Wetenschappers hebben de plak van Alzheimer van muizen verwijderd met niets anders dan licht en geluid
In eerdere artikelen hebben we het belang van hersengolven in moderne technologische ontwikkelingen besproken. Het leek me zelfs iets ‘magisch’ toen ik schreef over hoe hersengolven en AI-wetenschappers in realtime kunnen ‘zien’ wat je ziet. Nu wordt er nog meer vooruitgang geboekt dankzij neurowetenschappers bij MIT.
Tot nu toe is er geen remedie voor Alzheimer ondanks de snelle groei van het aantal mensen dat met de ziekte leeft. Naar schatting lijden ongeveer 44 miljoen mensen over de hele wereld aan deze aandoening of een gerelateerde vorm van dementie. In de VS hebben naar schatting 5,5 miljoen mensen de ziekte van Alzheimer. Het is ook de zesde belangrijkste doodsoorzaak in de VS, waarbij nog meer mensen worden gedood dan borst- en prostaatkanker samen.
Hoewel een paar medicijnen tijdelijk bepaalde cognitieve symptomen van de ziekte beheersen, kan geen van hen de voortgang van Alzheimer stoppen. Vrijwel alle nieuwe behandelingen hebben gefaald in klinische proeven. “We hebben mensen echt niet veel te bieden”, zegt Shannon Macauley, een neurowetenschapper aan de Wake Forest School of Medicine.
Dit nieuwe onderzoek werkt in feite met het imiteren van de gezonde ritmische patronen – of hersengolven – die op verschillende frequenties werken. Gamma hersengolven oscilleren bij ongeveer 30 tot 100 Hz en worden geassocieerd met hogere cognitieve functies, en ze zijn ook bekend om af te nemen in de hersenen van mensen die lijden aan de ziekte van Alzheimer.
https://gedachtenvoer.nl/2019/12/31/wetenschappers-hebben-de-plak-van-alzheimer-van-muizen-verwijderd-met-niets-anders-dan-licht-en-geluid/