Glutathione
Omschrijving
Is een antioxidant en ontgifter, waarvan de werking in tienduizenden klinische studies werd onderzocht. Wordt geproduceerd in lever, nieren, maag en darmen en ander weefsel. De productie ervan vermindert met het ouder worden en door ziekte.
“It consists of just three amino acids, but it is the master antioxidant and detoxifier of the cell“ (Weston Price)
Functie:
Krachtige antioxidant tegen oxidatieve stress en veroudering
Recycleren en herbruikbaar maken van andere antioxidanten zoals vitamine C en E, alfa-liponzuur, co-enzyme Q10
Ontgifting van toxische stoffen als pesticiden, zware metalen (vb. kwik), oplosmiddelen,...
Bescherming van witte bloedcellen, bepaling van de sterkte van rode bloedcellen
Groot belang voor het immuunsysteem
Bescherming tegen virussen
Voorkoming van overmatige slijmvorming in de longe
Bescherming van het zenuwstelsel en hersenen tegen oxidatieve stress
Bevordert de productie van glutathione:
Vitamine C (500mg per dag verhoogt productie met 50%)
N-acetylcysteïne, te verkrijgen bij de apotheker, wordt voorgeschreven bij slijmen in de luchtwegen
Alfa-liponzuur , krachtige antioxidant
Glutamine
Methionine
Weiproteïne
(Bounous, G., and Gold, P., The biological activity of undenatured dietary whey proteins [Immunocal]: role of glutathione, Clin. Invest. Med. (1991) 14(4):296- 09.).)
Vitamine B6
Vitamine B2
Selenium
Cysteïne (vooral in dierlijk eiwit), ook aangemaakt uit methionine; beide zwavelhoudende aminozuren
Meer eiwit verhoogt productie van G, maar meer dan 1 gram eiwit per kg lichaamsgewicht verhoogt de productie van G niet meer. Teveel cysteïne kan zelfs de hoeveelheid G verminderen omdat het erg gevoelig is voor oxidatie.
Norepinephrine and epinephrine (both alpha and beta agonists) also stimulated GSH absorption but not to the same extent as phenylephrine
Alcohol (bier, wijn, likeur,...) vermindert de productie van G
Natuurlijke bronnen :
Rauw melkwei, verhoogt o.a. productie van G in de milt, bijdragend tot snelle vermenigvuldiging van witte bloedcellen
Rauwe melk
Rauw ei-wit
Mariadistel met de krachtige antioxidant silymarine, beschermt de lever tegen schade
Curcuma (met de ontstekinigsremmende stof curcumine)
Rauw vlees
Voedingsmiddelen met zwavelverbindingen zoals knoflook
Broccoli, aardappelen
Asperge en tomaten (rauwe, meeste)
Avocado
Okra
Kool
Spinazie
Walnoten
http://www.lucvanoost.be/vitaminen/Glutathione.htm