Zijn er voedingmiddelen die jullie echt missen, en toch niet kopen?

Ufo

New member
Zijn er voedingsmiddelen, tussen haakjes dan, uit de supermarkt die jullie echt missen maar toch niet kopen, wetende hoe ongezond ze zijn?

Zo mis ik bijvoorbeeld salades:

Eiersalade.

Krabsalade.

Garnalensalade.

Aardappelsalade.

Huzarensalade.

Zalmsalade.

Etcetera.

Maar als ik eens in een supermarkt ben, en het etiket eens lees, word ik daar zeer droevig van: E621, glucose-fructosestroop, suiker, zout, conserveringsmiddelen en noem maar op. En dan gooi ik het bakje letterlijk zo het schap weer in, ongeacht hoe het daar terecht komt.

Maar ik mis het nog steeds, en denk er aan hoe lekker het was om vroeger zo`n bakje leeg te lepelen als tussendoortje, of om het op brood of cracker te smeren...

Hebben jullie ook van dat soort produkten die je niet meer koopt, maar toch mist?

Weten jullie of er in natuurwinkels wel gezonde salades te koop zijn?

Of weten jullie hoe je zelf een gezonde salade in elkaar kunt draaien?

 
Een gezonde salade is makkelijk te maken:

Begin met zelf mayonaise maken van rauwe eidooier, citroensap, mosterd, peper en keltisch zeezout en ongeraffineerde koudgeperste olie. (of koop een goede biologische mayonaise)

Dit vermengen met hardgekookte eieren in stukjes gesneden, evt op smaak brengen met nog wat keltisch zeezout en je eiersalade is klaar. Je kunt er evt. ook nog creme fraiche doorheen doen, of griekse yoghurt.

De basis is dus de Mayo, en daarvan kun je elke gewenste salade maken.

 
Net als marianu zegt: zelf maken met eerlijke ingrediënten.

Ik heb er totaal geen moeite mee om dat soort 'vulling' te laten staan.

Als ik lees wat je mist, salades, dan heb je een hunkering naar vetten, dus eet vetten alleen dan de juiste.

 
Ik maak salades ook vaak op basis van mayonaise, ik heb nog een heel lekker recept voor kipkerrie:

2 eetlepels mayonaise (zie basisrecept marinu) - ik gebruik zelf hele goede biologische

1 bio kipfilet geb. in stukjes

1/2 rauwe ui (rode of wit) in stukjes (buisuitje is ook lekker)

2 lepels kerrie kruiden (ik doe vaak een mengeling van verschillende kerie achtige kruiden, (kurkuma, pittige kerriekruiden, djahwe etc.)

mespuntje kelt. zeezout

1 gekookt eitje

alles mengen, voeg extra mayonaise toe als je te einig saus hebt. 1 dagje in de koelkast laten staan en je hebt de lekkerste kipkerrie ooit! Ik vind hem echt heerlijk en op feestjes enzo vragen ze vaak naar het recept.

 
Ja voor mij is er ook weinig of niks wat ik mis. Als ik het graag wil eten, maak ik het zelf en in de regel is dan nog lekkerder dan die uit de winkel ook. Daar vang ik het meeste mee op. Dingen die ik toch zou willen eten omdat ik ze echt mis, zou ik dan misschien heel soms eens kopen. Dat heb ik in het verleden zo wel eens gedaan, maar de ervaring leert dat de behoefte aan het product vanzelf doodbloedt. Iets wat ik bewust lange tijd niet heb gebruikt en uitgesteld probeer ik dan nog eens een keer. En dan is het weer goed voor zo'n lange tijd ik het onbewust misschien wel los gelaten heb.

Een goed voorbeeld is wel roomijs. Dat wil ik dan misschien nog wel eens kopen, weliswaar ik het dit jaar nog niet heb gehad. Ik heb wel een ijsmachine, dus misschien dat ik nog een keer zelf roomijs ga maken voor als ik eens bezoek heb. Maar dit ook niet zo'n must meer. Ik loop tegenwoordig moeiteloos de ijssalon voorbij. Ik vergeet die producten simpelweg, mijn focus ligt elders.

