Synergie van voedingsstoffen

ruud

New member
Dit vind ik een interessant onderwerp.

1. Het bekendste voorbeeld is volgens mij de synergie van piperine in peper die de opname van curcumine (van curcuma ) meer dan verduizendvoudigt waardoor de concentratie van curcumine in het bloed dusdanig wordt opgevoerd dat de stof nu echt in staat is om bijv. het agressieve gedrag van kankercellen te wijzigen.

Dit illustreert de noodzaak van gevarieerde voeding en ook de onlogica van het vervangen van voedingsmiddelen door supplementen.

Eten tegen kanker, Belivau/Gingras, p. 201/202

2. Als je het belangrijkste polyfenol in groene thee, EGCG, combineert met curcumine, dan lokken ze samen een heftige reactie uit die leidt tot celdood via wat men noemt apoptose.

Eten tegen kanker, Belivau en Gingras, p. 18/19.

3. Resveratrol (zit in japanse duizendknoop, rode wijn/ druiven(pitten)), quercitine (wat volgens mij ook in uien zit) en vitamine d samen brengen je stofwisseling in een hogere versnelling en voorkomen / verhelpen obesitas.

http://www.naturalnews.com/033614_resveratrol_vitamin_D.html

4. De synergie van lijnzaadolie met het vet van volvette kwark zoals bij het budwigpapje (en ook het vet van levertraan met boterolie) brengt een milieu te weeg dat helpt de electrische lading in de cellen zich te herstellen. Of:
Quote:
the cottage cheese make the flaxseed oil water soluble to re-oxygenate the body’s cells to prevent cancer mutationshttp://www.alternative-cancer-care.com/Johanna_Budwig_Cancer_Diet.html

5. De combinatie van peen met dierlijk vet maakt dat het vetoplosbare provitamine A in de peen opneembaar wordt in ons lichaam.

 
Synergie levert twee voordelen op:

1. een doorslaggevende toename in genezingscapaciteit

2. minder hoge doses die je hoeft te gebruiken.

Nog een voorbeeld van synergie:

De combinatie van coumarine (zit bijv in kaneel) met vitamine K(3) verbetert de anti-kankereffecten van coumarine: het stoppen van de stofwisseling in de kankercel en de metastasen remmen.

in: beating cancer with nutrition, quillin, p. 238.

 
Synergie van voedingsstoffen kan ook in 1 plant plaatsvinden. Eén plus één is drie.

Een samenspel tussen twee componenten dat hun werking versterkt.

De farmaceutische industrie ziet dit verschijnsel nogal eens over het hoofd.

Zij gaat er altijd vanuit dat als een medicinaal kruid helpt tegen een bepaalde aandoening, dit te danken is aan één enkele werkzame stof uit dat kruid (zie hieronder het voorbeeld van de berberis - zuurbes: berberine wordt ook los verkocht).

De farmaceutische industrie isolereert afzonderlijke stoffen om er pillen van te maken.

Maar soms is dat als het kind met het badwater weggooien.

Hier een voorbeeld waarvan bekend is dat de som van de afzonderlijke stoffen onderdoet voor het synergetische effect van die stoffen:

De zuurbes bevat de antibacteriele stof berberine. Maar de plant bevat ook 5’-MHC (een afkorting voor 5’-methoxyhydnocarpine), dat de werking van berberine verhonderdvoudigt. En dat terwijl het op zichzelf helemaal geen bacteriedodend effect heeft. 5´-methoxyhydnocarpine voorkomt alleen dat bacteriën zichzelf kunnen beschermen tegen berberine, wat ze normaliter doen door het uit hun cellen naar buiten te pompen. 5’-MHC blokkeert deze micropompjes, waardoor de bacteriën hun resistentiemechanisme kwijt zijn.

Bron: Eveline Thoenes, Kijk, augustus 2009

 
Mooi ook hoe honing bloedsuikerverhogend werkt, maar de chroom in kaneel de bloedsuikerspiegel juist weer stabiliseert.

Mike

 
Zeer interessant link.

Lees trouwens dat je best wel veel honing tot je neemt, dus ook fructose.

Maar ja, soms moet je wel eens iets en wegen de voordelen op tegen de nadelen (idg fructose)

 
Schrijf je iets, en dan kruist dat met iemand anders.

Lees dus net het commentaar van Mike over de bloedsuikerspiegel.

Nou dat is mooi dat de natuur het dan toch weer regelt.

 
Ja zo schijnt rietsuikermelasse ook vol met chroom te zitten. Nu snap ik misschien ook waarom chroom schijnt te helpen tegen de suikerverslaving. Oorspronkelijk zit het dus in de suikerriet als een soort ingebouwd anti-verslavingsmechanisme. Die wordt er vakkundig uitgefilterd tijdens de raffinage. Kost wel wat, maar dan komt de klant tenminste wel vaker terug en verdiend de bewerking zich terug, zou je haast denken...

 
Over synergie gesproken: de mineralen in de melasse maken het ook mogelijk voor het lichaam om de suiker te verteren. Suiker wordt pas schadelijk als deze geraffineerd wordt. Er zijn talloze verhalen bekend van rietsuikerplukkers die in het rietsuikerseizoen snoepen van de suiker en gezonder worden, terwijl ze weer zieker worden als het seizoen voorbij is en ze weer de gebruikelijke bewerkte rommel gaan eten.

Mike

 
Vitamine C gecombineerd met essentiele vetten: vitamine c noch essentiele vetten zijn op zichzelf in staat om de groei van melanomen op kweek tegen te gaan. Wanneer ze gecombineerd worden, is de antikankeractiviteit veel groter;

Vitamine C en vitamine B12: deze twee samen vormen een kobaltascorbaatbestanddeel dat selectief tumorgroei stopzet;

Vitamine C en vitamine K: als men deze combi van vitamine c en vitamine k bij kankercellen op kweek voegt, dan is 98% minder nodig van beide vitaminen vergeleken met als men deze vitaminen separaat toevoegt.

Vitamine C en K-3: ook hier is 90-98% minder nodig van beide vitaminen als men deze gecombineerd gebruikt bij het stoppen van tumorgroei, in dit geval bij op kweek gezette borstkankercellen.

Andere synergetische effecten:

calcium met magnesium met potassium met natrium

vitamine E met selenium

meervoudig onverzadigd vet met vitamine E

eiwit met vitamine B-6

Vitamine C laadt laadt vitamine E weer opnieuw electrisch op.

Synergetische krachten in voeding:

1000 mg vitamine C per dag is gebleken effectief tegen maagkanker.

Daarentegen is een klein glas sinaasappelsap van maar 37 mg vitamine c genoeg om twee keer zo effectief te zijn voor hetzelfde doel.

Iets in sinaasappels is zelfs meer chemobeschermend dan vitamine c.

Ander voorbeeld: mensen nemen vaak maar 20-50% op van de calcium in het lichaam.

Maar de het overgebleven deel wordt in het lichaam gebruikt om schadelijke vetten te binden in de darmen om bescherming te bieden tegen darmkanker.

bron: Beating Cancer with Nutrition (Patrick Quillin), p. 121 e.v.

 
Quote:
Ja zo schijnt rietsuikermelasse ook vol met chroom te zitten.


Mooi! Dat wist ik niet. Ik heb ooit eens mijn bloed laten testen op vanalles door Ron Velthuis. Ik had dus een tekort aan chroom. Ron Velthuis vertelde dat hij een tekort aan chroom bij 100%(!) van zijn patienten constateerde. Dit mineraal krijg ik nu dus lekker veel binnen via de Billington suiker in mijn kombucha en waterkefir!

Interessant ook dat suiker zo geraffineerd wordt dat het chroom er helemaal uit is. En laat chroom nou net SUPERBELANGRIJK zijn voor een gezonde bloedsuikerspiegel.

 
Bromeline (enzym in ananas met spijsverteringsondersteunende met name bij de eiwitvertering en anti-ontstekingswerking) ondersteunt de opname van curcuma (geelwortel).

Bromeline helpt bij

-eiwitvertering

-astmatische / bronchiale aandoeningen (slijmverdunnend)

-reumatische aandoeningen

-herstel na operaties/wonden

-versterkt antibiotica

Bromeline in combinatie met papaine helpt bij menstruatiepijn.

(Gids voor vitaminen, mineralen en kruiden, Reader´s digest.)

 
Voor een optimale van de werking van curcuma is het cruciaal dat je niet alleen peper bij het kruid voegt, maar omdat curcuma vetoplosbaar is moet je er ook vet bijdoen. Deze synergie van curcuma met peper en vet is dus erg belangrijk. Zie hierover dit artikel in Ode.

 
Onderstaand een arts die het heeft over de synergie van dingen die je kan doen tegen kanker:

Christine Horchner is een voormalig chirurch/plastisch chirurg in de Verenigde Staten.

Haar verhaal is hier in het engels te lezen/ volgen in een interview ook http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/01/14/dr-christine-horner-interview.aspx?e_cid=20120114_DNL_art_1 .

Quote:
De twee belangrijkste dingen die ze beschrijft, zijn volgens haar zeer simpel en effectief om kanker te voorkomen.

Namelijk: de vitamine d-huishouding in het lichaam op orde brengen, hetgeen volgens haar de kans op kanker al gelijk vermindert met 50%.

En de andere grote klapper die ze beschrijft is curcuma: ook 50% afname van de kans op kanker.

En die twee samen moet je niet optellen maar het werkt ook nog versterkend op elkaar in.

De dingen die je doet ter voorkoming van kanker hebben en synergetisch effect.

Dit is de belangrijkste boodschap die ik van haar onthouden heb.

Na die drie jaar bereikte ze een punt van burnout (18 uur werk als arts opgeteld bij de wetenschappelijke literatuur afstruinen) bijna waardoor ze gedwongen werd een andere keus te maken richting mensen van de kanker afhelpen met natuurlijke manieren.


 
N.a.v. Mikes eerdere opmerkingen over dat je voedselsoorten (bijv. verzadigd vet-ongeraffineerd zout-vitaminen-mineralen-eiwitten) best combineert om er het optimale uit te halen: het volgende over de synergie tussen dierlijk vet/eiwitten met groenten:

Quote:
[...] one prospective study found that people consuming meat along with green or yellow vegetables on a daily basis had 75% less reduction in colon cancer incidence compared to those who consumed either meat of vegetables alone.


In: Beating cancer with nutrition, Patrick Quillin, p 206

Quillin verwijst voor deze passage naar een studie van Hirayama, T, in Diet and Human Carcinogenesis, Joosens JV, p. 191, Elsevier, NY.

 
Dat heeft te maken met de zuur-basebalans. De alkalische groenten balanceren de zuurvormende dierlijke vetten en eiwitten. De vroege mens kreeg zijn basen binnen door het alkalische merg uit botten te zuigen. Wij in de moderne wereld gebruiken hiervoor planten. Zoals je inmiddels weet bevatten planten veel potentieel giftige stoffen, dus het beenmerg was veiliger. Dit is de reden waarom plantaardig voedsel van oudsher altijd gekookt werd en niet rauw werd geconsumeerd. Een 'salade' in Italie was bijv. eeuwenlang een afgekoelde gekookte groentenhap.

Mike

 
Maar het gaat hier toch om iets anders? Het gaat hier toch om het vraagstuk groente+vlees met elkaar combineren of juist niet?

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.477
Berichten
504.332
Leden
8.636
Nieuwste lid
Jerosteo
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan