• Beste forumleden, we maken nu gebruik van nieuw forum software. Je oude wachtwoord werkt hier niet meer. Klik op aanmelden en dan op de link "wachtwoord vergeten". Je kunt dan je wachtwoord opnieuw instellen.

Overleven in het wild of in de ¨geciviliseerde wereld¨?

ruud

New member
http://www.aquariusage.com/index.cf...ariusagecom-Recent+(aquariusage.com+-+recent)
Quote:
Argentijnen verzamelen zich massaal in ecodorpen

Steeds meer Argentijnen zijn op zoek naar een alternatief voor het ongebreidelde consumeren. In hun land schieten zogeheten ecodorpen dan ook als paddenstoelen uit de grond.

In ecologische dorpen leven de inwoners in nauw contact met de natuur. Ze gebruiken materialen die ze in de omgeving kunnen vinden.

Voedsel wordt in een gemeenschapstuin biologisch verbouwd. Er worden alleen inheemse bomen gekapt en het hout wordt gebruikt voor de huizen.

Een belangrijk aspect van ecodorpen is permacultuur, een samentrekking van ‘permanente cultuur’. In de jaren zeventig dook dat op in Australië. Volgens Straub is permacultuur gericht op duurzame ontwikkeling waarbij de mens in harmonie met de natuur kan leven.

In Gaia worden opleidingen aangeboden voor mensen die een ecologisch dorp willen beginnen. De deelnemers leren er over de natuurkeuken, biologisch tuinieren, zaadproductie, duurzame energie, duurzaam sanitair en ecologisch bouwen.


 

Lievergezond

Well-known member
http://tinyurl.com/q8t5wps

Floortje Naar Het Einde Van De Wereld
Wo 4 nov 2015 21:30
Terlingua

Floortje is in de Amerikaanse oliestaat Texas. In een afgelegen uithoek in de woestijn wonen enkele creatievelingen die zich hebben losgemaakt van de Amerikaanse samenleving en off-the-grid wonen, oftewel afgesloten van het water- en elektriciteitsnet. Floortje logeert een paar dagen bij het muzikantenstel Jim Keaveny en Anna Oakley om te zien hoe zij compleet zelfvoorzienend leven op zo'n onherbergzame plek.

 

Gerard

Well-known member
Zelfvoorzienend leven gaat een stuk makkelijker als je het met een wat grotere groep doet, denk aan en dorp. Je hebt dan alle disciplines bij elkaar en weet waar je voor leeft en werkt. Het is tevens kleinschalig en kan onafhankelijk zijn van grote bedrijven e.d.
 

Jp

New member
Zelfvoorzienend zijn degene uit de aflevering van 4 nov niet.
Wel off grid maar met een grote hoeveelheid zonnepanelen en veel accu's. Daarnaast hebben ze goed internet en is de vrouw webdesigner waardoor er redelijk normaal geld en dus goederen binnen komen.
 

Gerard

Well-known member
Wel normaal, niet duurzaam. Duurzaam is als het werkt zoals de levende natuur dat al heeeeeeeeeeeel erg lang doet. Alles is daar onderhevig aan continue recycling.
 

naief

New member
Tegenlicht van gisteravond (9-11) was erg interessant. Dat ging niet over off-grid, maar wel over echte duurzaamheid!
 

Lievergezond

Well-known member

Is zelfvoorzienend leven mogelijk in ons land?
TOPICS:zelfvoorzienend
homestead

Posted By: rob vellekoop 03/01/2016

DLM gaat in het nieuwe jaar onderzoeken of het net als deze familie mogelijk is volledig of grotendeels zelfvoorzienend te leven in ons land. Daarvoor zullen we contact leggen met mensen die hiermee bezig zijn op de een of andere manier. Alle suggesties zijn van harte welkom.

De familie Dervaes werkt op 400 vierkante meter grond, op 15 minuten vanaf de stad. Zij leven van de opbrengst van hun tuin die groente en fruit oplevert en van de eieren van hun kippen en eenden. Ze verbouwen voor eigen gebruik en verkopen een deel van hun oogst.
Het lukt ze om jaarlijks 2700 kilo groenten te verbouwen, 900 kippen te houden, 1000 eenden-eieren, 11 kilo honing en kilo’s fruit te oogsten. Wat ze niet eten, verkopen ze voor 18000 euro per jaar.

Sinds 1995 is deze familie bezig met zelfvoorzienend leven. Natuurlijk zit het niet ieder jaar mee. Soms hebben ze last van insecten en soms van het weer. Ondertussen leveren zij hun biologische producten ook aan lokale restaurants. Hun droom is een dorp opbouwen waarin allemaal zelfvoorzienende families samen leven. Volgens Jules Servaes is zelfvoorzienend leven het pad naar de vrijheid.

Ik heb ooit een artikel geschreven 10 Praktische tips voor actie. Een van de actiepunten is kleinschalige projecten opzetten, waardoor ieder mens zijn eigen kracht leert kennen om in het eigen levensonderhoud te voorzien door middel van het zelf verbouwen van voedsel en het opwekken van energie. Op deze manier kan de macht van machtsconcentraties zoals multinationals en overheidsorganen teruggedrongen worden en keert de vrijheid terug bij het individu. Ook het ruilen van voedsel, spullen en zaden, delen van (zonne-)energie, enzovoort kan daarbij helpen.

Servaes zegt het als volgt:

We kunnen niet ontkennen, onze wereld zit diep, diep in de problemen en wij zijn de problemenmakers. We moeten gisteren moeilijke veranderingen tot stand brengen. Ondanks de duidelijke voordelen gaan we niet recyclen, composteren, of ons er uit praten. Onze leiders, de politici, zijn helemaal geen leiders maar zijn ook maar volgers, die in tijden van crisis er niet voor ons zijn. Dus het komt op jezelf aan er voor te kiezen de verantwoordelijkheid te nemen voor de aarde. Dus het is aan mij en jou om verantwoordelijke stewards van de aarde te worden. Laten we de wereld rechtop zetten zoals gedemonstreerd op onze website. Doe met ons mee voor een duurzaam heden en toekomst. Laten we het pad van de vrijheid bewandelen.
 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.303
Berichten
353.812
Leden
8.287
Nieuwste lid
Frojank
Word vaste donateur van dit forum
Bovenaan