Acné, puistjes

Voeding voor de huid: Deel 1

21 oktober 2015 | ndn | Veel uiteenlopende huidaandoeningen hebben het optreden van een ontstekingsreactie als gemeenschappelijk kenmerk, met acné en eczeem als bekende voorbeelden. In deel 1 van dit artikel wordt ingegaan op het ontstaan van deze twee huidaandoeningen en wat hier aangedaan kan worden met voeding, suppletie en aanpassingen van de levensstijl.

De huid is het grootste orgaan van de mens en vormt samen met de slijmvliezen de belangrijkste barrière van het lichaam. De huid biedt bescherming tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Het vangt signalen op van de buitenwereld (de leefomgeving) en binnenwereld (het lichaam) en communiceert deze signalen op ingenieuze wijze aan andere delen van ons lichaam. De huid is een weerspiegeling van de totale gezondheid.

Ontstekingsreacties staan in relatie met de conditie van ons immuunsysteem. Dit ingewikkelde systeem, wat in de volksmond ‘de weerstand’ wordt genoemd, begint in de darmen. Een deel van het immuunsysteem heeft als taak het lichaam te beschermen en ‘regelt’ de reactie van het lichaam op stoffen waarmee het lichaam in aanraking komt – via de huid of slijmvliezen. Voor de darmslijmvliezen is een speciale rol weggelegd in het immuunsysteem.
Voedselallergie kan zichtbaar worden via de huidIndien de darmslijmvliezen optimaal functioneren zal het immuunsysteem juist reageren op de binnenkomst van verschillende stoffen. Wanneer het darmslijmvlies van onvoldoende kwaliteit is, kan het immuunsysteem ontregeld raken, doordat het darmslijmvlies onjuist registreert en verkeerde signalen doorstuurt. Hierdoor kan het lichaam overmatig reageren op stoffen, wat ontstekingsreacties tot gevolg kan hebben.

Een reactie op één plaats door een voedselallergie, uit zich elders in het lichaam; via de huid in de vorm van eczeem. Zo blijkt hoe de slijmvliezen, het immuunsysteem en de huid verbonden zijn. Een gave huid begint met een gezonde weerstand. Een gezonde weerstand begint met een goede integriteit van het darmslijmvlies. [1]
Een goede darmflora: noodzakelijk voor een gezonde huidDe darmflora heeft een grote invloed op de gezondheid: ze is verantwoordelijk voor de spijsvertering en de productie van spijsverteringsenzymen (zoals lactase), heeft een antischimmel, virus en gist werking, verlaagt de pH, vermindert voedselallergieën en versterkt het immuunsysteem. Tevens speelt de darmflora een rol bij de productie en een betere biobeschikbaarheid van vitaminen en mineralen en zorgt het voor een inwendige reiniging van het lichaam.

Het goed functioneren van het darmslijmvlies is afhankelijk van vetten uit de voeding en een gezonde darmflora. Een gezonde darmflora komt omgekeerd juist voort uit een optimaal functionerend darmslijmvlies wat een sterke voedingsbodem biedt voor de juiste micro-organismen.

Deze micro-organismen zijn bacteriën die in de darmen voorkomen. Een gezonde darmflora is het resultaat van een microscopisch samenspel tussen miljarden gunstige (probiotische) en ongunstige (pathogene) bacteriën.De verhouding tussen deze twee dient in evenwicht te zijn. Stress, bestraling, klimaatsverandering, narcose, ouderdom, vervuiling, antibiotica gebruik en geraffineerde voeding kunnen de darmflora verstoren.
Aanvulling van microbiotica verbetert huidaandoeningenEen sterke darmflora heeft een zeer positief effect op de conditie van het afweersysteem. Microbiotische bacteriën kunnen ontstekingen doen verminderen doordat ze de weerstand (via het immuunsysteem) verhogen.

Dit ontstekingsremmende effect beperkt zich niet alleen tot de darmen; lactobacillus- en bifidobacteriën blijken huidaandoeningen significant te verbeteren. Zo is de Lactobacillus rhamonosus stam vooral effectief gebleken bij (atopisch) eczeem. [1,2]

Vezelrijke voeding werkt ondersteunend bij het gebruik van microbiotica, omdat zij een gunstig effect hebben op de darmflora en met name op de Bifidobacteriën in de dikke darm. Microbiotica zelf werken synergetisch, omdat een goede darmflora de absorptie van voedingsstoffen duidelijk verbeterd. Daarnaast kunnen therapeutische hoeveelheden zink de koloniseerbaarheid van bacteriestammen verbeteren.
Prostaglandines en huidproblemenDe darmen en het darmslijmvlies voeden zich met vetten uit de voeding. Ook voorzien de vetten het lichaam van de juiste grondstof voor zogenaamde prostaglandines. Deze hormoonachtige stoffen sturen tal van lichaamsprocessen aan in samenhang met andere, vergelijkbare stoffen.

De hormoonaanmaak (acné), histamine-afgifte (netelroos), celdeling (psoriasis) en ontstekingsbevordering en –remming (acné, psoriasis) worden geregeld door prostaglandines. Wanneer de prostaglandine-aanmaak verstoord is, kan dit dus gemakkelijk leiden tot huidproblemen.

Een veelvoorkomende oorzaak van deze verstoring is dat men een onjuiste verhouding binnenkrijgt tussen vetten; te weining onverzadigde vetten en teveel verzadigde vetten. In deze situatie beschikt het lichaam in onvoldoende mate over de grondstoffen om de juiste prostaglandines aan te maken.

Bij alle huidproblemen is minder gebruik van verzadigde vetten uit vlees, melk en kaas en meer gebruik van onverzadigde vetten uit koudgeperste plantaardige oliën aan te bevelen. [1]
GLA vetzuren: genereus voor de huidHet onverzadigde omega-6 vetzuur GLA (gamma-linoleenzuur) heeft een bijzonder gunstig effect op de opbouw van de huid, de darmslijmvliezen en werkt ontstekingsremmend. Bij huidproblemen als eczeem en acné is het raadzaam om GLA in te zetten als supplement, naast een uitgebalanceerde voeding.

Wanneer het lichaam de vetten linolzuur en alfa-linoleenzuur via de voeding binnenkrijgt, zet zij deze om naar GLA. Voor de omzetting hiervan is het enzym delta-6-desaturase (D6D) verantwoordelijk. Dit enzym is echter erg gevoelig voor verstoring. Het is gebleken dat eczeem vooral voorkomt bij mensen die een defect hebben in het omzettingsproces. [3]
Toxische belasting verstoort aanmaak GLADelta-6-desaturase wordt beïnvloed door toxische belasting, wat een grote aanslag vormt voor dit systeem; het kan een goede werking van dit enzym blokkeren. De belangrijkste en veelvoorkomende verstoorders zijn:
- Overmatig alcoholgebruik
- Medicijngebruik (inclusief de anticonceptiepil)
- Voedingsstoffentekorten, met name: vitamine B3, B6, C, E en de mineralen magnesium en zink
- Hoge cholesterolspiegels
- Transvetten
- Het verouderingsproces in het algemeen
- Hyperinsulinemie
- Stress
- Virale infecties
- Blootstelling aan hoogenergetische straling

Pasgeborenen en jonge kinderen kunnen nog niet voldoende D6D aanmaken. Moedermelk is rijk aan GLA, terwijl flesvoeding geen GLA bevat. [4]
GLA vetzuren remmen ontstekingenEen dergelijke D6D verstoring geeft een overschot aan linolzuur en een tekort aan de omzettingsproducten van linolzuur; vooral gamma-linoleenzuur (GLA) en dihomo-gammalinoleenzuur (DGLA). Deze twee omzettingsproducten zijn juist benodigd om daar het eerder genoemde ontstekingsremmende proglandine E1 van te maken.

Suppletie van GLA omzeilt de omzettingsstap van enzym D6D, van linolzuur naar zijn omzettingsproducten. Zo is GLA direct aanwezig om verder verwerkt te worden. Het lichaam kan GLA snel omzetten in DGLA.

Deze stof kan twee verschillende routes volgen voor verdere verwerking; de één gunstig, de ander ongunstig. In het gunstige geval wordt DGLA afgebroken tot prostaglandine E1 (PGE1) en andere ontstekingsremmende eicosanoïden.

In de ongunstige route wordt DGLA via het enzym delta-5-desaturase (D5D) omgezet in arachidonzuur, wat resulteert in ontstekingsbevorderende prostaglandinen E2 en leukotriënen [5]. Normaliter functioneert het D5D-enzym traag, waardoor er weinig arachidonzuurvorming via deze route plaatsvindt. Hoge insulinespiegels stimuleren dit enzym echter.
EPA samen met GLA geeft beste effect Het omega-3 vetzuur EPA blijkt een remmend effect te hebben op het D5D-enzym, waardoor er minder arachidonzuur wordt gevormd. Bij hyperinsulinemie of chronische ontstekingen is het daarom aan te raden GLA suppletie te combineren met visolie. [1,4,6]

Teunisbloemolie is een bekende bron van GLA en wordt geregeld ingezet. De bernagieplant levert met zijn borageolie echter veel meer GLA. Waar teunisbloemolie gemiddeld 9 tot 10% GLA bevat, is borageolie een rijkere bron van dit effectieve vetzuur met zijn 21 tot 24% GLA. Bij zowel in- als uitwendig gebruik van deze olie blijkt zij de conditie van de huid gunstig te beïnvloeden. [4]
Vitamine A: sterk ontstekingsremmendReeds jaren staat vitamine A bekend als voedingsstof die betrokken is bij de huid. Bij een optimale inname zijn positieve effecten gerapporteerd op huidaandoeningen als acné, psoriasis, eczeem, huidzweren en wondgenezing[7,8].

Gezonde slijmvliezen zijn ook gerelateerd aan vitamine A; een lage status wordt direct gelinkt aan verergering van darmontstekingen. [9] Wanneer het darmmucosa-immuunsysteem ontregeld is, geeft dit een overproductie van ontstekingscytokines (eiwitten betrokken bij cel communicatie) af. [10]

Het blijkt dat het omzettingsproduct van vitamine A, all-trans-retinoïnezuur, een positieve invloed heeft op bepaalde cellen van het immuunsysteem. Specifieke, onder invloed van all-trans-retinoïnezuur, gevormde cellen hebben een regulerende activiteit op het immuunsysteem en voorkomen ongewenste ontstekingsreacties.

Tegelijkertijd is het omzettingsproduct in staat om de vorming van ontstekingsbevorderende Th17-cellen te remmen. Het is opvallend dat de FoxP3 cellen (met een sterk regulerende functie) veel receptoren hebben die ervoor zorgen dat zij specifiek naar de slijmvliezen migreren, met name naar de dunne darm. [11]
Vitamine D en het immuunsysteemBij de regulatie van het immuunsysteem is vitamine D betrokken. Een lage vitamine D status staat in verband met een verstoring van het immuunsysteem en allergische reacties. Vitamine D regelt de werking van immuuncellen, zoals monocyten, dendritische cellen, T- en B-cellen, wat een wisselwerking veroorzaakt tussen het aangeboren en het adaptieve immuunsysteem.

Een tekort aan vitamine D op jonge leeftijd is vastgesteld als één van de risicofactoren voor (voedsel)allergieën. Als eerste verdedigingsbarrière, beschermt het aangeboren immuunsysteem tegen het binnendringen van micro-organismen en ongewenste stoffen.

Verschillende effecten van vitamine D worden toegekend aan zijn werking op het aangeboren- en adaptieve immuunsysteem, het verminderen van ontstekingen, de bevordering van immuuntolerantie en het versterken van de integriteit van het darmslijmvlies.[12]
NDN commentaarWanneer de integriteit van het darmslijmvlies onvoldoende is en de doorlaatbaarheid verhoogd is doordat de ‘tight junctions’ niet tight genoeg tegen elkaar aan liggen, kunnen er stoffen door de darmwand lekken. Dan spreekt men van een ‘leaky gut’. Het immuunsysteem raakt dan geactiveerd omdat bepaalde eiwitten – allergenen – vanuit de voeding de bloedbaan in komen die daar eigenlijk niet horen.

Men kan testen door welke voedingsmiddelen een immunologische reactie wordt uitgelokt door middel van een IgG test. Met deze diagnostische test worden IgG-antilichamen tegen antigeen bestanddelen uit voedingsmiddelen aangetoond. Wanneer er IgG-antilichamen aanwezig zijn in het serum, spreekt men van een voedselintolerantie.

Zodra er voedingsmiddelen als allergenen uit de bus komen, kan men maatregelen nemen door bepaalde producten weg te laten uit de voeding. Dan kan er gestart worden met het kalmeren van het darmslijmvlies en het herstel hiervan. Na een aantal maanden kan men rustig aan beginnen voedingsmiddelen te introduceren.

Doe dit onder leiding van een natuurdiëtist, daar zij ondersteuning kan bieden bij het vormgeven van een volwaardige voedingspatroon, wanneer er (veel) voedingsmiddelen weggelaten moeten worden. Ook bij het herintroduceren van voedingsmiddelen kan zij begeleiding bieden bij het tempo en de hoeveelheid van te herintroducerende producten.

Adequate hoeveelheden van vitamine A, D, GLA en omega-3 spelen een rol bij een gave, gezonde huid. Ook het mineraal zink is een belangrijke speler in dit geheel. Laat uw voedingsstatus controleren op mogelijke tekorten met een bloedtest via de huisarts, natuur- of orthomoleculairarts, ziekenhuis, of klinisch werkend natuurdiëtist.

Naar eigen inzicht gaan suppleren is niet aan te raden; onjuiste of te hoge doseringen kunnen juist een nog grotere onbalans geven. Laat u adviseren door een kundige professional, om zo tot een individueel advies te komen, zodat uw huid weer van binnenuit kan stralen. http://www.natuurdietisten.nl/news_article.php?s=0&l=0&k=0&cod=707

Voeding bij acné deel 2

11 november 2015 | ndn | Veel uiteenlopende huidaandoeningen hebben het optreden van een ontstekingsreactie als gemeenschappelijk kenmerk, met acné als bekendste voorbeeld. In dit artikel wordt ingegaan op het ontstaan van acné en wat hier aan gedaan kan worden met voeding, suppletie en uitwendige behandeling.

De huidaandoening acné is een veelvoorkomend huidprobleem. In deel 1 van dit artikel was te lezen hoe deze aandoening ontstaat; er werd onder andere ingegaan op het belang van een gezond darmslijmvlies. In deel 2 van dit artikel wordt specifiek ingegaan op deze huidklacht: wat is acné precies? Aan bod komt welke aanpassingen in de voeding, suppletie en levensstijl direct invloed kunnen hebben, zodat uw huid weer gezond kan stralen.
Acné Jong of oud, velen worden getroffen door acné; 1 op de 2 mensen heeft er last van of last van gehad. Het komt met name in de puberteit voor, maar kan ook op latere leeftijd optreden. Acné komt voor op delen van de huid waar haarfollikels en actieve talgklieren aanwezig zijn. De huid rond en in de afvoergang van de talgklier vertoont een gestoorde verhoorning.

De huidcellen laten minder snel los van elkaar, zodoende ontstaat er een ophoping van huidcellen die huidporiën blokkeren. Dit uit zich in meeëters. Raakt de meeëter geïnfecteerd door de bacterie Proprionbacterium acnes, dan ontstaat er een ontsteking in de vorm van een met pus gevulde puist of rood gezwollen pukkel.
Veroorzakers van acnéDe meest voorkomende vorm van acné is acné vulgaris. Het kan veroorzaakt worden door te hoge testosteronspiegels, een verstoorde insulinehuishouding, spijsverteringsproblemen, een bacteriële huidinfectie, stress en/of het gebruik van zuivel. Testosteron stimuleert de productie van talg en keratine.

Verhoogde testosteronspiegels ziet men veel in de puberteit, zowel bij jongens als bij meisjes. Een overproductie van talg zorgt voor een ophoping in de afvoergang van de talgklier, waarbij de huidporie ook geblokkeerd is door de verhoorning van de opperlaag van de huid. [1,2]
Hormonen beïnvloeden de huidHet hormoon insuline zorgt voor een goede regulatie van de bloedsuikerspiegels. Wanneer de insulinehuishouding verstoord is, wordt het lichaam gevoeliger voor (huid)infecties en (huid)ontstekingen.

De productie van testosteron, Insuline Growth Like Factor (IGF-1) en Epidermaal Growth Factor (EFG) nemen bovendien toe. Zowel testosteron als IGF-1 stiumleren de productie van talg en keratine, EGF stiumuleert alleende productie van keratine. De kans op ontwikkeling en verergering van acné neemt hierdoor toe. [1]

Zowel in de reguliere als complementaire gezondheidszorg bestrijdt men acné met uitwendige middelen die de betreffende bacteriën doden of de afschilfering van de huid bevorderen, om zo de afsluiting van talgklieren te verminderen, waardoor de vorming van meeëters afneemt.

Vanuit de reguliere gezondheidszorg wordt veelal gekozen voor een hormoonbehandeling zoals de pil om de talgproductie te beperken. Het is echter noodzakelijk om het lichaam van binnenuit te verzorgen en te voorzien van de juiste voedingsstoffen, om zo voldoende ondersteuning te bieden bij het verminderen of voorkomen van acné.
De spijsverteringEen sterke spijsvertering is cruciaal voor de gezondheid en is ook van belang bij huidproblemen [3]. Wanneer de spijsverteringsorganen optimaal werken, zorgen zij ervoor dat voedingsstoffen via de darmwand worden opgenomen en zo de bloedbaan bereiken. De bloedcirculatie voorziet alle organen en systemen van voedingsstoffen en energie en deze bereiken zo ook de huid.

Door ongezonde voeding, stress, antibiotica of infecties raakt de spijsvertering uit balans en worden de voedingsstoffen minder goed opgenomen. De conditie van de darmflora gaat zo achteruit; er kunnen gifstoffen en ontstekingsbevorderende stoffen ontstaan in de darmen. Voedingsstoffen voor de opbouw en herstel van de huid zullen minder beschikbaar zijn en afvalstoffen uit de darmen belasten de huid extra en kunnen leiden tot acné en andere huidproblemen.
Adviezen voor een goede spijsvertering- Eet regelmatig, bij voorkeur 5 tot 6 kleine porties verdeeld over de dag. Neem de tijd om te eten en kauw goed. Vermijd geraffineerde suikers, zetmeel of een overmaat aan zuivelproducten. Kijk kritisch naar het gebruik van geneesmiddelen als antibiotica en maagzuurremmers.
- Indien nodig kan de spijsvertering extra ondersteund worden door te letten op voedselcombinaties. Hierbij wordt eiwitrijk voedsel gescheiden van koolhydraatrijk voedsel binnen dezelfde maaltijd. Eiwitrijke producten als vlees, vis, gevogelte, ei, peulvruchten, tofu en tempeh worden uitsluitend gegeten met groenten en een klein beetje olie/vet. Koolhydraatrijke producten als aardappels, peulvruchten, granen en graanproducten als zilvervliesrijst, gierst en volkorenpasta worden enkel gegeten met groenten en een beetje olie/vet.
- Gebruik geen zuivelproducten (toetjes) of fruit bij of direct na de maaltijd. Eet dit een half uur vóór of 2 uur na de maaltijd. Dit ontlast de spijsvertering en voorkomt verstopping, boeren en gasvorming, vooral bij mensen met een gevoelige spijsvertering.
- Bij de bereiding van de warme maaltijd is het gunstig voor de vertering om te kiezen voor een lichtverteerbare bereidingswijze als stomen, koken, smoren of een ovenbereiding. Gebakken, gebraden, gewokt, gefrituurd en gegrild voedsel is zwaarder verteerbaar.
Kies voor het gebruik van goede vettenOok de mate van vetgebruik speelt een rol bij de vertering. Teveel vetgebruik vormt een belasting voor de spijsvertering, ook bij het gebruik van goede vetten.
Manieren om goede vetten toe te passen zijn o.a.:
• Eet dagelijks 2 eetlepels ongezouten, ongebrande noten of zaden
• Eet 2x per week een portie vette vis als haring, makreel, sardine of zalm
• Gebruik 1 eetlepel koudgeperste kokosolie voor de bereiding van de warme maaltijd
• Sprenkel 1 eetlepel extra vierge olijfolie (onverhit) over groenten
• Sprenkel 1 theelepel koudgeperste lijnzaadolie over groenten, salade of door de pap/yoghurt
• Kies mager, biologisch vlees en wees matig met kaas en volle zuivelproducten
Specifieke voedingsmiddelen zijn extra versterkend voor de spijsverteringHiertoe behoren o.a.:
• Kruidenthee van munt, venkel, anijs, citroenmelisse, steranijs, gember of vatathee (ayurvedische thee)
• Kruiden en specerijen bij de maaltijd als zwarte peper, knoflook, gember, kardemom, rozemarijn, bieslook, peterselie, Italiaanse en Provençaalse kruiden
• Zoete groenten als wortel, venkel, pompoen en doperwt
• Zilvervliesrijst, gierst en quinoa
• Goed gare peulvruchten (let op bij veel gasvorming)
Prebiotica (essentiële suikers) nodig voor de groei van microbioticaHet gebruik van prebiotica (essentiële suikers) is nodig voor de groei van microbiotica (goede darmbacteriën) en bevordert de heling van het darmslijmvlies. Het stimuleert de productie van darmslijm en remt schadelijke micro-organismen als candida albicans.

Essentiële suikers komen van nature voor in diverse groenten, fruit, granen, noten, zeewier, peulvruchten en bonen. Lees hier meer over essentiële suikers.

Indien nodig kunnen de spijsverering en de darmflora extra ondersteund worden met microbiotica. Dit kan raadzaam zijn bij langdurig of veelvuldig gebruik van antibiotica (veelal voorgeschreven bij acné), het gebruik van maagzuurremmers, gevoelig zijn voor schimmelinfecties, last hebben van veel winderigheid, boeren en een opgeblazen gevoel of bij het hebben van een afwijkende stoelgang; onregelmatige stoelgang, te harde of zachte of ongevormde ontlasting.

Er zijn veel soorten microbiotica (onder de naam probiotica) op de markt. Let voor het beste effect bij gebruik op de kwaliteit van het product, de soort en hoeveelheid stammen en bacteriën. Laat u adviseren door een ervaren therapeut of natuurdiëtist.

Dagelijks voedingsmiddelen eten met een natuurlijke antibiotische werking is een effectieve manier om de acné-veroorzakende bacterie Proprionbacterium acnes te weren. Antibacteriële voedingsmiddelen zijn knoflook, extra vierge olijfolie, koudgeperste kokosolie, mierikswortel, wasabi, gember, geelwortel (kurkuma), oregano en tijm.
De leverDe lever met zijn vele functies, speelt ook een rol bij een goede conditie van de huid [3]. Hij beschermt het hele lichaam tegen de schadelijke effecten van gifstoffen uit voeding, roken, medicijnen, de darmen, het milieu en cosmetica en door stress. Een andere belangrijke taak van de lever is het reguleren van de mannelijke en vrouwelijke hormoonhuishouding.

Met een dagelijkse inname van minimaal 500 gram verse, biologische groenten is de lever, en dus ook de huid, enorm geholpen. Biologische groenten zijn rijk aan ondersteunende vitamines, mineralen en bio-actieve stoffen als bioflavonoïden en arm aan resten van bestrijdingsmiddelen.

Varieer ruim in kleur bij het kiezen van groenten, gezien het feit dat elke kleur verschillende voedingsstoffen bevat. Bittere groenten hebben een sterk herstellende werking op de lever [3]. De afgifte van gal en maagzuur wordt gestimuleerd door bitterstoffen en is daarom gunstig voor de vertering van eiwitten, vetten en de stoelgang.
Factoren die de leverenergie verzwakken:- Gebruik van medicatie zoals de pil, pijnstillers, corticosteroïden en te veel of een slechte kwaliteit supplementen
- Te veel alcohol, cola, energiedranken, zwarte thee, chocolade, gebakken gerechten, kunstmatige toevoegingen, kleurstoffen, smaakversterkers en kunstmatige zoetmiddelen
- Gebruik van cosmetica met belastende synthetische stoffen als parabenen en verpakkingen met weekmakers als bisfenol A
- Een disbalans in de darmflora
- Het opkroppen en niet uiten van boosheid, agressie en frustratie

Specifieke voedingsmiddelen die de lever goed doen, zijn groenten en fruit met een groene kleur en een bittere, of zure smaak. Voorbeelden hiervan zijn broccoli, andijvie, sla, paksoi, doperwten, sperziebonen, groene linzen, kiemgroenten, appel, aardbei, blauwe bes, braam, bosbes, framboos en citroensap.
De (bij)nierenOndersteuning van het lichaam bij het afvoeren van afvalstoffen via de nieren komt vanuit de bijnieren. In tijden van nood beschermen ze het lichaam en helpen ze te herstellen en op te bouwen. De bijnieren zijn t.a.v. de huid betrokken bij het vernieuwen van de huidcellen, wondgenezing en ze beschermen de huid tegen schade door oxidatieve stress. De bijnieren zijn afhankelijk van de spijsvertering en lever voor hun voeding en bescherming. Verzwakte bijnieren kunnen huidinfecties en eczeem verergeren en een vroegtijdige veroudering en verminderde kwaliteit van de huid geven.

Door dagelijks ruim 1 – 1,5 liter water te drinken zijn de nieren (en lever) beter in staat afvalstoffen te verwijderen uit het lichaam. Vermijd producten die roofbouw plegen op de bijnieren. Dit zijn vooral alcohol, groene en zwarte thee, koffie, cola, energiedranken, frisdranken, cacao, chocolade en teveel zout.

Specifieke voedingsmiddelen [3] die de bijnieren voeden zijn: zilvervliesrijst, haver noten, zaden, peulvruchten, uien, wortelen, pastinaak, vis, zeegroenten, tarwegras, gerstegras, druiven, bosbessen, frambozen, aardbeien, en kruidenthee van brandnetel, kamille, verveine en melisse.

De bijnieren herstellen door rust en ontspanning. Zorg voor voldoende ontspanning en rustmomenten gedurende de dag en zorg voor een goede nachtrust.
De insulinehuishouding en acnéWanneer de insulinehuishouding verstoord is, vergroot dit het risico op acné. Bloedsuikerschommelingen kunnen worden voorkomen door suiker, zoetmiddelen en producten met geraffineerde suiker te vermijden. Denk aan zoet broodbeleg, frisdranken, koek, snoep, chocolade, toetjes en ijs.

Gebruik uitsluitend volkorenproducten en vermijd witmeelproducten als witbrood, witte rijst en witte pasta. Kies voor producten met een lage glycemische index, zoals roggebrood, havervlokken, gerstvlokken, quinoa, puilvruchten, noten en zaden. Hoeveel insuline nodig is om koolhydraten uit een voedingsmiddel te verteren, wordt aangeduid met de glycemische index. Hoe lager de index, hoe minder insuline nodig is – hoe gunstiger voor de insulinehuishouding en de huid.
Vitamine A, zink en essentiële vetzuren; essentieel bij acné Meer aandacht in de voeding voor producten rijk aan vitamine A, zink en essentiële vetzuren is verstandig bij acné; gezonde aanmaak van huidcellen wordt gereguleerd door vitamine A en vermindert de aanmaak van talg en keratine.

Zink is ontstekingsremmend, bevordert huidherstel en reduceert de omzetting van testosteron in het hormoon DHT. Dit hormoon heeft juist een sterk talgproductie stimulerende werking. Rijke bronnen van vitamine A zijn biologisch orgaanvlees als lever, vette vis, eieren en roomboter. Goede bronnen van zink zijn mager vlees, vis, ei, noten, zaden, peulvruchten en volle graanproducten. Zie bovenstaande tips voor de inname van goede vetten. [3]
Vetzuren tegen ontstekingenEen dagelijkse suppletie van de vetzuren EPA (1000 mg), DHA (1000 mg) en GLA (400 mg) helpt specifiek acné te verminderen. Dit bleek uit een 10 weken durend onderzoek met 45 deelnemers. Ontstoken en niet-ontstoken acnéletsels verdwenen dankzij suppletie. De ontstekingsremmende immuunfactor interleukine 8 (IL8) daalde ook.

Omega vetzuren spelen een belangrijke rol in ontstekingsprocessen. Een scheve verhouding in te weinig omega-3 inname en teveel omega-6, leidt automatisch tot onbalansen in ontstekingsreacties vanwege hun functioneren als grondstoffen voor immuniteitsfactoren. [2]

Als suppletieadvies worden GLA vetzuren aanbevolen, vanwege de sterke effecten op ontstekingen. Bij acné wordt dit meestal gecombineerd met microbiotica en een antioxidantencomplex, dat zowel vitamine E als het mineraal zink bevat. Voor de huid en het immuunsysteem is zink een belangrijke anti-oxidant. Doorgaans hebben (jonge) mannen een verhoogde behoefte aan zink vanwege het verlies van zink bij de zaadlozing. [1]
Acné van buitenaf behandelenOm de huid extra te ondersteunen, kan men haar ook van buitenaf verzorgen voor aanvullend effect. Aloë vera-gel zorgt dat zowel ontstoken als niet ontstoken puistjes sneller verdwijnen wanneer lokaal aangebracht op de aangedane huid. Aloë vera-gel ondersteunt de huidgenezing, houdt de huid gehydrateerd en bevat bioactieve stoffen met een ontstekingsremmende (o.a. salicylzuur) en antimicrobiële werking[4].

Men kan zelf een effectieve en goedkope tonic maken om de huid te reinigen met 1 deel biologische appelciderazijn en 3 delen water. Doe de tonic op een watje en wrijf zachtjes over de huid. Appelciderazijn heeft een antibacteriële werking, is mild exfoliërend wat verhoorning van de huid tegengaat, vernauwt de poriën en herstelt het natuurlijke pH van de huid. Een lotion met zeer heilzame werking, is een aftreksel van kamillebloesem wat men ter verzachting aanbrengt na het reinigen met de appelciderazijn tonic.

Maak een aftreksel van kamillebloesem en gekookt water. Laat het aftreksel afkoelen, zeef het en breng de lotion met een watje op de aangedane huid. Bewaar in een glazen flesje in de koelkast. Kamille is ontstekingsremmend, en zeer verzachtend. Het gaat uitdrogen van de huid tegen en vermindert roodheid. Maak de verzorging compleet door als afsluiting de Aloë vera-gel aan te brengen op de huid.
Maaike Soetermans http://tinyurl.com/odv3u8c
 
Afgelopen week had ik nog een gesprek met een nichtje over acne, ik heb daar zelf ook mijn pubertijd veel last van gehad, en gaf haar wat tips. Recent was nl toch weer aangetoond dat cacao wel degelijk acne kan verergeren en het was dit keer niet de suiker of toegevoegde vetten want het ging om 99% pure cacao. Men gaf een groep personen per dag 25 gram van deze cacao en zag idd hun acne met de week verergeren. Ik vermoed zelf omdat cacao effect heeft op de hormonen die bij acne al vaak uit balans zijn. Cacao wordt altijd gepromoot als gezond produkt, heeft inderdaad veel voordelen zoals betere doorbloeding, goed voor je hart, maar de andere kant van het verhaal hoor je zelden. Als je al teveel NO in je lijf hebt dan kan die gezonde cacao voor jou dus op dat moment dus helemaal niet gezond zijn.

Ik heb zelf zware acne gehad en vermoedde altijd al een link met cacao, dat werd destijds afgedaan als een bakerpraatje maar ik bleef volharden maar heb nooit geweten of het de suiker of de extra vetten in de cacao was of de cacao zelf. Tot er deze week out of the blue dan eindelijk weer een hard bewijs is voor het aanjagen van acne.

Geef vrijwilligers elke dag, 4 weken lang een stukje echt pure chocolade (99% !!) en je ziet de acne verergeren.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26711092?dopt=Abstract

Ik kan helaas niet in de studie zelf snuffelen maar wat ik vermoed is dat cacao doorwerkt op de geslachtshormonen of ieder geval de talgaanmaak, dat was ook mijn eigen ervaring, en dat misschien de gezonde kant van cacao, verhoging van NO, in mijn geval dus misschien juist voor meer ontstekingen zorgde. Iemand met een slechte doorbloeding, te lage talg aanmaak zou dan juist weer baat kunnen hebben maar iemand met pijnklachten, vette huid, migraine zou dan eens moeten testen wat er gebeurt als je cacao weglaat.

Acne is een groot probleem, ik zocht me destijds gek naar oplossingen maar het was net of de talgproduktie op hol sloeg. En als puber grijp je dan naar chemische uitdroogmiddelen die averrechts werken omdat je huid als reaktie nog meer vet naar de huid zal sturen etc. Nu weet ik dat je juist goede vetten moet eten, je huid met goede vetten moet behandelen ipv uitdrogen met chemische kwakzalverij.

Wat ik ontdekte was dat lijnzaadpakkingen mijn huid kalmeerde en dat cacao idd de talgproduktie verder opjoeg. Daarnaast nam ik brandnetel thee en weet nu ook dat de glycemische waarde van voeding, dus hoe snel je suikerspiegel ervan stijgt, ook een rol speelt, het kan acne verergeren.

http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=1346

Ik vermoed dat dit soort zaken ook een rol spelen bij veel andere huidklachten dus neem deze kennis mee. Mijn huid is nu rustig omdat ik meer langzame koolhydraten eet, andere vetten eet en intussen qua hormonen op een lager pitje sta dan in de pubertijd.
http://www.leefbewust.com/columns/080116.htm
 
Als het insulineniveau in je bloed continu hoog is, verhindert dat het verbruik van vet als energiebron. Dus insuline zorgt dat je vet vasthoudt. Verder zorgt te veel insuline ervoor dat testosteron (mannelijk hormoon) wordt omgezet in oestrogeen (vrouwelijk hormoon). Zo krijgen mannen (nog) meer buikvet en de roemruchte ‘man boobs’. Bij vrouwen gebeurt onder invloed van insuline het tegenovergestelde; oestrogeen wordt omgezet in testosteron. Dit heeft overtollige haargroei en acne tot gevolg en je borsten worden er nog kleiner van ook.
Het moge duidelijk zijn, insuline is een hormoon waarvan je het liefst niet al te veel van in je bloed rond wil hebben hangen. Gelukkig is de oplossing simpel.
http://jenaidavanwijk.com/hormonen-die-je-dik-maken-deel-i/
 
Ik lees net in de nieuwsbief van Juglen Zwaan over de Diane-35.
Natuurlijk weet ik dat dat slecht is. Ik heb hem echter 2 keer een tijd genomen. Toen ik ongeveer 18 jaar was kreeg ik veel last van puistjes die pijnlijk waren en ik had angst dat het acne zou worden. Ik was mager als een bonenstaak. Heb die pil ongeveer 1,5 jaar genomen, had daarna weer een perzikhuidje maar kwam 10 kilo bij. Dat is er nooit meer vanaf gegaan, integendeel, steeds meer geworden. Daar zijn nog vele jojoperioden bijgekomen, en een gewichtsprobleem is ontstaan. Ik had echter al vanaf mijn eerst menstruatie problemen. Heel pijnlijk. Het werd steeds extremer, kwam niet op tijd, was 7 dagen lang en ik moest uiteindelijk tenalady nemen, omdat het zo erg bloedde. Toen kreeg ik de eerste baarmoederoperatie, een vleesboom van 7 bij 7 cm. Daarna kreeg ik opeens weer last van huiduitslag/puisten etc. De gynaecologe vond het een goed idee dat ik de diane-35 weer nam, zo zou ook de menstruatie geregeld zijn. Dat klopte, ik had een goede menstruatie en de puisten verdwenen weer als sneeuw voor de zon. Alleen kwam er weer een berg gewicht bij.
Een paar jaren later moest ik een spatader laten verwijderen onder volnarcose, hij moest eruit getrokken worden. Heel heftig.
Toen, ongeveer 5 jaren geleden, ik nam de pil allang niet meer hoor, had ik weer ernstige baarmoederproblemen. Een vleesboom van 14-14 cm was in tamelijk korte tijd ontstaan, de baarmoeder moest eruit.
Kortom, ik heb deze pil misschien in totaal 2,5 jaar genomen, heb er positieve effecten van gehad, maar ook ernstige problemen van ondergaan, die ik daaraan toeschrijf. Hormonale problemen en vaatproblemen.
Waarom schrijf ik dit verhaal nu hier: Ik lees dat er vrouwen aan gestorven zijn. Ik neem die pil waarschijnlijk al 10 tot 15 jaar niet meer. Kan ik daar nu nog effecten van gaan ondervinden, of heb ik mijn portie al gehad en is de werking nu uit mijn lichaam?
Dorothé
 
Zo te lezen heeft die pil een hormonale disbalans bij jou teweeggebracht, die naar alle waarschijnlijkheid tot op de dag van vandaag voortduurt, gezien je gewichtsproblematiek. Ik vermoed dat je schildklier een opdonder heeft gekregen hierdoor.

Mike
 
Wat kan ik daar dan nu 'nog' aan veranderen? Heb ik daar nog mogelijkheden. Zo langzaam ben ik het beu door mijn ouders steeds de schuld toegewezen te krijgen dat ik te dik ben. Het is steeds thema nr. 1. Nu ik WAPF eet, zeggen ze dat het vet de schuld is. Ik wil hier echter geen veranderingen in aanbrengen.
Ikzelf word ook moe van het gewicht. Ik zou graag weer slank zijn. Misschien moet ik meer gaan bewegen.
Dorothé
 
Misschien een domme vraag, maar wat rest mij dan nog te doen? Waarschijnlijk staat het antwoord ergens hier op het forum, maar ik heb even een blinde vlek.
Wel ongelooflijk dat slechts 2,5 jaar Diane-35 dit teweeg kan brengen. Ik ken zoveel meisjes, die jaren en jaren de pil nemen (gewone anticonceptie) en waar dat niet gebeurt. Daar gaat het toch ook om hormonen.
Gaat die ellende dan niet meer uit mijn lichaam?
Dorothé
 
Is je schildklier wel eens goed onderzocht? Zo nee, dan zou ik daar mee beginnen.
Vriendin man mij blijft ook maar aankomen, ondanks weinig (maar wel wapf) eten.Ze heeft jaren geleden hormonen geslikt om zwanger te worden. Blijkt nu toch dat de schildklier de boosdoener is....
Praat me niet over de Diane pil. Toen ik 32 was kreeg ik een trombosebeen door die fijne pil. Uiteraard gestopt met de pil en toen kwam de acné weer terug. Tot ik (pas jaren later) ontdekte dat ik puisten krijg van koemelkproducten.Sinds ik die laat staan heb ik geen last meer!
 
Dank je.
Ja, ik kom niet aan in het moment, en er is zelfs toch wel een deel vanaf gegaan door de detox aan het begin van het jaar. Ik werd er gewoon euforisch van en dacht dat het gewicht ervan zou blijven gaan. Helaas, er is een stop opgetreden en daar is het bij gebleven. Dus uiteindelijk is er toch wel iets vanaf gegaan hoor.
Ik heb geen zin om naar de dokter en ziekenhuis etc. te gaan en dan misschien behandeld te gaan worden voor de schildklier. Dan zit ik aan de medicamenten. Dat wil ik niet.
Misschien kan het wel op een andere manier???

Dorothé
 
Er zijn schildklier-tabletjes thyroid, ik slik ze maar kan alleen via orthom. arts.
 
Dank je Liesje.
Ik weet natuurlijk niet wat het is en of het de schildklier is. Het is wel raar en toch wel ergerlijk als ik al mijn collega's zie snoepen en ongezond eten en dat die zo dun als een rietje zijn. Ze gaan wel naar de sportschool, dus ze doen er wel iets voor, maar toch... Ik eet en drink die troep niet en houd me braaf aan alles en zit met maatje 44-46, dus net teveel voor de gewone kleding. Ik wil echter geen kleding voor dikke mensen, dus dwing ik me in mijn gewone kleding en die zit niet echt lekker en ik voel me er niet fijn bij.
Dorothé
 
Ik verdraag de koemelk zeer goed, heb sinds de WAPF geen maagzuur meer en geen prikkelbare darmsyndroom. Ik houd sowieso ongelooflijk van melk. Ik drink melk, kefir, eet yoghurt, slagroom, roomkaas, creme fraiche, boter etc. Misschien wel teveel, want gewone melk is 'zoet'.
Ik heb trouwens geen puisten meer en heb gelukkig nooit acne gekregen. Maar de prijs is ja duur geweest!
Af en toe treden nog wel eens puisten op, maar die gaan wel weer weg.
Dorothé
 
Goh, ja, dat zou best wel eens kunnen. Weet je, daar heb ik zelf nooit aan gedacht. Ik weet wel dat ik door de Diane-35 pil veel ben aangekomen, maar ik lustte ook wel graag zoet. Maar ja, daar ben ik nu mee gestopt en helaas komt het gewenst resultaat niet. Ik ben nu toch allang bezig.
Ik ga me er eens mee bezighouden en uitzoeken waar hier een homeopaat zit.
Dorothé
 
Zo zie je maar weer, waar een vraag toe leidt. Ik heb dit alleen maar gevraagd omdat ik las op de nieuwsbrief van Juglen Zwaan, dat er vrouwen aan gestorven waren. Omdat mij dat verontrustte, heb ik het thema hier voorgelegd en uiteindelijk neemt de discussie zo een draai. Bedankt.
Misschien kan het zo opgelost gaan worden.
Dorothé
 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.468
Berichten
497.765
Leden
8.630
Nieuwste lid
Rene Collaer
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan