nog een vraagje over mijn bloeduitslagen

debje_b

New member
ft4 9

tsh 2,60

vit b6 is 67

b12 is 475

mcv is 89

b1 is 122

foliumzuur 16,4

hb 7,9

egfr volgens mdrd for 60??????

kreatinine is 56

mij zegt het allemaal niks, volgens huisarts is alles goed, wat vinden jullie? :oops: :oops:

 
Zie deze link:

http://www.hypomaarniethappy.nl/onderbehandeld.htm

Quote:
2 tot 3.5/5.0 De 'normale; waarden volgens de tabellen. Sommigen voelen zich hier goed bij, maar velen hebben symptomen van hypothyreoïdie bij deze waarden.


Zo kun je ook vraagtekens zetten bij de referentiewaardes voor de andere dingen die gemeten zijn. Zijn het ook optimale waardes? Bekend is bijv. dat mensen met een 'normale' B12-waarde vaak wel degelijk een tekort hebben aan B12. Dat geldt trouwens voor meer B-vitamines zoals foliumzuur.

Mike

 
Ik hecht idd ook meer waarde aan symptomatiek en hoe jij je voelt.

Je kunt aan de dokter of aan ons vragen of het goed zit, maar jijzelf,

of iemand die nog weet hoe je een juiste diagnose stelt (meestal geen huisarts of specialist) zal achterhalen hoe het werkelijk zit.

Labuitslagen zijn slechts een tool, niet zaligmakend en soms zelfs tegenstrijdig.

 
Bedankt voor jullie reacties, ik voel me juist helemaal niet goed,

ik zoek juist naar een mogelijke oorzaak voor mij niet goed voelen.

 
Ik heb mijn B12 en ander dingen laten prikken en nu ben ik op zoek wat dan de normaal waarden moeten zijn. Volgens mijn internist waren ze goed.

B12 - 326

Foliumzuur - 30.0

TSH is 2,70 en het jaar daarvoor was het 2.00

Cortisol - 0.18 (vorig jaar)

Vorig jaar ook een keer het hele cholesterol verhaal laten testen, normaal doet de arts alleen maar de HDL en de algemene cholesterol:

En zo als altijd elke 3 maanden het HbA1c (bloedglucose over langere tijd), die was de laatste keer 46. Ik weet voor een niet diabeet is dat veel te hoog, dan moet het tussen de 20 en de 42 liggen, maar als diabeet ben ik er trots op. Het is me namelijk nog nooit eerder gelukt om het zo laag te krijgen

Cholestrol - 4.2 (jaar later - 4.6)

HDL - 0.9 (jaar later - 1.2)

LDL - 3.0

trig - 0.9

Ik heb de laatste keer helaas op mijn kop gekregen dat ik mijn eigen lab formulier invul, jammer. Maar goed wat vinden jullie er van?

 
Hoi Kavana,

Voor mijzelf heb ik veel informatie opgezocht w.b b12. Ik weet niet in hoeverre deze info zich verhoudt tot wap maar in nl wordt waarde 140 nog als normaal gezien. Van wat ik hrb gevonden is dat vanaf 400 eigenlijk goed is en er vanaf rond de 300 al klachten kunnen ontstaan. Let wel regulier ontkent dit. Lezing is ook dat er niet alleen naar waarde gekeken moet worden door regulier maar ook naar klachten. Wanneer foliumwaarde hoog is en dat is het ook bij jou kan dit de b12 waarde een vertekend beeld geven. De vraag is dus m.b.t. jouw b12cwaarde heb je ook neurologische klachten? In nl zit een specialist in ziekenhuis in lelystad waar ik heel goede verhalrn over lees. Helaas krijg ik van mijn huisarts geen verwijzing.... mike gaf mij de tip voor b12 zuigtabletten maar ik heb wel neurologische klachten.

 
Tussen de 5 en 23 is 'normaal'. Het foliumzuurgehalte kan dus stijgen door een tekort aan b12 en om dit te maskeren.

#San, ja fijn om even mailcontact te hebben!

 
Is dat de normaalwaarde volgens de huisarts of volgens een natuuarts? Mijn waarde was nl. 27, en ik hoorde weer dat dat aan de lage kant was. Van dat maskeren weet ik inderdaad, alleen wist ik niet vanaf welke waarden het foliumzuurgehalte hoog is. Lastig, dat puzzelen met die waarden ;-)

Ik ga er morgen even voor zitten :)

Edit: ik heb zojuist dit stuk gelezen, maakt voor mij wel e.a duidelijk

http://www.natuurdietisten.nl/news_article.php?cod=414

 
Ik denk dat ik inderdaad moet werken aan meer B12. Ik heb het artikel gelezen, staat veer info in, alleen voor mijn gevoel een beetje rommelig geschreven. Als ik het zo lees dan zou een B12 injectie het beste zijn maar hoe en waar kun je die halen. Mijn internist vragen heeft dus geen zin want die vind deze waarden dus goed genoeg.

Quote:
B 12 tekort kan leiden tot uiteenlopende klachten zoals; verhoogde gevoeligheid voor infecties, chronische vermoeidheid, tintelingen in handen en/of voeten, branderige tong, haaruitval. Maar ook zenuwpijn, spiertrillingen, wazig zien (zwakke oogspieren), geheugenverlies, duizeligheid, concentratiezwakte, misselijkheid, slechte eetlust met gewichtsverlies, allergieën, gevoelsstoornis en/of krachtsverlies in armen of benen.


Ik heb dus nagenoeg alles klachten in dit lijstje behalve de branderige tong en een slechte eetlust heb ik bij vlagen, maar dat gewichtsverlies, i wish, wat ik ook probeer het enige dat lukt is er kilo's bij aan krijgen. En ik eet dus dierlijk voedsel genoeg zeker 2 tot vier eieren op een dag.

Quote:
1. Weinig aanbod van vitamine B12 in de voeding (bijvoorbeeld vegetariërs/veganisten). Dit komt overigens minder vaak voor dan wordt gedacht.

2. Een onvoldoende opname van vitamine B12 door verteringsstoornissen, dysbiose, chronische darmziekte (M.Crohn, Colitis ulcerosa, lekkende darmsyndroom, maar ook als gevolg van voedselallergieën.

3. Een absorptiestoornis van vitamine B12 uit de voeding doordat een deel van de maag is weggehaald (post gastrectomie syndroom). Daardoor is er onvoldoende intrinsic factor beschikbaar.

4. Aanwezigheid van antistoffen tegen een parietaalcel in de maag (auto-immuniteit; antistoffen tegen het eiwit Intrinsic Factor, die gevormd wordt door de parietaalcellen). Het eiwit Intrinsic Factor is nodig om B12 te kunnen opnemen.

5. Door gebruik van reguliere geneesmiddelen zoals H2 -receptorantagonisten (bij maagklachten) en orale anti conceptiva (de pil).

6. Door leverafwijkingen die de beschikbaarheid van vitamine B12 op celniveau ernstig belemmeren. Ook al is er voldoende B 12 aanbod of is het verstoorde vitamine B 12 opnamemechanisme hersteld dan nog komt het voor dat er onvoldoende vitamine B12 aanbod is in alle effectorganen. Dit gebeurd bij onvoldoende aanwezigheid van transporteiwitten transcobalamine I, II en III en R-proteïnen, die door de lever gemaakt worden.


Oorzaak 2 zou bij mij kunnen zijn want ik heb een vermoeden dat ik een lekker darm heb/had. Oorzaak 5 kan ook bij mij. Ik heb beide gehad, medicijnen tegen maagklachten en de pil. Beide zijn nu wel voor goed de deur uit gegooid, de pil al jaren geleden en de Omeprazol vorig jaar.

Quote:
Exocriene Pancreas Insufficiëntie (EPI)Tekorten van vitamine B 12 kunnen in enkele gevallen ook ontstaan door een eiwitsplitsingsprobleem (door een tekort aan maagzuur en pepsine in de maag) en in het verlengde hiervan door langdurig gebruik van maagzuurremmers. Ook kan een B12-tekort veroorzaakt worden door een verminderde alvleesklierwerking (exocriene pancreas-insufficiëntie).


En dit stukje dus ook weer. Ik heb een tekort aan maagzuur en pepsine. Er word aan gewerkt maar gaat nog nier echt de goede kant op. En een verminderde alvleesklierwerking zou ook zomaar kunnen. Ik heb diabetes type 1.

Dus ja, om mijn verrotte vertering te omzeilen is het denk ik beter om het via een injectie te doen.

Quote:
Een teveel aan foliumzuur kan een neurotoxisch effect (o.a. tintelen en een doof gevoel in handen en voeten, leiden tot lichtgevoeligheid, tandpijn, verslechtering van geheugen en denkprocessen) geven. De klachten verdwijnen meestal na het staken van de suppletie.


En ook dit stukje klopt als een bus voor mij. Ik neem op het moment geen extra foliumzuur, wel gehad want het zit ook in een multi-vitamine en ik heb ook een tijdje extra foliumzuur geslikt vanwege zwangerschapswens. Maar nu ik het zeg, heb ik nu minder tintelingen, alleen is mijn geheugen nog steeds niet zo best.

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.487
Berichten
511.547
Leden
8.642
Nieuwste lid
Davidbrownm05
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan