Ik kwam gisteren een vrouw tegen die af en toe behoorlijk last heeft van nierstenen. We raakten aan de praat en ik heb haar iig een kaartje van onze site gegeven. Daar stond ze wel voor open: goede voeding, want haar arts kan haar niet verder helpen, die geeft aan dat voeding niets bijdraagt aan een genezing.
Ik ben door gaan vragen over haar voeding, of ze ook vlees eet. Dat wil ze op zich wel, op dit moment leeft ze alleen min of meer vegetarisch omdat ze het vlees niet kan verteren, een probleem met de darmen. Alles grijpt in elkaar natuurlijk.
Alle ziekte en gezondheid begint in de darmen is de bekende spreuk.
Ik heb op mijn site eigenlijk nog niets staan over nierstenen, wil dat wel gaan doen, tips zijn welkom.
Ik heb wat speurwerk op het forum gedaan, hieronder mijn bevindingen en teksten van Mike en anderen.
Er is een link tussen de bijnieren en een maagzuurtekort, wat dan o.a. ook nier- en gal/leverstenen kan vormen, lees hieronder maar (tekst van Mike):
De bijnieren en gal- en nierstenen
Erg belangrijk voor het voorkomen van gal- en nierstenen is de aanwezigheid van voldoende verteringssappen (maagzuur en galzouten) en enzymen in de lever en alvleesklier. Door bijnieruitputting en de daaropvolgende vertraging van de schildklier en daarmee weer de spijsvertering ontstaat er een tekort aan spijsverteringssappen en verteringsenzymen, waardoor overmatige cholesterolafzettingen verkalken en uiteindelijk gal- en nierstenen kunnen vormen.
Relatie tussen bijnieruitputting en maagzuurtekort:
Wel eens in de rouw gezeten? Een bekende uitdrukking is dan dat je 'geen hap door je keel krijgt'. De eetlust vermindert dus door stress. Naarmate je bijnieren verzwakken neemt je weerstand tegen stress af, je stressbestendigheid. Naarmate je stressniveau toeneemt zal het lichaam meer prioriteit geven aan het kalmeren van je gestel dan het verteren van voedsel, dat relatief veel energie kost. Als er minder prioriteit wordt gegeven aan de voedselvertering wordt er dus ook minder maagzuur aangemaakt.
Ziedaar de relatie tussen je bijnieren en te weinig maagzuur.
Verder wordt ons spijsverteringsstelsel te weinig 'getraind' a.g.v. de consumptie van zwaar bewerkt gemaksvoedsel dat vrijwel meteen in ons bloed terechtkomt, omdat het al helemaal kapotverhit is. Hierdoor komt onze spijsvertering in de problemen als er echt voedsel in gaat, want zo hard heeft hij nooit hoeven werken. Je hebt dan onvoldoende maagzuur om deze volwaardige voeding te kunnen verteren. We noemen dit dat 'zware kost' of 'machtig'. Een kwestie van trainen, zeg ik dan.
Hoe verhoog je je maagzuur en verbeter je je spijsvertering / darmflora?
Wat ik zelf bedenk:
Om meer maagzuur aan te maken:
Appelazijn (hiermee verhoog je je maagzuur - betere eiwitvertering)
Citroensap opgelost in water
cranberries / sap
Kombucha
Yoghurt-kefir
Ongeraffineerd Keltisch zeezout / sole
Juiste voeding om je lichaam te helen en stenen te voorkomen:
*Granen-zetmeel-suikers weglaten en alleen de juiste koolhydraten nemen, 50 a 100 gram drooggewicht: honing, glutenvrije granen (witte rijst, quinoa, boekweit, gierst, amarant) groenten (gekookt/gewokt/gestoomd).
*Vet inname verhogen d.m.v. dierlijke verzadigde vetten: Roomboter, zuivel, vlees, vis
*Levertraan ev. in combinatie met boterolie (vitamine A en D, omega 3)
*Sole / ongeraffineerd Keltisch zeezout
*Verkeerde vetten/oliën weglaten/weggooien (o.a. margarines, maisolie, zonnebloemolie)
*Geen voeding meer uit pakjes, lees: zonder E-nummers. Dus echte voeding.
*Groentes die oxaalzuur bevatten altijd koken. Zie hieronder welke groente oxaalzuur bevatten.
*Vitamine C
*H2O2
*Magnesiumcitraat en/of natriumbicarbonaat i.v.m.: Citraat (de basische zuurrest van citroenzuur) en carbonaat behoren tot de steenvormingsremmers.
*Nier/blaas thee bijv: Salus Koemis Koetjing thee
*Niet liters water gaan drinken, dat verdunt het maagzuur en de spijsverteringssappen.
*Resium vergruist nierstenen. Magnesium Malate verweekt de stenen, waardoor ze loskomen en makkelijker geflusht kunnen worden. Dat is het verschil.
Probiotica voor de darmen als:
Beestenbottenbouillons
melk - kefir - yoghurt
GAPS dieet
Oxaalzuur zorgt voor nierstenen:
Quote:
-Oxaalzuur
Oxaalzuur en derivaten komen voor in verschillende planten, met name rabarber en klaverzuring. Voedingsmiddelen die aanzienlijke hoeveelheden oxaalzuur bevatten zijn cacao, chocolade, tarwekiemen, de meeste noten, bessen, bonen en bieten. Ook komt het voor in peterselie, postelein en spinazie.
Wanneer deze stof wordt ingenomen irriteert het de binnenkant van de keel en kan fataal zijn in grote doses. Oxaalzuur bindt zich met ionaire metalen zoals calcium in het lichaam, waarmee het oxalaten vormt die de keel en nieren kunnen irriteren. Sommige nierstenen bestaan voor het grootste gedeelte uit oxalaten. Langdurige of herhaalde blootstelling aan oxaalzuur kan schade aan de nieren toebrengen. Aan de ogen kan een kleine hoeveelheid stof oogirritatie (gekarakteriseerd door rode en waterige ogen) veroorzaken, langdurig contact kan schade aan het hoornvlies of zelfs blindheid veroorzaken. Herhaalde blootstelling aan de huid geeft letsel van de huid, huidontsteking of zelfs brandblaren, afhankelijk van de exposieduur. Inhalatie van oxaalzuur kan verschillende gradaties van longschade en irritatie aan de luchtwegen veroorzaken, gekarakteriseerd door branderig gevoel in de keel, kuchen en hoesten. Grote hoeveelheden kunnen verstikking, bewusteloosheid en zelfs dood veroorzaken.
Bijnieruitputting en maagzuurtekort:
De bijnieren en candida
Door bijnieruitputting vertraagt de schildklier, waardoor je spijsvertering vertraagt. Je darmflora raken hierdoor uit balans, iets wat dysbiose wordt genoemd. Een tekort aan maagzuur levert een ongunstige omgeving op voor positieve darmbacteriën als de acidofilus en bifidum en een zeer gunstige omgeving voor de gistbacterie candida albicans, die zich kan ontpoppen tot een schimmel. Dit is eveneens logisch vanuit het perspectief van je lichaam. Candida wordt vaak als een boosdoener gezien die de oorlog verklaard moet worden, maar daarbij wordt over het hoofd gezien dat als het niet aan candida en andere opruimers van moeder natuur had gelegen je er nog veel
erger aan toe zou zijn. Je voedsel zou namelijk niet of onvoldoende verteerd worden en het zijn deze micro-organismes die door middel van rottingsprocessen alsnog voor de vertering zorgen.
Dat dergelijke rottingsprocessen brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, verstopping, gasvorming (winden, boeren) en stinkende ontlasting veroorzaken is voor ons heel vervelend maar het zou ons juist aan het denken moeten zetten over onze slechte gewoontes. Dit opruimwerk met behulp van micro-organismes is een
backup-mechanisme van onze spijsvertering. We moeten de schuld niet bij een darmschimmel leggen, maar bij onszelf. Het is rommel en gifstoffen waardoor ze aangetrokken worden, dus we moeten geen rommel en gifstoffen tot ons nemen. Daarnaast moeten we onze spijsvertering verbeteren zodat we werkelijk goede voeding ook werkelijk goed kunnen verteren. We hebben hiervoor gezonde bijnieren nodig en een schildklier die een optimale lichaamstemperatuur en een optimale stofwisselingssnelheid kan genereren.