sporten.

Waar het mee te maken heeft, is een verstoord gezondheidsbeeld en een verstoord schoonheidsbeeld, oftewel: een verstoord modebeeld. We leven in een verziekte samenleving. En of het te maken heeft met onzekerheid! Als je je moet afbeulen om 'mooi' te zijn en daarmee dus feitelijk je lichaam straft i.p.v. beloont, getuigt dat van innerlijke onzekerheid die je probeert te maskeren met uiterlijke 'zekerheid'. Gezondheid en schoonheid horen 1 en hetzelfde te zijn. Kijk naar het woord: schoon-heid. Schoon van binnen is mooi van buiten. Tijd om je hele door de media opgedrongen modebeeld eens flink te herzien, lijkt me!

Mike

 
@Mike

Helemaal mee eens wat je hier net zegt.... maar iemand ondervoed vinden omdat diegene buikspieren heeft?! Is een beetje apart naar mijn idee. Als ik mezelf nu nog ondervoed, vind ik best knap met wat ik eet (ben ook 7 kilo aangekomen) en ik in de tussen tijd meer (zichtbare) buikspieren heb gekregen. Ook meer kracht erin btw, ik voel en merk dat. Zonder daar echt veel moeite voor hebben gedaan, niet extra trainen ofzo want dat doe ik niet. Hoe verklaar jij dat dan, hoe ondervoed ik mezelf als ik 7 kilo aankom?!

@Zizou

Quote:
en indruk maken op het andere geslacht

een gespierd lichaam hebben, vinden de meeste vrouwen aantrekkelijk


Precies met wat Mike bedoeld, dit is nog steeds onzekerheid! Waarom moet jij perse een sixpack willen, jij DENKT dat vrouwen dat o zo graag willen. De meeste vrouwen boeit het niet want die zien ze alleen in bed en tijdens de zomer. En dan nog steeds is het totaal niet boeiend, het is een leuk extra'tje en je hebt genoeg vrouwen die het zelfs lelijk vinden. Naar mijn idee, niet die van Mike dus, kan een sixpack wel degelijk op gezondheid duiden... want waarom mogen je buikspieren niet in topvorm zijn en de rest van het lichaam wel? Elk lichaam is weer anders en sommige zullen altijd hard moeten trainen om echt die 'blokjes' te krijgen en andere (zoals ik) hoeven er maar weinig voor te doen.

 
erg interessant onderwerp! Ikzelf sport met name omdat ik het leuk vind... Wellicht heeft de achterliggende reden dat je bij intensieve sport je in suikerverbranding overgaat? Bij minder intensief kan je lichaam dit namelijk makkelijk met ververbranding af.

Ik merk dat mijn lichaam steeds langer in vetverbrandingszone blijft sinds ik WAPF...

Maar is af en toe sporten nu echt zo erg? De volkeren die price beschreven heeft hadden een hoog gehalte aan lichaamsbeweging op een dag. En het door de bergen lopen met 100-150 kilo op je rug mag je in mijn ogen zien als topsport! Ze waren in mijn beleving ook afgetraind! (stonden de Hanza's bv. niet bekend om hun afgetrainde lichamen?)

 
Mark Sisson heeft een mooie sixpack, en ik geloof werkelijk niet dat hij ondervoed is. Ik denk wel dat zijn benadering van sport op een "primal" manier een goede is. Hij heeft daar prima programma's voor.

Overigens, sport is een uitvinding die zo'n 100 jaar geleden pas ontstond bij de rijke Engelse adel, als competitief tijdverdrijf. De hele 'gezonde gesst in gezond lichaam' cultus hebben we gewoon aan Hitler te danken. Vor die tijd bestond dit idee niet of nauwelijks. Zelfs de oude Olympische spelen waren gewoon gebaseerd op wedstrijden tussen elkaar beconcurrerende gemeenschappen.

 
Ik doe ook dagelijks (thuis) wat bilspieroefeningen. Sorry maar ronde billen zijn gewoon mooier dan van die hangende, platte.

Ook doe ik de hoofdstand een yoga-oefening dagelijks en ga ik binnenkort in de ochtend twee x rustig joggen in de buitenlucht.

Ik merk dat dat een zeer gunstig effect heeft op mijn bloedsomloop.

 
Ik reageerde op de opmerking van Timo, met name toen hij een of ander commercieel blad aanhaalde als de Gouden Standaard. Tijdens de recente Olympische Spelen zag ik renners en springers medailles winnen. Ze waren allemaal zwart. Ze hebben hun shirt niet uitgedaan, maar reken maar dat daar sixpacks onder zaten! Vraag jezelf af waarom gekleurde mensen altijd de medailles in deze disciplines winnen en blanken niet. Antwoord: ze beantwoorden meer aan de oorspronkelijke blauwdruk! Je weet wel: rond gezicht, brede neus, brede kaken. Precies wat ook de bevindingen waren van Weston Price. Het is dus wel degelijk mogelijk om gezond te zijn met een sixpack, voorwaarde is wel dat je goed doorvoed bent.

De blanke, westerse mens die op koolhydraten meent te moeten draaien is per definitie ondervoed. Het hele programma (bewust gekozen term, want we worden geprogrammeerd, gehersenspoeld) van weinig calorieen en veel lichaamsbeweging komt neer op uithongering en uitputting. Combineer dit met suikervergisting i.p.v. vetverbranding en het is ineens niet meer zo vreemd dat steeds meer blanke topsporters kanker en hartaanvallen krijgen.

Mike

 
Ben blij dat iedereen hier nog voor zichzelf nadenkt en niet alles klakkeloos van Mike aanneemt m.b.t. het onderwerp 'sport' en een 'atletisch uiterlijk'.

@mike snap wel dat de meeste Nederlanders ondervoed zijn doordat ze op koolhydraten leven en slechte voeding tot zich nemen maar dit associeer ik zelf meestal met te dunne of te dikke, bleken mensen met een soms slechte huid etc. niet met atletisch gebouwde/sportieve mensen. met uitzondering van bv marathonlopers.

groet,

Timo

 
Timo,

Jij associeert sporten en afgetraind zijn automatisch met gezondheid. Te langdurige en intensieve anaerobe sportbeoefening is zeer ongezond en trekt o.a. een zware wissel op je bijnieren. Ga maar eens goed rondkijken en rondvragen in de sportschool. Huidklachten zijn aan de orde van de dag. Wat jij doet is niet voor jezelf denken, maar redeneren vanuit een geloofsovertuiging. Als je de werkelijkheid echt onder ogen durft te zien, zul je merken dat krachtsport en cardio extreem ongezond zijn.

Mike

 
Je moet het gewoon beperken tot een half uur krachttraining en dan geen cardio erna of ervoor. Denk ook aan je gewrichten. Wanneer je zware oefeningen doet krijgen je gewrichten een flinke opdonder dit zal zich niet nu uiten maar later. Bepaalde oefeningen zijn erg belastend op de schoudergewrichten ook al voer je de oefening goed uit. Beperk de tijd en het gewicht en zorg voor goede rust heel veel rust.

 
De vroege mens deed niet aan krachttraining of cardio. Die wandelde hele afstanden, vanwege zijn nomadische levensstijl. Hij telde ook geen zware gewichten in zijn eentje. Grote prooidieren werden gezamenlijk gedragen en verder beperkte het gewicht op de armen zich tot het oppakken van een kind in tijden van gevaar (waarbij de spieren extra sterk worden door glucose-afgifte a.g.v. stresshormonen) en het dragen van een bos takken voor het maken van vuur. Alles gebeurde in de open lucht, dus niet in een verstikkende fitnessruimte. Ook joggen in de open lucht is pure waanzin. Zeer belastend voor de gewrichten en de mens is geen duurloper, kijk maar naar hoe ongezond (uitgemergeld) marathonlopers zijn.

Mike

 
Pure waanzin misschien in jouw ogen. Maar mijn bloedcirculatie wordt er veel beter door.

DWZ ik heb het veel minder koud als ik met regelmaat ga joggen. Met veel meer verzadigde vetten was het al beter maar dit setje kan ik ook nog gebruiken.

Daarbij voelde ik me destijds een stuk fitter toen ik ging hardlopen. Dat van de gewrichten weet ik maar je moet ook niet op geasfalteerde paden lopen.

 
bewegen in de vorm van wandelen, cardio, krachtraining of wat dan ook waarbij je je grenzen in acht neemt en ervan geniet is naar mijn idee zeker gezonder dan angst hebben voor 'moderne' bewegingsvormen.

 
Het klopt dat van sporten je circulatie verbetert. Tegelijkertijd is het, als je niet uitkijkt, een vorm van stimulatie die je op de langere termijn schade toebrengt. Ik heb dit al vaker gezegd, maar een mooi voorbeeld is de 'runner's high', het euforische gevoel dat een jogger ervaart als hij/zij zichzelf over de rand van uitputting heen trimt. Het signaal dat je aan je lichaam afgeeft is dat je maar moet blijven weglopen van acuut gevaar (er zit een tijger achter je aan!). Er is dan geen tijd voor vermoeidheid of spierpijn en het lichaam 'beloont' je door je een zeer krachtig pleziergevoel te geven via endorfinen.

Het mechanisme hierachter is dus hormonaal en het begint bij de bijnieren. Mensen raken al snel verslaafd aan hun eigen plezierhormonen, die krachtiger zijn dan heroine, en putten zichzelf langzamerhand uit. Als de bijnieren opgebrand zijn, heb je bijnieruitputting. Er is hier 1 forumlid actief geweest (Albert) die precies dit als geschiedenis had en hier zeer ernstige, misschien wel onomkeerbare, klachten aan over heeft gehouden, dus dit dien je bijzonder serieus te nemen!

Verstandiger is het om jezelf af te vragen hoe je aan die slechte circulatie komt. Wat dacht je van een glucospiegel die te hoog is en bloed dik en stroperig maakt en ervoor zorgt dat eiwitten in het bloed aan elkaar gaan klonteren (glycatie, versuikering)? Dit komt niet alleen door de inname van glucoserijke voeding en dranken, maar ook door hoge stressniveaus, veroorzaakt door bijv...overmatig sporten! Iets wat op de korte termijn verlichting geeft kan dus op de lange termijn juist funest uitwerken.

Mike

 
@ Mike ik begrijp niet waarom je mensen hier bang probeert te maken voor sporten. De vroegere mens die jij zo aanbidt hadden geen scooters auto's OV etc die zaten niet de hele dag achter een bureau op de bank en daarna in bed. Beweging is juist heel goed voor de mens. Of het nu wandelen is, 20 min hardlopen, of een half uur in de sportschool trainen. Natuurlijk is bodybuilding (denk te zware gewichten te weinig rust), langdurige cardio zoals een uur+ hardlopen/fietsen per dag, marathons etc niet goed voor je, dat snapt iedereen hier!! maar jou angst voor sport is gewoon niet goed. Ook zaai je jou angst over naar anderen die jou berichten elke dag lezen. Er zijn zo veel onafhankelijke artikelen over de voordelen van sporten. Ik merk bij mezelf al meteen een verandering in energie niveau als ik stop, mijn honger neemt af ik slaap minder, mindere concentratie/geduld noem het maar op!! promoten van rust zou je moeten doen, verkorte trainingen, 'goeie' oefeningen etc

zelf pak ik altijd voldoende rust en doe ik geen cardio, in plaats daarvan wandel ik. Ik pak geen gewichten achter mijn rug en trek mezelf alleen naar de voorkant toe op. Verder opdrukken, veel lichte gewichten, squads en deadlifts altijd met begeleiding!!. Ik gebruik vrijwel geen vaste apparaten en doe zo dus min mogelijk geïsoleerde oefeningen. pak nooit gewichten die mijn maximum overschrijden en bouw rustig op. Er zijn veel mensen die alles verkeerd doen in de sportschool en het personeel laat ze gewoon hun gang gaan alleen voor deze mensen zal ik Mike gelijk geven...

Voor de mensen hier die het wapf volgen maar desondanks een laag energie niveau/ slechte concentratie/ slaap problemen hebben zal ik het zeker aanraden om meer beweging te krijgen. Probeer het!

groetjes,

timo

 
Timo,

Maak je geen zorgen, ik heb geen angst voor sporten. Ook ben ik niet per se anti-sporten. Mijn punt is dat we als bevolking zijn geindoctrineerd met de boodschap: beweeg meer, eet minder. Dit kan heel snel ontaarden is anorexisch eetgedrag, gekoppeld aan overmatige lichaamsbeweging.

Als je het goed en verstandig doet, is er niets mis met sporten, daar ben ik het helemaal mee eens. Er is echter een gevaar verbonden aan het goede gevoel dat het geeft, nl. dat het een vorm van stimulatie kan worden die op termijn eerder schadelijk is.

Heel veel mensen sporten dwangmatig en dus om de verkeerde reden. Dit kan zijn omdat ze zichzelf structureel te dik vinden (zelfs al hebben ze ondergewicht). Ik ken zelf zo iemand, zij is vroeger op school gepest omdat ze overgewicht had en MOET dwangmatig joggen. Er zijn ook genoeg mensen (ik ken er persoonlijk enkele) die MOETEN sporten omdat ze heel erg hard voor zichzelf zijn, iets wat ze terug willen zien in keiharde spieren. Er zijn er die voortdurend gestresst zijn en in een vlucht-impuls zitten en de hele tijd weg willen rennen (ook zulke mensen ken ik). Er zijn er die anders geen fatsoenlijke bloeddoorstroming hebben (heel veel mensen). Er zijn er die denken indruk te kunnen maken op het andere geslacht en hier dus een schoonheidsideaal aan verbinden en zichzelf identificeren met hun afgetrainde lijf, om innerlijke onzekerheid te verhullen. En er zijn er die regelrecht verslaafd zijn aan hun eigen endorfinen, door het sporten.

Ik ken uit elke categorie meerdere mensen. Dit vertegenwoordigt een grotere bevolkingsgroep dan jij denkt! Maar dit staat niet in de bladen vermeld, en al helemaal niet in Men's Health! Ik bied alleen maar een beetje tegenwicht tegen de voortdurende stroom van positieve informatie over sporten. Er zijn hordes mensen die regelrecht gestresst en gefrustreerd zijn en denken dit met sporten op te kunnen lossen, maar hierdoor juist alleen maar erger worden! Je schrijft nota bene zelf:

Quote:
Er zijn veel mensen die alles verkeerd doen in de sportschool en het personeel laat ze gewoon hun gang gaan alleen voor deze mensen zal ik Mike gelijk geven...


Misschien wordt het tijd om te erkennen dat we als samenleving een groot probleem hebben en dat dit zich ook uit in dwangmatig en excessief 'sporten'?

Mike

 
Dat er een groot probleem is ben ik het wederom met je eens!! en inderdaad komen die negatieve aspecten niet aan bod in dergelijke tijdschriften. (en nee ik ben geen abonnee maar koop het wel is op een vliegveld) met de kritiek op debsy schrok ik een beetje ook al ben ik dus geen voorstander van hardlopen, 20 min 2/3 per week zal meer goed doen dan kwaad. hoe denk je bv over een half uur of langer sex per dag? in principe cardio en opdrukken, hier worden lichamelijke grenzen natuurlijk wel vaak opgezocht... zie je dit als iets negatiefs?

Timo

 
Seks is goed en gezond, maar ook dit is voor veel mannen een vorm van stimulatie, die uitsluitend op kortstonidge lustbevrediging is gebaseerd. En het is eveneens voor menigeen verslavend! Het probleem is dat we met z'n allen zo opgefokt zijn. Ik hoef jou denk ik niet te wijzen op seksuele excessen als bijv. verkrachting, die helaas ook nog veel te vaak voorkomen. Daarnaast is er porno, een oppervlakkige vorm van seks die niets met liefde te maken heeft. Goede seks is een samensmelting van twee partners die samen 1 worden, het is de ultieme uiting van liefde. Zo jammer dat ook dit weer plat en grof gemaakt wordt. We lijden aan een collectieve ziekte, Timo!

Mike

 
Quote:
@janse maar bv die jongen op de cover die eet toch juist ook onwijs veel vlees, groenten en zuivel producten, relatief weinig koolhydraten.... doordat zo iemand veel traint eet hij ook veel meer. beschouw jij jezelf ook bij die 99+%? en beschouw je iedereen met een gespierd lichaam ondervoed?


Timo,

Ik heb de cover van men's health niet gezien, maar ten eerste is zijn voedingspatroon nog steeds gebaseerd op eiwitten en koolhydraten. Wedden dat de zuivel die hij eet bestaat uit MAGERE kwark en MAGERE melk? Natuurlijk is dit ook nog gepasteuriseerde en gehomogeniseerde melk van koeien die vol worden gepropt met anti-biotica, medicijnen, hormonen, granen etc. Het vlees bestaat zeer waarschijnlijk uit zoveel mogelijk MAGER vlees zoals magere biefstuk. Ik denk ook niet dat er geschreven staat dat het van biologische grasgevoerde dieren is.. Ook bij de groenten vraag ik me af of hij kiest voor biologische groenten of met gif bespoten groenten.

Verder kun je dan nog gaan kijken naar de waarschijnlijk bergen "gezonde" supplementen die hij neemt.

Dus ja, ik lees het tijdschrift niet, dus ik kan het mishebben, maar ik denk toch echt dat deze man zwaar ondervoedt is.

Quote:
beschouw jij jezelf ook bij die 99+%? en beschouw je iedereen met een gespierd lichaam ondervoed


Goede vraag. Ja, ik beschouw mezelf ook nog steeds als (licht)ondervoed, al ben ik al ongeveer 4 jaar bezig met wapf en gezonde voeding. Inname van voeding is nog niet automatisch ook een goede opname van voedingsstoffen. Ik denk dat stress bij mij nog steeds de grootste boosdoener is.

Ik beschouw niet iedereen met een gespierd lichaam als ondervoed. In het boek van Price staan toch zeer sterk en krachtig uiziende mannen in met een gezondheid waar wij alleen van kunnen dromen. Misschien is die 99+% wat overdreven, maar volgens mij zit ik er niet ver naast.

Evan

 
Jorge Flechas zegt: door beweging maakt je lijf via de endotheelcellen meer stikstof aan dat voor veel gezondheidsaspecten belangrijk is in het lichaam (denk aan aderverkalking tegengaan): . Zie bijv. het filmpje na 4min 50 sec.

 
Ik snap wel wat Mike bedoelt..heb zelf veel gesport voor mijn werk een paar jaar lang {dag in dag uit paardrijden zo'n beetje de hele dag door} zat een enorme prestatiedruk achter van mijn werkgevers {veel concoursen,moeten presteren => stress} ben stelselmatig over de grenzen van mijn lichaam gegaan en mijn gezondheid ging daardoor steeds verder achteruit..vermoedelijk dus door bijnier uitputting weet ik nu..

Nu heb ik door een ongeluk meer dan een jaar niet gesport en merk als ik nu sport dat mijn lichaam adrenaline? aan maakt na het sporten waardoor ik me euforisch voel..met als gevolg dat ik 2/3 dagen daarna kapot ben..

Ik ga het trouwens wel weer oppakken..maar wel op een andere manier..namelijk gericht op ontspanning en plezier ipv prestatie en luisterend naar mijn lichaam.Ondertussen probeer ik mijn lichaam weer in balans te krijgen door volgens de principes van WP te gaan eten.

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.463
Berichten
493.691
Leden
8.626
Nieuwste lid
RobertApank
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan