Ook de 'therapie' van Jan Dries is 1 grote hoax. Laat ik het voor eens en voor altijd heel duidelijk stellen:
rauw plantaardig voedsel geneest geen kanker. Waarom zijn er dan toch mensen op basis van dergelijke plantaardige protocollen, zoals deze bijv. ook worden gepromoot door Charlotte Gerson. Brian Clement en Gabriel Cousens, genezen van kanker? Dit heeft niets te maken met wat ze wel eten, maar met wat ze
niet eten.
Zo bestaat er een documentaire Simply Raw, die ik ook gezien heb. Hier wordt een zestal diabetespatienten onderworpen aan een regime van 30 dagen rauw veganistisch voedsel. De resultaten zijn indrukwekkend: op 2 patienten na (waar ik zo op terugkom) kan er vaak al binnen een week gestopt worden met het injecteren van insuline en daalt hun bloedsuikerspiegel, waardoor ze na 30 dagen als genezen kunnen worden beschouwd (ook door hun artsen). Het betreft hier patienten met diabetes type 2, maar ook enkele met type 1, dat zogenaamd ongeneeslijk is.
Als het dit kan doen met diabetes, kan het dit ook met kanker doen. Er is nl. een duidelijke link tussen diabetes en kanker, zo bestaat er geen enkele kankerpatient met een stabiele bloedsuikerspiegel. Waaraan is dit snelle succes te danken? Aan 4 dingen:
- Rauw plantaardig voedsel is basisch en daarmee uiterst ontgiftend.
- Rauw plantaardig voedsel is arm aan voedingsstoffen en vormt daarmee een soort semi-vastenkuurtje, dat eveneens zeer ontgiftend werkt.
- Het gebruikte rauwe plantaardige voedsel is biologisch, onbewerkt en van goede kwaliteit.
- Het allerbelangrijkste is echter: men eet ineens geen grote hoeveelheden bloedsuikerontregelende suiker/zetmeel/koolhydraten en bewerkte plantaardige olien/vetten meer,
de twee grootste boosdoeners in ons moderne voedsel.
Kortom, het is de combinatie van basische, kwalitatief hoogwaardige voeding en het weglaten van bewerkt/geraffineerd gemaksvoedsel, boordevol suikers en vrije radicalen, dat een dergelijk indrukwekkend resultaat op de korte termijn sorteert. Het allerbelangrijkste gezondmakende effect wordt echter teweeggebracht door het weglaten van zetmeel/koolhydraten/zuikers en bewerkte olien/vetten en daarvoor hoef je dus helemaal geen rigoreus veganistisch voedingsarm protocol aan te houden.
De docu laat niet zien hoe het de patienten op de langere termijn vergaat. Op de langere termijn zuivert de basische plantaardige voeding nl. meer uit je lichaam weg dan er aan bouwstoffen terug in komen. Je komt dan structureel bouwstoffen tekort. Deze bouwstoffen zijn, zoals we weten, vetten en eiwitten, iets waar plantaardige voeding hopeloos in tekortschiet. Vaak halen vegetariers/veganisten het 'argument' aan dat juist de plantenetende dieren het meest gespierd en het sterkst zijn, met het grootste uithoudingsvermogen. Dit is echter geen vergelijk, omdat herbivoren een spijsverteringsstelsel hebben op basis van een veel grotere dikke darm en blinde darm ('achterdarmvertering') en bepaalde darmbacterien, waardoor ze zeer effectief in staat zijn om vet- en eiwitarm plantaardig voedsel alsnog om te zetten in vetten en eiwitten. Wij mensen kunnen dit niet en iedereen die beweert dat dit wel het geval is lijdt aan 'gorilla-syndroom'.
Ikzelf heb uit eigen ervaring het uitmergelende effect van rauwe plantaardige voeding ervaren. Poekie eveneens. Recentelijk postte ik in een
andere topic nog over het korte-termijn effect van een ex-fruitarian tegenover het lange-termijn effect. Ik weet niet hoe goed je Engels is, maar dit citaat spreekt boekdelen:
Quote:
My initial experience (1972 through early 1973) with 100% raw fruitarianism, after I got past the first major cleansing stages, was very positive indeed: my physical health improved, the need for sleep decreased, I had lots of energy (some of the time), and I had a pleasant "light" or "euphoric" mental feeling that I thought was a spiritual feeling at the time. Things went well for a while, and my spirituality seemed to grow as well. However, there were trouble signs, even in 1972--emaciation, constant hunger, frequent weakness, and intermittent fatigue.
Vrijwel meteen deden er zich bij deze persoon al problemen voor. Lees ook de rest van de citaten die ik in deze post heb geknipt en geplakt, deze dienen als waarschuwing van iemand die het kan weten! En Tom Billings staat niet alleen met zijn ervaringen. Zo is er ook
Lierre Keith, die het fantastische boek The Vegetarian Myth schreef. Van haar een treffend citaat dat ik in het Nederland heb vertaald:
Quote:
Na zes weken veganisme had ik mijn eerste ervaring met hypoglycemie, hoewel ik niet zou weten dat dit de benaming hiervoor was totdat achttien jaar voorbij waren gegaan en het mijn leven was geworden. Na drie maanden stopte ik met menstrueren, wat een aanwijzing had moeten zijn dat dit misschien niet zo’n goed idee was.
Lees ook de andere citaten in deze post, opnieuw als waarschuwing! Dan is er nog de Brit John Nicholson, die het boek The Meat Fix (vlees als remedie) schreef. Lees
hier twee door mij vertaalde citaten uit zijn boek, waain hij beschrijft hoe hij 'thuiskwam' door het eten van vlees.
OK, dat punt is nu dus duidelijk. Wat je dus ook van het begin af aan kunt doen is EN-EN. EN je elimineert zoveel mogelijk koolhydraten/zetmeel/suiker en bewerkte plantaardige olien/vetten uit je voedingspatroon EN je geeft je lichaam de noodzakelijke dierlijke vetten en eiwitten. Er is GEEN ENKELE reden waarom je je zou moeten beperken tot het eten van planten met een onverteerbare cellulosewand die je aanzet tot regelrechte hongersnood!
Vandaar ook die opgezette buik: je lichaam kan de cellulose niet verteren en moet zich dan bedienen van fermentatie (gisting/rotting) d.m.v. anaerobe bacterien, die het prima doen in deze verstikkende, onverteerde voedselbrij en die gassen produceren, waardoor je buik opzet. En het zijn anaerobe fermentatieprocessen die de primaire oorzaak zijn van kanker, zoals Otto Warburg al in 1925 ontdekte! Dus hoezo is dit een anti-kankerdieet? Niet op de lange termijn! Kankerpatienten kunnen kortstondig profiteren van het zuiverende effect van dergelijke protocollen, maar op de lange termijn werkt het juist kanker in de hand! Wat te denken van al die fruitsuikers die kankercellen blijven voeden?
Ik zou nog terugkomen op de 2 diabetespatienten in de film Simply Raw die niet genazen op het rauwe veganistische protocol van 30 dagen. Een ervan was een alcoholist die zijn verslaving niet wist te overwinnen en stiekem ging drinken. Ik durf gerust te zeggen dat juist het bloedsuikerverlagende effect van de rauwe voeding hem aanzette tot meer drinken. Hij kreeg nl. geen stabiliserende vetten en eiwitten! Waarom denk je dat zoveel mensen in de shoarmatent belanden na een avondje flink zuipen?
De meest interessante patient was echter een Amerikaanse Indiaan. Halverwege de maand kreeg deze arme man vreselijke buikpijn en hij voelde zich ronduit belabberd. Hij is uiteindelijk de enige geweest die voortijdig afhaakte, omdat hij dit strenge protocol simpelweg niet trok. Hier op dit forum weten we dat natuurvolkeren genetisch niet zo zijn verpest door eeuwenlange consumptie van bewerkt en koolhydraatrijk voedsel, waardoor de 'schok' die modern westers voedsel in hun lichaam teweegbrengt vele malen groter is. Om die reden had deze man ook diabetes, een lot dat vele moderne Indianen treft (maar helaas ook bijv. Aboriginals en Maori's). Wat die man nodig had, was het voedsel van zijn voorouders: een hoofdzakelijk carnivoor voedingspatroon, aangevuld met wat besjes en andere plantaardige voedingsmiddelen. Wat hij kreeg was rauw, veganistisch konijnenvoer, wat een zo mogelijk nog heftigere schok in zijn lichaam teweegbracht!
Nogmaals: het is helemaal niet nodig om dergelijke drastische en beperkte protocollen te volgen. Je kunt gewoon eten wat je nodig hebt, zonder angst en zonder schuldgevoel. Food en mood, waar jij nu last van hebt zijn de lange-termijngevolgen van rauwe plantaardige 'voeding': te weinig maagzuur, verstoorde darmflora, zwakke (bij)nieren, etc. Uiteindelijk neem je je eigen beslissingen, maar m.i. doe je er verstandig aan om zo ver mogelijk uit de buurt van die Jan Dries te blijven en weer langzaamaan jezelf opnieuw op te bouwen, op basis van voedsel dat ons al miljoenen jaren voedt!
Mike