Elke keer stel ik het uit maar nu ben ik al aardig op weg.Ik heb een lijst gemaakt van zoveel mogelijk groente, fruit, granen, kruiden etc.maar ook suikers.
Heb ze een beetje proberen te categoriseren, zover het is gelukt zodat iedereen in één oogopslag kan zien wat gezond is en wat niet en waarom iets niet goed is en hoe je het zou kunnen neutraliseren zover het mogelijk is dus welke bewerking of meerdere bewerkingen het moet ondergaan voordat je het mag eten.
Ik vraag jullie hulp om de lijst compleet te maken en wellicht kunnen jullie het uitbreiden en overzichtelijker maken als ik het heb gedaan.Tips en ideeën zijn welkom.
Dingen die echt niet kunnen komt dan absoluut vermijden bij te staan met korte uitleg waarom.
Voorbeeld vanwege de neurotoxines zoals solanine en nicotine die er niet uitgaan. Welke bewerking je ook toepast en dat het ons centraal zenuwstelsel aantast noem maar op.
Mischien is het handig om erbij te zetten welke wel rauw nuttigen en welke niet.
Verder kan er bijvoorbeeld bij Avocado bij staan dat het gezond is omdat het een vette vrucht is en banaan moet vermeden worden omdat het een zetmeel bom is en dus een bron van koolhydraten.
Ik heb zoveel mogelijk op een regel naast elkaar gezet omdat de lijst anders heel lang naar beneden groeit.
Fytinezuur:Fytinezuur (fytaat) komt van nature voor in de buitenste lagen van granen en zaden. Fytinezuur komt vooral voor in graanproducten waarin de gehele korrel is verwerkt, zoals volkorenbrood. Het gehalte aan fytinezuur is verder onder andere afhankelijk van het graanras en de bereidingswijze. Door het rijzen van gist of zuurdesem , nog beter, wordt het het een beetje weggevangen.
Fytinezuur is een antinutriënt omdat het zich bindt aan mineralen en spoorelementen zoals calcium, ijzer, zink, koper en magnesium. Door deze verbinding kunnen deze stoffen minder goed door het lichaam worden opgenomen en het remt enzymen af die we nodig hebben om ons voedsel te verteren.
Voedingsvezel en fosfor verminderen ook de opname van magnesium, net als bij zink. Voedingsvezel, zemelen en fosfor komen voor in fruit, groenten en granen
Het kiemen van granen of bonen verhoogt de hoeveelheid zink en zorgt ervoor dat deze beter geabsorbeerd worden (dit geldt ook voor sommige andere mineralen en vitaminen). Kiemen vermindert ook zeer sterk het fytinezuurgehalte / vooral handig in het geval van peulvruchten. Denk er wel aan dat peulvruchten, ook als ze gekiemd zijn, gekookt moeten worden.
Oxaalzuur en derivaten komen voor in verschillende planten, met name rabarber en klaverzuring. Voedingsmiddelen die aanzienlijke hoeveelheden oxaalzuur bevatten zijn cacao, chocolade, de meeste noten, bessen, bonen en bieten. Ook komt het voor in peterselie en spinazie.
Risico's:wanneer deze stof wordt ingenomen irriteert het de binnenkant van de keel, en kan fataal zijn in grote doses. Oxaalzuur bindt zich met ionaire metalen zoals calcium in het lichaam, waarmee het oxalaten vormt die de keel en nieren kunnen irriteren. Sommige nierstenen bestaan voor het grootste gedeelte uit oxalaten.
Goitrogenen zijn natuurlijk voorkomende stoffen die de schildklierfunctie kunnen verstoren.
Wanneer de schildklier moeite heeft met het maken van schildklierhormoon kan die vergroten. Dit is de manier waarop de schildklier probeert te compenseren voor deze inadequate hormoonproductie
erziken, aardbeien en gierst, tofu en tempeh, broccoli, bloemkool, spruiten, kool, mosterd, knolraap, koolrabi en meiknolletjes, Gierst, Perziken, Pinda’s, Radijsjes, Sojaboon en sojaproducten, Spinazie, Aardbeien.Koken lijkt te helpen met het deactiveren van de goitrogene stoffen.
Solanine bij de famillie van de nachtschades voor en tast het centrale zenuwstelsel aan.Het is zeer giftig, zelfs in kleine hoeveelheden. Solanine heeft zowel schimmeldodende als insectenverdelgende eigenschappen, en het is één van de natuurlijke verdedigingsmechanismen van de plant. Aardappelen produceren van nature solanine en chaconine, wat een verwante glyco-alkaloide is, als verdedigingsmechanisme tegen insecten, ziekten, en roofdieren.
Solanine vergiftiging wordt hoofdzakelijk gekenmerkt door gastrointestinale (maag-darmkanaal) en neurologische aandoeningen. De symptomen omvatten misselijkheid, diarree, braken, maagkrampen, een brandende keel, hoofdpijn, migraine en duizeligheid. Hallucinaties, het verlies van gevoel, verlamming, koorts, geelzucht, wijde pupillen en hypothermie kunnen voorkomen in de meer ernstige gevallen.
Het kan zelfs hooikoorts klachten geven.
Bakken en frituren bij 170 graden vermindert het aandeel solanine.
Nachtschades: Aardappel, aubergine, paprika, peper(pimento, chilli, tabasco, cayenne, groene peper, Spaanse pepers etc. maar ook peperpuree of saus), tomaat(maar ook tomatensaus, tomatenpuree en ketchup), tabak(sigaretten, sigaren en cigarello's, pruimtabak).
Peulvruchten:cacaoboon, doperwten, johannesbrood,kapucijners, kikkererwten, kouseband, linzen, okra,peultjes, pinda, pronkboon, snijboon, sojaboon, sperzieboon, tamarinde , tuinboon, vleugelboon.
Wortel en knolgewassen: gember, knolselderij, knolvenkel, koolraap, meiraap, meiknolletjes, mierikswortel, pastinaak, radijs, rode biet, schorseneer, uien, witlof, wortel.zoete aardappel.Yam(fytinezuur)
Fruit:aarbei, appel, avocado, banaan, bosbes, cactusvijg, dadels, druif, jeneverbes, kers, kiwi, kweepeer, laurierkers, mango, moerbij, morel, peer, sharon fruit/kaki, vijg.
Citrusvruchten:citroen, clementien, granaatappel, grapefruit, limoen, lychee(litchi)mandarijn, nectarine, pruimen, sinasappel.
Graangewassen en graansoorten:durum(bulgur), eenhoorn, emmertarwe, gerst, haver, hoppe, kamut, mais, quinoa, rogge, spelt, tarwe, teff, wilde rijst, witte rijst.
Glutenvrij:gierst, sorghum
Tarwe bevat het meeste fytinezuur.
Note:mais, teff en rijst bevatten wel gluten maar daar krijg je geen coeliakie van.
Groente:
artisjok, augurk, bieslook, bosui, brandnetel, champignons/paddestoelen/oesterzwammen, courgette, komkommer, meloen(water/honing/galameloen), peterselie, pompoen, prij, rabarber, rucola, schorseneer, selderij, sjalotten, sla(ijsberg/krulsla/romijns sla), spinazie, spruitjes, ui, waterkers, witlof, wortelen, zuring.
Kruisbestuivers:andijvie, boerenkool, brocolli, chinese kool, groenlof, kardoen, koolrabi, lamsoor, paksoi, postelein, raapsteel, rode biet, rode kool, selderij, snijbiet, spitskool, tuinkers, veldsla, witte kool, zuurkool.
Kiemgroenten: alfalfa, enegriek, kaasjeskruid, zeekraal, zeewier.
Noten/zaden:amandel, cashewnoot, eikel, grutten, hazelnoot, kastanje, karwijzaad, kokosnoot, maanzaad, macadamia, meloenpitten, mosterdzaad, paranoot, pecannoot, pijnboompitten, pistache, pompoenpit, sesamzaad, walnoot, zonnebloempit .
Kruiden:alsem, anijs, basilicum, bergamot, bieslook, bonekruid, citroenmelisse, citroenkruid, dille, dragon, eucalyptus, gember, hyssop, jeneverbes, kaasjeskruid, kamille, kamperfoelie, kaneel, kardamon, karwij, kervel, knoflook, komijn, koriander, kruidnagel, laurier, lavendel, mierikswortel, marjolijn, munt, paardebloem, pepermunt, peterselie, piment, pimpernel, raket, rozemarijn, saffraan, salie, selderij, St.Janskruid, tijm, valeriaan, vanille, venkel, waterkers, wijnruit, zout, zuring, zwarte peper.
Duizenknoopfamilie: boekweit
Medicinaal:marihuana, tabak, aardappelsap.
Pepers:ajuma, madame Jeanette, Mexicaanse pepers etc.
Thee soorten: groene thee, lindebloesem, zwarte thee.
Suikers, zoetmiddelen:Billington's ruwe melassesuiker, Onverhitte donkere biologische honing.
Krijg op de één of andere manier geen vetgedrukte letters of cursief. Zal wel aan mijn browser liggen. Gebruik namelijk opera.Correction please.
Ben ook al met een lijst bezig wat er allemaal overblijft wat we gewoon kunnen eten.