E-nummers

Gelukkig dat er dus genoeg mensen de moeite nemen om daar over vragen te stellen. Nu is die bitterbal natuurlijk nog steeds niet goed, maar als ik er op een feestje toch 1 neem, scheelt dat toch.

Afijn volgens een alternatief onderzoeker (ofzo iets :mrgreen: ) conserveren conserveermiddelen ook je cellen, waardoor het zijn afvalstoffen niet kwijt kan. Dit zou kunnen verklaren waarom sommigen van ons zo slecht/langzaam van hun interne troep afkomen

 
Unilever stak moeite in het over de streep trekken van topkoks om door dat bedrijf bewerkte producten met e-nummer-ingredienten in hun gerechten te verwerken. Dat is althans wat ik begrepen heb van iemand die dit vernomen heeft van iemand van Unilever (uit de tweede hand dus). Sinds die persoon dat vernam die het mij vertelde, kookt zij voortaan niets meer met e-nummers in elk geval, vertelde ze me: en zo bewust ingesteld kwam ze verder ook weer niet op mij over.

 
hoi Abukaliem, dat is dus ook het probleem volgens ene Fred Brouns: die wil liever voluit de naam van het ingredient (dacht ik als ik het goed gelezen had) i.p.v. e-nummers:
Quote:
’Stop met vermelden E-nummers op voedselverpakkingen’ 'De doorsnee consument heeft geen idee en wordt door de E-nummers op het verkeerde been gezet'

http://www.metronieuws.nl/nieuws/stop-met-vermelden-e-nummers-op-voedselverpakkingen/SrZnjt!3OLtueMdBYYcQ/

http://www.foodholland.nl/nieuws/artikel.html?id=163680

Ik weet niet helemaal wat ik van de berichtgeving moet vinden.

Beter nog dan het vermelden dan e-nummers vind ik de naam van het ingredient dan de nummers. Dus in die zin kan ik het eens zijn met Fred Brouns trouwens.

Dat de e-nummers een slechte naam hebben bij de consumenten ligt echter niet aan de consumenten maar aan het paternalistische beleid van de EU mijns inziens.

 
Welke naam zou er dan op mogen komen?

Vele stoffen hebben meerdere namen, nummers houden het nog enigszins overzichtelijk.

Als je als WAPF-er nummers e.d. op voedsel leest zit je niet goed,

een deel van de stoffen hoeft niet eens genoemd te worden.

In voeding horen geen geïsoleerde toevoegingen; niet chemisch, ook niet natuurlijk.

 
Quote:
Welke naam zou er dan op mogen komen?


hoi JP: De naam van het daadwerkelijke ingredient in de plaats van het nummer.

Liever niet dus dat we nu moeten zoeken naar het ingredient dat achter het nummer zit zoals nu het geval is.

Ik weet van een gemiddeld nummer niet wat de stof is waar het voor staat.

Het is van de zotten dat wij consumenten met een boekje alle nummers moeten gaan opzoeken.

Helemaal niet raar dat consumenten per definitie allergisch voor die e-nummers wordt zo.

Dat een deel van de stoffen niet genoemd hoeft te worden, is uiteraard ook een ander groot probleem dat schandalig is.

En ik ben het uiteraard met je eens dat geisoleerde toevoegingen niet in onze voeding thuis horen.

De voedingsindustrie heeft op deze manier op zich afgeroepen dat de consument allergisch wordt voor e-nummers.

 
"Vele stoffen hebben meerdere namen"

"De naam" bestaat dus niet.

Stel dat je glutamaat slecht verdraagt: het enige wat je hoeft te onthouden: 620 t/m 625 of eventueel alle 600 nummer dus E600-699.

Maar om het alleen bij E621 te houden:

Mononatriumglutamaat

Natriumglutamaat

Monosodiumglutamaat

Mononatrium L-glutamaat/monohydraat

Monosodium L-glutamate/monohydrate

Glutamaat

Glutamaatzuur

M.S.G. (monosodiumglutamaat)

MNG.

Vet-sin

En er zijn er vast meer.

Ook is er nog de zooi waar het inzit, als bouillons en aroma's. Maar dat probleem is er nu ook al.

En de net zo erge "natuurlijke" varianten als gistextract en gemodificeerd zetmeel. (dit is een lange lijst)

Voor de zekerheid: het gaat nog steeds om één stofje.

 
Ja dat klopt JP: msg kan zelfs ook gewoon vallen onder de naam ¨kruiden en specerijen¨ op het ingredientenlijstje.

 
Ingredienten in willekeurige bolletjes van de bakker.

Tarwebloem, rijstmeel, bakkergist, plantaardige olie (palm / raap), weipoeder, bakkerszout, suiker, dextrose, wei-eiwit-concentraat, tarwegluten, emulgatoren (E471, E472e, E475, E481, E482, sojabloem, lupinemeel, moutmeel, gist, tarwezuurdesem, zuurteregelaars, (E330, E516), verdikkingsmiddel (E412), rijsmiddel (E450).

Bolletjes zijn wel bruin, dus ze zijn gezond.

 
vanmorgen gelezen in een boek: begrafenisondernemers hoeven veel minder vaak te balsemen. Door het tegenwoordige eten zijn mensen al geconserveerd.

Dus de bolletjes zijn niet alleen gezond, maar ook verrekte handig als je doodgaat. Dan kun je mooi je kist in zonder gefrut.

 
oh en ik zie ook dat er zuurdesem inzit. Helemaal goed.

Mike zal ze wel niet hoeven, die lust niets wat op een rage lijkt

 
Quote:
http://goo.gl/JQW9uq

Een reactie van een lezer: De heer Brouns is verbonden aan de Universiteit Maastricht en heeft laatst een presentatie gehouden voor De Voedings Academie. Deze academie heeft als voorzitter een collega professor (Jogchum Plat). De Voedingsacademie heeft een aantal sponsoren om dit belangrijke instituut van geld te voorzien. Welke? U raadt het vast: Unilever - Ahold - Campina - Nestle - Danone - DSM .... Mensen, laat u geen rad voor de ogen draaien.

Een andere lezer zegt: Fred Brouns heeft een paar weken geleden een lezing gegeven bij Kenniscafe Emmen waar hij hetzelfde verkondigde. Het bestaan van het "Chinees eten syndroom" ontkende hij. Hij bleef zeggen dat de klachten die we van E621 hebben een andere oorzaak moeten hebben. Ik heb die avond met kromme tenen zitten luisteren. Hij moet onze toekomstige voedingsdeskundigen opleiden.

http://www.leefbewust.com/311014.htm

 
Toch had Mora E621 uit bitterballen gehaald, omdat klanten er te lastige vragen over stelden

En nu heeft mora overal E621 uitgehaald (en andere smaakversterkers) en deze vervangen door het dubieuze ''natuurlijk aroma''.. Wint men E621 niet uit (natuurlijk) zeewier?



 
Uitkijken voor emulgatoren http://nl.wikipedia.org/wiki/Emulgator voor je gezondheid: In voeding worden diverse E-nummers in de serie van E400 t/m E499 gebruikt:

Emulsifiers help keep sauces smooth and ice cream creamy, they hold dressings together and prevent mayonnaise from separating into oil and water. The new research gives reason to suspect that emulsifiers could raise your blood sugar, make you fat and even make your butt hurt.

The study, published in Nature, looked at two common emulsifiers, Polysorbate 80 and carboxymethylcellulose (CMC), and found a range of metabolic problems that appeared in mice who were given water dosed with these chemicals in quantities proportional to what a human might consume. The mice who drank either emulsifier tended to eat more, gain weight and develop conditions like irritable bowel syndrome, colitis and metabolic syndrome, which is a range of pre-diabetic conditions. http://www.alternet.org/food/how-processed-foods-can-be-disaster-your-health via http://www.leefbewust.com/2015/global/200315.html
 
Dieper ingaand op de emulgator polysorbaat 80: En er was meer nieuws over een stofje dat ook in vaccins wordt
gebruikt maar meer bekend is uit de margarine en ijsindustrie.
Het stofje polysorbaat 80. Mijn lange termijn geheugen is nog
goed, ik kan me herinneren dat er een aantal jaren geleden een
studie was naar Ecoli en de ziekte van Crohn. Daaruit bleek
dat een Ecoli bacterie dieper in darmwand kon dringen en zo
dus meer ontstekingen kon veroorzaken.

En wat ontdekt men nu opnieuw. Dat polysorbaat 80 in voeding
dus een rol kan spelen bij darmontstekingen. Leuke combinatie
dan als je ijs een Ecoli heeft en ook nog dit stofje.

http://news.asiaone.com/news/yourhealth/additives-ice-cream-
margarine-bread-linked-crohns-disease-colitis

En wat doet zo'n "veilig" E-nummer doen ingespoten direct in je
bloedbaan?

In 1992 had men al aangetoond dat deze stof bij muizen zowel
ontstekingen van de maag als maagzweren kon veroorzaken als
ik dit overheidsrapport mag vertrouwen:

http://ntp.niehs.nih.gov/results/pubs/longterm/reports/longterm/
tr400499/abstracts/tr415/index.html via http://www.leefbewust.com/columns/060315.htm

 
Ik heb de afgelopen twee weken, veel gekruid vlees gegeten van de Turkse slager; en heb dat ook nog eens veel bereid in een tomatensaus de afgelopen dagen. Ik weet dat het neurotoxisch is, maar normaal gesproken kan ik goed tegen tomatensaus. Normaal gesproken haal ik alleen puur biologisch vlees, wat tevens niet gekruid is! Dat ik hier absoluut niet tegen dit gekruide vlees kan, is mij gisteren weer duidelijk geworden! Ik vermoed dat in dat gekruide vlees namelijk e-nummers bevatte, waaronder smaakversterker 621. Ik kreeg gisteren behoorlijk wacht klachten die mij behoorlijk ANGSTIG maakten. Hartkloppingen; moeilijke ademhaling; droge mond; duizelig, en last van mijn maag. Ik heb even opgezocht wat de symptomen zijn na het eten van 621, en het duidt erop dat het een 621 vergiftiging is! Om eerlijk te zijn ben ik bekend dat het schadelijk is, maar ik dacht: af en toe kan geen kwaad! Niet dus! Ik dacht door rauwe melkse kefir te drinken, dat het beter zou gaan, maar is daarna alleen maar erger geworden. Vandaag heb ik ook nog last, en wordt af en toe nog behoorlijk angstig van de hartkloppingen? Het heeft me wel weer even met de neus op de feiten gedrukt, dat ik dit extreem gekruide vlees, plus het veel eten van tomatensaus de afgelopen dagen mij behoorlijk ziek heeft gemaakt. Want ik vermoed dat het hiermee te maken heeft. Ik vermoed dat door de ontgiftende werking van rauwe kefir, dat mijn klachten hierdoor erger zijn geworden. Normaal gesproken krijg ik namelijk geen allergische reactie van kefir; nu dus wel! Hopelijk dat die rotzooi snel weer uit mijn systeem is, want ik voel me behoorlijk beroerd!

zizou
 
Nog meer info over darmfloradecimerende toegevoegde stoffen: met daartussen o.a. de emulgatoren weer: Processed foods are typically high in added sugars—high fructose corn syrup in particular—which feeds fungi, yeast, and detrimental bacteria. But that's not all. Recent research21,22 has also found that emulsifiers found in processed foods have a very detrimental effect on your microbiome, and may contribute to obesity, metabolic syndrome, and inflammatory bowel disease by altering your gut bacteria. This includes ingredients such as:

Polysorbate 80
Carrageenan
Polyglycerols http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2099/12/31/importance-gut-microbiome.aspx?e_cid=20150713Z1_DNL_art_1&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20150713Z1&et_cid=DM79482&et_rid=1031093368
 
Dr. Tobacman found that the food additive caused blood sugar levels to skyrocket, indicating that it may lead to the development of diabetes. She indicates that carrageenan used in animals’ diets so commonly cause diabetes that the additive could be used for mouse models of the study of diabetes.

She also found that carrageenan causes intestinal and systemic inflammation in animal studies. Considering that inflammation is a well-established factor in most chronic disease, including: heart disease, diabetes, cancer, arthritis, pain disorders and many others, any food additive in common use is a serious concern. Dr. Tobacman also indicates that the amount of carrageenan found in most peoples’ diets is sufficient to cause inflammation.

Sources of Carrageenan

Carrageenan is found in common foods, including: infant formula, ice cream, cream, butter, soy milk, almond milk, rice milk cottage cheese, sour cream, yogurt, coffee creamers, vegan cheese alternatives, egg nog, protein supplements, aloe vera gel, deli meats, juices, puddings, pizzas, chocolate bars, coffee beverages and many other packaged foods. Additionally, some supplements, particularly those involving gel caps, commonly contain carrageenan. And, most grocery store rotisserie chickens typically contain the additive.

The Cornucopia Institute has compiled a comprehensive list of organic foods that contain carrageenan, since the ingredient is legally allowed in foods bearing the label “organic” or “certified organic.” http://tinyurl.com/oz7u8sm via http://tinyurl.com/qx9vwfo

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.468
Berichten
497.787
Leden
8.630
Nieuwste lid
Rene Collaer
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan