SOJA - waarom niet ok ?

Jonathan

New member
Hallo iedereen

Een paar maand geleden ben ik gestart met WAP (bijnieruitputting).

Toen ben ik met super gemotiveerd van start gegaan, oa met verse melk, roomboter,...

Honderden euro's gespendeerd aan alle noodzakelijke supplementen,...

Ik voel me gewoon rotslecht en ben onlangs naar het ziekenhuis geweest met de bedoeling een scollocopie(darmonderzoek) te laten doen(ik dacht zo om een lekkende darm te kunnen uitsluiten)

De arts zei dat het eigenlijk niet nodig was deze te laten uitvoeren, want zo zei hij, "je bent nog maar 33 en ik zal de 3 meest voorkomende darmziektes bij u toch niet vinden..."

Ik begon over lekkende darm enz en ik kreeg een waterval van verwijten naar men hoofd

"onbewezen folklore van kwakzalvers" zo klonk het.

Na een lactose-test blijkt dat ik geen lactose kan verteren...

Wat de reden is en wat ik er aan kan doen was voor hem een raadsel.

Dus momenteel geen melkproducten meer voor mij.

Dat verklaart ook waarom ik gigantische pijn kreeg in mijn linkerhiel na het drinken van ca 7dagen verse melk. Gestopt en pijn ging snel weg.

omdat ik graag boekweitpannekoeken eet gebruik ik dus soja.

En sinds kort ook soja yoghurt.

Nu lees ik hier en daar dat dit niet zo goed is, is dit omdat het plantaardig is,teveel koolhydraten ?

tja dan wordt het wel terug een stuk moeilijker..die pannekoeken zijn in een knip klaar en handig als ik geen speltbrood in huis heb.

Misschien kan ik een alternatief gebruiken.

Even snel het recept(SUPER lekker! en voedzaam(denk ik)

Ei+boekweitmeel+amandelschilfers+soja/melk

bakken in kokosovet, amandelpasta opsmeren met gula java kokosbloesempoeder.

ik ben nu 3 maand verder en voel me klaar voor de schroothoop, ben terug begonnen met het lezen in het boek van Dr Wilson, die had ik jammer genoeg aan de klant gelegd.

ik zal terug de nodige supplementen moeten bestellen, jammer dat het altijd zoveel geld kost. Ik zie mijn bankrekening verdampen :(

jonathan

 
Hoi Jonathan, soja heeft een oestrogene werking (moet je echt niet willen als man) en werkt ook nadelig voor de schildklier.

Ik maak boekweitpannekoeken zonder welke melk dan ook maar met water en eieren en zout: geen enkel probleem: ik gooi de hele ontkiemde boekweitgrutten in een blender met de andere ingredienten en klaar is kees (na ff blenden).

De echte kwakzalvers zijn wat mij betreft degenen die ontkennen dat de lekke darm bestaat.

Vervolgens stelt men -bij jou nu- nog net de lactoseintolerantie wel vast (op de meest knullige manier overigens: meestal kijkt men alleen naar de recente antistoffen, niet naar de veel funestere langzame reacties).

En vervolgens moet je het zelf maar uitzoeken.

Schandalig!

Dank voor je recept trouwens!

Ik kan ook niet tegen melk: we kunnen de handen schudden.

 
Hier een vertaling van de mythes en waarheden over soja van de Weston Price folder.

 
Opmerkelijke uitspraak van een arts: wat de reden is en wat eraan te doen, dat weet hij niet. Wel uiteraard dat lekkende darm een verzinsel is van kwakzalvers...tja.

Ik vraag mij af waarom je honderden euro's uitgeeft aan supplementen? Waarom niet eerst proberen uit te vinden, stap voor stap, wat je lichaam aan voeding nodig heeft.

Er bestaat geen gemakkelijke weg, supplementen kunnen een tekort tijdelijk opvangen. Maar ik zou dit niet allemaal door elkaar gaan gebruiken.

Je hebt dan geen idee wat wel/niet werkt.

Probeer eerst uit te pluizen waar je last van hebt, de lever? ga daar dan mee aan de slag.

De darmen? probeer dit dan eerst te herstellen, dat kan door bijv eerst melk weg te laten ivm lactose, maar hoe reageer je op eigengemaakte yoghurt? of kefir?

Gemaakt van de rauwe melk.

Gebruik ghee om in te bakken.

Kijk eens hoe het gaat als je de granen weglaat, of eerst alleen maar glutenvrije granen, zoals quinoa/boekweit, of witte rijst.

 
Uit een eigen artikel van mij:

Quote:
De sojamythe

Tenslotte moet de sojamythe nog even doorgeprikt worden. Deze houdt hardnekkig stand in alternatieve kringen. Vaak wordt als argument aangevoerd dat in Azië al duizenden jaren soja wordt gegeten ter illustratie van de gezondmakende werking van de sojaboon. Ook dit is weer een halve waarheid. Het is waar dat ten tijde van de Chinese Ming-dynastie (dus inderdaad duizenden jaren geleden) al sojaproducten werden genuttigd. Dat komt omdat men toen pas geleerd had om soja te fermenteren.

Gefermenteerde soja wordt inderdaad al duizenden jaren genuttigd in Azië. Producten van de rauwe sojaboon als tofu, sojamelk, sojalecithine en sojaolie zijn slechts 200 tot 300 jaar oud. En wederom zijn ze gepopulariseerd door een machtige industrie die ons een loer draait door een gezonde traditie van gefermenteerde soja te benadrukken en die te verwarren met ongefermenteerde soja. Zo is ‘lecithine’ niets meer en niets minder dan een afvalproduct van het winnen van sojaolie. Dit wordt in gezondheidswinkels verkocht als gezondheidsproduct!

Hoe werkt het precies? Soja bevat een grote mate van fytinezuur, een zuur dat ook te vinden is in gistbrood maar grotendeels verdwenen is in desembrood. Desembrood is namelijk natuurlijk gefermenteerd brood op basis van melkzuurbacterieën en dat is gefermenteerde soja ook. De melkzuurbacterieën eten behalve de suikers in het zetmeel ook het fytinezuur op. En dat is maar goed ook, want fytinezuur blokkeert de opname van belangrijke mineralen als ijzer, zink, magnesium en calcium. Het geven van sojamelk aan baby’s met een zogenaamde koemelkallergie is dus rampzalig! Kinderen en volwassenen doen er ook beter aan ongefermenteerde soja te mijden.

Gefermenteerde sojaproducten zijn ketjap (let echter op andere schadelijke ingrediënten als suiker, smaakversterker, conserveermiddel en kleurstof), miso en tempeh. Met name de Japanse keuken biedt op dit gebied veel uitkomst. Wederom slecht nieuws dus voor vegetariërs en veganisten die zich regelmatig tegoed doen aan tofu en aanverwante producten. Ook zij vallen ten prooi aan door een winstgevende industrie verspreide propaganda.


Mike

 
Rauwe melk is normaal gezien geen probleem voor zij die lactose-intolerantie hebben. In rauwe melk zijn alle enzymen namelijk nog intact, waaronder lactase die je nodig hebt om de lactose te verteren. Het is gepasteuriseerde melk waar de meesten intolerant voor zijn.

 
Lekkerromig,

Dat is niet waar. Als je niet tegen lactose kunt, kun je NIET tegen rauwe melk - eigen ervaring, ik ben lactase-deficient (genetisch). Door het eten van kefir (zeer langzaam beginnen!) krijg je meer goede bacterien en kun je er op den duur beter tegen.

 
Sojamelk vervangers: kokosmelk!

Ik weet niet of je andere dierlijke soorten melk kunt verdragen, maar anders zou geitenmelk, buffelmelk of kamelenmelk een idee zijn.

Granenmelk zijn niet zo geschikt. Het zijn snelle suikers.

Heb je wel eens gedacht aan een behandeling bij een orthomoleculair arts? Die zijn erg bekend met mensen van allergieën en spijsverteringsproblemen afhelpen.

 
ah Jenneke, dat wist ik niet.

Nu lees ik dat lactose-intolerantie niet per definitie hetzelfde is als lactase-deficientie. Vraag me af hoe je dit kunt overerven? Misschien je (voor)ouders te weinig rauwe melk geconsumeerd?

 
Lactasedeficientie is erfelijk. Heel gek in mijn geval: mijn grootouders van beide kanten waren melkveehouder! Mijn vader had het ook.

 
Bedankt allemaal voor de snelle reacties, echt tof.

Die soja zal hier helaas blijven staan, men vrouw mag die nu opdrinken :lol:

Dirtsa,

Ik voel me zodanig slecht dat ik er vanuit ga dat ik wel degelijk iets tekort heb.

Ik weet niet wat en er is niemand waar ik naar toe kan gaan ter ondersteuning, ik moet alles zelf uitzoeken, oa door te lezen(ik moet echt mijn moed samen rapen om te beginnen lezen, zo moe ben ik)

Bovendien heb ik verantwoordelijkheden in het gezin en men bedrijf die ik nu niet kan nakomen.

Het is belangrijk dat ik zo snel mogelijk herstel, na 3 jaar mag het wel eens beter worden!jaja geduld is nodig maar om den duur wordt je toch depri als het niet echt verbeterd. Dan begin ik toch vaak te twijfelen of ik wel correct bezig ben.

Na het lezen van het E-book van Mike paar maand terug, heb ik alles in huis gehaald,

(Betaine HCI,Super enzymen,teunisbloemolie,vit C,magnesium,adrenanorm,Co enzym C10,alfa liponzuur,mariadistel,cod liver oil,boter olie,biergist)

als je dit alles samen telt zit je al snel aan een mooie rekening...

dit ca 2 maand genomen en wegens geen verbetering niet opnieuw besteld. Toen wat andere supplementen gekocht maar tot op heden weinig verbetering. Vanzodra ik een beetje beter ben ga ik terug aan het werk(met stress) natuurlijk. Ik heb de stress, de nervositeit gewoon niet onder controle. Ik begin veel te snel te flippen van alle dingen die ik moet doen.Heb ook niemand die me kan vervangen.

ik vermoed dat ik wel een probleem heb met de vertering omdat ik vaak moeilijk naar het toilet kan gaan. Ben nu terug gestart met appelazijn.

Solé met keltisch zout neem ik al een hele tijd, kan ik niet meer missen.

Eigengemaakt yoghurt/kefir, das toch ook lactose ?ik had wel wat problemen in het verleden maar toen dronk ik ze alle 3 melk,yoghurt,kefir.

Nooit geprobeerd met enkel yoghurt/kefir. Ik zal geen buikpijn, krampen hebben, ben ik zeker...nooit last van gehad. ALs ik geen lactose verteer lijkt me dit niet zo verstandig toch ?

Ik kook nu wel altijd zelf, met de voldoening dat ik weet wat ik eet en tis GEZOND.

Men zegt veel vet eten, maar is dat wel gezond voor de lever ? die moet toch keihard werken omdat te verwerken of ben ik mis ?

Ik eet al vele maanden enkel glutenvrije granen. Boekweit, quinoa, bulgur, amarant, volkoren rijst enz(geen witte)

Misschien spelt ook weglaten(beetje gluten)

Er is wel vastgesteld via een bloedtest dat ik geen tarwe, glutenallergie heb.

Ik heb al jaren last van ontstekingen, oa de schouder en ellebogen.

Het was zodanig pijnlijk dat ik niet meer sliep en naar de specialist ben gegaan.

Die bevestigde een ontsteking en gaf me onmiddellijk een spuit waar oa cortizone in zit. Ik weet het dit is slecht maar hij zei ook dat het op dat moment de enige oplossing was, ik had veel pijn. De oorzaak ligt waarschijnlijk in het feit dat ik geen cortisol produceer om de ontstekingen aan te pakken. Die pijn komt zeker terug...was enkel symptoombestrijding volgens mij.

Ik denk er aan morgen eens lever klaar te maken, ben benieuwd.

Dirtsa, hoe kan ik weten of er iets mis is met mijn lever ?

elk advies is meer dan welkom

jonathan

 
Geitenmelk heb ik ook geprobeerd, had ik geen last van maar bevat ook lactose.

Ik hoop gewoon dat als ik geen lactose producten eet, mijn gezondheid verbeterd!

Als ik nu even melkvrij leef maar terug start met enkele supplementen EN er komt verbetering, dat weet ik nooit wat me heeft geholpen.

Dat uittesten kan wel even duren neem ik aan...

Toen ik klein was kwam de rauwe melk altijd van de boerderij..

Bij mijn weten niemand met dit probleem in de familie.

Ik vermoed dat ik geen lactose kan verteren omdat men lichaam gewoon enorm zwak is.

 
@ Jenneke,

wie weet heb je wel meer last en je vader ook van gepasteuriseerde zuivel omdat je voorouders juist wel veel rauwe melk dronken en net zoals bij de traditionele volkeren waarvan de nieuwe generatie modern voedsel tot zich nam, sneller degenereerden dan de meesten onder ons. Ik weet niet, ik ben maar aan het gissen hoor..

@ Jonathan,

pas op dat je vrouw geen oestrogeen-dominantie krijgt door die soja-melk te drinken, want dat is nu ook een veelvoorkomend probleem bij vrouwen.

En misschien kun je toch kefir geitenmelk proberen indien je er geen last van hebt? Of in ieder geval water kefir, dat is ook een goede vorm van natuurlijke probiotica.

 
Quote:
Er is wel vastgesteld via een bloedtest dat ik geen tarwe, glutenallergie heb.


Volgens Nora Gedgaudas hebben mensen die een lactose-intolerantie hebben allereerst een glutenintolerantie. De glutenintolerantie ligt aan de basis van de lactose-intolerantie.

Jenneke, dat zou bij jou ook wel eens het geval kunnen zijn. Je schrijft dat je nu weinig of geen granen meer eet, maar je maakt je constant wel hard voor granen. ik vermoed dat je die in het verleden wel veel hebt gegeten en er op de een of andere manier nog een emotionele band mee hebt. Jouw probleem met lactose zou wel eens helemaal niet erfelijk kunnen zijn, maar simpelweg gluten als basis hebben.

Mike

 
Na jaren zonder melk (alleen kaas) ben ik (lactose intolerant) een maand geleden begonnen met volle rauwe kefir.

Na de 1e week voorzichtig proberen, dronk ik de 3e week al 4 liter en dat houd ik voorlopig zo.

Het is er van binnen een stuk rustiger van geworden.

Uiteindelijk wil ik ook rauwe melk gaan proberen, maar er staan eerst nog wat andere dingen op het programma.

Ondertussen doe ik nog veel dingen "fout" maar ik wil rustig opbouwen/afbouwen.

(o.a. nog teveel (zuurdesem)brood, maar dat wordt al minder)

Over soja:

Daar heb ik een tijdje veel van gegeten. (als sojayoghurt)

Na ongeveer een jaar kreeg ik bij soja ongeveer dezelfde klachten als bij gewone bewerkte melk, alleen met minder gasvorming.

 
Quote:
Na de 1e week voorzichtig proberen, dronk ik de 3e week al 4 liter en dat houd ik voorlopig zo.


4 Liter per dag? 8)

 
Nee hoor, per week.

De 1e week in totaal 1 liter, 2e week 3, 3e week 4.

Ik koop het kant en klaar, dus per dag zou ook bijna onbetaalbaar zijn.

 
Oh, ik dacht al :lol:

Waarom maak je het dan niet zelf als je het zo duur vind? Mijn zelfgemaakte rauwe melkkefir kost €0.50 per liter.

 
Ik betaal nu 2 euro!! 8O Maar die is dan ook super lekker, biologisch en grasgevoerd :D

Zelf maken ga ik (ooit) doen, maar 8,- per week is prima, 56,- per week is wat overdreven.

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.459
Berichten
487.994
Leden
8.623
Nieuwste lid
Elaine-vdb
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan