ontbijt

G

Guest

Guest
Ik vind het best wel lastig om nu te weten wat een goed ontbijt is.

Brood eet ik al jaren niet meer s morgens.

Heb ook wel tijdje een budwigpapje gegeten maar las dat lijnzaadolie niet goed is.

Ik dacht dat het juist goed was tegen kanker.

Ik eet nu kwark of biologische yoghurt met een beetje biohoning en wat rood fruit erin.

Ik heb soms ook wel wat chiazaad erin gehad, zij dit ook koolhydraten?

Dat had ik gekocht n.av een lezing van een huisarts in een natuurwinkel, die had zich gespecialiseerd in voeding en ziekten. Die zei dat het een goede bron was van calsium magnesium en zink en vezels en omega 3 vetzuren.

Ook zei hij dat 70% van de mensen tekort heeft aan vit d.

Maar als ik nu levertraan ga gebruiken ipv omega 3 dan hoef ik ook geen vit d meer dat zit toch ook in levertraan?

 
Zelf geniet ik 's ochtends onder andere van het volgende : in flink veel roomboter gebakken eieren met bacon (uiteraard van de beste kwaliteit), bestrooid met Keltisch zeezout en een beetje peper. Vervolgens het bakvet over de eieren gieten als ze klaar zijn en heerlijk van genieten samen met twee glazen rauwe melk.

Een bak biologische yoghurt of kwark is ook prima. Zorg ervoor dat je zeker weet dat tijdens het 'productieproces' geen gebruik is gemaakt van homogenisering. Ik ben hierin onlangs nog weer in teleurgesteld. Maak zelf de yoghurt (zie recept van Poekie) of kies voor Demeter kwaliteit. Kies in het geval van honing alleen voor koudgeslagen honing. Ook hier zegt het label bio niet alles.

Pas verder op met lijnzaad omdat het een fyto-oestrogeen is. De meesten van ons zonder oestrogeen dominant en zijn dus juist gebaat bij minder oestrogenen.

Zorg er verder voor dat je de gefermenteerde levertraan van Green Pasture koopt (zie handige adressen). Hier zit alles in en wel in de juiste synergetische verhouding. Je hoeft daarnaast geen enkele ander omega-3 of vitamine D supplement te slikken.

 
Lijnzaadolie kan je hormoonhuishouding verstoren, en dat kan vervelende gevolgen hebben.

Verder zijn lijnzaad en chiazaad beide, zoals de naam al aangeeft, zaden. Zaden zijn koolhydraten en fytinezuur. Koolhydraten worden omgezet in suikers, dus liever niet in je ontbijt. Fytinezuur wil je al helemaal niet in je lichaam hebben.

Als je toch voor zaden kiest, ga dan voor de chiazaad. Dat heeft ook heel veel goede eigenschappen.

Een bakkie yoghurt als ontbijt is prima! Je kunt het nog gezonder maken, met een beetje chlorella poeder er in, en wat curcuma.

Bij voorkeur geen suikers in je ontbijt gebruiken, dus ook geen honing.

Mocht je toch wat fruit willen eten, doe dat dan liever s`middags.

Suikers verstoren je bloedsuikerspiegel, en dat is geen goed idee op de vroege morgen.

Het ontbijt zet namelijk de toon voor de rest van de dag.

Als er suikers in je ontbijt zitten, is de kans groot dat je later op de dag vreetbuien krijgt vanwege een slechte balans in je lichaam.

 
maar wat moet ik dan in de yoghurt doen, al er geen fruit in mag, dan is het wel erg zuur.ik gebruik chlorella pillen. en diksap erin is dan ook geen goed zeker? ik zie gebakken eieren op nuchtere maag nog niet zo zitten. maar moet wel beetje een bodem hebben omdat ik in de thuiszorg werk en dan best wel wat energie verbruik. wat eten jullie trouwens als tussendoortje? fruit? noten?

 
Het probleem met zaden, pitten en noten is niet koolhydraten, maar fytinezuur. Ze bestaan voornamelijk uit vetten en eiwitten.

Mike

 
dus dan is chiazaad toch geen goede optie?

en wat ik eerst deed kwark met lijnzaadolie en beetje honing toen had ik nog wat muesli en fruit maar laatste 2 is geen goed idee

 
in yoghurt doe ik geen honing, in kwark wel (kwark heeft wat minder koolhydraten dan yoghurt geloof ik) en dan met wat kaneel, dat heeft weer een gunstige werking op de bloedsuikerspiegel.

ik begin de dag tegenwoordig met flink wat waterkefir. vraag me af of dit wel goed is. het is niet echt zoet, maar iets van de honing zal er nog wel in zitten. ik laat het met dit warme weer 24 uur fermenteren en het bruist behoorlijk. goed idee op de nuchtere maag, of beter later op de dag??

 
Chiazaad is inderdaad geen goed idee. Muesli nog veel minder. Er is al gewaarschuwd voor fyto-oestrogenen in lijnzaad, maar een veel minder erkend probleem is eieren van kippen die soja gevoerd krijgen. Ook soja zit boordevol oestrogenen, meer dan welk ander plantaardig voedingsmiddel ook. De WAPF waarschuwt hiervoor in haar nieuwste editie van Wise Traditions (kwartaalblad):

http://www.westonaprice.org/soy-alert/the-soy-ling-of-america-second-hand-soy-from-animal-feeds

Zoals zij terecht stellen zou dit wel eens de vele allergieen tegen eieren kunnen verklaren waar ook hier menigeen last van heeft!

Mike

 
ik eet alleen maar biologische eieren.

maar wat veel mensen ook niet weten is dat er ook hormoonverstorende stoffen zitten in shampoo en bodylotion, babydoekjes etc zoals bv propylyn glycol

 
biologische eieren komen toch ook van kippen die soja eten? biologische soja, maar wel soja (en mais en weet ik wat). in de winkel heb ik nog nooit eieren van puur grasgevoerde kippen gezien...)

 
Precies. We moeten ook af van de biologische mythe. 'Als het biologisch is, dan is het goed'. Blijf voortdurend kritisch, want ook biologisch is niet zaligmakend!

Mike

 
wat moet ik dan voor eieren? vrije uitloop? maar wat eten die dan. biologische kippen lopen toch buiten in het gras? ik dacht dat scharrelkippen vooral mais aten en die krijgen ook lekker antibiotica. eten jullie dan ook geen biologisch vlees en groenten> dat is toch beter dan groenten met gif en vlees met hormonen en mais en opfokvoer

 
ik eet bio eieren, bij gebrek aan eieren van grasgevoerde kippen. ik woon midden in de stad en kan simpelweg niet weet ik het hoe ver voor een boer die misschien wel kippen heeft die hij niet bijvoert. dan is bio de beste optie. maar ik weet dat bio ook vaak betekent dat er bijgevoert MOET worden. zelfde verhaal met vlees. een bioboer moet zijn vee voeren met biovoer. dan is het namelijk controleerbaar. vlees van dieren die in het wild rondscharrelen mag geen eko certificering, want het is niet controleerbaar.

zo krom is het dus.

 
ik weet ook geen boer in de omgeving waar kippen rond lopen, wel een boer waar ze in de schuur rondlopen en daar krijgen ze juist mais want er staat ook op maiseieren.

ik heb een neef die een biologisch melkveebedrijf heb en die krijgen ook bio bieten, en luzerne gras uit de eifel, maar ook keltisch zeezout hij heb pas paar honderd kilo op het land samen met de mest erop gedaan

 
Zojuist gebeld met de biologisch dynamische boer waar wij altijd eieren kopen van Demeter kwaliteit. Die beesten lopen zo'n beetje de hele dag buiten. Gevraagd of er ook soja in het voer zit dat ze krijgen. Dit is niet het geval maar er zit wel voor een deel sojaolie in. Grrr.

 
ja wat moet je dan he? vrij uitloop zegt me ook niks.

en op een flat kan ik ook geen kippen houden :cry:

 
Ik eet nu meestal eieren van vrije uitloop. De eidooiers hebben een diepere oranje kleur dan de bio-eieren die ik hier kan krijgen en dat is dus beter. Het probleem met bio eieren is denk ik dat de voeding erg gecontroleerd wordt en dus minder natuurlijk, ondanks het bio is. Ik vermoed dat kippen met vrije uitloop misschien minder voeder te eten krijgen, maar daardoor meer natuurlijk voedsel uit de grond pikken?

 
vrije uitloop kippen moeten 2 tot 2,5 vierkante meter per kip hebben om te "scharrelen". biologische eieren komen van kippen die minimaal 4 vierkante meter vrije uitloop hebben.

als je kijkt naar het dierenwelzijn dan zijn demeter eieren de beste keuze volgens mij. "vrije uitloop" alleen betekent niet dat de beesten ook lekker op een grasveld rondrennen helaas.

 
Ik eet,eigen,yoghurt als ontbijt met boekweitvlokken en blauwe bessen.

Ik zou mij niet zo druk maken om af en toe een lepeltje, goede rauwe, honing hoor. Dit is een puur natuur produkt met goede eigenschappen.

En een beetje koolhydraten hebben de meesten wel nodig hoor.

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.459
Berichten
489.129
Leden
8.625
Nieuwste lid
Muriëlle
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan