Vezelrijke voeding kan schadelijke PFAS-stoffen uit bloed verwijderen
[...] Jarenlang dachten wetenschappers dat het vrijwel onmogelijk was om deze giftige stoffen uit ons systeem te krijgen. Een nieuwe studie van de Universiteit van Massachusetts biedt nu gelukkig hoop: vezelrijke voeding blijkt een krachtig wapen tegen PFAS-ophoping.
Het onderzoek, gepubliceerd in maart 2025, laat zien dat bepaalde voedingsvezels PFAS-concentraties in het bloed kunnen verlagen. Dit is goed nieuws voor iedereen die zich zorgen maakt over de gevolgen van deze wijdverspreide chemicaliën.
[...]
Hoe werkt het vezel-mechanisme?
Het werkingsmechanisme achter deze ontdekking is fascinerend en toont de slimheid van ons spijsverteringssysteem. Normaal gesproken volgen PFAS-stoffen in ons lichaam een cirkelgang die enterohepatische cyclus wordt genoemd. De lever scheidt PFAS uit via de gal naar de dunne darm. Daar worden ze door darmcellen weer opgenomen en via de bloedbaan teruggestuurd naar de lever. Dit proces herhaalt zich eindeloos. Oplosbare vezels zoals bèta-glucaan doorbreken deze cyclus op een slimme manier. Deze vezels vormen een gelachtige substantie in de darmen die PFAS-moleculen kan ‘vangen’ voordat darmcellen ze kunnen opnemen. Hierdoor worden de PFAS-stoffen definitief uitgescheiden via de ontlasting in plaats van gerecycled door het lichaam. De onderzoekers ontdekten deze mogelijkheid door de gelijkenis tussen PFAS en galzuren. Beide stoffen hebben vergelijkbare chemische eigenschappen: ze zijn amfifiel (hebben zowel water- als vetminnende delen), worden elektrisch geladen bij bepaalde pH-waarden en hebben een molecuulgewicht tussen 400-500 gram per mol. Omdat bèta-glucaan al bewezen effectief was tegen galzuren, lag het voor de hand om te testen of het ook tegen PFAS zou werken.