• Beste forumleden, we maken nu gebruik van nieuw forum software. Je oude wachtwoord werkt hier niet meer. Klik op aanmelden en dan op de link "wachtwoord vergeten". Je kunt dan je wachtwoord opnieuw instellen.

Zin en onzin van cryptovaluta

Lievergezond

Well-known member

Op dit kinderlijk niveau zit Nederland voor wat betreft bitcoin ''uitleggen'' aan het grote publiek wat mogelijk ook echt wel onbegonnen werk is als je al ziet op welk niveautje we met die coronacrisis aanbeland zijn.

Het gaat geen enkele keer over de echte waarde van bitcoin als waardeopslag of betaalmiddel.
Van: ''waar gaat het nou echt over bij bitcoin''.

1. Een maximum van 21 miljoen (bitcoin) - geen geld bijprinten mogelijk door centrale banken en dus ook geen inflatie;
2. Decentraal georganiseerd;
3. Voor het eerst is sprake van digitale schaarste bij deze munt;
4. De code van bitcoin is gewoon ''open source'' d.w.z. voor iedereen toegankelijk op internet op een website op internet: hier https://github.com/bitcoin/bitcoin ;
5. Eerdergenoemde digitale schaarste op decentrale manier wordt o.a. gegarandeerd door gebruikmaking van de speltheorie https://nl.wikipedia.org/wiki/Speltheorie die eraan ten grondslag ligt https://www.bestebank.org/blockchain/byzantijnse-generaalsprobleem/ ;
6. Internationale betalingen kunnen via bitcoin vrij eenvoudig binnen 10 minuten geregeld worden. Vriend en vijand kunnen zo veilig met elkaar geld uitwisselen. Met de credit card krijg je de ''final settlement'' pas over een maand. Bitcoin heeft een lightning netwerk en heeft weer strike die een koppeling legt met fiatgeld: dit vergemakkelijkt de betalingen. Die betalingen gaan helemaal snel.

ad 3: Als ik jou een pdf stuur van een boek: als je het niks vindt en vraag: ''stuur je hem dan terug?'', dan zeg jij waarschijnlijk: ''je hebt toch al een kopie?'': dit is uiteraard anders dan in de fysieke wereld. Voor het eerst in de digitale wereld is bij bitcoin wel weer sprake van digitale schaarste, en dan NIET gecreeerd door een centrale partij welteverstaan.
 
Laatst bewerkt:

Lievergezond

Well-known member
Natuurlijk doen we aan internetbankieren en is de centrale bank zelfs bezig met een digitaal alternatief voor contant geld. Maar, zegt Bert: "Dat is nog onder invloed van die centrale bank, die kunnen bepalen waar je je geld aan uitgeeft. Er komt daar heel veel macht te liggen. Daarvoor is bitcoin ook een oplossing, omdat het een alternatief vormt." Kortom: het is de democratisering van ons geld, willen de broers Slagter maar duidelijk maken.

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan de cryptomunten. "Het verbruikt veel energie en dat is iets waar je een discussie over kunt voeren", geeft Peter toe. "Maar als wij vinden dat de bitcoin wat levert aan de wereld, moet er gekeken worden naar hoe die energie op een duurzame manier kan worden opgewekt."
https://www.nporadio1.nl/nieuws/eco...r-wereldproblemen-het-is-meer-dan-alleen-geld
 
Laatst bewerkt:

Decem

Well-known member
Walmart, de Amerikaanse detailhandelgigant, gaat zijn klanten toestaan om Bitcoin (BTC) aan te schaffen via geldautomaten. Deze worden in een aantal Walmart-winkels geïnstalleerd.


Walmart anders dan zijn rivalen​

Dit komt doordat het bedrijf naar verluidt een samenwerking gestart is met Coinstar. Coinstar is bekend om zijn machines die fysieke munten kunnen inwisselen voor contant geld. Het gevolg van de samenwerking is de levering van 200 Bitcoin-geldautomaten verdeeld over heel de Verenigde Staten (VS). Verwacht wordt echter dat dit aantal snel zal worden opgeschroefd, naar een totaal van 8.000.

Sam Doctor, de CEO van de crypto-makelaardij BitOoda, zei dat het installeren van Bitcoin-geldautomaten in supermarkten een groeiende trend is in de Verenigde Staten. Verder merkte hij op dat Walmart in veel aspecten anders is dan zijn rivalen, omdat het bereik een groter percentage van de samenleving kan bereiken. Hij zegt hierover het volgende:

“Walmart breidt Bitcoin-toegang echter uit naar meer mensen en geeft het meer legitimiteit onder sceptici, mochten ze het na een eerste pilot uitrollen.”

Geen goedkope manier om Bitcoin te kopen​

Om gebruik te maken van de geldmachine, moeten klanten een bankbiljet in de machine steken. Vervolgens krijgen zij een papieren voucher, die zij kunnen inruilen voor in dit geval Bitcoin. Deze Bitcoin kunnen zij ontvangen door een account aan te maken op Coinme en door deze code daar in te voeren.

Deze service is niet geheel gratis, want de geldautomaten rekenen gemiddeld 4% aan transactiekosten, plus tot 7% extra aan geldwisselkosten. Hierdoor is het geen goedkope manier om cryptocurrencies aan te schaffen. Het verlaagt echter wel de toegangsdrempel voor nieuwe kopers. Naast Bitcoin, kan de machine ook gebruikt worden voor andere cryptocurrencies, waaronder onder andere Ethereum (ETH) en Dogecoin (DOGE).

Momenteel staan verreweg de meeste crypto-geldautomaten in de Verenigde Staten. Volgens de nieuwste gegevens staan daar momenteel 17.436 van dit soort machines. Canada staat op de tweede plek, met slechts 1.400 crypto-geldautomaten. Er zit hierdoor een enorm verschil in aantallen per land. Toch blijft het totale aantal toenemen, wat op zichzelf een positief teken is.
 

JVG

Well-known member
Op de 4h chart BTC retest support rond 62000.
Op de dagelijkse candle chart : support op 62000/62500
21 wekelijks Moving Average is belangrijk ivm bullish/bearish, en bullish target is 74.000 en 86.000 (Fibonacci golden ratio), maar op de maandelijkse en wekelijkse chart is er een 11jarige resistance op 72.000
Steun gebroken, volgende steun 58.000 van Rising wedge, met volume dan geldt nog steeds 74.000
 

Lievergezond

Well-known member
,,In Nederland hebben we een behoorlijk stabiele munt”, vertelt Bert. ,,En misschien wel het beste betaalsysteem van de wereld. Maar toch kunnen jongeren nauwelijks nog een huis kopen. En spaargeld levert geen rendement meer op, maar kost geld.”

Dus vinden steeds meer mensen hun weg naar het digitale geld. Niet zelden in de hoop flink te kunnen cashen. Peter: ,,Dat is de zegen en de vloek van de Nederlandse voorsprong in de wereld. Onze infrastructuur is waanzinnig. Dus wat bitcoin ons nu kan bieden, is beperkt. Het is voor ons vooral een beleggingsobject. Maar door in bitcoin te investeren, investeer je in het monetaire netwerk van de toekomst.”

Turkije en Venezuela​


De impact van het digitale geld is in veel andere landen een stuk groter. Zo noemt Peter Turkije als voorbeeld. ,,Mensen daar maken veel gebruik van bitcoin. En dat is niet gek. De Turken zien de koopkracht van hun spaargeld elk jaar met 15 procent afnemen. Dus als ze hun vermogen willen behouden, moeten ze investeren in iets wat schaars is en wat de president niet kan bijdrukken.” Bert vult aan: ,,Zij snappen de koersbewegingen veel beter. Zijn niet zo onder de indruk als de koers een keer daalt. Het alternatief is namelijk nog veel vervelender.”

De schrijvers sommen in hun boek vele landen op waarin de financiële situatie schrijnend is. In Venezuela bijvoorbeeld stijgen de kosten van boodschappen ongeveer iedere week. In Iran is de bevolking vrijwel helemaal afgesloten van het internationale systeem en in Wit-Rusland, Nigeria en Hongkong werden de bankrekeningen gesloten van demonstranten en activisten die tegen het huidige regime zijn. Voor hen zijn cryptovaluta de oplossing.

Een mogelijke oplossing​


De ondertitel van het boek – ‘Waarom bitcoin de oplossing is’ – is lekker prikkelend bedoeld, zegt Peter. ,,Maar in ons boek nuanceren we dat. We omschrijven hoe bitcoin onderdeel kan zijn van een mogelijke oplossing.”

En als het inderdaad onderdeel is van die oplossing, dan is de kans groot dat er de komende jaren veel verandert. Peter: ,,Buiten Europa kan een overboeking tussen twee banken soms dagen duren. Amerika verleende coronasteun en heeft miljoenen papieren cheques moeten versturen. Met bitcoins lightningnetwerk kosten transacties slecht enkele seconden. En met bitcoin hoef je niet bang te zijn dat je rekening afgesloten wordt als je de verkeerde mening hebt.”

Bert vult aan: ,,Bitcoin zal voor de een wat anders betekenen dan voor de ander. Voor de een is het een digitaal eigendom dat niet kan worden afgepakt. Voor de ander is het een manier om waarde voor langere termijn te bewaren of om het zakendoen efficiënter te maken. In de toekomst kan het als neutrale meetlat voor centrale banken fungeren. Er zijn veel manieren waarop bitcoin de wereld ten positieve zou kunnen veranderen.”

Kritiek op bitcoin


Toch is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Bitcoin verbruikt onder meer veel energie en is fraudegevoelig. ,,De kritiek zien en hebben wij ook”, zegt Bert. ,,Nieuwe technologie heeft altijd negatieve bijwerkingen. Met de komst van het internet ging kinderporno ineens vrijelijk rond. We moeten het gesprek voeren over hoe we daarmee omgaan en alle puzzelstukjes op tafel leggen: wat biedt bitcoin ons en wat levert het op?”

,,Sommige mensen stappen onbezonnen in. Dat is, jammer genoeg, echt een ding en het veroorzaakt veel teleurstellingen”, zegt Bert. ,,Het is een innovatieve markt en je moet veel kennis hebben om te begrijpen wat er gebeurt. Koop geen willekeurige munten en kies voor een Nederlandse partij die onder het toezicht van de Nederlandse bank staat. Dan weet je dat ze serieus omgaan met je gegevens en dat ze hun bestuursstructuur goed op orde hebben.”

‘Ons geld is stuk, en waarom bitcoin de oplossing is’ is sinds deze week te koop.


 

JVG

Well-known member
Bitcoin TapRoot Upgrade in November ;

Verlagen van transactiekosten
Privacy protectie en transparantie
DeFi
 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.298
Berichten
351.449
Leden
8.255
Nieuwste lid
Danny280
Word vaste donateur van dit forum
Bovenaan