Enzymen worden hoofdzakelijk geproduceerd door speeksel, de alvleesklier en de lever. Alleen in een voldoende alkalische omgeving zal speeksel voldoende enzymen bevatten en alleen in een voldoende zure omgeving (maagzuur) zullen de alvleesklier en de lever voldoende enzymen produceren. Daarnaast zitten enzymen in rauwe voeding, de hoogste concentraties in rauwe dierlijke voedingsmiddelen.
Het idee is dat je het de spijsvertering zo makkelijk mogelijk maakt. De raw foodists zullen dan als argument aanvoeren dat je juist ongekookte planten moet eten, want dan blijven de enzymen intact. Klinkt mooi, maar ze gaan voorbij aan het feit dat de plantenvezel cellulose onverteerbaar is voor ons mensen. Een plant koken doodt weliswaar de enzymen, maar je krijgt er betere verteerbaarheid voor terug doordat de cellulosewand doorbroken wordt door verhitting. Dit is de reden waarom traditioneel overal ter wereld planten worden gekookt.
Inderdaad is een uitstekende dierlijke bron van enzymen rauwe melk. Dit ondersteunt de spijsvertering wel want het dier heeft de cellulose omgevormd tot een vet- en eiwitrijk vloeibaar product, waarin bovendien de enzymen zitten die de vertering van het product mogelijk maken, amylase voor de koolhydraten, lipase voor de vetten en protease voor de eiwitten. Het product verteert dus zichzelf! Dat is ook precies de bedoeling want een jong dier of een jong mensje heeft nog niet de spijsvertering om vast voedsel goed te verteren.
De bedoeling is dat je dus niet te veel een beroep doet op je enzymenvoorraad. Naarmate organen slijten zijn ze ook minder goed in staat om nieuwe enzymen aan te maken. Je neemt ze veel werk uit handen door enzymrijk, rauw voedsel te eten of drinken dat geen stevige vezels bevat. De mens hoort helemaal niet al die vezels te eten, de mens hoort vet- en eiwitrijke voeding te eten en dus een goede vet- en eiwitverbranding te hebben.
En nu komen we bij de lever. De lever is een 'kachel' en deze moet gestookt worden. Het is een kachel die vet verbrandt en geen suiker. Het is dus extreem schadelijk voor de lever als deze noodgedwongen fructose moet opslaan en daardoor vervet. Dus, ikke, fruit weglaten is een uitstekend idee, zeker gezien jouw overgevoeligheid voor fruit! Diegenen onder ons die niet zo overgevoelig zijn doen er verstandig aan fruit met grote mate in te nemen om overbelasting van de lever te voorkomen. Hoe reinig je de lever? De meest effectieve manieren zijn:
- Een reeks van maandelijkse lever/galblaaszuiveringen.
- Consumptie van grote hoeveelheden VET, verzadigd vet welteverstaan, bij voorkeur van dieren. Dit duwt de galblaas aan en dwingt deze zich te ledigen. Wanneer galzouten zich vermengen met maagzuur ontstaat er een ideale zuur-basebalans voor de aanmaak van...enzymen. Het bevordert dus ook weer de spijsvertering!
Mike