noten eetbaar maken

G

Guest

Guest
Hallo,

Soms vind ik het weleens lekker om amandelen te eten in het weekend. Dat deed ik altijd gewoon zonder te weken enz., maar nu wil ik het anders aanpakken:

Ik laat ze eerst een nacht weken in zuurdesem (ik koop zo'n zakje bij de natuurwinkel)

Dan haal ik het vlies er af en laat ik ze drogen: hoe doen jullie dat? in de oven?

en dan nog roosteren in de oven of koekenpan?

Zijn dit de juiste stappen?

Alvast bedankt!!

Petra

 
Petrah,

Waarom geef je niet toe dat je verslaafd bent aan noten? Waarom zo blijven hangen aan die noten? Vrijwel iedere post die je tot nu toe geplaatst hebt gaat hierover! Dit is weer zo'n voorbeeld van hoe mensen verslaafd raken aan stimulering (niet voeding) door antinutrienten als fytinezuur, oxaalzuur, caffeine en neurotoxines (nachtschades).

Mike

 
Ik weet dat er fytinezuur in zit maar als je dat er uit weekt wat is dan het probleem. Ik dat dat noten best gezond waren. Je moet toch een beetje variatie kunnen hebben.

 
Variatie is een drogreden, een excuus om de verkeerde dingen te blijven doen. Ik zeg niet dat noten zo verkeerd zijn - met mate zal geen probleem zijn mits goed bereid - maar smoezen verzinnen om iets te kunnen blijven doen riekt naar afhankelijkheid buiten de noodzaak om! :wink:

Ik ken dat probleem. Koffie.

Hilda

 
Ik heb het probleem zo'n beetje bij alle voeding :( Koffie ben ik vanaf gelukkig, daarvoor waas de tolerantie ook echt 0. (niet dat ik dat merkte). Maar ik heb ook een periode gehad dat ik elke dag een pot rauwe amandelpasta leegat (330 gr) Daarvoor chocola in grote hoeveelheden en nu is het yoghurt (en slagroom maar dat probeer ik ivm calorieen te beperken)Eet dus momenteel makkelijk 3 bekers bulgaarse en griekse yoghurt op een dag. Met wat extra koolhydraten toevoegen leek het even beter te gaan maar eigenlijk werkt dat toch niet.

Bij mij dus ook dat stukje verslaving, maar de tendens lijkt te zijn het zachte romige mondgevoel: amandelpasta, chocola, yoghurt/ geklopte room. Heel apart hoe de rem daarin volledig verdwijnt. Voel me ook niet slecht daarna, kan echt heel veel vet eten. Mijn chocomousse van vanochtend had ik ook zo op, a 200 ml slagroom, 1 ei, flinke lepel kokosolie, 50 gram roomboter en 50 gram chocola. Ongelooflijk waar ik het laat met mn 1 meter 58..

Petra, ik denk als je het op die manier doet, dus weken, fermenteren, drogen en roosteren, dat het dan ok is. Over het stukje wel/ niet verslaving kan ik geen zinnig woord zeggen, zie bovenstaande :?

 
Quote:
Maar ik heb ook een periode gehad dat ik elke dag een pot rauwe amandelpasta leegat


Ja, dat krijg je dan.. :lol:

Yoghurt met slagroom is inderdaad levensgevaarlijk en volledig goedgekeurd door de wp-warenwet! 8)

Hilda

 
@Mike, wat heb je tegen noten als ze geweekt en geroosterd zijn?

Ik haal elke weer hazelnoten, paranoten en amandelen, week ze dan 24 uur, daarna drogen in een pan, dan in de vijzel en dan even roosteren. Veel werk maar o zo lekker in de yoghurt. Beetje slagroom, kokos en honing erbij en ik heb een heerlijk ontbijt waar ik 4 uur op kan teren.

 
Gistermiddag na het evenement in Midwoud, georganiseerd door Poekie, nog even nagepraat met een aantal mensen. Ik geloof dat ik zeker 10 argumenten voor het gebruik van granen en/of nachtschades heb moeten weerleggen. Toen er nog een aantal keer 'ja, maar' volgde, zei ik ook: waarom geven jullie niet gewoon toe dat je verslaafd bent?

Op dit forum heb ik ook dit soort discussies gehad. Als je de plussen en de minnen tegen elkaar afweegt, kom je, als je logisch nadenkt en je niet door verslavingsgedrag laat leiden, tot de conclusie dat de minnen zwaarder wegen dan de plussen. Dan is het tijd om over te stappen op andere, gezondere voedingsmiddelen. 'Argumenten' als 'variatie' zijn drogredenen, zoals Hilda terecht aangeeft. Geloof me, er is echt leven na granen, nachtschades en noten!

Mike

 
Quote:
Mike, wat heb je tegen noten als ze geweekt en geroosterd zijn?


3 maanden geleden schreef Bastiaan zeer ware woorden over granen:

Quote:
Ik vind dat je gewoon te veel moeite moet doen om granen enigszins eetbaar te krijgen. Daarom eet ik ze gewoon helemaal niet meer.


Hetzelfde kun je zeggen voor alles wat kiemkracht heeft: noten, peulvruchten, zaden, pitten, bonen. Waarom zou je zo ongelooflijk moeilijk gaan doen als er vele, vele gezondere alternatieven zijn?

Mike

 
Omdat ik van vast voedsel hou. Ik heb jaren lang jouw superfruitsmoothie genomen voor ontbijt, die fruitsmoothie die je nu niet meer goedkeurt lijkt me. Ik zat hier ook een aantal uren van vol maar was 'm zat. Heb ik eindelijk iets gevonden wat ik lekker vindt, wat gezond is, vol gezonde vetten vitamines en mineralen en dan zeg jij dat er gezondere alternatieven zijn. Nou, niet voor iedereen. Elke dag soep en yoghurtsmoothies vind ik gewon niet lekker. Ik leer veel van je maar zoek wel mijn eigen weg,

 
Ik wil alleen maar een keer noten eten voor in het weekend ofzo. Als u mij echt kende (mike) dan zou u tegen mij zeggen dat ik er alles voor over heb om gezond te eten. Ik ben daar heel erg gedreven in. Ik sla alles over wanneer een ander me iets aanbiedt. Ik heb al een jaar geen nachtschades gehad en geen granen en zelfs geen zuivel en zero suiker!, dus ik moest wel heel creatief zijn, maar het is me gelukt! Dus verslaafd aan noten! nee! Maar ja zo nu en dan wil ik wel eens in het weekend iets eten wat nog enigszins verantwoord is.

 
Joh, er zijn ook mensen die nog af en toe een biertje drinken of andere minder gezonde momenten hebben. Dat moet kunnen. Maar blijf vooral mindful keuzes maken en wees alert wanneer je neigt naar overmaat.

 
en dan nog iets: ik denk dat er maar weinig van mijn leeftijd (24) zo met voeding bezig zijn! de meeste drinken en eten alles wat ze maar voor handen ligt! Dus is het logisch dat ik op zoek ben naar goede alternatieven voor in het weekend en dan ook nog zo nu en dan! daar gaat het om.

Mike suggesties voor lekkere alternatieven?

 
Natuurlijk is het fantastisch dat je op deze leeftijd zo bewust bezig bent met voeding. Ik wou dat ik hetzelfde kon zeggen, maar ik werd pas rond m'n 40e wakker! Maar in je oorspronkelijke topic kom je tot de volgende inzichten:

Quote:
Sorry dat ik zoveel vraag maar ik moet weer andere dingen ontdekken omdat ik dacht dat zuivel en granen de oorzaak waren van mijn huidproblemen en dacht het opgelost te hebben met veel noten en geen tot weinig dierlijke producten maar ja nu heb ik een ander probleem: onregelmatig ongesteld en toch nog wel wat last van puistjes.


Quote:
Ik heb heel veel met noten meel gedaan en dat is nu juist het probleem: te veel fytinezuur en teveel plantaardig...daardoor nu onregelmatig ongesteld.


Quote:
en nu maar hopen dat mijn huidproblemen niet aan de zuivel lag maar aan de hoge inname van noten dus fytinezuur en dat ik wel tegen deze zuivel producten kan!!


Als ik tot een dergelijk inzicht zou komen, zouden noten binnen no-time niet meer in mijn systeem zitten. Jij blijft echter zoeken naar mogelijkheden om (beperkt) noten te blijven eten en dat neigt naar...verslaving. Nog veel belangrijker voor je zoektocht naar de juiste voeding is het onderzoeken van je relatie met voeding. Ben je werkelijk op zoek naar voeding of alleen maar stimulering?

Dit geldt ook voor Mack, die het heel zwart-wit stelt: of je eet vloeibaar in de vorm van smoothies en soep, of je eet vast voedsel in de vorm van noten. Kennelijk zijn er volgens deze (schijn)logica geen alternatieven. Ook dit klinkt als een drogreden, zoals Hilda dit terecht opmerkte eerder in deze topic, een excuus om geen veranderingen te hoeven doorvoeren omdat je...verslaafd bent. Onderzoek behalve de voeding ook je relatie met voeding! Streef je stimulerende middelen na? Ben je een emotionele eter? Wil je werkelijk, op een dieper niveau, helen of ben je masochistisch ingesteld en straf je jezelf met antinutrienten die je langzaam slopen? Deze zijn ook in biologische varianten verkrijgbaar!

De definitie van verslaving is: iets waar je niet zonder denkt te kunnen. Het woord ver-slaaf-ing zegt het al: het maakt jou tot een slaaf van bepaalde voeding. En het is natuurlijk nog mooier als je jezelf kunt wijsmaken dat je nu wel goed en gezond bezig bent! Probeer eens een maand zonder noten te leven, zoveel tijd van je leven neemt dit niet in. Als dit niet lukt, ben je verslaafd, zo simpel is het. Durf dit bij jezelf te onderzoeken, ontdek je eigen (verborgen) negatieve patronen.

Tot zover dit lesje basispsychologie. Alternatieven zijn er natuurlijk te over. Vraag jezelf af wat het is in noten dat je aantrekt. Het is natuurlijk een hang naar vetten en eiwitten. De alternatieven moet je niet in de plantaardige hoek zoeken, maar in de dierlijke. Dat zijn de vet- en eiwitspecialisten bij uitstek! Denk hierbij aan vlees, vis, eieren en zuivel. Je hoeft helemaal niet voortdurend vloeibaar voedsel tot je te nemen, dat heeft ook niemand hier ooit zo keihard gesteld. Stop met excuses maken voor slechte gewoontes en stel je open voor betere, gezondere alternatieven!

Mike

 
@Petrah,

Hierbij een alternatief: De kokosnoot!

Is weliswaar geen echte noot, maar wel lekker om aan te knabbelen en een stuk gezonder bovendien!!

 
Ik snap wat u bedoelt! en mijn relatie met voeding is soms dat ik het in het weekend misschien gezellig vind. Ik ben zeker bereid om mijn noten een maand te laten staan. Ik heb nu al een dikke week niet gehad. Ben er ook na het lezen gelijk mee gestopt en ik dacht inderdaad als ik straks mn rauwe kaas heb gekocht dan is dat ook lekker om eens te nemen en ik heb ook nog geen kefir. Komt bijna. Heb het namelijk besteld en wanneer ik dat neem met bijvoorbeeld slagroom enz. dan is dat ook een traktatie opzich en dan verlang ik helemaal niet naar noten en het verzadigd goed en wanneer dat zo is verlang je ook niet meer naar tussendoortjes.

Dus komt allemaal wel goed! en ja ik ben ook trots op mezelf dat ik op zo'n jonge leeftijd er al achter ben gekomen!!! en zo bewust bezig ben!

Petra

 
Sommige mensen hebben (onbewust) ook een verslaving met de ervaring van het eten zelf. De mondsensatie, het kauwen, knabbelen, sabbelen of zuigen (aan een rietje) kan heel verslavend zijn.

Ook veel rokers hebben deze mondsensatie behoefte en is maar heel moeilijk te stillen.

Ikzelf heb zoiets met gele M&M's, borrelnootjes (ongeacht welke variant) of de bekende gele Napoleon citrusballetjes. Ik kan daarvan blijven eten, omdat de mondsensatie iets met mij doet. Ik blijf daar dus ook ver vandaan en begin er bewust niet aan.

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.477
Berichten
505.352
Leden
8.637
Nieuwste lid
nataliedje
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan