In de nieuwsbrief van 'Leven van het land' stond een stukje over zelf kwark maken:
Quote:
Kwark maken
Kwark maken is simpel en smaakt uitstekend. Er zijn twee manieren om kwark te maken, met en zonder stremsel. De meeste mensen geven de voorkeur aan de kwark die met stremsel is gemaakt maar het is de moeite waard het ook eens zonder stremsel te proberen.
Je kunt magere, halfvolle of volle melk gebruiken. Gebruik je rauwe melk, pasteuriseer deze dan eerst door de melk te verwarmen tot 72 graden C. gedurende een halve minuut.
zonder stremsel:
Meng 10 ml karnemelk door 1 liter melk en laat het geheel bij kamertemperatuur staan tot de melk dik wordt (moet binnen 24 uur). Doe de massa in een kwarkzak of kaasdoek en laat het ca 10 uur uithangen. Uitstorten in een kom en glad kloppen.
met stremsel:
Meng 10 ml karnemelk door 1 liter melk en laat het geheel ca 3 uur staan bij kamertemperatuur. Voeg nu 1 druppel stremsel toe. Na 12 - 24 uur is de melk voldoende dik en kun je de gestremde massa in stukjes snijden met een mes en uit laten hangen in een kwarkzak of kaasdoek. De wei kun je opvangen en gebruiken als weidrank.
Heeft iemand hier ervaring mee?
Het is inderdaad niet zo moeilijk. Ik heb gisteren een halve kom kwark aangelengd met rauwe melk en deze even op de verwarming gezet. Binnen een mum van tijd was die dik geworden, ook zonder die in een kwarkzak te hangen. Ik ga het vandaag proberen zonder verwarming. En tegen het advies van bovenstaand citaat in neem ik natuurlijk rauwe melk. Als dit goed werkt, zal ik voortaan mijn kwark zelf maken met echte kwark als opstart. Dan heb ik tenminste rauwe kwark!
Hier kan je een kwarkzak kopen:
http://www.levenvanhetland.nl/kwarkzak.htm
Quote:
Kwark maken
Kwark maken is simpel en smaakt uitstekend. Er zijn twee manieren om kwark te maken, met en zonder stremsel. De meeste mensen geven de voorkeur aan de kwark die met stremsel is gemaakt maar het is de moeite waard het ook eens zonder stremsel te proberen.
Je kunt magere, halfvolle of volle melk gebruiken. Gebruik je rauwe melk, pasteuriseer deze dan eerst door de melk te verwarmen tot 72 graden C. gedurende een halve minuut.
zonder stremsel:
Meng 10 ml karnemelk door 1 liter melk en laat het geheel bij kamertemperatuur staan tot de melk dik wordt (moet binnen 24 uur). Doe de massa in een kwarkzak of kaasdoek en laat het ca 10 uur uithangen. Uitstorten in een kom en glad kloppen.
met stremsel:
Meng 10 ml karnemelk door 1 liter melk en laat het geheel ca 3 uur staan bij kamertemperatuur. Voeg nu 1 druppel stremsel toe. Na 12 - 24 uur is de melk voldoende dik en kun je de gestremde massa in stukjes snijden met een mes en uit laten hangen in een kwarkzak of kaasdoek. De wei kun je opvangen en gebruiken als weidrank.
Heeft iemand hier ervaring mee?
Het is inderdaad niet zo moeilijk. Ik heb gisteren een halve kom kwark aangelengd met rauwe melk en deze even op de verwarming gezet. Binnen een mum van tijd was die dik geworden, ook zonder die in een kwarkzak te hangen. Ik ga het vandaag proberen zonder verwarming. En tegen het advies van bovenstaand citaat in neem ik natuurlijk rauwe melk. Als dit goed werkt, zal ik voortaan mijn kwark zelf maken met echte kwark als opstart. Dan heb ik tenminste rauwe kwark!
Hier kan je een kwarkzak kopen:
http://www.levenvanhetland.nl/kwarkzak.htm