kwaliteitsvoeding in de supermarkt

Het ergste is dat dus boeren de kluit hebben belazerd maar dat webwinkels verplicht lid moeten worden van SKAL, deze eis geldt dus niet voor gewone winkels die bio verkopen terwijl we bij dezelfde groothandels inkopen.
 
En als je dat als webwinkel nu niet doet, rust er dan een sanctie op?
 
Uiteraard, weiger je dit dan mag je geen bio meer verkopen, dus ontmoedigen ze de verkoop. Zet je meer om dan 50.000 euro per jaar dan moet je jezelf certificeren en betaal je je blauw ieder jaar.
 
Ik vraag mezelf dus af of onderstaande ook op gaat voor dit verhaal. Want in feite is het dan ook zo dat je verplicht bent een commercieel contract aan te gaan wat gewoon belachelijk is.


https://www.facebook.com/1754325578137505/posts/2375254192711304?s=1851947617&sfns=mo


https://www.telegraaf.nl/nieuws/2086494786/zzp-ers-verzetten-zich-tegen-polisplicht


 
Het ergste is dat dus boeren de kluit hebben belazerd maar dat webwinkels verplicht lid moeten worden van SKAL, deze eis geldt dus niet voor gewone winkels die bio verkopen terwijl we bij dezelfde groothandels inkopen.

Ik ben toch eens gaan spitten in die regels van skal. Maar volgens mij is niet elke webwinkel die verplicht. Als ik kijk naar artikel 28, lid 2 en je voldoet daaraan hoef je volgens mij niet de regels van skal te volgen.



2. De lidstaten kunnen marktdeelnemers die deze producten direct aan de eindconsument of eindgebruiker verkopen, van de toepassing van dit artikel vrijstellen, mits deze marktdeelnemers deze producten niet produceren, bereiden of opslaan op een plaats die geen verband houdt met het verkooppunt, of dergelijke activiteiten niet aan een derde partij hebben uitbesteed.


https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2007:189:0001:0023:NL:PDF



 
dus Nederland weer roomser dan de paus, hier stellen ze gewone winkels vrij maar mangelen kleine webwinkels. Zet je meer om dan 50 mille aan bio dan helemaal de sjaak.
 
Er staat dat er bedrijven zijn die uitgezonderd kunnen worden van deze regel om lid te moeten zijn. Waarom zouden webwinkels daar geen beroep op kunnen doen?
 
smalec-wyborowy.jpg

Bij Poolse winkels ligt vaak varkensvet (reusel).
Is dat wat? Of beter vermijden?

Ik ben op zoek naar een vet alternatief voor zuivel.
 
Gebruiken jullie wel eens kant en klaar geraspte kaas uit de supermarkt? Op de ingredientenlijst staat ook (niet voor het eerst) AARDAPPELMEEL.
Wat doet aardappelmeel in geraspte kaas?
 
Gebruiken jullie wel eens kant en klaar geraspte kaas uit de supermarkt? Op de ingredientenlijst staat ook (niet voor het eerst) AARDAPPELMEEL.
Wat doet aardappelmeel in geraspte kaas?
Misschien maakt het dan 'mooiere' smeuïge draden bij het smelten? In kant en klare fondue kaas (zelfs in betere fondue pakjes Gruyère en Emmentaler) zit ook vaak zetmeel (in normale Gruyère en Emmentaler niet natuurlijk).

En ook in plakjes kip voor op brood zit vaak zetmeel (en een hoop andere junk).
 
Het vreemde met geraspte kaas is dat je een stuk pure oude kaas gewoon kunt raspen dan heb je geraspte kaas. dus met extra zetmeel erbij moeten ze waarschijnlijk eerst de kaas bewerken. misschien smelten en zetmeel erbij doen? en smaakmakers?
Zelf gebruik ik uitsluitend geitenkaas, voor een recept (koek) moet de kaas smaak hebben, dus minstens oud zijn. Zal straks eens bij de Eko kijken en navragen.
 
Zoals eerder al eens gezegd, hier krijgt een boer 0.20euro/kg voor zijn citroenen, en 100m verder liggen ze in de supermarkt aan 2euro/kg.

Momenteel zijn de olijven blijkbaar aan 1.30euro/kg (wss omdat de opbrengst zo laag is afgelopen jaren) en je hebt ca 5kg nodig voor 1l olie. Want zo een 10j geleden lag de prijs rond 0.40euro/kg
 

Vrijdag 21 november 2025 |

Ultrabewerkt eten schaadt volgens nieuwe studie bijna al onze organen​

Ultrabewerkt eten kan leiden tot onder andere diabetes, kanker en depressie, staat in een nieuwe overzichtsstudie in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet. De effecten van dit soort voeding zijn volgens de onderzoekers in alle organen te zien.

Dat ultrabewerkt voedsel als chips, frisdrank, worst en supermarktbrood niet goed voor ons is, was al langer duidelijk. Maar niet eerder werden de gevolgen zo gedetailleerd in kaart gebracht als in de driedelige publicatie in The Lancet.
43 onderzoekers bundelden daarvoor de resultaten van 104 eerdere onderzoeken naar ultrabewerkt voedsel. Dit is een term voor industriële producten die meestal weinig tot geen voedingswaarde bevatten en waar veel ongezonde stoffen aan worden toegevoegd, zoals vetten, suikers en kleur-, geur- en smaakstoffen.
Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat het eten van dit soort voeding niet alleen leidt tot overgewicht, maar ook de kans op twaalf soorten aandoeningen vergroot. Daaronder vallen hart- en vaatziekten, diabetes, kanker, nierziekten en depressie. Over het algemeen leidt het veelvuldig eten van ultrabewerkt voedsel volgens de onderzoekers tot een grotere kans op vroegtijdig overlijden.
Dat de gevolgen verstrekkend zijn, blijkt uit het feit dat de effecten in bijna alle organen te zien zijn, schrijven de wetenschappers. "Het bewijsmateriaal suggereert sterk dat mensen biologisch niet zijn toegerust om dit voedsel te consumeren", zei Carlos A. Monteiro, een van de auteurs van het onderzoek.

Onderzoek maakt vergelijking met strijd tegen tabak​

Utrabewerkt voedsel is volgens het onderzoek steeds vaker te vinden in de supermarkt. In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is meer dan de helft van de geconsumeerde calorieën afkomstig van bewerkt eten. Volgens nieuwssite Euractiv ligt het percentage op het Europese vasteland wat lager en zijn er grote verschillen tussen landen.
De Lancet-onderzoekers roepen overheden op om snel maatregelen te treffen om dit soort voeding terug te dringen. De studie maakt de vergelijking met tabak, waarbij het jaren duurde voordat overheden in actie kwamen terwijl de gezondheidseffecten al langer duidelijk waren.
 
Laatst bewerkt:

Forum statistieken

Onderwerpen
4.638
Berichten
604.665
Leden
8.693
Nieuwste lid
chiaseeds
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan