Hakul heeft de aanzet gegeven tot dit topic, dus laat ik beginnen met zijn vegetarische, Turkse gerecht:
k zal proberen een lekkere recept op het forum te zetten wat vegetarisch is, ik ben niet vegetarisch hoor maar het is toevallig.
Het is erg lekker en ook erg voedzaam en gezond en ook makkelijk te maken.
Ben niet zo'n held in zoveel van dit en zoveel gram van dat, ik doe dat altijd op gevoel en ruik ook aan de ingrediënten en weet dan of het bij elkaar past en ik moet zeggen dat mensen het altijd heel lekker vinden wat ik maak maar genoeg gepraat hier is het recept.
Natuurlijk alles zo veel mogelijk biologisch, volkoren en vers nemen. Dat smaakt ook het lekkerste maar dat weten jullie al hoef ik niet te vertellen.
Ingrediënten:
-Een pak (500 gram) volkoren donkere bulgur, bij reformwinkels hebben ze het ook en anders is het gewoon te bestellen maar let wel op er zijn twee varianten. Je moet de fijne korrel nemen want de grote groffe korel is om het als rijst te koken.
Als het bij een reform winkel niet te krijgen is kan het ook bij een Turkse winkel gehaald worden maar dan wel van het merk Duru, deze zijn natuurlijk en ook al is daar geen bio stempel op ze voldoen helemaal aan de bio criteria.
-Twee of drie rode uien(witte mag ook maar rode zijn gezonder en ook lekkerder)
-3 lenteuien
-Zeezout, Himalaya zout of Keltisch zout maakt niet uit maar wel de fijne korrel.
Naar behoefte bijdoen, ben niet te bang om meer zout bij te doen ongeraffineerd zout is niet ongezond integendeel.
-Paprika's 3 stuks
-Één of twee komkommers met schil
-Halve tot een kilo tomaten
-Een bosje verse peterselie, hoe meer peterselie hoe lekkerder
-Twee kroppen gewone sla
-4 teentjes knoflook
-Een paar eetlepels tomaten puree
-1 eetlepel peper puree
-twee eetlepels vers gehakte mint
-Klein beetje sambal zonder pitten
-Naar behoefte zwarte peper
-Een of twee kopjes olijfolie
-Granaatappel siroop (hebben ze ook bij reform winkels)
Doe de bulgur in een heel grote soort van een wok, moet echt groot zijn, ik verkijk me er nu nog steeds op.Je moet namelijk ruimte hebben om te kneden.
Strooi er olijfolie overheen, gooi er de peper, tomatenpuree, zout, zwarte peper, sambal, fijngehakte mint, fijngehakte peterselie, knoflook en granaatappelsiroop erop en begin dan te kneden.Let op je moet best wel lang kneden en op een gegeven moment wordt de bulgur zachter en iets dikker.Niet opgeven blijven kneden, ik schat zo'n 15 tot 30 minuten.De korrel mag wel een beetje knapperig blijven.
Snijd dan de rest van de groentes in blokjes en gooi deze er ook bij en kneed zodat alles goed gemixed is.
Het is niet erg om af en toe te proeven zodat je naar behoefte wat extra zout of olijfolie of granaatappelsiroop bij kan doen maar er moet best wel veel peterselie in, dat is belangrijk.
Het moet ook fris smaken anders mag er ook een beetje verse citroensap bij.
Het moet rijk aan groente zijn, je kan ook andere groentes erbij doen, je kunt het op zoveel verschillende manieren maken.
Hoe vaker je het maakt hoe lekkerder het wordt, mijn vrouw is er dol op.
Succes en laat het smaken, ik hoor het wel.
Groet,
Haluk.
Aanvullingen uit diverse culturen zijn meer dan welkom!
Mike
k zal proberen een lekkere recept op het forum te zetten wat vegetarisch is, ik ben niet vegetarisch hoor maar het is toevallig.
Het is erg lekker en ook erg voedzaam en gezond en ook makkelijk te maken.
Ben niet zo'n held in zoveel van dit en zoveel gram van dat, ik doe dat altijd op gevoel en ruik ook aan de ingrediënten en weet dan of het bij elkaar past en ik moet zeggen dat mensen het altijd heel lekker vinden wat ik maak maar genoeg gepraat hier is het recept.
Natuurlijk alles zo veel mogelijk biologisch, volkoren en vers nemen. Dat smaakt ook het lekkerste maar dat weten jullie al hoef ik niet te vertellen.
Ingrediënten:
-Een pak (500 gram) volkoren donkere bulgur, bij reformwinkels hebben ze het ook en anders is het gewoon te bestellen maar let wel op er zijn twee varianten. Je moet de fijne korrel nemen want de grote groffe korel is om het als rijst te koken.
Als het bij een reform winkel niet te krijgen is kan het ook bij een Turkse winkel gehaald worden maar dan wel van het merk Duru, deze zijn natuurlijk en ook al is daar geen bio stempel op ze voldoen helemaal aan de bio criteria.
-Twee of drie rode uien(witte mag ook maar rode zijn gezonder en ook lekkerder)
-3 lenteuien
-Zeezout, Himalaya zout of Keltisch zout maakt niet uit maar wel de fijne korrel.
Naar behoefte bijdoen, ben niet te bang om meer zout bij te doen ongeraffineerd zout is niet ongezond integendeel.
-Paprika's 3 stuks
-Één of twee komkommers met schil
-Halve tot een kilo tomaten
-Een bosje verse peterselie, hoe meer peterselie hoe lekkerder
-Twee kroppen gewone sla
-4 teentjes knoflook
-Een paar eetlepels tomaten puree
-1 eetlepel peper puree
-twee eetlepels vers gehakte mint
-Klein beetje sambal zonder pitten
-Naar behoefte zwarte peper
-Een of twee kopjes olijfolie
-Granaatappel siroop (hebben ze ook bij reform winkels)
Doe de bulgur in een heel grote soort van een wok, moet echt groot zijn, ik verkijk me er nu nog steeds op.Je moet namelijk ruimte hebben om te kneden.
Strooi er olijfolie overheen, gooi er de peper, tomatenpuree, zout, zwarte peper, sambal, fijngehakte mint, fijngehakte peterselie, knoflook en granaatappelsiroop erop en begin dan te kneden.Let op je moet best wel lang kneden en op een gegeven moment wordt de bulgur zachter en iets dikker.Niet opgeven blijven kneden, ik schat zo'n 15 tot 30 minuten.De korrel mag wel een beetje knapperig blijven.
Snijd dan de rest van de groentes in blokjes en gooi deze er ook bij en kneed zodat alles goed gemixed is.
Het is niet erg om af en toe te proeven zodat je naar behoefte wat extra zout of olijfolie of granaatappelsiroop bij kan doen maar er moet best wel veel peterselie in, dat is belangrijk.
Het moet ook fris smaken anders mag er ook een beetje verse citroensap bij.
Het moet rijk aan groente zijn, je kan ook andere groentes erbij doen, je kunt het op zoveel verschillende manieren maken.
Hoe vaker je het maakt hoe lekkerder het wordt, mijn vrouw is er dol op.
Succes en laat het smaken, ik hoor het wel.
Groet,
Haluk.
Aanvullingen uit diverse culturen zijn meer dan welkom!
Mike