Maar jullie brengen me op een goed idee. Ik ga binnenkort eens makreelsalade maken op basis van mayonaise.

 
Goede vraag over wat je mist van de supermarktvoeding. Ik mis het gemak van iets willen, kopen en gelijk opeten. Gelukkig houd ik van koken, maar soms zijn er dagen dat ik er geen zin in heb. Maar voor de smaak hoef ik niet langs de supermarkt te gaan. Zelfgemaakt eten is zoveel lekkerder! In dat opzicht mis ik niets qua smaak uit de supermarkt.

Ook baal ik er vaak van als ik in de supermarkt kom. Zoek bijvoorbeeld maar vleeswaren zonder suiker/dextrose/glucose-fructose etc. Of kaas zonder enge dingen erin... Zelfs in de natuurwinkel is het opletten!

 
Quote:
Fiona,

Zijn dat twee tl of twee el kerrie kruiden

ik doe er soms wel twee in, maar ik hou dan ook echt van kruidig, het is maar net wat je lekker vind, ik doe er ook altijd nog wat gember poeder, koenjit, djahé, ketoembar, een beetje een mengeling. ik doe het uit de losse pols. wil ik wat pittiger dan doe ik er meer spicy kerrie in, wil ik wat milder, dan wat meer tandoori achtige kruiden.

 
hoi Louise, ja ik vind het ook frusterend, ik lees nu ook echt alles, tot irritatie soms van de mensen om me heen, durf ook nergens meer stukje kaas of worst te pakken, veel te bang voor wat voor gekke dingen erin zitten, ik neem dan toch sneller een paar gezouten ceshews ofzo (als ik echt honger heb), ik zorg er eigenlijk altijd voor bij feestjes een goede bodem te hebben, maar goed als je trek hebt, dan is dat nog de beste keus denk ik.

 
Ik mis zelf wel eens brood, nu ik van de tarwe af ben en koolhydraat-arm leef. Heel soms maak ik een uitzondering en vind het dan toch wel erg lekker...

 
Ik ken een diabeet die fantastische resultaten behaalde met het Atkinsdieet. Hij viel af, zijn bloedsuiker normaliseerde, kortom: 1 groot succesverhaal. Maar...hij bleef het brood en andere koolhydraten missen en ging uiteindelijk toch weer voor de bijl. Nu heeft hij ernstig overgewicht en zit hij op het randje voor wat betreft insuline-afhankelijkheid (type 1). Ik heb me afgevraagd hoe dat kon en heb maar 1 verklaring: het Atkins-principe werkte weliswaar, maar de voeding is niet volwaardig geweest, dus hij heeft suboptimale bronnen van vetten en eiwitten gebruikt (uit de supermarkt), waardoor de voeding nog steeds teveel vulling was i.p.v. werkelijke voeding. Misschien is daar voor jou ook nog een les te leren?

Mike

 
Ik ken een diabeet die van zijn dokter net zoveel koffie mag drinken als hij wil (en dat doet hij dan ook!). Brood mag hij ook onbeperkt eten en nog veel meer van die onzin.

Eigenlijk mag hij alles doen, zolang hij maar 6 kleine maaltijden eet ipv 3 grote volgens mij. En toch redt hij het op deze manier. Ipv insuline spuiten neemt hij geloof ik een paar keer per dag een of ander pilletje.

Een beetje offtopic, maar ik moest er ineens aan denken.

Voedingsmiddelen die ik echt mis en toch niet koop? Zou het eigenlijk niet zo snel weten. Ik eet doordeweeks nog vaak een paar dunne plakjes tarwekiembrood (wel met een mega lading boter), maar hier ga ik ook mee stoppen. Ik drink ook nog weleens een paar biertjes en eet ook nog weleens vleeswaren (ham, spek, leverworst) waar natrium-nitriet in zit.

Er zijn dus nog weleens dingen die ik mis, maar die koop ik dan ook nog gewoon..

Dat brood is niet eens echt omdat ik het zo erg zal missen, maar meer het gemak om mee te nemen naar het werk. Ik kan nog niet echt iets goeds verzinnen om te vervangen. Ik neem weleens gebakken eieren mee, of gebakken zalm om te eten ipv tarwekiembrood, maar veel verder kom ik nog niet. Verdeeld over de dag neem ik natuurlijk veel kefir/rauwe melk.

 
Waarom neem je geen smoothie mee naar je werk? Probleem opgelost!

De diabeet waar ik het over heb drinkt ook koffie. Met zoetjes uiteraard, want aspartaam en andere kunstmatige zoetstoffen zijn goedgekeurd door de 'specialist'. Weet je wat deze 'specialist' hem had wijsgemaakt? Alcohol drinken verlaagt de bloedsuikerspiegel! Ik heb mijn diabetische vriend uitgelegd dat het lichaam alcohol als een gifstof beschouwt en dat de bijnieren vervolgens de lever vertellen om glycogeen af te geven, die in de bloedstroom verandert in glucose, waardoor de bloeddruk VERHOOGD wordt! Ik legde hem verder uit dat de alvleesklier vervolgens (mits deze sterk genoeg is) insuline produceert, die de overtollige glucose met geweld in de cellen drukt, waardoor de bloedsuikerspiegel drastisch daalt. Dus ja, alcohol verlaagt de bloedsuikerspiegl uiteindelijk, maar niet voordat deze eerst drastisch STIJGT!

Ongelooflijk, deze man heeft hiervoor gestudeerd en dan moet een docent Engels/Nederlands met een voorliefde voor voeding die uitsluitend aan zelfstudie doet deze stupide opvatting terechtwijzen op basis van de werkelijke feiten? Het wordt nog erger: het advies van de 'specialist? Eet tijdens de consumptie van alcohol extra koolhydraten om te voorkomen dat de alcohol de bloedsuikerspiegel te ver doet dalen (we weten immers allemaal dat alcohol zorgt voor een dalende bloedsuikerspiegel, nietwaar?)! Niet alleen wordt diabeten niet afgeraden om alcohol te drinken, maar hen wordt aangepraat om extra koolhydraten bij de alcohol te consumeren? Dit geloof je toch niet! Ik heb mijn diabetische vriend dus moeten uitleggen dat traditioneel men in alle culturen altijd vetten en eiwitten consumeert bij alcoholische dranken, zoals kaas of worst, ter stabilisering van de bloedsuikerspiegel. Van de 'experts' moet je het maar hebben! Ik denk dat ik maar even met mijn kop op het bureau ga beuken vanwege zoveel onkunde!

Mike

 
Even nog verder off topic: als koolhydraten van voornamelijk granen en suiker/alcohol schadelijk zijn, en zoals in mijn geval dat de vetverbranding een beetje ver uit zicht is, dan is er toch altijd ook nog eiwit? Dat gaat bij mij in elk geval een stuk beter nu. Wat ik daarnaast merk is dat vet bij mij ook geen verzadigingsgevoel teweegbrengt, maar eerder een hongergevoel. Ik combineer overigens geen graanachtige dingen met vet nu want dan weet ik zeker dat ik in no time weer ontzettend ga aankomen en dat wil ik niet.

Trouwens mijn moeder die wilde mijn broodbakmachine omdat de hare stuk was. Ik heb hem aan haar gegeven, want ik kon voor mezelf geen zinnig argument meer bedenken om hem nog in huis te hebben omdat ik nauwelijks nog mijn eigen brood bak en ik heb chronisch ruimtegebrek in mijn keuken. Toch ergens heb ik wel een nostalgisch gevoel bij brood. Mijn moeder bakt ook wel heel lekker brood moet ik toegeven. Ze doet er altijd een heel klein beetje gedroogde vruchten doorheen en noten en zo.

 
Een eiwitrijk dieet zonder ondersteunende vetten is slecht om meerdere redenen:

- Het kost ontzettend veel spijsverteringscapaciteit om verhitte eiwitten te verteren. Het onttrekt veel water, vit. A en schildklierhormoon (!) aan je systeem. Juist door meer vet dan eiwitten te eten ondersteun je de vertering van eiwitten.

- Er is veel maagzuur voor nodig om eiwitten goed te verteren. Iets waar jij (en vele anderen) juist te weinig van hebt!

- Eiwitten zonder voldoende ondersteunende vetten worden omgezet in glucose, waardoor je nog steeds in de suikerverbranding blijft.

Als vet jou alleen maar honger bezorgt komt dat omdat vet door jouw lichaam nog steeds niet wordt gezien als brandstof en het blijft vragen om suiker (koolhydraten) als brandstof. Zie reden nr. 3 hierboven waarom veel eiwitten voor jou dus geen structurele oplossing zijn.

Mike

 
Ik zette net de TV even aan en zag op RLT4 een stukje van het programma Je lijf + je leven. Hierin kwam toevallig het onderwerp 'diabetes' aan bod. Die muts die dat presenteert legde uit dat je cellen draaien op glucose en dat het hormoon insuline de sleutel is van de cellen, zodat de glucose kan binnenkomen en de cellen van brandstof kan voorzien. Oh, en dus is insuline ineens een belangrijk hormoon geworden voor glucosetransport naar de cellen? Deze is zelfs voor mij nieuw!

Vervolgens praat die muts met een 'expert'. De vraag was: wat is de oorzaak van diabetes? Antwoord: Dat weten we nog niet. Wel weten we dat het te maken heeft met:

- Aanleg

- Overgewicht

- Te weinig lichaamsbeweging

- Roken

Dat weten we nog niet? Waarom weet ik het als niet-'deskundige' dan wel? Ik denk dat ik opnieuw een paar keer met mijn hoofd op mijn bureau ga beuken! En wat is volgens de 'expert' de beste 'behandeling' voor diabetes? Tabletten om de cellen gevoeliger te maken voor insuline! En als dat niet meer werkt? Een combinatie van tabletten! Nu weet ik zeker dat ik even met mijn hoofd op het bureau ga beuken, grrr!

Het programma spitste zich verder toe op meer onderzoek. Want dat is het mantra: we weten het niet en daarom is er meer onderzoek nodig en, natuurlijk, meer geld voor onderzoek. Het is of dat, of is het 'genetisch'. Niemand die stil staat bij het feit dat we pas ong. 60 jaar een ware diabetesexplosie (en trouwens ook kanker- en hart- en vaatziekte-explosie) hebben. Interessant, zo'n versnelde 'evolutie' van 60 jaar waarin onze genen 'ineens' zo verzwakt zijn geraakt! Waar is mijn bureau? Ik ga even heel hard beuken!

Mike

 
Niet te hard beuken Mike, er zijn nog te veel mensen die heel veel van jou kunnen leren!!!!

 
Quote:
Ik heb me afgevraagd hoe dat kon en heb maar 1 verklaring: het Atkins-principe werkte weliswaar, maar de voeding is niet volwaardig geweest, dus hij heeft suboptimale bronnen van vetten en eiwitten gebruikt (uit de supermarkt), waardoor de voeding nog steeds teveel vulling was i.p.v. werkelijke voeding. Misschien is daar voor jou ook nog een les te leren?


Zou het echt zo simpel zijn? Ik vrees dat het lichaam iets ingewikkelder is elkaar zit. Ik denk dat zelfs als hij de "beste" eiwitten en vetten tot zich zou hebben genomen hij nog steeds diabetes zou hebben gehad..

 
Joopie,

Diabetes is een verzamelnaam voor allerlei aandoeningen die te maken hebben met een verstoorde stofwisseling. Het wordt veroorzaakt door verkeerde voeding en is op te lossen met volledige en volwaardige voeding. Jij bent nieuw hier, maar zo simpel is het dus wel. De medische geneesknudde maakt de dingen hopeloos ingewikkeld, waardoor we gaan geloven dat het wel heel erg complex moet zijn. De strategie is: als je niet met een regelrechte leugen kunt wegkomen, breng de mensen dan in verwarring. Don't believe the hype!

Mike

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.459
Berichten
489.097
Leden
8.624
Nieuwste lid
BobEssex73
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan