GAPS en koolhydraten en polysachariden...?
Keer op keer blijft de discussie gaande over KH en GAPS. Veel mensen gaan low-carb op GAPS (geen idee waarom?) en er blijven veel discussies over de inmiddels beruchte polysachariden bestaan bij GAPS/SCD.
Eerlijk gezegd heb ik geen zin meer om elke keer daarop te reageren, daarom dit topic om het nog een keer uit te leggen, hopelijk is het daarna duidelijk en als je het er neit mee eens bent, GAPS/SCD volgen is nog altijd vrijwillig, dus....? 8)
GAPS is geen low-carb 'dieet', mijn inziens is het juist gevaarlijk om low-carb te gaan als GAPS persoon!! Grootte kans dat je lever niet goed werkt (verstopt), je bijnieren zwak zijn, je bloedsuikerspiegel compleet uit balans is etc...
Kortom, die KH kun je nog goed gebruiken! Maar altijd wel in combi met vetten en eiwitten, dit zijn toch wel de stabiliserende voedingsscategorieën bij uitstek! Vooral in het begin zul je nog veel hebben aan de KH in de sappen (denk aan wortel) en ook haal je deze makkelijk (en eetbaar) uit pompoen, soms een banaan waar je veel vetten/eiwitten bijin stopt en hier dan pannekoekjes van maak. Wortels in de soep, bieten lekker koken en opbakken met uien etc. Kortom, aan eetbare KH geen gebrek.
Dan de disscussie over polysacheriden, 'je mag deze niet' van GAPS/SCD en toch zit dit ook in bijvoorbeeld gember en andere GAPS toegestane voedingsmiddelen? Eerst ff een stapje terug, de gedachte achter polysachariden vermijden... een typische GAPS persoon zal enorm veel darmproblemen hebben, deze flora is compleet verrot, de darmwand is ontstoken, voedingsopname is er niet meer en veel allergieën doordat darmwand neit optimaal is en bepaalde eiwitten bijvoorbeeld in bloedbaan terecht komen of iig allergische reacties veroorzaken. Hoe kun je dit genezen? Juist, die darmwand moet helen en die moet niet al teveel belast worden met de standaard taken die het heeft, jusit het verder verteren van polysachariden... kortom, het vermijden van de o zo gezonde poly's (want dat zijn ze zeker wel! Maar bij een gezonde darmwand/flora...) is TIJDELIJK VAN AARD!!! Nogmaals, TIJDELIJK... gesnopen?
Op deze manier kan het allemaal helen en zul je op lange termijn weer die poly's kunnen gaan eten, hoe blijf wordt je daar niet van?
En nu komt het grappige, juist de glutenvrije granen worden door NCM aanbevolen om weer als eerste te gaan eten nadat alles geheeld is, voor de een is dit 3 mnd, andere 6 maanden of soms zelfs 2 jaar of nog wat langer. Afhankelijk van je beschadiging door de jaren heen.
En waarom mag je dan gember waar ook poly's in zitten? Heel simpel, de poly's wegen niet op tegen de andere grote voordelen van gember, en het zijn er zo weinig dat dit niet erg is. 100% poly's vermijden zal nooit lukken, maar de GAPS toegestane lijst met voeding is wel een belangrijke scheiding in wat je TIJDELIJK wel en niet moet eten om te helen.
Waarom gaat het dan bij zoveel mensen niet zo goed? Omdat ze te laag in KH zitten, te hoog in vetten OMDAT hun lever het niet goed aan kan. Kortom, eerst die lever goed aanpakken dan kun je daarna over op meer vetten en eiwitten. En... ALTIJD je lever blijven ondersteunen, hij moet spoelen, spoelen en nog eens doorspoelen. Schoon zijn, dan kan hij zijn werk doen!
Een prachtige, helemaal up te date overzicht van GAPS voedings vind je hier of op mijn site.
En wat staat er op de 1e link bij TRANSITIONAL FOODS???
(After 18 mos to 2 yrs on GAPS) --> Buckwheat (properly prepared) --> Millet --> Quinoa --> Red Potatoes!
E.e.a. zal nog wel wat vragen oproepen, maar ik hoop dat het KH en poly vraagstuk nu wel een keer duidelijk is!
En lees ook dit stuk door wat ik zeg over die lever, o zo belangrijk!!
Keer op keer blijft de discussie gaande over KH en GAPS. Veel mensen gaan low-carb op GAPS (geen idee waarom?) en er blijven veel discussies over de inmiddels beruchte polysachariden bestaan bij GAPS/SCD.
Eerlijk gezegd heb ik geen zin meer om elke keer daarop te reageren, daarom dit topic om het nog een keer uit te leggen, hopelijk is het daarna duidelijk en als je het er neit mee eens bent, GAPS/SCD volgen is nog altijd vrijwillig, dus....? 8)
GAPS is geen low-carb 'dieet', mijn inziens is het juist gevaarlijk om low-carb te gaan als GAPS persoon!! Grootte kans dat je lever niet goed werkt (verstopt), je bijnieren zwak zijn, je bloedsuikerspiegel compleet uit balans is etc...
Kortom, die KH kun je nog goed gebruiken! Maar altijd wel in combi met vetten en eiwitten, dit zijn toch wel de stabiliserende voedingsscategorieën bij uitstek! Vooral in het begin zul je nog veel hebben aan de KH in de sappen (denk aan wortel) en ook haal je deze makkelijk (en eetbaar) uit pompoen, soms een banaan waar je veel vetten/eiwitten bijin stopt en hier dan pannekoekjes van maak. Wortels in de soep, bieten lekker koken en opbakken met uien etc. Kortom, aan eetbare KH geen gebrek.
Dan de disscussie over polysacheriden, 'je mag deze niet' van GAPS/SCD en toch zit dit ook in bijvoorbeeld gember en andere GAPS toegestane voedingsmiddelen? Eerst ff een stapje terug, de gedachte achter polysachariden vermijden... een typische GAPS persoon zal enorm veel darmproblemen hebben, deze flora is compleet verrot, de darmwand is ontstoken, voedingsopname is er niet meer en veel allergieën doordat darmwand neit optimaal is en bepaalde eiwitten bijvoorbeeld in bloedbaan terecht komen of iig allergische reacties veroorzaken. Hoe kun je dit genezen? Juist, die darmwand moet helen en die moet niet al teveel belast worden met de standaard taken die het heeft, jusit het verder verteren van polysachariden... kortom, het vermijden van de o zo gezonde poly's (want dat zijn ze zeker wel! Maar bij een gezonde darmwand/flora...) is TIJDELIJK VAN AARD!!! Nogmaals, TIJDELIJK... gesnopen?
Op deze manier kan het allemaal helen en zul je op lange termijn weer die poly's kunnen gaan eten, hoe blijf wordt je daar niet van?
En nu komt het grappige, juist de glutenvrije granen worden door NCM aanbevolen om weer als eerste te gaan eten nadat alles geheeld is, voor de een is dit 3 mnd, andere 6 maanden of soms zelfs 2 jaar of nog wat langer. Afhankelijk van je beschadiging door de jaren heen.
En waarom mag je dan gember waar ook poly's in zitten? Heel simpel, de poly's wegen niet op tegen de andere grote voordelen van gember, en het zijn er zo weinig dat dit niet erg is. 100% poly's vermijden zal nooit lukken, maar de GAPS toegestane lijst met voeding is wel een belangrijke scheiding in wat je TIJDELIJK wel en niet moet eten om te helen.
Waarom gaat het dan bij zoveel mensen niet zo goed? Omdat ze te laag in KH zitten, te hoog in vetten OMDAT hun lever het niet goed aan kan. Kortom, eerst die lever goed aanpakken dan kun je daarna over op meer vetten en eiwitten. En... ALTIJD je lever blijven ondersteunen, hij moet spoelen, spoelen en nog eens doorspoelen. Schoon zijn, dan kan hij zijn werk doen!
Een prachtige, helemaal up te date overzicht van GAPS voedings vind je hier of op mijn site.
En wat staat er op de 1e link bij TRANSITIONAL FOODS???
(After 18 mos to 2 yrs on GAPS) --> Buckwheat (properly prepared) --> Millet --> Quinoa --> Red Potatoes!
E.e.a. zal nog wel wat vragen oproepen, maar ik hoop dat het KH en poly vraagstuk nu wel een keer duidelijk is!
En lees ook dit stuk door wat ik zeg over die lever, o zo belangrijk!!