Hier een recept voor een Mexicaans gerecht met blauwe maischips (Lima, natuurvoedingswinkel):
Smelt een hoeveelheid kokosolie (1 eetlepel of meer) in een wok. Voeg daaraan toe 3-4 gesneden uien. Bak de uien niet bruin of glazig, dus voeg vrijwel meteen een scheut azijn toe (rode wijnazijn of appelazijn). Courgette zuigt het zuur van de azijn gretig in zich op, dus daarna gesneden courgette toevoegen. Evt. wat water toevoegen om voldoende vocht te houden. Hierna 500 gram gehakt (rund of lam) toevoegen. Als het gehakt bruin is gebakken een groot blik (400 ml) kokosmelk toevoegen. Daarna het sap van een groot blik ananasstukjes in sap (geen siroop!) toevoegen (ananasstukjes bewaren voor later). Nu een hoeveelheid spinazie (vers of diepvries) toevoegen. Voeg hieraan een hoeveelheid knoflook (gesneden, gehakt of geknepen) naar keuze toe.
Nu wordt het tijd om te gaan kruiden. Voeg aan het geheel toe: een grote hoeveelheid (2 eetlepels) komijnpoeder, korianderpoeder (1-2 eetlepels), kaneelpoeder (1 eetlepel), gedroogde oregano (1 eetlepel), zwarte peper (0,5-1 eetlepel), Keltisch zeezout (1 koffielepel) en 1 eetlepel melassesuiker (of kokosbloesemsuiker of palmsuiker). Om het geheel nog iets pittiger te maken zonder nachtschades (hete peper) te gebruiken, kun je evt. nog 1 eetlepel gemberpoeder en/of gele mosterdpoeder toevoegen. Door de kruidenpoeders zal de saus snel gaan indikken, dus zorg ervoor dat je water hebt klaar staan om de saus vloeibaar te houden. Blijf proeven, wellicht moet je nog iets meer zout of suiker toevoegen, het gaat om een mooie balans tussen het zuur van de azijn, het zoet van het ananassap en de suiker, en het zout. Deze saus met groente in laten dikken, waarbij de groenten lichter van kleur worden (een teken dat de cellulose is gebroken). Evt. water blijven toevoegen. Een aardige toevoeging kan ook zijn: een scheut volle yogurt. Ongeveer 10-15 minuten voordat de saus is ingedikt de ananasstukjes toevoegen, zodat deze de smaak van de saus ook in zich opnemen. Het is ook erg lekker om evt. de laatste 5-10 minuten vers korianderblad toe te voegen.
Een oven op grillstand zetten. Als de saus klaar is, kun je gaan bouwen. Op een groot bord een bedje maken van gemengde sla. Daar overheen een laagje blauwe maischips. Deze laag bestrooien met geraspte oude kaas. Daar overheen een laag groente met saus. Bestrooien met geraspte kaas. Hier overheen opnieuw een laagje blauwe maischips. Zorg ervoor dat je schuin omhoog werkt naar een piramidevorm, dus steeds kleinere laagjes. Over de maischips vervolgens weer groente met saus en geraspte kaas. Zo doorgaan tot je eindigt met een laagje maischips waar je opnieuw geraspte kaas overheen strooit. Nu het bord in de oven zetten en wachten tot de bovenste kaaslaag gegratineerd is en de tussenliggende kaaslaagjes (half) gesmolten, doordat de hitte van boven komt. Uit de oven halen en als finishing touch een flinke dot zure room bovenop het gerecht deponeren. Voor de liefhebbers extra zure room apart serveren.
Iedereen eet van hetzelfde bord, dit gerecht is voor meerdere personen. Allemaal een vork en mes pakken en smullen van deze combi van groente, kaas, ananas, kokos en blauwe maischips. Aangezien meerdere mensen van dit gerecht eten, hoef je niet per se 100 gr. maischips af te wegen, per persoon zul je aan 100 gr. of minder komen. Laat de maischips niet te nat en draasig worden, dus meteen na opdienen opeten en niets laten liggen! Smakelijk!
Mike