To smooth or not to smooth

Pascal Collard

New member
Ik ben een man uit het Brusselse die al enkele jaren ziek is. Het begon allemaal met een paniekstoornis die 3 jaar duurde. Erna kreeg ik heel veel last van druk in het hoofd en duizeligheid. Al gauw werd een lekkende darm en een onstabiel immuunsysteem vatsgesteld, waardoor een "mogelijkheid van M.E." niet werd uitgesloten. Enkele weken geleden werd door een EAV-specialist vastgesteld dat mijn lymfestelsel weinig respons geeft en dat de werking van mijn endocriene stelsel erg verzwakt is (hoofdzakelijk bijnieren en hypothalamus). Ik word sinds kort begeleid door een holistische arts die al deze punten wil aanpakken met homotoxicologie en bepaalde supplementen.

Ik ontving gisteren de resultaten van de voedingsintoleranties (van vorige arts) en blijkt dat ik eieren volledig moet laten en heel hard ga moeten matigen met zuivel (yoghurt, melk, kazen) en met brood (gluten, volle granen, spelt, rogge etc..) Ik kan nu beginnen knoeien met glutenvrij brood en vlees of bio-spreads op de boterham, maar aangezien men overal aanraadt dat ik beter 5 à 6x per dag kleinere porties eet, lijkt het me beter om die klassieke broodmaaltijden stilletjes aan te vervangen en over te stappen op nieuwe eetgewoonten.

Het is allemaal nog heel vaag, maar ik voel dat groene smoothies een belangrijke stap kunnen zijn daarin. Dat lijkt mij in ieder geval de geschikte manier om het brood-zuivel probleem aan te pakken en de hoeveelheid groenten en fruit binnen te krijgen in hun puurste vorm.

Vraagjes:

1. Ik lees op groenesmoothies.nl dat groene smoothies bestaan uit 2 glazen water, 1/3 groene groenten en 2/3 fruit... Nu heb ik al wat gelezen en ik besef dat wij namelijk veel meer gebaat zijn bij grote hoeveelheden groenten en enkele stukken fruit dan omgekeerd... In reportages zag ik ook dat kankerpatiënten groene smoothies drinken waarin bijna tot helemaal geen fruit zit...wat is de juiste verhouding van een groene smoothie?

2. Ik herinner me nog dat mij altijd gezegd is geweest dat er minstens 2 uur zitten tussen je portie fruit en groenten voor een gezonde spijsvertering... hoe zit het dan met al die groene smoothies die zogezegd heel gezond zijn en uit beiden bestaan ?

3. Uit mijn voedingsintolerantie-test is gebleken dat ik niet gevoelig ben aan groenten en fruit... Desalniettemin kan ik al eens makkelijk een zwaar gevoel hebben in mijn maag na een zure appel of een banaan, of een grote hoeveelheid soep...(terwijl die heel neutraal scoren op voedingsintolerantie-test)... Weten jullie waar dat aan ligt? Is dat dan fructoseintolerantie? Of wil het automatisch zeggen dat ik geen fructose-intolerantie heb als ik op de test neutraal scoor voor alle groenten en fruit? Lijkt me wel handig om weten voor ik begin met een blender te kopen.

4. Ik heb gehoord dat het in het algemeen best is om je spijsverteringsstelsel zo weinig mogelijk te prikkelen... stel dat je van die smoothies een zware maag krijgt, wil dat dan zeggen dat je je spijsvertering aan het belasten bent?

5. In geval van uitgeputte bijnieren raadt een artikel van Ron Fonteine me aan 5 à 6 x per dag te eten (ipv 3x) en de nadruk te leggen op kwalitatieve verzadigde vetten, gevolgd door eiwitten en dan een kleinere hoeveelheid koolhydraten. Groenten en fruit zijn ook koolhydraten...is smoothies dan niet geschikt voor mensen met mijn ziekteprofiel aangezien de klemtoon op koolhydraten te groot wordt?

6. Aan de ene kant hoor ik vaak zeggen dat mensen idealiter 50-70% RAW zouden moeten eten en aan de andere kant hoor ik van de macrobiotiek dat alles best lang gekookt wordt... Ik heb een heel yinne constitutie... en ik weet dat ik daarom baat heb bij warme voeding, warme dranken, warme baden... kan mijn systeem gaan verzwakken/veryinnen van veel yin/raw? Ik weet dat ik zelf spontaan niet zo snel naar rauwkost grijp, ook niet zo makkelijk slaatjes enzo...geen idee of dat ligt aan "gewoonte" of aan mijn lichaam dat aanvoelt dat te veel rauw hem niet zo goed ligt.

7. Ik neem homeopatische middelen. Klopt het dat munt dan best uit de smoothies wordt gelaten ?

Hartelijk dank voor de antwoorden !

Groetjes, Pascal

 
1. Groenesmoothies.nl is een website van Marjolijn Verkaik en Jesse v/d Velde volgens mij? Zij zijn er vooral op gericht om zulk soort dingen aan "de gewone" man te brengen. Dus: mensen die nauwelijks groente/fruit eten meer groente en fruit laten eten. Om het een beetje laagdrempelig te houden, gebruiken zij veel fruit in hun groene smoothies. Mag altijd minder, geven ze zelf ook aan. "Liever een wat meer fruit naast voldoende groente, dan helemaal geen groente" past wel bij hen.

2. Fruit in groene smoothies schijnt geen probleem te zijn, omdat het samen met groene bladgroenten gaat. Dat zijn zetmeelarme groenten en dan zou het geen probleem moeten zijn.

3. Dat antwoord moet ik je schuldig blijven.

4. Wat versta je precies onder een "zware maag"? Je mag best verzadigd zijn, dacht ik zo. Als je last krijgt van je spijsvertering, dan is het niet goed.

5. Volgens Mike hoef je groenten niet mee te tellen als koolhydraten. Over fruit moet je hier in het forum maar eens lezen. Wordt niet erg aangeraden.

6. Rauw eten is vrij lastig te verteren. In yin en yang ben ik niet thuis, dus daar kan ik je geen antwoord op geven. Met een lekke darm is het advies om zo veel mogelijk stuk te koken, dacht ik.

7. Moet ik je het antwoord ook schuldig op blijven. Kun je waarschijnlijk beter aan je homeopaat vragen. Zelf weet ik wel dat ik eens een superkorrel heb gehad (sorry, weet even niet meer hoe zo'n middel heet: hele sterke verdunning in ieder geval) en toen mocht ik ook gedurende drie maanden geen pepermunt. Ik heb geen idee hoe generaliseerbaar dat is.

Laat ik in ieder geval nog even toevoegen dat hier op het forum niet heel veel mensen bezig zijn met groene smoothies. De nadruk ligt op verzadigde vetten. Ook is niet iedereen hier fan van rauwe groenten (vooral rauwe spinazie niet: oxaalzuur), vooral omdat de voedingsstoffen er moeilijk uit te halen zijn, zeker voor mensen met spijsverteringsproblemen.

Zelf drink ik wel groene smoothies en ik doe het er vele malen beter op dan op allerlei vetten en eiwitten. Dat zegt dus dat er iets moet gebeuren aan mijn eiwit- (bijnieren) en vetvertering (lever). Ik heb zo'n vermoeden dat die bijnieren voor jou in ieder geval ook gelden, en misschien die lever (soep valt niet lekker!) ook wel.

Overigens geloof ik dat ik me gezien jouw problematiek eerst eens zou inlezen in GAPS. Als je dat kunt volhouden, geloof ik dat dat het meest effectief voor je zou zijn. Staat hierover op het forum e.e.a. Ik zou me eens inlezen in het 'alleen lezen-forum'. Daar staat ongetwijfeld allerlei nuttigs voor je.

 
Met een lekkende darm zou ik als eerste radicaal stoppen met alles dat ook maar iets van gluten kan bevatten. Ik zou dus alle granen en graanprodukten (ook bier.... snif) onmiddelijk aan de kant gooien. Glutenintolerantie is waarschijnlijk 1 van de grootste oorzaken van autoimmuunziekten en helaas voor 98% onontdekt...

 
pascal, ik ben 4 jaar geleden getest, lekkende darm, en scoorde erg hoog op van alles en nog wat. Zeker de eerste maanden goeie vooruitgang, daarna steeds weer terugval. Desondanks heb ik dit 1.5 jaar volgehouden, mat steeds meer twijfels en ook schuldgevoel(wat doe ik nog fout) tot ik een artikel las over lekkende darm waarin stond dat je ongeveer 4 maanden mag elimineren, maar daarna moet werken aan herstel van je darmen en voeding weer moet toevoegen, anders bouw je steeds weer nieuwe intoleranties op ( dat ervaarde ik ook zo )

Ik ben bij orthomoleculair therapeut geweest, allerlei supplementen gehad, en langzamerhand weer van alles toegevoegd.

Daarna stuitte ik op Mike Donkers en las over westonprice en het gapsdieet.

Ik kan je zeker aanraden daar ook te lezen, www.gapsdieet.nl, daar staat ook veel over lekkende darm. Als ik dit eerder had gewetn dan had ik nooit het eliminatie dieet gevolgd, het heeft mij veel geld/tijd en frustratie gekost. En al met al weinig mee opgeschoten.

Ik scoorde oa erg hoog op eieren, nu eet ik per dag verscheidene eieren, zelfs rauw, eierdooiers gaan wel beter dan het eiwit.

Je kunt het gaps dieet ook achterstevorn beginnen, en daarna weer vanaf stap 1.

Ik doe westonprice met veel kenmerken van het gapsdieet.

Oa eigengemaakte yoghurt, 24 uurs gefermenteerd, ghee zelf maken. Lekkere bouillons zelf gemaakt en ik heb een scd kookboek, met zalige recepten.

Stel je vragen als je meer wilt weten.

 
1. Ik ben geen voorstander van groene smoothies. Natuurvolkeren kookten hun groenten en aten deze niet rauw. Als je niet uitkijkt laad je jezelf helemaal vol met antinutrienten als oxaalzuur, fytinezuur, goitrogenen (schildklieronderdrukkers) en neurotoxines (nachtschades). Planten doen aan chemische oorlogsvoering, het is de enige manier waarop ze zich kunnen verdedigen, omdat ze niet weg kunnen vluchten. Er is altijd wat met rauwe planten, dus deze gewoon niet eten. Fruit is rijk aan suiker (fructose) en dit belast de lever, waardoor deze kan vervetten en alcoholomzettingen kan creeren. De mens kan van oudsher geen grote groente- en fruiteter zijn geweest, omdat dit seizoensproducten zijn in het wild. Tijdens ijstijden was er nog minder groente en fruit voorradig. Groente en fruit kan daarom niet gezien worden als een hoofdbron van voedsel. We zijn niet voor niets van oorsprong jager-verzamelaars. Op grottekeningen zie je geen mensen granen telen of besjes plukken, je ziet ze achter dieren aan hollen met speren.

2. Je doet er verstandiger aan je consumptie van dierlijke vetten en eiwitten van de juiste kwaliteit flink op te hogen. Je zult dan merken dat je heel lang een verzadigd gevoel blijft houden. Dit levert een stabiele bloedsuikerspiegel op en daarmee een stabiele hormoonhuishouding. Dit ga je niet krijgen op groenten en/of fruit, tenzij je er bergen van eet, zoals planteneters in het wild ook doen. Ik zie jou echter niet constant grazen! :wink:

3. Ik denk dat je meer moet vertrouwen op je eigen lichaam, dat oneindig wijzer is dan alle tests bij elkaar. Wie zegt jou dat deze tests kloppen en geen valse uitslagen geven? Als dergelijke voeding niet goed valt, ook al zou dat niet moeten kunnen volgens de tests, wie heeft dan gelijk, je eigen lichaam of degene die die de test bij je heeft uitgevoerd? Dit is nu het verschil tussen geleende en geleefde kennis. Leer luisteren naar je eigen lichaam i.p.v. naar anderen!

4. Als je een zwaar gevoel krijgt kan het inderdaad zijn dat je de boel onnodig aan het belasten bent. Zie ook mijn opmerkingen bij het vorige punt, we moeten stoppen met onze eigen verantwoordelijkheid weg te geven aan buitenstaanders die wij beschouwen als 'experts'. Experts bouwden de Titanic, amateurs de Ark.

5. Koolhydraten uit groenten zijn niet zo'n probleem, omdat de GI van groenten zo laag is dat ze net zo goed niet mee kunnen tellen. Hierin schuilt juist een gevaar. Er zijn hier talloze mensen gestrand op dieten die groenten en/of fruit beschouwen als hoofdbron van kh. Dit is juist funest voor de bijnieren! Denk bij kh niet aan groenten en fruit, maar aan glutenvrije granen, zoete aardappels/yams, dat soort dingen. Ik zie een veel groter risico bij groene smoothies, nl. de consumptie van antinutrienten. Zie punt 1.

6. Als je een rauwe component in je voedingspatroon wil inbouwen dan is gefermenteerd plantaardig en/of dierlijk voedsel een veel betere weg dan een groene smoothie boordevol antinutrienten. Denk ook aan rauwe melk en rauwe eieren of alleen de eierdooiers. Als jij yang-voedsel nodig hebt kom je ook uit op dierlijke vetten en eiwitten.

7. Geen idee. Ik ben niet thuis in de homeopathie. Inderdaad beter even overleggen met je homeopaat.

Mike

 
Interessant Pascal, die link paniekstoornis - lekke darm. Ik heb ook een lekke darm en een verleden met een paniekstoornis. Ben jij in die tijd aan de anti-depressiva (=rotzooi voor de darm) geweest? Ik slikte ongeveer een jaar lang Seroxat.

Ik zou zeggen: not to smooth. Heel veel lekke darm patiënten hebben een fructose intolerantie. Zelf zoek ik het meer in de soepen. Voor eieren was ik ook intolerant. Het is de eiwitvertering die niet wil. Heel lastig zo'n dieet, vooral als je eens ergens heen wilt. Heel veel succes! Heb je weleens van prof de Meirleir in Brussel gehoord?

 
Hallo Allemaal,

Hartelijk dnak voor de vele comments: heb even kort op iedereen proberen antwoorden:

@pinklady: uit jouw en vele onderstaande commentaren kan ik afleiden dat het "smoothie plan" wellicht niet het meest aangewezen is voor mij. Het is mij al opgevallen dat ik van nature niet echt grijp naar fruit en rauwe groenten (slaatjes in de zomer)... ik eet mijn fruit en groenten liefst gekookt... mijn lichaam zal wel wijs genoeg zijn om te weten wat goed voor me is... Het gekke is dat een vriend van mij vertelde dat Mike Donkers net hersteld is van leaky gut en bijnieruitputting met (tromgeroffel) "GROENE SMOOTHIES"!! :)

Ik heb het GAPS dieet even bekeken... moet alleen nog even kijken in welke mate het verschilt van Weston Price...

@Bastiaan: heb gisteren voor het eerst glutenvrije pasta en glutenvrij brood gegeten: dat is geen cadeau hoor... vielen me beiden zwaarder op de maag dan de normale versies ! Ik wil er toch nog even bijvertellen dat qua intoleranties enkel eieren in het rood staan bij mij... de zuivel en granen heb ik een milde intolerantie... de amerikaanse firma die de test deed stelt dan ook enkel een verbod in op eieren... de andere zaken mag ik nog "om de dag" eten volgens hen...

@Dirtsa: gek dat je dat zegt van Mike Donkers.. kijk comment op pinklady :) Ik ga de info binnen enkele weken meenemen naar mijn orthomoleculaire arts... over gaps en weston price.. kan jij kort zeggen wat het verschil is tussen beiden en waarom je combineert ?

@fatsnotbad: bedankt voor deze verhelderende kijk op de gevaren van smoothies en groenten... wist ik niets van.. toch gek dat zo veel mensen zweren bij die groenten en fruit he.. maar goed... zo heb je ook RAW versus macrobiotiek... ze denken beiden "gelijk" te hebben... eens we het over voeding en diëten hebben is het gewoon een groot vat vol tegenstrijdigheden zo blijkt... wat mij wel opvalt, ik ben bloedgroep A-.. via bloedgroepdieet zou ik dus eerder vegetarisch moeten leven, aangevuld met vis... maar zou ik net zuivel en vlees moeten laten... en de GAPS en Weston Price diëten zeggen net het omgekeerde... daarom opnieuw: ik denk dat ik het allemaal meepak naar mijn arts want weet niet meer wat en hoe...

@rapunzel: ja het is bij De Meirleir (Himmunitas) dat ik de voedselintolerantietest heb laten afnemen... ik heb inderdaad even SSRI (sipralexa) moeten nemen, ook een jaar... maar ik kan jou zeggen dat het voor die anti-depressiva ook al niet helemaal ok was met de darmen hoor...

Groetjes, Pascal

 
Hoi Pascal,

Sta je onder behandeling bij De Meirleir of was dat alleen voor de voedselintolerantietest? Vreemd dat je nog pasta en brood (ook al is het glutenvrij) en zuivel eet. Op het SCD/GAPS dieet gaan ALLE granen er namelijk uit, zo ook de (zoete) aardappels en zuivel die niet 24 uur gefermenteerd is. Op een WAPF dieet mag je weer wel zuurdesembrood en op de juiste manier behandelde glutenvrije granen. Als ik het me goed herinner hebben mensen met bloedgroep A weinig maagzuur volgens Ron Fonteine. En vis is veel lichter op de vertering dan vlees en zuivel. Vandaar misschien.

Groetjes,

Rapunzel.

 
Er doen inmiddels wilde verhalen over mij de ronde. Zo zou ik ook gespot zijn in een McDonald's na afloop van een lezing. Ik ga niet naar de Mac (en ook niet naar de Burger King). Er is echter wel 1 hamburgertent waar je me wel kunt zien als ik in Amsterdam kom en dat is Burgermeester.

Zo heb ik ook nooit groene smoothies gebruikt als onderdeel van mijn helingsproces. Ik heb er altijd van gezegd dat ik ervan moet kokhalzen, dus geen groene smoothies voor mij! Wel heb ik in een recent verleden veel fruitsmoothies gemaakt, of appelsmoothies zoals Dirtsa ze noemt. De mensen halen alles en iedereen door elkaar en voor je het weet worden er dingen beweerd die een totaal eigen leven leiden. Het is zoals dat spelletje in de klas waarbij de eerste persoon iets in het oor van de persoon ernaast fluistert en die fluistert dezelfde boodschap weer in het oor van de naaste persoon, net zo lang tot de hele klas is geweest. De boodschap die de de laatste persoon heeft doorgekregen blijkt dan radicaal af te wijken van de boodschap van de eerste persoon.

Wat betreft het bloedgroependieet, daar kan ik kort en goed over zijn. Je vraagt beren toch ook niet naar hun bloedgroep? Je hebt bruine beren, grizzlyberen, ijsberen, maar allemaal eten ze wat beren eten. De voedselkeuzes zijn afhankelijk van wat er groeit of bloeit in het klimaat en ecosysteem van deze beersoorten, maar uiteindelijk komt het allemaal neer op: berenvoedsel. Dit is ook wat Price ontdekte. De voedingspatronen weken per regio sterk af van elkaar, maar onder de miscrocoop bleek dat er een rode draad was, nl. veel dierlijk vet en mineralen. Er is dus wel degelijk een eenvormig voedingspatroon voor mensen, net als dat er voor beren is. Het is het klimaat en het ecosysteem die bepalen welke weg naar Rome er moet worden genomen, maar daarmee is er nog geen sprake van een specifiek bloedgroependieet. Meer hierover ook hier.

Mike

 
Pascal, iik had net 1.5 jaar lang het eliminatie dieet gevolgd, ik scoorde op 80 voedingsmiddelen rood, en nog eens 80 mocht ik 1 x er 5 dagen. Dat was een enorm gepuzzel, veel uitzoeken, twijfels of ik nog wel de goede dingen binnen kreeg en toen ik over gaps las, dit leek mij weer zo zwaar...dat trok ik even niet. Daarentegen het westonprice werd ik vrolijk van, een gevoel van thuiskomen. Alsof ik deze kennis wel had, maar niet naar boven wist te krijgen.

Zo weinig mogelijk supplementen, maar alles wat je nodig hebt uit voeding weten te halen. De synergetische werking van bijv levertraan met boterolie klinkt voor mij zoveel logischer dan alleen vit D, geisoleerd in een pilletje, hoe hoog de dosering ook is.

De uitleg over fermentatie, bijv zuurdesembrood, dit is zo erg lekker, net als de eigengemaakte bouillons, de rauwe melk etc.

Zo werd eten weer erg leuk en begrijpelijk.

Dat wil niet zeggen dat ik nooit gaps ga volgen, maar mementeel trek ik dit niet.

En van horen zeggen is nooit betrouwbaar, vraag het gewoon Mike (fatsnotbad)

 
Hallo Mike,

Ik wist niet dat jij fatsnotbad/moderator was. Ik heb toevallig jouw hele geschiedenis gelezen op de site van Ron Fonteine. Mooi. Jij hebt het hierboven over "chinese whispering" (de kindjes die in de klas fluisteren waardoor uitkomst vervormd geraakt)... Ik vond het al vreemd want die persoon had gezegd dat ik mijn vragen best hier kon stellen... en dit is een website die echt het dierlijke vet enzovoort aanmoedigt... het document "bijnieruitputting" waar ik naar verwees blijkt ook van jouw hand te zijn.

Dus als ik het goed begrijp, dien ik in mijn voeding vooral de koolhydraten te minderen en meer van die 3 vetten te eten en eiwitten op te voeren...maar HOE eet je al die vetten? Ik kan me moeilijk inbeelden dat je plots kokosvet/bio roomboter/extra vergine olijfolie met de soeplepel begint te eten? Is er ergens een pagina op deze site waar het weston price dieet helemaal wordt uitgelegd en heo je er best mee aan de slag gaat? Dirtsa heeft me de website van GAPS-dieet gegeven en daar kon ik heel goed zien wat het gaps-dieet inhield...

Als ik het goed begrijp Mike, ben jij eerder Weston price-oriented, dan GAPS ?

@Dirtsa: je zegt dat er zoveel dingen in het rood stonden... maar dan verwijs je naar weston price en heb je het over rauwe melk/yoghurt (ben gevoelig aan zuivel), zuurdesembrood (zit geen gist in maar wel granen/gluten) en rauwe eieren... bedoel je dan dat je de intoleranties compleet aan je laars lapt als je weston price dieet volgt ?

@Rapunzel: Ik was in behandeling bij Dr. Vollon, collega van de Meirleir die tot september 2011 ook in Himmunitas werkte... hij had eerst enkele metingen gedaan waaruit lekke darm en ontregeld immuunsysteem bleek. Dat werd behandeld met isoprinosine en mucopure, maar aangezien ik geen erge reacties maakte op voeding heeft hij mij verder niet meteen op een dieet gezet. Het is pas nu, 6 maanden later, dat we uit nieuwsgierigheid ook de intoleranties eens hebben gemeten. Ik ga voorlopig niet verder werken met hen, omdat de dokter alleen die leaky gut een beetje behandelde maar verder ook precies op een dood spoor zat. Ben toevallig bij andere holistische arts beland die zei dat ik geen cvs had, maar wel uitgeput endocien systeem en weinig respons lymfestelsel... Deze arts zal dus naast leaky gut en immuunsysteem ook de hersenen en endocrinale systemen helpen "voeden" en ontgifting ondersteunen... vermoedelijk zal hij ook dieettips geven op basis van de uitslagen van intoleranties. Wat je zegt van vis klopt wel voor witte vis, behalve van gebakken zalm... daar heb ik snel een zware maag van, van vlees niet..

Groetjes, Pascal

 
Pascal, al voor ik Mike leerde kennen en westonprice had ik het eliminatie dieet al losgelaten. Ik heb met hulp van ortho de darmen hersteld ( althans...dat denk ik ) met l-glutamine en pro symbioflor, en nog wat dingen waar ik de naam van kwijt ben en daarna heel langzaam iedere keer wat toegevoegd. Ik had vanaf het begin al mijn twijfels bij het eliminatie dieet en veel vragen waar ik geen antwoord op kreeg.

Ik houdt mij er dus helemaal niet meer aan, en geniet van eieren/rauwe melk en nog veel meer. En ik heb vanaf mijn tweede geen melkproducten meer aangeraakt, dus je kunt begrijpen wat een verandering dit was. Ik ben vanmorgen gestart met rauwe melk/kefir met een rauwe eierdooier en honing/kaneel en yoghurt met boekweitvlokken.

Vanmiddag appelsmoothie ( zure appels/grapefruit/citroenen/olijfolie/kokosolie/sole/kaneel/kardemom/gember/kruidnagelpoeder/curcuma/koreander) met een flinke dot slagroom en kefir erdoor.

Ik neem paar keer per dag gewoon een lepel kokosvet in mijn mond, vind dit ook lekker. Ik maak zelf ghee, bak erin, gebruik veel roomboter om in te bakken.

Ik heb via mammaW het scd kookboek kunnen downloaden ( mijn man heeft dit geprint en ingebonden) hierin staan veel lekkere recepten, allemaal glutenvrij.

Echt een aanrader als je minderen wilt met de koolhydraten.

Verder lekker vet stoofvlees, lekker vette eigengemaakte bouillons van veel bot, in de soepkom altijd een flinke schep ghee.

Er zijn veel mogelijkheden lekker vet te eten.

 
Pascal, ik ben heel erg benieuwd wat voor dieettips je gaat krijgen! Houd ons op de hoogte! Zelf denk ik inmiddels bij lekke darm automatisch aan op zijn minst glutenvrij- en caseïne vrij. Maar vaak is dat niet genoeg. Mijn natuurarts zegt dat erg goed zijn voor de lekke darm: L-Glutamine, zink, probiotica en Colibiogen.

 
Dag Rapunzel,

Ik neem daarom Mucopure elke avond... daar zitten allemaal van die goeie zaakjes in en dat legt ook een laagje op de darm... De Meirleir werkt daar ook mee..

 
Ja ik zag het! Had er nog niet van gehoord en heb het zojuist even gegoogeld. Ik zal het eens bespreken met mijn arts. Ik heb ook nog Slippery Elm Powder staan. Dat is volgens Edgar Cayce (de slapende profeet) goed voor de lekke darm.

 
Pascal, welkom op het forum.

Je geeft aan dat je intolerant bent getest op zuivel.

Maar dan vraag ik toch waar die test vanuit gaat: gepasteuriseerde zuivel?

Ga het eens heel voorzichtig proberen; bijvoorbeeld een 1/2 beker rauwe melk per dag.

Wij zijn iemand aan het helpen met sarcoidose. Hij kon bijvoorbeeld niet tegen melk, roomboter en yoghurt.

Hij is alles mondjesmaat gaan invoeren in zijn voedingspatroon en eet en drinkt die voeding normaal.

En voelt zich er prima bij, klachten worden minder, hij kon al twee keer zijn prednison halveren (na bloedonderzoek).

Dus hem brengt het veel.

Doe het allemaal rustig aan, niet teveel dingen tegelijk veranderen/aanpassen.

Anders weet je niet meer wat wel of niet helpt.

Vervang eerst alle (kunst)boters door roomboter.

En alle oliën door extra virgin kokosolie (AmanPrana).

Koop (biologische) rauwe melk.

En ga sole gebruiken van ongeraffineerd Keltisch zeezout.

Zie handige adresjes:

Zie hier voor de juiste smoothies

Zie hier voor voedingsrichtlijnen van Weston Price himself:

 
Ja ik heb het bij Edgar Cayce op de site gevonden onder het onderwerp psoriasis geloof ik. Bij mij openbaart de lekke darm zich namelijk op mijn hoofd in de vorm van een soort psoriasis. De oorzaak daarvan is de lekke darm en Slippery Elm en American Saffron worden genoemd als hulpmiddelen voor de genezing. Daarnaast ook veel groente (ook rauw, als ik het me goed herinner).

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.498
Berichten
517.594
Leden
8.646
Nieuwste lid
ej bartelink
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan