Zo, nu ben ik dan eindelijk bij met het doornemen van en reageren op 5 dagen posts op dit forum. Ik was er even tussenuit gepiept en zat bovenin de bergen rondom het Gardameer, op uitnodiging van de drummer van mijn band die een huisje in Tignale heeft.
Ik moet zeggen dat ik met gemengde gevoelens vertrok vanwege vooroordelen die ik had over Italie als 'pastaland'. Al vanaf de eerste dag daar moest ik deze grondig bijstellen! Natuurlijk kun je, als je dat wilt, daar pasta en pizza bestellen, maar de traditionele Noord-Italiaanse keuken draait totaal niet om al dat deeg. Integendeel, men eet daar volop vlees, vis en zuivel en brood is een bijgerecht.
Helaas is het aandeel nachtschades (tomaten, aubergines, aardappelen) onder de groenten aanzienlijk groot, maar men eet daar in ieder geval meer dan voldoende groenten als aanvulling op de dierlijke producten. Deze worden zowel rauw (salades) als verhit (gegrild) gegeten. Ook wordt er rijkelijk gestrooid met olijfolie, rode wijnazijn en/of balsamico en Parmezaanse kaas.
Ik heb daar maaltijden gegeten waar Weston Price trots op zou zijn! De truc is om niet naar de trendy restaurants te gaan, maar naar de sobere plekken waar de lokale bevolking eet. Ik heb bij een open haard gezeten waar een oude 'mama' vlees op een grill gooide die voor de open haard stond en waar zij om de zoveel tijd hete kolen van de open haard onder schoof. Het vlees werd besprenkeld met zout, olijfolie en citroensap. Meer niet! En het was goddelijk van smaak! Welk vlees, zul je misschien willen weten? Nou komt het allermooiste: er was daar geen menukaart, je eet gewoon wat men recentelijk in de bergen heeft geschoten, bijv. wild zwijn, hert of konijn. Ik heb daar varkensvlees en konijn op. De kosten? 15 euro voor een maaltijd! Mijn drummer zei terecht dat als je naar die kookprogramma's kijkt en je ziet hoeveel stress er in zo'n restaurantkeuken is om liflafjes te produceren en dan zo'n traditionele maaltijd tot stand ziet komen (en proeft!), dan zijn we dus duidelijk goed de weg kwijt. Helemaal mee eens!
Ik heb een hele pecorinekaas van 2,6 kilo meegenomen voor iets meer dan 31 euro. Daarnaast nog andere kazen gemaakt van 'latte crudo' (rauwe melk). Rauwe melk zelf heb ik ook gedronken. Deze was zelf te tappen uit een melkautomaat in Tremosine die, grappig genoeg, het geluid van een koe geeft als de melk in de fles begint te stromen. Ook heb ik daar bergwater opgevangen en gedronken.
Natuurlijk kun je ook daar bezwijken voor de koffie en de zoetigheid, maar als je slimme keuzes maakt kun je daar fantastische maaltijden genieten voor een fatsoenlijke prijs. Deze trip heeft mijn verwachtingen zwaar overstegen!
Mike
Ik moet zeggen dat ik met gemengde gevoelens vertrok vanwege vooroordelen die ik had over Italie als 'pastaland'. Al vanaf de eerste dag daar moest ik deze grondig bijstellen! Natuurlijk kun je, als je dat wilt, daar pasta en pizza bestellen, maar de traditionele Noord-Italiaanse keuken draait totaal niet om al dat deeg. Integendeel, men eet daar volop vlees, vis en zuivel en brood is een bijgerecht.
Helaas is het aandeel nachtschades (tomaten, aubergines, aardappelen) onder de groenten aanzienlijk groot, maar men eet daar in ieder geval meer dan voldoende groenten als aanvulling op de dierlijke producten. Deze worden zowel rauw (salades) als verhit (gegrild) gegeten. Ook wordt er rijkelijk gestrooid met olijfolie, rode wijnazijn en/of balsamico en Parmezaanse kaas.
Ik heb daar maaltijden gegeten waar Weston Price trots op zou zijn! De truc is om niet naar de trendy restaurants te gaan, maar naar de sobere plekken waar de lokale bevolking eet. Ik heb bij een open haard gezeten waar een oude 'mama' vlees op een grill gooide die voor de open haard stond en waar zij om de zoveel tijd hete kolen van de open haard onder schoof. Het vlees werd besprenkeld met zout, olijfolie en citroensap. Meer niet! En het was goddelijk van smaak! Welk vlees, zul je misschien willen weten? Nou komt het allermooiste: er was daar geen menukaart, je eet gewoon wat men recentelijk in de bergen heeft geschoten, bijv. wild zwijn, hert of konijn. Ik heb daar varkensvlees en konijn op. De kosten? 15 euro voor een maaltijd! Mijn drummer zei terecht dat als je naar die kookprogramma's kijkt en je ziet hoeveel stress er in zo'n restaurantkeuken is om liflafjes te produceren en dan zo'n traditionele maaltijd tot stand ziet komen (en proeft!), dan zijn we dus duidelijk goed de weg kwijt. Helemaal mee eens!
Ik heb een hele pecorinekaas van 2,6 kilo meegenomen voor iets meer dan 31 euro. Daarnaast nog andere kazen gemaakt van 'latte crudo' (rauwe melk). Rauwe melk zelf heb ik ook gedronken. Deze was zelf te tappen uit een melkautomaat in Tremosine die, grappig genoeg, het geluid van een koe geeft als de melk in de fles begint te stromen. Ook heb ik daar bergwater opgevangen en gedronken.
Natuurlijk kun je ook daar bezwijken voor de koffie en de zoetigheid, maar als je slimme keuzes maakt kun je daar fantastische maaltijden genieten voor een fatsoenlijke prijs. Deze trip heeft mijn verwachtingen zwaar overstegen!
Mike