Nadelen van volle granen en langzame koolhydraten?

Topsport en de daarbij behorende voedingsadviezen zijn niet relevant voor de niet topsporter noch voor de topsporter na zijn/haar carrière.
Sport is geen lichaamstraining (andere doelstelling ondanks overeenkomsten met belasting reacties). Lichaamstraining = krachttraining, krachttraining is geen krachtsport. Lees ook het topic hierover.
Of veel KH van belang is voor een sporter hangt af van de sport. Duursporters zijn beter af met meer vetten wanneer hun stofwisseling hierop getraind is.
Veel suikers geven eerder veel dipjes en dus gebrek aan energie dan een aandrang om energie kwijt te raken.wanneer men achter aan de gang wilt blijven zal er telkens weer een lading suiker naar binnen moeten
Ik denk dat de mentale drang om 'ook aan sporten te doen' de rede is waarom men hieraan meedoet, voldoen aan wat 'in' is.
Spiermassa zomaar aanmaken door meer vet te eten en/of eiwitten kan gebeuren wanneer er vooraf een periode van spierafbraak is geweest bv. door slechte voeding. Maar de opbouw is dan tot een voor het individu bepaald niveau in overeenkomst met de dagelijkse belasting. belangrijk is om te beseffen dat het opbouwen van een reserve(vrij groot) een voordeel is vooral wanneer deze op oudere leeftijd zo groot mogelijk gehouden kan worden. Opbouwen kan bijna op iedere leeftijd maar gaat beter in de 'jongere' jaren. En ook dan zal deze reserve een voordeel zijn. je ziet, nergens is hier sprake van uiterlijk, het gaat om functionaliteit. het uiterlijk is simpelweg een secundaire bijkomstigheid, een uitdrukking van.
Het probleem zit 'm in de mensen met een lage zelfwaardering en die dit proberen te compenseren door een gespierder (is 'in') uiterlijk. Een groot deel van hen is de prooi van de fitness industrie en een versterkende factor in het in omloop brengen van onzinnige ideeën oa. mbt voeding.
ad
 
Interview with a Kitavan

Kitava is a Melanesian island that has maintained an almost entirely traditional, non-industrial diet until very recently. It was the subject of a study by Dr. Staffan Lindeberg and colleagues, which I have written about many times, in which they demonstrated that Kitavans have a very low (undetectable) rate of heart attack, stroke, diabetes and overweight. Dr. Lindeberg described their diet as consisting mostly of yam, sweet potato, taro, cassava, coconut, fruit, fish and vegetables. Over the seven days that Dr. Lindeberg measured food intake, they ate 69% of their calories as carbohydrate, 21% as fat (mostly from coconut) and 10% as protein.

I recently received an e-mail from a Kitavan by the name of Job Daniel. He's working at the Papua New Guinea Institute of Medical Research in Madang, studying the social and economic impacts of malaria and related health issues in Papua New Guinea. He recalls many details of Dr. Lindeberg's visit to Kitava, which Dr. Lindeberg has confirmed are correct. Job generously offered to answer some of my questions about the traditional Kitavan diet. My questions are in bold, and his responses are below.

How many meals a day do Kitavans eat?
People on the island eat mostly two meals a day. But nowadays, breakfast is mainly comprised of tubers (yam and sweet potato and greens all cooked in coconut cream and salt) and dinner is the same with the inclusion of fish as protein most often. In between these two meals, lunch is seen as a light refreshment with fruits or young coconut only to mention these two popular ones. In between the morning and the evening, we mostly eat fruits as snack or lunch. Generally speaking, there are only two main meals per day, i.e breakfast and dinner.

Do Kitavans eat any fermented food?
There are fermented fruits and nuts like you've said for breadfruit, nuts, yams and not forgetting fish. We ferment them by using the traditional method of drying them over the fire for months. And this fermented foods last for almost one to two years without getting stale or spoiled. Food preservation is a skill inherited from our great grand fathers taking into consideration the island's location and availability of food. Foods such as bread fruit and fish are fermented and preserved to serve as substitutes to fresh food in times of trouble or shortage. Otherwise, they're eaten along the way.

Is this really fermentation or simply drying?
To your query about the fermentation methods we use, apart from drying food over the fire, we also use this method like the Hawaiians do with taro [poi- SJG]. For our case we bury a special kind of fruit collected from the tree and buried in the ground to ripen, which takes about 2 - 3 days. I don't really know the English name, but we call it 'Natu' in vernecular. There's also a certain nut when it falls from the tree, women collect them and peel off the rotten skin, then mumu [earth oven- SJG] them in the ground covered with leaves to protect them from burning from the extreme heat of the fire, both from the open fire on top and hot stones underneath. After a day, the nuts are removed from the mumu and loaded into very big baskets which are then shifted to the sea for fermentation. This takes a week (minimum) to ferment or be ready for consumption at last. After the fermentation period is over, i.e one week some days or two
weeks to be exact, then the nuts are finally ready for eating. The length of time it takes before the nuts are no longer edible is roughly one week.

What parts of the fish are eaten?
As islanders, we eat almost every creature and body part of a sea creature. Especially fish eggs, it is one of the favorites of children. They always prefer it burnt on the fire and consumed greedily. Every part of the fish is eaten except for the feces, gall bladder, bones and the scales.

Is food shortage really rare on Kitava?
Generally speaking it is rare. BUT sometimes we run out of food only if there is a drought and the sea is useless. Otherwise, we tend to use the preserved or fermented foods on the dryer in the kitchen. As you would understand, we have seasons and they affect the type and availability of food on the island. In the beginning of the year, we eat sweet potato, cassava and mostly tuna for protein. During mid year, before yam comes in to replace sweet potato and cassava, taro is then ready for harvest. And then yams are ready for harvesting so the food supply is continued on. OK when yams are harvested, some are eaten, some are stored away for reserve and seedlings. In this way, we don't run out food towards the end of the year before sweet potato would be ready for harvest. So as you can see, the food supply on the island is somewhat planned by our ancestral economists where it continues throughout the year without stopping.

Do Kitavans traditionally eat pork, and if so, how often?
We do eat pork but not that often because pork meat is chiefly regarded important on the island. We only eat pork on special occasions so I'd rather say that pork is only eaten occasionally. In most cases in the middle of the year when the yams are harvested (yam harvest celebrations and towards the end of the year for certain rites and activities). Otherwise the everyday meal is always topped with fish.

How long are infants breast fed on Kitava?
Women breast feed for a minimum of 2 years. But breast feeding is again determined by the size and health situation of the baby. If the baby is looking healthy and big, it is most likely that this baby would be adopted temporarily by someone else so as to be removed from breast milk after two years of age minimum. Child care nowadays is paramount as people start to realize the importance of health and hygiene in general. But Kitavans are well known in that part of the country for their hygiene practices. They also got the provincial and district awards for a 'clean community' in early 90s and right now, they still maintain their hygiene level and awareness.

Are there any other foods that are commonly eaten on Kitava that I might not be aware of?
Bananas, pineapple, corn and watermelons. For watermelon and corn, they are plentiful especially at this time of the year.

Thanks for your help, Job! I know many people will appreciate reading these responses.



http://wholehealthsource.blogspot.nl/2010/12/interview-with-kitavan.html
 
Komt nagenoeg volledig overeen met de beschrijvingen van Weston Price van diverse eilandbewoners van de Stille Zuidzee. Toch krijg ik het idee dat er meer vet en meer vlees van inlandse dieren ook wordt gegeten. In (sub)tropische regionen wordt altijd veel kh gegeten, maar men is nooit vegetarisch en eet altijd zowel dieren van het land als uit de zee.

Mike
 
Toch krijg ik het idee dat er meer vet en meer vlees van inlandse dieren ook wordt gegeten.

Ik weet het niet. Maar oorspronkelijke bewoners van de Marquesa Eilanden aten ook heel weinig vlees en aten nagenoeg hetzelfde als de Kitava.



Hoofdstuk 9
De oorspronkelijke bewoners van de Marquesa Eilanden.
Een van de meest mooie en interessante volkeren van de Polynesiërs is dat van de
Marquesa’s, een sterk en goed gebouwd volk dat leeft op de romantische eilanden van dezuiderlijke zee. Ze hebben donker haar, oftewel recht oftewel met krullen, ovale
gelaatstrekken, een lichte goudkleurige huid, een lichaamslengte die boven het gemiddeldeligt, ze zijn zeer evenwichtig gebouwd, en hebben gelaatstrekken die ietwat tussen deKaukasiërs en de Maleisiërs in liggen. Er leefden ongeveer 160.000 mensen op deze archipel van 13 vulkanische eilanden, genaamd de Marquesa’s, die kort bij de equator liggen in het zuiden van de Grote Oceaan.

De Marquesa’s stonden lang bekend als de meest mooie en pittoreske Zuidzeee eilanden, enhun bewoners onderscheidden zich door het allermooist en meest perfect gebouwd van alle Polynesiërs te zijn, en dus vooraanstaand zijn onder de vele rasvolkeren.

Toen de Marquesiërs nog primitief leefden, hadden ze hoofdzakelijk fruit en planten alsvoedsel. Dit groeide overvloedig in het uitstekende klimaat van het gebied, en van bijna alle bomen kunnen fruit of enigerlei andere producten geoogst worden. De statige broodfruitboomvormde het principiële basisvoedsel voor alle inwoners, en kwam daar veelvuldig en in zijn 52 verschillende soorten voor, die daar zeer mooi en overvloedig groeiden en bloeiden. Het broodfruit was tot nu toe het principiële voedsel van deze oude inheemse bevolking. Bananen en kokosnoot kwamen op de tweede plaats, die door de oude bevolking in zijn natuurlijke voorkomende toestand gegeten werd; de kokosnoot als deze nog onrijp was, en die een zachtegelei-achtige vloeistof bevat.

De banaan kwam er ook in 30 verschillende maten en soorten op de eilanden voor. De
bevolking gebruikte de taro als plantaardige wortels, aangevuld met de yams en de zoete aardappel. In matige hoeveelheden werd er ook suikerriet gegeten.

De Marquesiërs bewerkten de grond niet, en kregen het plantaardige voedsel in hun wilde staat zoals de overvloedige natuur hun daar in voorzag. Ze waren bijzonder enthousiaste liefhebbers van rauwe vis, die meteen na de vangst uit de zee gegeten werd. De vis werd in zijn geheel gegeten, compleet met botten en ingewanden etc. Ander dierlijk voedsel dat er door de Marquesiërs werd gebruikt waren gevogelte en varken - alhoewel het niet vaak voorkwam dat gevogelte werd gegeten, omdat het hoofdzakelijk om de veren ging die als decoratie werden gebruikt. De varkens liet men tussen de fruit- en kokosnoten lopen, en werden er alleen bij bijzondere gelegenheden zoals de geboorte van een kind, een huwelijk of een begrafenis, of het tatoeëren van een bijzondere persoon, en op bepaalde lange dansen en
feesten enkele gedood en op dat betreffende feest gegeten. Bij een aantal stammen van hun echter was het varken echter taboe voor de vrouwen en werd alleen door mannen van degeprivilegieerde klasse van de gemeenschap gegeten.

De Marquesische voeding was grotendeels ongekookt; naast vis werd er jonge kokosnoot en vele fruitsoorten gegeten zonder die te koken of enigerlei andere bereidingen in de keuken te ondergaan. Tarowortels werden vaak geraspt en gemengd met kokosolie, het suikerriet werd rauw gegeten, en soms werd het sap er van geëxtraheerd en voor consumptie gebruikt. Het verse broodfruit werd gewoonlijk 10 tot 15 minuten op de gloeiende as van het vuur geroosterd, terwijl er vele soorten broodfruitpuddings of -pap gebakken en gekookt werden op de hete stenen van ondergrondse ovens. Deze laatste methode werd ook algemeen gebruikt
in de bereiding van andere voedselsoorten, vooral ook van de yam en van varkensvlees.




http://selfmatters.nl/wp-content/uploads/primitievemens_nl.pdf
 
Celticmist zei iets over dat koolhydraten slecht zijn voor de ogen, volgens mij is nog niemand hier op ingegaan.
Te veel wel. Door te hoge bloedsuiker wordt bloed stroperig, waardoor zuurstoftransport in haarvaten moeilijk gaat. Dit heeft op de lange duur (insulineresistentie, stroperigheid wordt te traag tegengegaan) slechte effecten op alle organen, in de ogen is het alleen sneller waarneembaar.
 
For decades, I would get up 2 to 3 times a night to urinate, until I gave up eating all grains. Now I sleep soundly through the night. I don't even have to get up if I drink wine in the evenings. reacties bij: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/02/15/foods-for-kidney-health.aspx?e_cid=20160215Z1_DNL_art_1&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20160215Z1&et_cid=DM98087&et_rid=1358717158%0A


 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.468
Berichten
497.925
Leden
8.630
Nieuwste lid
Rene Collaer
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan