Pascal Collard
New member
Ik ben een man uit het Brusselse die al enkele jaren ziek is. Het begon allemaal met een paniekstoornis die 3 jaar duurde. Erna kreeg ik heel veel last van druk in het hoofd en duizeligheid. Al gauw werd een lekkende darm en een onstabiel immuunsysteem vatsgesteld, waardoor een "mogelijkheid van M.E." niet werd uitgesloten. Enkele weken geleden werd door een EAV-specialist vastgesteld dat mijn lymfestelsel weinig respons geeft en dat de werking van mijn endocriene stelsel erg verzwakt is (hoofdzakelijk bijnieren en hypothalamus). Ik word sinds kort begeleid door een holistische arts die al deze punten wil aanpakken met homotoxicologie en bepaalde supplementen.
Ik ontving gisteren de resultaten van de voedingsintoleranties (van vorige arts) en blijkt dat ik eieren volledig moet laten en heel hard ga moeten matigen met zuivel (yoghurt, melk, kazen) en met brood (gluten, volle granen, spelt, rogge etc..) Ik kan nu beginnen knoeien met glutenvrij brood en vlees of bio-spreads op de boterham, maar aangezien men overal aanraadt dat ik beter 5 à 6x per dag kleinere porties eet, lijkt het me beter om die klassieke broodmaaltijden stilletjes aan te vervangen en over te stappen op nieuwe eetgewoonten.
Het is allemaal nog heel vaag, maar ik voel dat groene smoothies een belangrijke stap kunnen zijn daarin. Dat lijkt mij in ieder geval de geschikte manier om het brood-zuivel probleem aan te pakken en de hoeveelheid groenten en fruit binnen te krijgen in hun puurste vorm.
Vraagjes:
1. Ik lees op groenesmoothies.nl dat groene smoothies bestaan uit 2 glazen water, 1/3 groene groenten en 2/3 fruit... Nu heb ik al wat gelezen en ik besef dat wij namelijk veel meer gebaat zijn bij grote hoeveelheden groenten en enkele stukken fruit dan omgekeerd... In reportages zag ik ook dat kankerpatiënten groene smoothies drinken waarin bijna tot helemaal geen fruit zit...wat is de juiste verhouding van een groene smoothie?
2. Ik herinner me nog dat mij altijd gezegd is geweest dat er minstens 2 uur zitten tussen je portie fruit en groenten voor een gezonde spijsvertering... hoe zit het dan met al die groene smoothies die zogezegd heel gezond zijn en uit beiden bestaan ?
3. Uit mijn voedingsintolerantie-test is gebleken dat ik niet gevoelig ben aan groenten en fruit... Desalniettemin kan ik al eens makkelijk een zwaar gevoel hebben in mijn maag na een zure appel of een banaan, of een grote hoeveelheid soep...(terwijl die heel neutraal scoren op voedingsintolerantie-test)... Weten jullie waar dat aan ligt? Is dat dan fructoseintolerantie? Of wil het automatisch zeggen dat ik geen fructose-intolerantie heb als ik op de test neutraal scoor voor alle groenten en fruit? Lijkt me wel handig om weten voor ik begin met een blender te kopen.
4. Ik heb gehoord dat het in het algemeen best is om je spijsverteringsstelsel zo weinig mogelijk te prikkelen... stel dat je van die smoothies een zware maag krijgt, wil dat dan zeggen dat je je spijsvertering aan het belasten bent?
5. In geval van uitgeputte bijnieren raadt een artikel van Ron Fonteine me aan 5 à 6 x per dag te eten (ipv 3x) en de nadruk te leggen op kwalitatieve verzadigde vetten, gevolgd door eiwitten en dan een kleinere hoeveelheid koolhydraten. Groenten en fruit zijn ook koolhydraten...is smoothies dan niet geschikt voor mensen met mijn ziekteprofiel aangezien de klemtoon op koolhydraten te groot wordt?
6. Aan de ene kant hoor ik vaak zeggen dat mensen idealiter 50-70% RAW zouden moeten eten en aan de andere kant hoor ik van de macrobiotiek dat alles best lang gekookt wordt... Ik heb een heel yinne constitutie... en ik weet dat ik daarom baat heb bij warme voeding, warme dranken, warme baden... kan mijn systeem gaan verzwakken/veryinnen van veel yin/raw? Ik weet dat ik zelf spontaan niet zo snel naar rauwkost grijp, ook niet zo makkelijk slaatjes enzo...geen idee of dat ligt aan "gewoonte" of aan mijn lichaam dat aanvoelt dat te veel rauw hem niet zo goed ligt.
7. Ik neem homeopatische middelen. Klopt het dat munt dan best uit de smoothies wordt gelaten ?
Hartelijk dank voor de antwoorden !
Groetjes, Pascal
Ik ontving gisteren de resultaten van de voedingsintoleranties (van vorige arts) en blijkt dat ik eieren volledig moet laten en heel hard ga moeten matigen met zuivel (yoghurt, melk, kazen) en met brood (gluten, volle granen, spelt, rogge etc..) Ik kan nu beginnen knoeien met glutenvrij brood en vlees of bio-spreads op de boterham, maar aangezien men overal aanraadt dat ik beter 5 à 6x per dag kleinere porties eet, lijkt het me beter om die klassieke broodmaaltijden stilletjes aan te vervangen en over te stappen op nieuwe eetgewoonten.
Het is allemaal nog heel vaag, maar ik voel dat groene smoothies een belangrijke stap kunnen zijn daarin. Dat lijkt mij in ieder geval de geschikte manier om het brood-zuivel probleem aan te pakken en de hoeveelheid groenten en fruit binnen te krijgen in hun puurste vorm.
Vraagjes:
1. Ik lees op groenesmoothies.nl dat groene smoothies bestaan uit 2 glazen water, 1/3 groene groenten en 2/3 fruit... Nu heb ik al wat gelezen en ik besef dat wij namelijk veel meer gebaat zijn bij grote hoeveelheden groenten en enkele stukken fruit dan omgekeerd... In reportages zag ik ook dat kankerpatiënten groene smoothies drinken waarin bijna tot helemaal geen fruit zit...wat is de juiste verhouding van een groene smoothie?
2. Ik herinner me nog dat mij altijd gezegd is geweest dat er minstens 2 uur zitten tussen je portie fruit en groenten voor een gezonde spijsvertering... hoe zit het dan met al die groene smoothies die zogezegd heel gezond zijn en uit beiden bestaan ?
3. Uit mijn voedingsintolerantie-test is gebleken dat ik niet gevoelig ben aan groenten en fruit... Desalniettemin kan ik al eens makkelijk een zwaar gevoel hebben in mijn maag na een zure appel of een banaan, of een grote hoeveelheid soep...(terwijl die heel neutraal scoren op voedingsintolerantie-test)... Weten jullie waar dat aan ligt? Is dat dan fructoseintolerantie? Of wil het automatisch zeggen dat ik geen fructose-intolerantie heb als ik op de test neutraal scoor voor alle groenten en fruit? Lijkt me wel handig om weten voor ik begin met een blender te kopen.
4. Ik heb gehoord dat het in het algemeen best is om je spijsverteringsstelsel zo weinig mogelijk te prikkelen... stel dat je van die smoothies een zware maag krijgt, wil dat dan zeggen dat je je spijsvertering aan het belasten bent?
5. In geval van uitgeputte bijnieren raadt een artikel van Ron Fonteine me aan 5 à 6 x per dag te eten (ipv 3x) en de nadruk te leggen op kwalitatieve verzadigde vetten, gevolgd door eiwitten en dan een kleinere hoeveelheid koolhydraten. Groenten en fruit zijn ook koolhydraten...is smoothies dan niet geschikt voor mensen met mijn ziekteprofiel aangezien de klemtoon op koolhydraten te groot wordt?
6. Aan de ene kant hoor ik vaak zeggen dat mensen idealiter 50-70% RAW zouden moeten eten en aan de andere kant hoor ik van de macrobiotiek dat alles best lang gekookt wordt... Ik heb een heel yinne constitutie... en ik weet dat ik daarom baat heb bij warme voeding, warme dranken, warme baden... kan mijn systeem gaan verzwakken/veryinnen van veel yin/raw? Ik weet dat ik zelf spontaan niet zo snel naar rauwkost grijp, ook niet zo makkelijk slaatjes enzo...geen idee of dat ligt aan "gewoonte" of aan mijn lichaam dat aanvoelt dat te veel rauw hem niet zo goed ligt.
7. Ik neem homeopatische middelen. Klopt het dat munt dan best uit de smoothies wordt gelaten ?
Hartelijk dank voor de antwoorden !
Groetjes, Pascal