Ja een goede vraag is natuurlijk hoe divers de natuurvolkeren daadwerkelijk aten. Zoals Iklustvet aangeeft zullen ze wel alles van het dier gegeten hebben tot aan alle organen, stukken huid, het beenmerg, de hersenen aan toe. Ik denk dat je uit de zee wel behoorlijk wat verschillende soorten vissen en andere zeedieren kunt vangen, zoals schaal- en schelpdieren (krabben, kreeften, garnalen, mosselen, zeeslakken enz), inktvissen, zeevogels en grotere dieren zoals zeehonden, zeeotters, schildpadden en walvissen, om maar wat te noemen. Daarbij zijn er ook nog zeegroenten zoals algen en wieren te vinden of te kweken.
Ook op het land kan je natuurlijk overal dieren zoeken, grazers, knaagdieren, reptielen, vogels, insecten, eieren van dieren. Wat planten betreft zijn er natuurlijk ontelbaar veel soorten vruchten, noten, bladgewassen, wortelgewassen, zaden enzovoort te vinden in de gematigde en tropische streken. Van veel soorten groente en fruit die wij nu kennen zijn tientallen rassen die wij nog nooit gezien of geproefd hebben. Daarbij zijn er tal teeltgewassen die in de vergetelheid zijn geraakt. De volkeren die zelf dieren teelden kon melk, kaas en andere zuivelproducten gebruiken.
Natuurlijk had een bepaald volk niet de beschikking over al die variëteit, maar het is goed mogelijk dat ze veel meer variatie hadden dan wij ons zo snel voor kunnen stellen. Maar het is ook mogelijk dat die variatie wel bestond, maar dat er helemaal niet zo veel gebruik van werd gemaakt. Als jij als boerengezin voldoende zakken bonen, graan en meel in voorraad hebt, voldoende aardappelen, kolen en andere bewaargroenten en daarbij melk, kaas, eieren en vlees... dan heb je voor je gevoel misschien al genoeg te eten en ook genoeg variatie.
Ik vind het moeilijk om een duidelijk beeld te krijgen van hoe gevarieerd men van dag tot dag at. Er is zo veel mogelijk, maar het kan ook heel sober zijn.