Op deze site is ook de info rondom de dieren te lezen:
Dierwelzijn
scoretabel van boerderijen die op Puurnatuurvlees.nl staan.
Uw verkoopadres kan u vertellen en /of laten zien
hoe de dieren gehouden worden. Check zelf!
Weidegang, buiten lopen Ja, minstens 6 maanden.
Voeding Plantaardig, Gemiddeld 90% ruwvoer, zoals gras en maïs.
Keizersnede Nee, natuurlijke geboorte.
Castratie Nee.
Onthoornen Altijd verdoofd en door dierenarts.
Gebruik medicijnen, antibiotica Nooit preventief, curatief zeer beperkt en bij het slachten absoluut antibioticavrij.
Kalf bij koe Ja, minstens 6 maanden.
Land van geboorte Nederland of Frankrijk (herkomst van de Limousin)
Land van verzorging Nederland.
Land van slachten en uitsnijden Nederland, slachten altijd verdoofd
Ras Limousin
De limousine koe was niet alleen een uitstekende trekdier; het was ook een uitstekende zoogkoe zonder geboorte problemen.
Vandaag zijn de Limousin koeien op wereldvlak flink verspreid omdat ze een minimum aan handenarbeid vereisen. Zo wordt het Limousineras het "Sociale ras" genoemd omdat dit ras het leven van de fokker gemakkelijker maakt : minder veeartskosten, minder werk en beter inkomen.
De soberheid van de Limousin koe, het feit dat geboorteproblemen nauwelijks voorkomen (92% kalveren zonder hulp) maken het ras geschikt voor grote veekwekers en voor de toekomstige eeuw.
In de wieg van het limousineras zijn er weinig teelten (tarwe, mais). Een groot deel van de limousine kudden krijgt dus maar natuurlijke ruwvoeders : hooi, gras, stro. Het kalf dat gedurende min of meer zes maanden zuigt gaat met zijn moeder naar de weide en eet heel vlug gras.
Dankzij het bewaren van deze traditionele productiemethoden en een natuurlijke teeltwijze (weiden) heeft het Limousin vlees alle kwaliteiten die nodig zijn om in de smaak te vallen bij verbruiker en restauranthouder. Het is mals, het heeft een fijne vezel en een uitgesproken rode kleur.
Deze uitstekende eigenschappen komen tot uiting als we de grote waaier aan fijne vleeswaren bekijken : zuigkalveren van vier maanden; grasstieren die met hun moeder naar de weide gaan tot het spenen; volwassen stieren geslacht aan 18 maanden en zware vaarzen of koeien die heerlijke niet te versmaden gerechten zijn.