Veganisten en vegetariërs maken ook dieren dood

Terwijl de overheid vol inzet op de eiwittransitie — waarbij we dierlijke voeding moeten verruilen voor plantaardige alternatieven — stappen steeds meer vegetariërs en veganisten over op het eten van vlees en daalt de verkoop van vlees- en zuivelvervangers. De Andere Krant sprak vegetariërs en veganisten die van gedachten veranderden. “Mijn ijzerwaarden bleken veel te laag. Na een jaar of anderhalf zijn die voorraden weg en dan merk je het pas: vermoeidheid, brain fog en hormonale klachten.”

Lees verder:

#vegaspijt #vlees #vegan #vegetarisch
Wat een goed bericht, tussen alle dagelijkse ellende. Dit soort berichten vind ik heerlijk om te lezen 😁 Ik ga eens kijken, of ik dit bericht ergens terug kan vinden.
 

https://www.rtl.nl/wonen/koken-en-e...eer-populair-wordt-en-veganisme-minder-groeit

Vlees maakt een bescheiden comeback: is plantaardig eten op z’n retour?​

Door Myke ten Haaf · 2 november 2025 · Aangepast: 2 november 2025
Vlees maakt een bescheiden comeback: is plantaardig eten op z’n retour?


RTL
Waar veganisme een aantal jaar geleden bloeiend was, lijken we nu toch een omslag te zien. Vlees maakt een bescheiden, maar zichtbare comeback. Steeds meer vegan restaurants sluiten hun deuren, bepaalde veganproducten verdwijnen uit de schappen en de groei van de plantaardige markt vlakt af. Maar betekent dit dat veganisme ook op z’n retour is, of juist dat we een nieuwe fase ingaan waarin plantaardig eten de norm is geworden?

De comeback van vlees​

Volgens het Nederlands Veganisten Verbond (NVV) eten meer dan 180.000 Nederlanders volledig plantaardig. Ondanks dat er veel aandacht voor plantaardig eten op te merken is, zien we toch ook dat vlees langzaam een comeback maakt. In de podcast 'Voorheen Schaamteloos Randstedelijk' (VSR) bespreken hosts Doortje Smithuijsen en Perre van den Brink deze trend in de aflevering 'Zelfs de havermelkelite gaat weer vlees eten'. Volgens hen zijn er meerdere redenen waarom vlees weer sociaal aanvaard wordt.

Allereerst speelt morele vermoeidheid een rol. Duurzaam consumeren voelt voor veel mensen als een constante morele verplichting. Door af en toe weer vlees te eten, bevrijden zij zichzelf van die druk en ervaren ze een lichte vorm van ontspanning.

Daarnaast speelt statusdynamiek mee. Waar plantaardig eten vroeger symbool stond voor bewustzijn, associëren sommige consumenten vlees nu weer met authenticiteit en eerlijkheid. Ook sociale en esthetische factoren beïnvloeden volgens Smithuijsen en Van den Brink keuzes: "Voeding is niet langer alleen een morele kwestie, maar ook een middel om identiteit uit te drukken."

Groei van plantaardige vleesvervangers stagneert​

Cijfers uit het Rabobank-rapport Global Animal Protein Outlook 2025 laten tevens zien dat groei van de plantaardige markt afvlakt. Uit het rapport blijkt dat de stijging van plantaardige vleesvervangers stagneert: de verkoopvolumes daalden met vijf procent in de eerste veertig weken van 2024 ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Rabobank wijst op verminderde consumentenvraag en een verschuiving naar meer hybride vlees: producten die vlees combineren met plantaardige ingrediënten.

Advertentievrij?​

RTL-Premium

Vegan restaurants sluiten: slachtoffer van hun eigen succes?​

Na jaren van sterke groei neemt nu ook het aantal volledig vegetarische en veganistische restaurants af. Data van de Kamer van Koophandel en Happy Cow – een platform voor vegan horeca – maakte dit afgelopen jaar bekend aan NOS. Hoewel Nederland momenteel meer dan 150 plantaardige restaurants telt, lijkt winst maken in deze nichemarkt steeds moeilijker.

Volgens Horecava is plantaardig eten inmiddels zo ingeburgerd dat bijna elk restaurant meerdere vegan opties biedt. Waar tien jaar geleden veganisme nog opviel, is het nu standaard geworden op de menukaart in elke horecazaak. Volgens plantaardig restaurant Vannu in Bavel zal er altijd ruimte blijven voor restaurants die zich volledig toeleggen op plantaardig koken. "Tegelijkertijd zullen steeds meer 'reguliere' restaurants meer vegan gerechten aanbieden, net zoals vegetarisch ooit vanzelfsprekend werd. Daardoor zal de markt voor uitsluitend vegan restaurants kleiner worden, maar ook volwassener", aldus het restaurant.
© Restaurant Vannu
Afbeelding

Het woord 'vegan' heeft niet altijd het beste imago. Het gaat er bij mensen vooral om wat je dan níét krijgt.

Vegan ondernemers herpakken zich: focus op beleving en kwaliteit​

Restaurant Vannu erkent dat het label ‘vegan’ soms een reputatieprobleem heeft. "Het woord 'vegan' heeft niet altijd het beste imago. Het gaat er bij mensen vooral om wat je níét krijgt", vertelt het restaurant. "De uitdaging voor een 100% vegan restaurant is juist om te laten zien wat gasten wél krijgen. Daarom noemen wij ons liever een groenterestaurant: we geven groenten het hoofdpodium en laten dierlijke producten achterwege om die focus zuiver te houden."

De volwassen fase van plantaardig eten​

Vlees is dus 'terug', maar veganisme is niet verdwenen. Het is gelegaliseerd en genormaliseerd. Waar het vroeger een statement was, is plantaardig eten nu een vanzelfsprekend onderdeel van ons eetpatroon.

Lisa Stel van het platform LisagoesVegan bevestigt de genormaliseerde status in een interview met RTL: "Vegan eten was nog nooit zo makkelijk geweest, bijna ieder restaurant heeft plantaardige opties op het menu, er zijn apps zoals HappyCow om vegan restaurants te vinden, en social media staat vol met inspiratie."

Deze ontwikkeling biedt kansen voor reguliere restaurants, maar betekent voor vegan ondernemingen dat zij harder moeten concurreren om relevant te blijven. Toch ziet Restaurant Vannu dat niet als een bedreiging. "Dat plantaardig eten breder beschikbaar is, zien wij juist als iets positiefs. Het betekent dat mensen bewuster kiezen en waardering hebben voor kwaliteit. Onze specialisatie is juist ons grootste pluspunt, en er is geen denkbare toekomst dat Restaurant Vannu niet meer volledig plantaardig zal zijn", benadrukken de eigenaren.
 

Nieuwe richtlijnen van Gezondheidsraad: minder biefstuk, meer peulvruchten​

Deel dit artikel
De Gezondheidsraad stelt dat ons voedingspatroon moet veranderen en dat we meer eiwitten moeten eten uit plantaardig voedsel. Als we gezonder willen worden en de planeet leefbaar willen houden, moet er vooral minder vlees op ons bord en meer peulvruchten en noten.
De onafhankelijke wetenschappelijke adviesraad kwam al eerder met de conclusie dat we plantaardiger moeten eten. Nu komt die ook met een concreet advies Richtlijnen goede voeding: eiwitbronnen en voedingspatronen 2025, dat vandaag is overhandigd aan de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur.
Waar eerdere rapporten algemener bleven, komt de Gezondheidsraad nu met specifieke hoeveelheden. De consumptie van rood vlees moet naar beneden: maximaal 200 gram per week. Rood vlees is dat van runderen, kalveren, varkens, geiten, schapen en paarden.
Peulvruchten mogen veel meer gegeten worden: zo'n 250 gram per week. Denk daarbij bijvoorbeeld aan linzen, bruine bonen, sojabonen en kikkererwten. De helft van de Nederlanders eet nu nog helemaal geen peulvruchten, terwijl ze goed zijn voor het verlagen van cholesterol. Voordeel van peulvruchten voor het milieu is dat het gewas bij de groei stikstof uit de lucht haalt.

Voldoende eiwitten​

Om bij het minderen met vlees toch voldoende eiwitten binnen te krijgen, is het advies om ook meer volkoren graanproducten te eten, zoals volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst. In mindere mate kan rood vlees ook vervangen worden door eieren en wit vlees, zoals kip.
Daarbij geldt ook het advies om elke dag een handje ongezouten noten of pinda's te eten: zo'n 15 tot 30 gram.
Voor vis geldt het advies om te kiezen voor 100 gram duurzaam gevangen of gekweekte vis per week, zodat overbevissing en ecologische schade worden teruggedrongen.
De richtlijnen zijn opgesteld voor de hele Nederlandse bevolking. Het Voedingscentrum zal de nieuwe richtlijnen weer vertalen in goede voorlichting over gezonde eetpatronen, ook voor specifieke doelgroepen. Het voedingscentrum verwacht in het voorjaar van 2026 met een update van de Schijf van Vijf te komen.

Meer wetenschappelijk onderzoek​

Net zoals voorheen zijn de richtlijnen vooral gericht op het terugdringen van chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Nieuw is dat de Gezondheidsraad nu ook nadrukkelijker de voedselveiligheid en de milieueffecten van ons eetpatroon meeneemt.
De Gezondheidsraad geeft van tijd tot tijd adviezen over voedingsmiddelen, dranken en voedingspatronen. De laatste versie van de richtlijnen verscheen in 2015.
De afgelopen tien jaar is er meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van voeding. Die uitkomsten zijn gebruikt voor de vernieuwing van de richtlijnen.
 
  • Wow
Waarderingen: Surv

Forum statistieken

Onderwerpen
4.634
Berichten
604.494
Leden
8.693
Nieuwste lid
chiaseeds
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan