Quote:
Ik heb echter nog nooit in mijn leven last gehad van gluten. De reden waarom gluten volgens mij voor velen zo problematisch zijn is omdat velen van ons te weinig maagzuur hebben. Om diezelfde reden kunnen mensen die geen gluten kunnen verteren ook vaak geen dierlijke eiwitten verteren. Ik heb nog nooit te weinig maagzuur gehad en kan prima omgaan met dergelijke zware en grote eiwitmoleculen. Met andere woorden: ik kan ermee wegkomen.
Ik heb zelf nooit problemen gehad met maagzuur. Ook wil ik erbij zeggen dat ik nooit problemen had met gluten. Ik at lekker veel brood, en at lekkere gerechten dat bereid was met gluten-rijke granen. Geen problemen. Niets. Op een gegeven moment las ik artikelen over gluten, ook wel steeds meer bekend als een van de 'silent killers'. Volgens mij was dat deze (uber-duber must-read):
http://www.greenmedinfo.com/page/da...ves-celiac-disease-wheat-intolerance-sayer-ji
En ik dacht "Hey, laat ik eens gluten uit mijn dieet weglaten en kijken hoe ik me voel." Dat deed ik dus voor enkele maanden. Ik merkte dat ik o.a. beter kon concentreren. Anyhow, op een gegeven moment had ik een sneetje brood geprobeerd, en Jeebus, het voelde alsof mijn hele hoofd heel, hoe zeg je dat, 'dense' werd. Verder voelde ik scherpe pijnsteken in mijn maag. Toen was het zeker, ik kan géén gluten innemen. Terwijl ik er daarvoor helemaal geen problemen mee had, see?
Quote:
People with celiac may actually have an advantage over the apparently unafflicted because those who are “non-symptomatic” and whose wheat intolerance goes undiagnosed or misdiagnosed because they lack the classical symptoms and may suffer in ways that are equally or more damaging, but expressed more subtly, or in distant organs. Within this view celiac disease would be redefined as a protective (healthy?) response to exposure to an inappropriate substance,
whereas “asymptomatic” ingestion of the grain with its concomitant “out of the intestine” and mostly silent symptoms, would be considered the unhealthy response insofar as it does not signal in an obvious and acute manner that there is a problem with consuming wheat.
It is possible that celiac disease represents both an extreme reaction to a global, species-specific intolerance to wheat that we all share in varying degrees. CD symptoms may reflect the body’s innate intelligence when faced with the consumption of a substance that is inherently toxic.
Je weet niet of het je schaadt, totdat je het echt uit je dieet haalt en pas na maanden weer reïntroduceert.