schaliegas

  • Onderwerp starter Onderwerp starter ruud
  • Startdatum Startdatum

Quote:
Fracking

Grant MacLaren

Published on Jul 27, 2012

David Letterman gives us his take in fracking. Posted by Grant MacLaren.

Perhaps you've notice the similarities between Tobacco advertising and that of the Natural Gas Industry.

Years ago the tobacco industry vehemently denied any connection between smoking and health issues.

Tobacco advertising in the 1950's would often include doctors and other medical professionals in their ads as a method of allaying public concerns. After all if you doctor smoked, what's the harm?

The Natural Gas industry hasn't gone as far as including doctors or even actors dressed up as doctors in their advertising, nonetheless, the advertising and talking points do include words like "Safe", "Natural", "Clean". These words are selected to make the public feel more comfortable.

And it's working on those who just understand the damage fracking is doing to our water supply. (One of my God-given rights is to be able to drink the water He provides.)


 
Boxtel is dichtbij genoeg om me zorgen te maken. Zeker als het schade in de wijde omtrek oplevert. Bijna al mijn voedsel komt uit deze regio...

 
Quote:
So why do we need to destroy Britain’s water, soil and air? Waarom hebben we aardbevingen en bodemdaling nodig? Why do we need earthquakes and subsidence?

Antwoord – want water is het volgende business idee voor de olie-elites. Answer – because water is the next business idea for the oil elites. Water wordt schaars gemaakt, en vervolgens in rekening gebracht. Water is to be made scarce, and then charged for. Fracking en gas boren door onze aquifers is de snelste manier om onze waterreserves te vernietigen. Fracking and gas drilling through our aquifers is the fastest way to destroy our water reserves.

http://www.klokkenluideronline.is/2014/06/hans-en-michaman-over-nsb-handelsblad/#comments

 
Quote:
Vroeger was schaliegas er gewoon even doorheen gedrukt maar mede door internet komt kennis ook zonder de media door bij de mensen. Als ze willen boren dan het liefst in de achtertuin van Henk Kamp en andere voorstanders zoals bijvoorbeeld die van Shell bestuurders.


Quote:
En mede door alle aandacht zie je nu steeds meer verzet:

http://www.rtvstadskanaal.nl/2014/06/27/gemeenten-tegen-boring-schaliegas/

http://www.tvenschedefm.nl/geen-schaliegaswinning-in-enschede/nieuws/item?69122

http://bit.ly/1lBC1yD

http://bit.ly/1rmXLpM

http://bit.ly/1jMoZhQ

http://www.theargus.co.uk/news/11299133.Fracking_could_cause_heart_defects/

http://www.naturalblaze.com/2014/06/hormone-disrupting-activity-of-fracking.html

http://www.leefbewust.com/040714.htm

Quote:
Schaliegas kan het grondwater vervuilen met zware metalen

Cornell University onderzoekers vonden dat de chemische samenstelling van het afvalwater gegenereerd door "hydrofracking" kleine deeltjes in de bodem die vaak sterk binden met zware metalen en verontreinigende stoffen, zou kunnen losmaken met grotere milieurisico's tijdens accidentele lozingen.

http://www.leefbewust.com/2014/nieuws/schaliegas.html

 
Quote:
Onbezorgd drinken - Trouw 30/08/14 15:34

De bodem is vogelvrij. Iedereen prikt en boort er maar in. Drinkwaterbedrijven zijn bezorgd.

JOOP BOUMA

Naast Lieve Declercq staat een kloeke karaf kraanwater. "Ik hoef verder niks", zegt ze met haar Vlaamse tongval tegen haar voorlichter die met koffie en thee rondgaat. De directievoorzitter van het waterbedrijf Vitens drinkt natuurlijk wa- ter uit de kraan.

Ze heeft de kwetsbaarheid van de drinkwatervoorziening op de agenda geplaatst. Toen naar Amerikaans voorbeeld een Brits gas- en oliebedrijf in Nederland de mogelijkheden voor schaliegaswinning wilde onderzoeken, was Declercq een van de eersten die luidop haar zorg uitte over de risico's voor de drinkwatervoorraad in de bodem. "Eén gemorste liter olie kan een miljoen liter grondwater onbruik- baar maken. Het sluiten van een winput kan tientallen miljoenen kosten en de levering van drinkwater in gevaar brengen. Vitens doet een dringend appèl op de politiek hier zorgvuldig mee om te gaan en de drinkwaterrisico's een belangrijke plek te geven in het onderzoek en het debat", zei ze in april 2013 in Trouw. Dat debat woekert nog altijd.

Intussen is Declercq's zorg verbreed en verdiept. Ze vindt dat de bodem vogelvrij is geworden en dat de drinkwatervoorziening risico's loopt. Zestig procent van het Nederlandse drinkwater komt uit de diepe ondergrond, de rest wordt gewon- nen uit oppervlaktewater. Declercq heeft het over wildwest-taferelen in het bo- demgebruik.

Risico's

Juist gisteren waarschuwde het rijksinstituut RIVM voor verontreinigingsrisico's door chemicaliën die worden gebruikt bij warmte-koudeopslag. RIVM noemde ook de meststoffen als risico. Nu komend jaar het melkquotum wordt afgeschaft, zien melkveehouders kansen om uit te breiden. Meer koeien betekent meer mest en dus meer stikstof en antibiotica in de bodem, aldus het RIVM.

Iedereen die maar wil prikt, met of zonder vergunning, in de bodem, zegt Decler- cq. Voor onderzoek naar ondergrondse opslag. Voor warmteopslag (geothermie). Voor gas- en oliewinning. Daarbij worden ook watervoerende lagen doorboord.

En dat is voor drinkwaterbereiders vloeken in de kerk. Kom niet aan de water- voerende bodemlagen, dan raak je aan de integriteit van de drinkwatervoorzie- ning. Dan vind je Lieve Declercq op je weg.

"Wij hebben een probleem als drinkwaterbedrijven. Begrijp me niet verkeerd, wij zijn en blijven in staat om de beste kwaliteit van drinkwater te leveren aan onze klanten. De veiligheid van ons water staat buiten kijf. Maar het kost ons wel steeds meer moeite om die hoge Nederlandse standaard vast te houden. Meer dan de helft van onze drinkwaterbronnen voldoet al niet meer aan de norm voor ba- siskwaliteit. In een kwart van onze wingebieden zien we resten van geneesmidde- len en pesticiden in het grondwater. Het gaat weliswaar nog steeds om zeer klei- ne hoeveelheden, die er met nieuwe, kostbare membraanfiltratie uit kunnen worden gehaald. Maar toch is dit zorgelijk. Welke stoffen gaan we in de toekomst aantreffen en zijn die zuiveringstechnieken over vijftig jaar zo verfijnd dat we dan nog steeds schoon drinkwater kunnen produceren?"

En wat vooral zorgelijk is, zegt Declercq, dat het bij die (dier-)geneesmiddelen en pesticiden gaat om historische verontreinigingen. We konden ze zien aankomen. En we wisten ook dat we er nog tientallen jaren last van zouden hebben. Er wor- den in het bodemwater werkzame stoffen aangetoond van geneesmiddelen die al- lang niet meer op de markt zijn. Bij recente metingen werd 61 keer een werkza- me stof gevonden en zeven keer werd de drempelwaarde die drinkwaterbedrijven hanteren (100 nanogram per liter) overschreden. In grondwater worden residuen gevonden van obsolete cholesterolverlagers, pijnstillers, antibiotica, epilepsiemid- delen en contraststoffen van röntgenonderzoek. Het zijn verontreinigingen die in de jaren zestig, zeventig, tachtig van de vorige eeuw zijn ontstaan en die nu nóg het diepere grondwater aantasten.

En dan de nitraten, ook zo'n voorbeeld. De restanten van decennialange overbe- mesting vormen in de zandgebieden in de Achterhoek en Twente nog steeds een groot probleem.

Wat Declercq verbaast, is dat de samenleving kennelijk niet leert van de weten- schap dat bodemverontreinigingen tientallen jaren na-ijlen. "We gaan nog altijd door met het aantasten van de bodem, terwijl we kunnen weten dat als er iets mis gaat, we tot in lengte van jaren problemen hebben."

De baas van het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland vindt dat haar klanten de veiligheid van drinkwater te vanzelfsprekend vinden. "Er is geen product waarbij je zo zorgeloos een kraan opendraait en kunt gaan drinken. In de harten van mensen is afvalscheiding gemeengoed, daar word je in Nederland mee groot- gebracht. Maar dat er ook zorg moet zijn voor de diepere bodem, dat is helaas niet zo verankerd in het bewustzijn van mensen."

Bestrijdingsmiddelen

Consumenten zouden daarom in hun eigen tuin ook geen bestrijdingsmiddelen tegen onkruid of mier en slak moeten gebruiken, vindt zij. "Met kokend water kun je prima onkruid bestrijden."

De ondergrond is een complex reactievat, zegt Declercq, waarin stoffen chemi- sche verbindingen aangaan. Vreemde stoffen kunnen de trage processen in dat reactievat ernstig beïnvloeden. "Bedrijven die naar schaliegas willen boren, zeg- gen: wij werken veilig, er kan niks mis gaan. Maar het gaat niet alleen om het ge- ïsoleerd winnen van schaliegas. Alles moet getransporteerd worden. Alles moet behandeld worden met chemicaliën. Wij als waterbedrijven weten als geen ander dat elke pijp ooit gaat lekken. Dat is namelijk ons vak. Wij transporteren drink- water door leidingen."

Declercq is niet ontevreden over de 'Structuurvisie ondergrond', waarin binden- de afspraken worden vastgelegd over de ordening van ondergrondse activiteiten op land en op zee. Die regeling moet volgend jaar klaar zijn. "We zijn blij dat er eindelijk op dit punt iets gebeurt en dat in de lente de Tweede Kamer de drink- watervoorziening heeft aangemerkt als een nationaal belang. Raar eigenlijk dat dat niet eerder het geval was."

Lieve Declercq

Lieve Declercq (48) studeerde Business Engineering en Technische Bedrijfskunde in het Belgische Leuven. Ze werkte bij ESSO Benelux en was marketingdirecteur bij afvalverwerker Van Gansewinkel Groep. In 2002 werd ze algemeen directeur van een dochteronderneming van Van Gansewinkel, Maltha Glasrecycling. Sinds september 2012 is Declercq directievoorzitter van Vitens.

Vitens is het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, met 5,4 miljoen klanten in de provincies Flevoland, Fryslân, Gelderland, Utrecht en Overijssel en in ge- meenten in Drenthe en Noord-Holland. Er werken ongeveer 1400 mensen bij Vi- tens, dat op bijna honderd locaties drinkwater produceert. De jaaromzet is onge- veer 350 miljoen euro. De aandelen van Vitens zijn in handen van lokale en regi- onale overheden.


 
Quote:
blijkbaar is de familie achter C & A een partij die zogenaamd de wereld beter wilde maken maar nu goed verdient aan deze ongezonde energiebron: http://bit.ly/1we5EjM

Italië is nu ieder geval wakker: http://bit.ly/1pOaQ5m

Minister Kamp is nog altijd niet wakker en wederom de volgzame marionet van de multinationals.

Deze week weer informatie uit de VS dat 30% van de waterbronnen nabij schaliegaswinningsgebieden vervuild is met zware metalen.

http://bit.ly/1rKYhiJ

Gaan we Nederlandse natuurgebieden en waterwingebieden in gevaar brengen om de kas te spekken van multinationals die keer op keer ons leefgebied ons weten te verzieken.

http://bit.ly/1nKIh9n

http://www.leefbewust.com/120914.htm

 
Helaas doet de link het niet op deze forumsoftware. Ik heb geprobeerd deze te herplaatsen, maar het wil maar niet lukken. Jan-Jaap van der Wal slaat de spijker op z'n kop: EBN (Energie Beheer Nederland) heeft maar 1 aandeelhouder en dat is de Nederlandse staat en aan het hoofd van dit bedrijf staat...Henk Kamp. Van der Wal heeft wat verder speurwerk gedaan en komt uit op nog meer belangenverstrengeling. Juits ja, Jan-Jaap, follow the money!

Mike

 
Ian Crane over schaliegas:

Video - Ian R Crane - FRACKtured Future - The Fracking Nightmare



Ian R Crane worked in the Oilfield Services Industry for 20 years (1979-98). Today he is on a mission; a mission to ensure that the British public are made aware of the abomination that is about to be unleashed on their 'Green & Pleasant Land'. Former oilfield executive Ian R Crane has engaged industry sources and independent researchers to lay the foundations for his investigations into fracking -- mining of shale and coal seam gas. In "Fractured Future -- It doesn't have to be this way", a nationwide speaking tour, Ian asks whether this 'miracle' of nature really will be the solution to our nation's problems? Is it going to be the best thing for us since North Sea gas, or are there hidden dangers which could impact upon communities in ways which need open discussion? http://www.leefbewust.com/2015/videos/190615.html

 
Boren naar schaliegas veroorzaakt aardbevingen:

http://insideclimatenews.org/news/19062015/yes-those-earthquakes-are-caused-fracking-boom-studies-confirm

Mike
 
Schaliegaswinning is het einde van onze beschaving. Ian Crane noemt het in zijn lezing zijn belangrijkste onderwerp tot nu toe, en hij heeft veel lezingen gegeven. Als de mensheid/ de Nederlander dit ook nog over zijn of haar kant laat gaan, dan is het gedaan met ons, zegt Ian Crane.
Schaliegaswinning laat allerlei giftige chemicalien achter in het grondwater en bovendien komt het overgebleven schaliegas in het water en ook door de grond naar boven nadat men schaliegas gewonnen heeft. Er blijven namelijk altijd resten achter. Ian Crane liet een fragment zien waarbij de filmmaker met een apparaatje rond ging lopen op de grond boven schaliegasvelden waar gefrackt is: het apparaatje sloeg telkens aan van het vrijkomende methaangas. Na de filmopnamen moest de filmmaker in het ziekenhuis worden opgenomen vanwege de vergiftiging met het gas. Men verkoopt schaliegaswinning als zou het geen overlast bieden, maar het tegendeel is waar. Het fracken beperkt zich niet tot een kleine aardlaag: er ontstaan toch scheurtjes daarbuiten waardoor het gas vrij komt. Fracken heeft ook zeker een verticale werking, niet alleen horizontaal wat men wil doen geloven.
Fracken past in de agenda van ons drinkwater dusdanig aantasten dat we nog meer dan daarvoor afhankelijk worden van bedrijven die ons schoon drinkwater aanbieden.
Hopelijk gaan we dit niet laten gebeuren.
Er zijn twee belangrijke documentaires over fracking: eentje heet Gasland, die is het bekendst en de ander, minder bekend, maar volgens Ian Crane, beter.
 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.593
Berichten
585.044
Leden
8.684
Nieuwste lid
elisabethsmitberkhout@gma
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan