Hazelnootpasta bevat omega-6 en fytinezuur. Cacao bevat oxaalzuur. Door verhitting alleen raak je dit niet kwijt, vanwege de harde structuur van de noten. Deze zouden geweekt, gekiemd en gefermenteerd moeten worden en dan wordt het al een stuk minder aantrekkelijk (de reden waarom ikzelf niet aan dit soort voedingsmiddelen begin). De hazelnootpasta bevat ongetwijfeld ook suiker en met een beetje pech ook plantaardige olie (transvet).
Het boerenkoolrecept met pindakaas maak ik net zo vaak als satesaus met pindakaas, nl. maar zelden. Ik krijg dus geen grote hoeveelheden omega-6 binnen. Grappig genoeg maak ik dit soort recepten juist als ik het gevoel heb dat ik wat meer omega-6 nodig heb, maar echt heel vaak heb ik dat gevoel niet.
Het argument dat je moet schipperen met kinderen en dat je mogelijk ontspoord eetgedrag in de hand werkt is een uitvlucht. Er zijn talloze alternatieven, zoals bijv. het recept van satfat onder jouw post. Geweldig dat je dochter vraagt om haar levertraan, des te meer reden om elke keer een stapje verder met ze te gaan. Nu zijn ze nog beinvloedbaar en kun je ze nog heel veel leren, dus waarom niet zo ver mogelijk proberen te gaan? De beperking zit niet bij je kinderen, maar in jouw ideeen over je kinderen.
Mike