Gistextract???

Chiko,

Dan heb je stiekem dus toch te weinig maagzuur gehad. Ik heb gedurende de afgelopen jaren herhaaldelijk zeer lange brood- en graanloze periodes ingebouwd en merkte na herintroductie helemaal niets, geen enkel verschil. En, geloof me, ik behoor niet tot die categorie mensen die sowieso geen enkele symptomen ervaren, omdat ze teveel in hun hoofd zitten en geen contact met hun lichaam hebben. En gebrek aan concentratie kun je me ook niet verwijten, gezien de vele teksten die ik hier produceer en de lezingen die ik uit het blote bolletje doe!

Met Rapunzel, die jij probeert te bekeren, heb ik al jarenlang emailuitwisselingen en zij heeft mij ooit gewezen op mensen uit de Paleo-hoek die volkomen paranoide waren over gluten. Dit ging zo ver dat er in die kringen voor werd gewaarschuwd om zelfs uit de buurt van bakkerijen te blijven, omdat ze anders misschien wel gluten zouden opsnuiven! Ik vind dat te krankzinnig voor woorden. Rapunzel stuurde me ooit gezonde, nuchtere kritiek op die mentaliteit, waarbij de volgende zin me altijd is bijgebleven: "Those Paleo people wear their food intolerances like a badge of honor." Vrij vertaald: ze gaan in de Paleo-hoek nogal prat op hun eigen voedselintoleranties, waardoor je ze dus niet oplost maar juist verergert. Bovendien maak je bepaalde voedingsmiddelen tot een stressbron, waardoor je... minder maagzuur aanmaakt! Dit is wat ik bedoel met speelsheid. Je moet je voedsel, waar je ook voor kiest, altijd tot een feestje maken!

Jij komt ook over als een dwangmatige Paleo. Ben je ook fanatiek anti-zuivel, ook al is deze rauwmelks, op basis van hetzelfde argument over granen, nl. dat het een neolitisch voedingsmiddel is en dus niet thuishoort in het paleolitische dogma?

Mike

 
Quote:
Dan heb je stiekem dus toch te weinig maagzuur gehad. Ik heb gedurende de afgelopen jaren herhaaldelijk zeer lange brood- en graanloze periodes ingebouwd en merkte na herintroductie helemaal niets, geen enkel verschil. En, geloof me, ik behoor niet tot die categorie mensen die sowieso geen enkele symptomen ervaren, omdat ze teveel in hun hoofd zitten en geen contact met hun lichaam hebben.


Als ik toch stiekem te weinig maagzuur heb gehad, dan zou ik problemen moeten hebben ervaart met het verteren van voedsel. Die problemen ben ik niet tegengekomen.

Het niet ervaren van symptomen heeft niet te maken met het in het hoofd zitten of geen contact met het lichaam te hebben. Het heeft te maken met de cellen die niet goed met elkaar kunnen communiceren en andere processen die o.a. genoemd zijn in het artikel dat ik heb geplaatst en ook in Gegdaudas haar boek wordt hierover uitgebreid geschreven.

Gelukkig zijn er wel veel mensen in de weston price community die wel bekend zijn met de ernstige gevolgen van gluten. Het is ook niet gewoon mijn mening dat het schadelijk is, het is een feit.

Verder probeer ik Rapunzel niet te bekeren.

Ik maak verder geen bepaalde voedingsmiddelen tot een stressbron. Ik loop makkelijk in supermarkten, langs bakkerijen en whatnot, en ervaar dus hierdoor geen stress, nee. Ik voel me goed gevuld met het dieet dat ik volg.

Elke dag is het een feestje bij mij; Soms wat kalfslever, eieren, misschien af en toe wat vis, en lekker veel boter. Waarom zou ik eindeloos fermenteren, weken en whatnot, zodat ik wat granen kan eten? Ik heb daar simpelweg geen behoefte aan. En dat is een win-win situatie: minder anti-nutrienten, en gewoon lekker veel goeds. Dat is pas een feestje!

Ik ben niet anti-zuivel, nee. Ik eet bijv. boter. Maar ik ben niet al te enthousiast over de andere melkproducten nee. Niet echt een behoefte aan.

 
Quote:
Het niet ervaren van symptomen heeft niet te maken met het in het hoofd zitten of geen contact met het lichaam te hebben. Het heeft te maken met de cellen die niet goed met elkaar kunnen communiceren en andere processen die o.a. genoemd zijn in het artikel dat ik heb geplaatst en ook in Gegdaudas haar boek wordt hierover uitgebreid geschreven.


Als cellen niet goed met elkaar kunnen communiceren kan dat lichamelijke oorzaken hebben, maar ook geestelijke. Stress zorgt er bijv. voor dat cellen bewust de deur dichtgooien en niets meer binnenlaten als beschermingsmechanisme. Om die reden wordt er bij stress ook minder maagzuur aangemaakt: de energie gaat dan niet maar de voedselvertering, maar naar het z.s.m. oplossen van de stress.

Quote:
Gelukkig zijn er wel veel mensen in de weston price community die wel bekend zijn met de ernstige gevolgen van gluten. Het is ook niet gewoon mijn mening dat het schadelijk is, het is een feit.


In de WP-community heeft men hier een zeer genuanceerde mening over, die niet half zo zwart-wit is als die van jou. Ik zal je een mooi voorbeeld geven aan de hand van deze boekrecensie uit de laatste Wise Traditions, het kwartaalblad van de WAPF:

http://www.westonaprice.org/thumbs-up-reviews/tending-the-wild-by-m-kat-anderson

Quote:
Author M. Kat Anderson dispels many myths about Paleolithic peoples, not only the myth that these people merely gathered food, but also the myth that Stone Age cultures did not consume many carbohydrate-rich plant foods. Yampahs and other tubers were mainstays of the Indian diet; easy to store, they were cooked in oven pits to accompany fish and game. And a most interesting revelation in Tending the Wild is the widespread use of grain in the California Indian diet. Wild rye, wheat and oats grew in abundance in California’s fire-managed prairies. Grass seeds were gathered with wicker seed beaters into large baskets—so abundant were wild grains in some places that many bushels could be gathered within hours. The grains were winnowed and sifted with special baskets, ground on flat rocks, roasted and made into gruels and cakes. The seeds of wild flowers were also gathered and consumed as staples, particularly the chia seed. Gathering methods always dispersed some seeds, enlarging the area of cultivation and increasing yield over the years. It’s a myth that the so-called Paleolithic diet contained no grains.


Mike

 
Quote:
Als cellen niet goed met elkaar kunnen communiceren kan dat lichamelijke oorzaken hebben, maar ook geestelijke. Stress zorgt er bijv. voor dat cellen bewust de deur dichtgooien en niets meer binnenlaten als beschermingsmechanisme. Om die reden wordt er bij stress ook minder maagzuur aangemaakt: de energie gaat dan niet maar de voedselvertering, maar naar het z.s.m. oplossen van de stress.


Stress kan zeker een rol spelen, maar dat is niet alles. Zie hier even een artikel van Nora Gegdaudas:

Quote:
For us humans, where we have spent nearly all of the last 2.6 million years as hunter-gatherers, gluten (and its closely related compounds) is a very new inclusion to the diet and is very difficult for us to digest. To say that gluten can add complications to your health is putting things mildly. Problems with gluten are becoming literally epidemic and although public awareness about this issue is certainly growing there is more that is poorly understood by most than not. The consequences of gluten sensitivity (diagnosed or undiagnosed) can literally be lethal. And, no, I am not being “extreme” when I say this. The consequences are very real.

Although commonly associated with celiac disease many do not appreciate gluten’s potentially incredible impact on the health of countless individuals or the commonality with which people may be afflicted with non-celiac “gluten sensitivity”. In fact, gluten may well be at the silent root of a great many of the health challenges millions of people face today, both physical and mental. It is rarely suspected as the underlying culprit in most instances, however. Furthermore, the inherent presence of what are called exorphins in grains (morphine-like compounds) make gluten-containing grains quite addictive and leave many in frank denial of the havoc it can wreak (including also quite possibly my “mystery critic”).

Allow me to elaborate:

A 2009 study in the Journal of the American Medical Association (JAMA Sept 16; 302(11):1171-8) found that those with celiac disease and/or gluten sensitivity, whether diagnosed or undiagnosed had a significantly higher risk of death, particularly from heart disease and cancer. It is currently estimated (conservatively) that one in every 200 people suffers from celiac disease, a devastating consequence of gluten-containing grain consumption. Some more recently hypothesize that this number may be closer to one in 30. Gluten “sensitivity” (vs. celiac disease) is considerably much more common and is currently nearly epidemic in its scope. The effects of and markedly increased mortality risks associated with both full blown celiac disease and gluten sensitivity happen to be virtually identical. Both are autoimmune conditions that create inflammation and immune system effects throughout the body. They can affect all organ systems (including your brain, heart, kidneys, etc.), your nervous system, your immunological functioning, your digestive system and even your musculoskeletal system. –Almost literally everything from your hair follicles down to your toenails and everything in-between. Exposure to gluten in a sensitive individual essentially shuts down blood flow to the prefrontal cortex—the part of our brains that allow us to focus, manage emotional states, plan and organize and exercise our short term memory. The prefrontal cortex is our brain’s “executive function” control center and is the part of our brain that basically makes us the most human. The inflammatory response invoked by gluten exposure additionally activates the brain’s microglial cells, which have no built in inhibitory mechanisms and do not readily wind down again. It can literally take months. Additionally, these periods of hypoperfusion followed by reperfusion can be quite damaging (much the way heart muscle cells typically die following reperfusion after the ischemia of a heart attack). The damage and neural degeneration this can cause over time, together with sympathetic (“fight or flight”) nervous system over-arousal can be significant. The damage and neural degeneration this can cause over time, together with sympathetic (“fight or flight”) nervous system over-arousal can be significant.

In routine blood tests, seeing chronic states of anemia (serum iron below 85 ug/dL and hemoglobin below 13.5), functionally depressed or elevated serum protein levels (below 6.9 or above 7.4 G/dL), unusually depressed triglycerides (below 75 mg/dL–especially where carbs play a significant dietary role) and/or alkaline phosphatase levels (significantly below 70 U/L), functionally depressed BUN (below 13 mg/dL), abnormally high HDL (in excess of 75 mg/dL) and/or chronically (even functionally) elevated liver enzymes, among other chronic inflammatory and malabsorptive markers although not diagnostic here can be cause–especially when found in combination with one another–for possible suspicion. It takes further testing to be sure–though even some of the best testing methods can vary greatly in their accuracy.

Gluten can also be looked upon somewhat as a bit of as “gateway food sensitivity”. It is known to increase an enzyme in the body known as zonulin, which controls intestinal permeability. Elevated zonulin levels in the presence of gluten can also serve to allow other types of undigested proteins to slip past what would otherwise be more selectively permeable barriers and cause additional immunological reactions to other foods. Casein (milk protein) is the most common co-sensitivity with gluten, but the immune system can come to react to almost anything if gluten consumption persists. This can be a very real problem. Once multiple food sensitivities take over it can amount to a very vicious cycle that only worsens with time and becomes extremely difficult to correct. Living with this can be miserable at best.

A study published in 2009 in the peer reviewed journal, Gastroenterology (July;137(1):88-93) compared 10,000 available blood samples from individuals 50 years ago to 10,000 people today and found that there has been a 400% increase in the incidence of full blown celiac diseasedisease (defined by conventional medicine as a total villous atrophy of the small intestine)! Changes made to American strains of wheat, giving them much higher gluten content is likely a significant part of the problem. Increased genetic susceptibility due to a variety of causes is likely another. According to the Journal of Gastroenterology fully 30-50% of all people carry the gene for celiac disease (known as HLA-DQ8 or HLA-DQ2)–and eight times more people with celiac disease have no GI symptoms than do. Gluten sensitivity genes are significantly more common (HLA-DQB1, Alleles 1 and/or 2).

Gluten containing grains include wheat (e.g., durum, graham, semolina, kamut, spelt), as well as rye, barley, oats and triticale. Although oats technically are not part of the gliadin-containing family of grains, modern methods of processing nearly always ensure gluten contamination of oat products and the presence of actual gluten should always be assumed unless labeled “100% gluten free”. The prolamin (avenin) content of oats, however, still makes them at least potentially suspect for inherent sensitivity issues.

Fully 99% of those who suffer from this entirely curable and potentially lethal condition do so completely unaware of the dangerous vulnerability within themselves. Although a biopsy of the small intestine is commonly used to diagnose celiac disease, fully seven out of ten celiac sufferers exhibit no intestinal or GI symptoms at all. In fact, an article in the journal Neurology (Vol 56/No.3 Feb 13, 2005) states that “Gluten sensitivity can be primarily and at times exclusively a neurological disease”, affecting not only the brain and nervous system directly, but also cognitive and psychiatric illness. In the Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry (1997; 63; 770-775) an article states “Our finding…implies that immune response triggered by sensitivity to gluten may find expression in organs other than the gut; and the central and peripheral nervous systems are particularly susceptible.”

A 2002 review paper in the New England Journal of Medicine (Jan 17; 346(3):180-188) found that fully 55 diseases are known to be caused by gluten. These partly include heart disease, cancer, nearly all autoimmune diseases, osteoporosis, irritable bowel syndrome, as well as many common psychiatric illnesses, partly including anxiety issues, ADD, bipolar disorder, depression dementia, schizophrenia, Hashimoto’s (autoimmune thyroid disorders), migraines, epilepsy, Parkinson’s, ALS, neuropathies (having normal EMG), and most other degenerative neurological disorders…as well as Autism, which is technically an autoimmune brain disorder. In my opinion, it is always safest to assume the presence of gluten sensitivity in these populations, or frankly wherever significantly compromised health is an issue.


Quote:
Only an estimated 1% of all suffering gluten sensitivity or celiac disease is ever diagnosed.

The good news is that the devastating symptoms of gluten sensitivity and celiac disease are often entirely curable. –The treatment solution? You MUST eliminate 100%–not just “most”–gluten from your diet, including not just gluten containing dietary grains but all hidden sources, as well, which can include (but are not limited to) soups, broths, processed food mixes and soy sauce, teriyaki and other sauces, corn products and corn starch, and salad dressings. Even buckwheat and soy flours are commonly contaminated with highly significant amounts of gluten due to modern processing methods. Gluten can be cryptically listed on food labels as vegetable protein, seitan, hydrolyzed vegetable protein, modified food starch and others. Gluten is even an ingredient in many shampoos, cosmetics and lipsticks (which can potentially absorb transdermally–through the skin), children’s Play-Doh, medications, vitamins (unless specifically labeled “gluten free”)–even non self-adhesive stamps and envelopes.

Although I realize all this need for ultra-strict avoidance sounds rather tedious and extreme, an article in the Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry (1997; 63; 770-775) states clearly: “Even minute traces of gliadin (gluten) are capable of triggering a state of heightened immunological activity in gluten sensitive people”, meaning prolonged inflammation and other symptoms. Saying you’ve eliminated “most” gluten from your diet is a bit like saying you’re just “a little bit pregnant”. Either you are or you’re not. There are NO in-betweens. Avoidance must be strict…and total.


Voor het volledige artikel, en manieren om te testen voor gluten gevoeligheid, zie: http://www.primalbody-primalmind.com/?tag=grains

Het idee achter dit dieet is dat men eet wat onze voorouders tijdens de ijstijd aten. 99% van onze genen zijn ook gevormd vóór de introductie van de landbouw.

Leuk filmpje dat dit ook kort aangeeft...:

Uiteindelijk is het jouw forum Mike, en het is jouw keuze om te kiezen achter welke kennis je staat.

 
Ik twijfel voor geen seconde aan deze kennis en heb het grootst mogelijke respect voor Nora Gedgaudas (met dank aan Bastiaan, voor de ontdekking!). Ik bestrijd dit dus geenszins en zie het dagelijks om me heen. Het probleem is dat je aan lijkt te sturen op een welles-nietes-discussie.

Ja, gluten zijn bijzonder moeilijk verteerbaar en ja, menigeen is hier zo gevoelig voor dat het allerlei lichamelijke en geestelijke klachten kan opleveren en zelfs de dood. Maar uitgaande van mijn eigen, persoonlijke ervaring heb ik totaal geen moeite met de vertering van gluten en heb geen enkele van de klachten die zij noemt. Ik zie het echter wel dagelijks om me heen. Ik maak hier vaak grapjes over. Ik kan vaak al aan de gezichten en de lichaamsbouw van mensen zien dat het echte graaneters zijn en spreek over 'granenchagrijn'. Helaas vallen hier zelfs zuivelboeren onder!

Dus nogmaals, you're preaching to the converted. Misschien dat het een eye-opener is voor anderen hier die meelezen, maar ik ben al op de hoogte van deze info. Vooral deze zin is opvallend:

Quote:
Furthermore, the inherent presence of what are called exorphins in grains (morphine-like compounds) make gluten-containing grains quite addictive and leave many in frank denial of the havoc it can wreak (including also quite possibly my “mystery critic”).


Exact hetzelde is het geval met nachtschades. Je bent hier nog niet zo lang actief, maar je zult in oudere topics zien dat ik regelmatig mensen wijs op zowel hun verslaving aan granen als aan nachtschades, wat vaak op hardnekkige weerstand stuit (dat heb je nu eenmaal met verslavingen). Ook nachtschades veroorzaken neurologische schade, die zeer geleidelijk maar zeer slopend tot stand komt. Ik ben noch verslaafd aan gluten, noch aan nachtschades. Ik kies ervoor om nachtschades uit mijn keuken en koken te weren en eet slechts sporadisch brood en dan ook nog eens geroosterd. Wanneer ik op vakantie ben of bij een ander eet, eet ik bij hoge uitzondering wel eens nachtschades. Gezien mijn verteringscapaciteit, of celcommunicatie, of wat het dan ook mag zijn, kan ik hier probleemloos mee wegkomen.

Mijn eetpatroon komt ook grotendeels overeen met dat van jou en ik stimuleer iedereen om vooral te streven naar vetverbranding en uit de suikerverbranding te komen. We hebben dus zeer zeker raakvlakken en ik vind je bijdrages hier ook bijzonder waardevol, maar ook jij moet je eigen patronen onder ogen gaan zien. Je komt op mij over als de persoon die ik was voordat ik het roer omgooide: dogmatisch, koppig, betweterig en een dwingeland. Ik zeg dit niet om je te beledigen of slecht te laten voelen. Sterker nog, ik bewonder je vuur en je passie, maar je zou er beter aan doen deze allereerst op jezelf toe te passen (zie de recente discussie over roken) en daarna je kennis en wijsheid gericht en op maat aan anderen te verspreiden. We zitten allemaal op een bepaald bewustzijnsniveau en bedenk dat als jij een of meerdere treden hoger bent komen te staan op de 'Stairway to Heaven' jij ooit (waarschijnlijk nog niet eens zo lang geleden) ook net zo laag stond als anderen en toen ook niets wilde weten van wat je nu wel weet.

Mike

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.463
Berichten
493.691
Leden
8.626
Nieuwste lid
RobertApank
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan