluoxetine (Prozac) in treating major depressive disorder.
A diet low in trans-unsaturated fat and rich in omega-3 fatty acids and olive oil may reduce the risk of age-related macular degeneration.
Higher intake of omega 3 fatty acids may reduce the risk of pneumonia. http://www.greenmedinfo.com/blog/61-health-benefits-omega-3-fatty-acids



 
Advies/bevestiging gevraagd...

Elke middag eten mijn dochter (bijna 10) en ik een salade van gestoomde groenten, bladgroenten, wortel, komkommer, etc., met (een combi van) vlees, vis, kaas, ei, aangemaakt met appelazijn, een goede kwaliteit bio extra virgin olijfolie, (gedroogde en/of verse) kruiden en Keltisch zeezout.
Kan ik de olijfolie beter afwisselen en/of mengen met bijvoorbeeld sesamolie of is het prima om dit zo te doen?

Voor heet gebruik (gebakken ei 's morgens, 's avonds vlees, vis) gebruik ik (een combi van) kokosolie, ghee en roomboter. Daarnaast eten we elke dag rauwmelkse kaas, leverworst, rauwe noten en zaden, en drinken we rauwmelkse kefir. We nemen twee keer per dag de levertraan-boterolie. Krijgen wij zo voldoende vetten binnen of kan ik hier en daar nog een verbetering/verandering aanbrengen?
 
Hmmm dat komt doordat ik net het boek 'Wat Angelina niet wist over kanker' van Ard Pisa uit heb. Hierin staat o.a. dat je omega 3 en 6 in je voeding moet hebben, om voldoende zuurstof in je cellen te krijgen.

Voor een overdaad aan omega 6 word je in de media uitgebreid gewaarschuwd. Máár... dat advies gaat uit van het westerse, ongezonde voedingspatroon. Als ik naar mijn voedingspatroon kijk, zonder kant-en-klaar-producten, alles bio en vers, dan komt daar wel erg weinig omega 6 (linolzuur) in voor. Vandaar mijn twijfels of ik niet een kleine hoeveelheid van een kwalitatief goede omega 6 olie moet introduceren. Of krijgen we al genoeg binnen met die paar (bijna dagelijkse) noten en pitten?
 
Uit ditzelfde draadje deze woorden van mij, geschreven op 5 maart 2015:



Een ander officieel WAPF-standpunt is dat de omega’s er helemaal niet zoveel toe doen en dat je deze in combinatie met verzadigd vet voldoende binnen krijgt in grasgevoerde dierlijke producten. Je hebt hiervoor geen sesamolie of lijnzaadolie nodig. de WAPF adviseert dan ook om deze olien zeer matig te gebruiken en wijst herhaaldelijk op het gevaar voor oxidatie van dergelijke olien en voor overdosering van zowel O-3 als O-6.

Mike
 
Ik denk dat je zelf al antwoord hebt gegeven, bij een gezond voedingspatroon hoef je je geen zorgen te maken of je wel alles binnenkrijgt. En de dierlijke grasgevoerde vetten zijn mooi in balans.
 
Nog ter aanvulling dit citaat van mij van 21 juli 2015:



Zo overschat als de plantaardige omega’s worden, zo onderschat worden de dierlijke vetoplosbare vitamines A, D en K uit grasgevoerde producten. Ook het omega-6 vetzuur arachidonzuur ligt onterecht in het verdomhoekje. En wat te denken van de o zo belangrijke MCT’s in kokosolie? Hiermee heb je een potentieel geneesmiddel in handen voor het diabetische brein!

Mike
 
Dank voor je aanvulling Mike.

Het rijst bij mij wel de vraag: hoeveel grasgevoerde producten is voldoende? Kan ik ergens een richtlijn terugvinden? Nu ja, Tanja je maakte wel de opmerking dat de dierlijke grasgevoerde vetten zo mooi in balans zijn, dat stelt me gerust.

In het geval dat de richtlijnen hoger uitvallen dan wij nu eten (wij eten geen grote hoeveelheden), dan lijkt het verhogen van de inname logisch. Maar... stel dat dat om welke reden dan ook lastig is, zou in dat geval het matig gebruik van bijvoorbeeld koudgeperste zonnebloemolie dan wél aan te raden zijn?
 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.468
Berichten
497.296
Leden
8.630
Nieuwste lid
Rene Collaer
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan