Wat de smaak van lever betreft een goede tip uit grootmoeders tijd:
De lever zeker 30 minuten voor het koken in melk laten weken. Hierdoor verdwijnt de wrange leversmaak grotendeels EN hij wordt er malser door!
Ik kan jullie laten weten dat ik inmiddels mijn eerste levergerecht op heb en deze was niet vooraf geweekt in melk. Het was kalfslever van buiten dichtgeschroeid (in reuzel) maar van binnen nog sappig, mals en roze van kleur. De lever werd na verloop van tijd uit de pan gehaald, waarna de uitjes verder werden gekarameliseerd in rode wijnazijn, balsamico en palmsuiker. Ik heb dit samen met een ervaren kokkin gemaakt in De Waard van Kekerdom in Kekerdom (ooijpolder, vlakbij Nijmegen), waar ik vanaf 1 april elke donderdag verantwoordelijk ben voor een Lo-Carb Nite. De lever smaakte heerlijk romig!
Die lever in melk blijft me intrigeren. Nadat ik in No Reservations van Anthony Bourdain Mexicanen pens zag koken in melk, ben ik op het idee gekomen om hetzelfde te gaan doen met lever en de lever daarna in de pan te bakken met gekarameliseerde uitjes. ik houd jullie op de hoogte van mijn experimenten op dit gebied!
Mike