Je gebruikt een verouderde webbrowser. Het kan mogelijk deze of andere websites niet correct weergeven. Het is raadzaam om je webbrowser te upgraden of een browser zoals Microsoft Edge of Google Chrome te gebruiken.
Zijn er ook mensen die leverworst eten hier? Ik zoek runderleverworst zonder toevoegingen en suikers. De laatste die ik kocht bij een bio bedrijf zat van alles in wat je niet wilt hebben.
Wanneer iemand advies of adresjes heeft hoor ik het graag.
Die natriumnitriet zit in bijna alle leverworst helaas. Ik wil graag zonder e nummers en zonder specerijen en kruiden en dextrose oid. Dus wanneer iemand een adresje daarvoor heeft hoor ik het graag.
Las een keer iets over leverworst uit Duitsland maar kon dat niet terugvinden.
Hier een "zelfmaakrecept" gevonden. He lijkt me wel veel werk..
Leverworst
bron: Oudnederlandse Streekrecepten
1 kg varkenslever; 1 kg nekvlees; 500 gr rugspek; 25 gr zout; 5 gr gemalen kruidnagelen; 7½ gr witte peper; ca. 1 dl vleesbouillon; 100 gr bloem; paar meter dunne, rechte runderdarm / of plastic kunstdarm
Vlees en spek 10 minuten koken. Maal de rauwe lever twee maal (wij hebben de keukenmachine, een Magimix, gebruikt). Haal het zwoerd van de spek en snijd de spek in kleine dobbelsteentjes.
Doe alles in een kom en meng; voeg de dobbelsteentjes spek op het laatst toe. Oppassen dat ze niet aan elkaar blijven kleven. Eventueel vlak tevoren overgieten met kokend water.
Vul de darmen voor ¾ en bindt ze stevig af. (Kunstdarmen mogen helemaal worden volgestopt.)
De worsten in een pan met kokend water met zout leggen en ca. 1½ uur tegen de kook aanhouden. Als ze gaar zijn voorzichtig uit het water nemen en laten afkoelen.
Wat betreft natriumnitriet, ik had ergens gelezen een keer dat vitamine c je hier tegen beschermt. Ik eet ook veel spek en bacon maar neem meestal een vitamine c daarna of ervoor.
Ik zou me niet zo druk maken om nitraat en nitriet. Als je dit niet dagelijks eet en het laat stapelen is het niet zo'n probleem. Klinkt misschien gek uit mijn mond, omdat ik altijd zo fel waarschuw tegen antinutrienten in plantaardig voedsel, maar dit is nu zo'n zout waartegen je wel voldoende beschermuing opbouwt als je je maar volwaardig voedt.
Ik heb net leverworst bij de BIO slager gekocht, hier in Amersfoort. Erg lekker, maar ook erg zout. Ik zal eens vragen wat de ingrediënten zijn van deze worst...
Ik heb ook nog geen goede leverworst gevonden. De ontbijtspek die ik gebruik, bevat helaas ook natriumnitriet. Maar zoals hierboven gezegd, volgens mij hoef je je daar niet zo heel veel zorgen over te maken.
Het boekje waar jij naar verwijst beschouwt siliciumdioxide (zit veel in supplementen) ook als een gevaarlijk additief en zet het in het rood. Dit is absurd, siliciumdioxide zit van nature in heermoes, bamboe, brandnetels en andere groenten en kruiden. Moeten we die ook vermijden dan? We komen juist silicium tekort, het is o.a. goed voor onze botten, haren en nagels. Het boekje slaat helaas wel eens de plank goed mis, waardoor je onnodig bang gemaakt wordt voor iets onschuldigs.
Nog even wat verder gezocht naar niraten in voedsel. En wat blijkt? Nitraat wordt door bacterien in de mond omgezet in nitriet, dat doorgeslikt wordt en in de maag de productie van stikstofoxide mogelijk maakt. Stikstofoxide is een lichaamseigen verdiging tegen infectie. Daarnaast komen nitraten van nature voor in bijv. sla en spinazie. De Nederlandse gedachte dat je spinazie niet zou mogen opwarmen is uniek voor Nederland, want nergens anders ter wereld hebben ze hier een probleem mee: