Zeer interessant onderwerp! 
Ik weet niet of er hier mensen zijn die bekend zijn met John Kiefer? Dokter, bodybuilder en tevens auteur van de boeken Carb Nite en Carb Back-Loading. 
Het idee achter Carb Backloading is dat de koolhydraten op het juiste moment gebruikt worden om je spieren te laten herstellen na een training. Overdag eet je geen koolhydraten, omdat dit zorgt voor een onnodige piek van de bloedsuikerspiegel. In principe is je lichaam in de ochtend optimaal ingesteld om vet te verbranden. 
Volgens het Carb Backloading principe is het dan onverstandig om dit proces te gaan verstoren met een grote hoeveelheid koolhydraten. In de ochtend pieken de cortisolwaarden (stresshormoon) van je lichaam. Dit hormoon is belangrijk voor de vetverbranding en als je in deze periode een grote hoeveelheid koolhydraten eet is de kans hoger dat het omgezet wordt in vet.
Carb Back-Loading is meer bedoeld voor mensen die aan krachttraining doen. 
"Carb Nite" is is dan weer bedoeld voor mensen die niet sporten, daar gaat het vooral om dat je 6 dagen geen enkel vorm van koolhydraten mag eten (minder dan 30 gram per dag), groenten zoals sla en dergelijke zijn wel toegelaten en op dag 7 mag je je dan weer voluit laten gaan wat koolhydraten betreft omdat je lichaam anders het dieet (of lifestyle is misschien beter gezegd) gewoon geraakt waardoor je niet meer afvalt. Deze man is tevens een voorstander van dierlijke vetten in plaats van plantaardige, dus er zijn veel gelijkenissen met het WHAPF-dieet naar naar mijn mening.
Maar nu vooral het gedeelte over koffie en cafeïne...
Deze man adviseert om koffie met heavy whipped cream (room) te drinken bij het opstaan (begin van de dag) voor optimale vet verlies. 
Een stukje over cafeïne uit zijn boek: 
Anyone, on any diet, can use caffeine as adjunct nutrition 
with benefits. The basics of caffeine are impressive: accelerated fat burning, increased adrenaline response, heightened awareness, improved strength and possibly even greater nitrous oxide 
accumulation in muscle tissue. But caffeine enhances certain aspects 
of Carb Back-Loading making it indispensible. 
The fat-burning properties complement the first half of the day 
when Carb Back-Loading because of the lack of carbohydrates in the 
diet, without which the body burns fat readily. Carbs and the 
subsequent insulin release don't necessarily block the fat-burning and mobilizing properties of caffeine but can interfere and limit it. By eliminating carbs during the first half of the day and including caffeine, the body burns more fat. 
Thus far, I've been referencing caffeine and I mean specifically 
caffeine, which is found in coffee and guarana beans. Caffeine is the strongest known natural member of a family of compounds called methylxanthines2.
Other sources of caffeine actually don't have much true caffeine. Chocolate contains a methylxanthine called theobromine and teas 
contain theophylline. In terms of function, each of these acts differently in the intensity of response. 
Theobromine and 
theophylline do not stimulate the system with the strength of caffeine, but their effects last longer. Despite lasting longer, 
caffeine’s stronger response and the infinite availability thereof 
makes it a better choice for serious athletes. When I speak of 
caffeine, thefore, I am referencing caffeine, not using it as a generic 
catch-all phrase for methyxanthines. 
Most of the time, I'm going to 
recommend coffee. Not 
because it's a cheap and 
abundant source of caffeine, 
but because roasted coffee 
beans also contain chemicals 
called cholinomimetics that 
are minor stimulants, but can 
also suppress hunger. They 
can be found in decaffinated 
coffee as well, which is why people still experience a stimulant 
effect from decaf. 
Those are the basics. What makes caffeine integral to Carb Back-
Loading is the ability to cause transient insulin insensitivity. Not 
only does insulin interfere with the actions of caffeine, but caffeine 
interferes with insulin's function as well, by decreasing insulin-
mediated tGLUT response. 
With caffeine, it's possible to both amplify Carb Back-Loading when 
training at the perfect time, but also to modify insulin sensitivity to 
accommodate training at non-ideal times, such as in first thing in 
the morning. People are the most sensitive to insulin in the morning, and most apt to store excess carbs as fat —caffeine changes 
that. 
Caffeine can also increase the speed at which we resynthesize and 
replenish glycogen after training. The reason for this, I suspect, is 
the same reason Carb Back-Loading works: caffeine shuts down 
insulin sensitivity instead of depending on circadian rhythms, while 
training causes the all-important translocation of tGLUT. Since fat 
cells no longer compete for blood sugar, there will be larger 
amounts of sugar available for muscles to refill drained glycogen 
stores. 
As it seems to go with any extended talk about caffeine, people often 
get confused about caffeine’s role with insulin, mistaken in the 
belief that caffeine causes insulin release. This is absolutely not 
true, despite Barry Sears’ ranting in The Zone. 
What is true, however, is that caffeine ingestion with carbohydrates 
increases the amount of insulin released. Caffeine’s ability to 
desensitize cells to the action of insulin drives greater total insulin 
production as the body tries to clear blood sugar. 
Cells can no longer clear glucose as rapidly, so the extended 
elevation in blood sugar causes the body to release higher amounts 
of insulin, attempting to clear the sugar faster. It’s a positive-
feedback loop: caffeine inhibits insulin action and the body 
interrupts this as a need to produce more insulin. 
------------------------------
Hier een korte video waar hij uitleg geeft over cafeïne en nicotine: 
En hier een video waarom room (heavy whipped cream) zo superieur is bij koffie: 
Eerlijk gezegd vind ik zijn theorie best zeer interessant en ik geloof er wel in maar heb een aantal vragen aan jullie: 
1) Wat het "vet verlies" betreft, zijn jullie het ook eens met zijn theorie? 
2) Wat vinden jullie in het algemeen over deze principe van eetstijl?
3) Ik hoor hier regelmatig dat cafeïne slecht en ongezond is voor de bijnieren, maar geld dit enkel voor mensen die al reeds een bijnier probleem hebben of hadden of is dit gewoon een gevaar voor iedereen? 
Kan het echt zo'n kwaad als je dagelijks 1 kopje koffie (biologisch) met volvette room zou drinken?
Ik hoop dat ik naast de forumleden ook een antwoord mag ontvangen van Mike, Poekie, Tanja en Lievergezond 
 
Ik apprecieer elke mening en we kunnen alleen maar van elkaar leren.