koolhydraten

Of je bent inderdaad verslaafd en "daarom is het goed voor je". Dat is wat je dan jezelf wijs maakt. Jij weet zelf wel wat het is.

 
Ik twijfel er dus aan...maar ga de proef op de som nemen..heb nog 1/3 en als dat op is dan bestel ik geen nieuwe en kijk ik wat er gebeurd.

 
Quote:
Koolhydraatarm dieet vermindert infecties

Een koolhydraatarm dieet, en geen vetarm dieet, vermindert infecties bij patiënten met diabetes type 2, volgens onderzoek van de Linköping Universiteit in Zweden.

Het is bekend dat patiënten met diabetes type 2 hogere ontstekingsniveaus hebben dan degenen die deze ziekte niet hebben, en er wordt aangenomen dat dit bijdraagt tot een hoger risico op hart- en vaatziektes en andere complicaties. In een klinische test van de Linköping Universiteit werd bij 61 patiënten met diabetes type 2 een koolhydraatarm dieet vergeleken met een traditioneel vetarm dieet. Alleen patiënten in de koolhydraatarme groep vertoonden verlaagde ontstekingsniveaus in het bloed, ondanks het feit dat in beide groepen de gewichtsafname hetzelfde was.

De test werd gedurende twee jaar afgenomen en werd geleid door Dr. Hans Guldbrand en professor Fredrik H. Nyström. De patiënten werden willekeurig op een koolhydraatarm of traditioneel vetarm dieet gezet en kregen in het eerste jaar drie keer menu adviezen van een diëtist. De uitwerkingen op bloedsuiker, -lipide en gewicht zijn kortgeleden gepubliceerd in Diabetologia 2012.

In het huidige onderzoek, gepubliceerd in Annals of Medicine, werd de uitwerking van de diëten op ontstekingen bestudeerd in samenwerking met cardioloog professor Lena Jonasson. Vergeleken met gezonde personen zonder diabetes, vertoonden de patiënten beduidend hogere niveaus op basis-ontstekingsmarkeringen. Na zes maanden werden nieuwe analyses gedaan, d.w.z. toen het dieet strikt opgevolgd werd en gewichtsafname een maximum had bereikt. Gewichtsafname was hetzelfde in beide groepen, zo’n 4 kg, maar het glucoseniveau was meer gezakt in de koolhydraatarme groep (die hun koolhydraten inname hadden verminderd met 25% van het de totale energie inname). Na zes maanden waren ontstekingen aanzienlijk verminderd in de koolhydraatarme groep terwijl er geen veranderingen werden waargenomen in de vetarme groep.

Samenvattend: de gepresenteerde klinische test had eenzelfde gewichtsafname tot gevolg als men een koolhydraatarm en een vetarm dieet vergeleek, maar alleen het koolhydraatarme dieet had een gunstiger effect op ontstekingen bij patiënten met diabetes 2.

http://www.leefbewust.com/2014/nieuws/lowcarb.html

 
Dus het is oppassen voor te veel koolhydraten, maar lees ik hier, ook voor te weinig: 'Dangers of Zero-Carb Diets, II: Mucus Deficiency and Gastrointestinal Cancers'.

Het artikel is kritisch op het Optimal Diet van de Pool Jan Kwasniewski dat uit gaat van '360 carb plus protein calories per day'. Paul Jaminet, auteur van 'Perfect Health Diet' schrijft: 'Since at most 200 to 300 calories per day of the glucose requirement can be displaced by ketones, the Optimal Diet is living right on the margin of glucose deficiency. [...] It’s not a great surprise that many Optimal Dieters have been coming down with GI cancers after 15-20 years on the diet.

Jaminet adviseert om kanker te voorkomen: '[...] a carb plus protein intake of at least 600 calories per day to avoid possible glucose deficiency.'

 
Quote:
(...) The takeaway from all of these articles is relatively simple and uncontroversial—at least according to anthropological and clinical research:

- Very low-carb (VLC) and ketogenic diets are useful therapeutic tools in certain conditions.

- Some (but not all) people experience adverse effects from following VLC and ketogenic diets—especially when done over an extended period of time.

- Very low-carb diets were extremely rare during the course of our evolution and are not the “default human diet” (as some have claimed).


Volledige artikel is hier te vinden:

http://chriskresser.com/are-you-lower-carb-than-you-think?

Mark

 
http://www.goedgevoel.be/gg/nl/575/...dagen-zo-schadelijk-is-gezonde-voeding-.dhtml via http://www.leefbewust.com/2014/nieuws/211114.html
Quote:
Schokkend experiment van 60 dagen: zo schadelijk is 'gezonde voeding'



Tien jaar nadat documentairemaker Morgan Spurlock voor 'Super Size Me' gedurende een maand overleefde op McDonald's, is er een nieuwe baanbrekende film over voeding gemaakt. De Australische acteur Damon Gameau overleeft voor 'That Sugar Film' gedurende 60 dagen op zogenaamd gezonde voeding die arm aan vet, maar rijk aan suiker is. De resultaten zijn onthutsender dan je kunt vermoeden.

Damon at geen snoep of dronk geen frisdrank, de suikers kwamen uit 'gezonde' producten als lightyoghurt of ontbijtgranen

Voor het experiment verhoogde Damon zijn opname van suiker tot 40 theelepels per dag. Dat is slechts een beetje meer dan wat de gemiddelde tiener wereldwijd consumeert. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid is negen theelepels per dag voor mannen, voor vrouwen is dat zes. De totale opname van calorieën bleef tijdens het experiment even hoog als toen hij een gezond leven leidde.

Het schokkende aan de resultaten is dat Damon geen voor de handliggende suikers opnam, zo schrapte hij ongezonde frisdrank, chocolade of snoep nog steeds van het menu. "De suikers die ik at, zaten in producten die als gezond bestempeld worden: lightyoghurt, muslirepen, ontbijtgranen, fruitsap en sportdranken. Als ontbijt nam ik magere yoghurt, ontbijtgranen en appelsap, wat goed is voor ongeveer 20 theelepels suiker." Binnen drie weken voelde de voorheen gezonde Damon zich voortdurend vreselijk, moe en was hij erg lichtgeraakt. Toch voelde Damon zich nooit helemaal voldaan.

Een bezoekje aan de dokter bevestigde het ergste: de acteur had het begin van vette leverziekte. "Al de suikers die ik at, zaten in producten die ouders aan hun kinderen geven en waarvan ze denken dat ze gezond zijn. Deze verborgen suikers hadden een erg schadelijk effect op mijn lichamelijke en mentale gezondheid."

Zijn taille werd 10 centimeter breder door orgaanvet, hij was ook op weg om obees te worden. De man getuigde zelf dat hij ook mentaal minder stabiel was. "Suiker zit in 80 procent van de verwerkte voeding. De eerste stap naar verandering, is die suikers uit producten te bannen", aldus Damon.

De laatste maaltijd van Damon bevatte 40 theelepels suiker en zou de lunch van elk doorsnee kind kunnen zijn. "Die suikerrijke maaltijd was erg makkelijk om samen te stellen en dit past zo in een brooddoos. Ouders maken vaak onbewust fouten door marketingstrategieën en foute verpakkingen."

(Door: Ellen Provoost)

19/11/14 16u43


 
Heb even een vraag over de inname van koolhydraten , moet ik nu het droge gewicht hanteren of het gewicht aan koolhydraten per 100 gram ? ik bedoel hier dus mee bijv. dat 100 gram quinoa drooggewicht 60 gram koolhydraten bevat dit is dan 40 gram te weinig om aan 100 gram koolhydraten te komen.De vraag is in dit topic al eerder gesteld ,maar deze is onbeantwoord gebleven.

gr.Henry
 
Why you might need more carbs to get your period back

Posted on April 14th, 2015

In the past nine months I’ve put on a few kilos. In the past nine months I also got my period back, after six years of nada. The cause of this not-great condition is my autoimmune disease (Hashimotos). What got me back on track? Changing my diet, backing off on exercise and… consciously putting on weight. Kate Callaghan (who’s sharing today’s post) and I met shortly before this when she was working with me as a much-loved member of the I Quit Sugar Team. We discussed this idea – putting on weight to get our menstrual cycles back. And doing so by eating more carbs than what we’d normally choose to. (Previously, she’s shared the changes she made to reverse her infertility and coming to terms with putting on weight.)

Kate Callaghan

Anyway, I’ll be discussing this a bit more here and over at I Quit Sugar in the next little while. But for now, I’ve asked Kate, a dietician, personal trainer and lifestyle coach, to explain how the eating more carbs thing played out. The below is taken from her new ebook, Healing Hypothalamic Amenorrhea, which you can buy here. Got questions for either of us? Post below and we’ll endeavour to answer. Over to you Kate…

When it comes to hormonal health, most people will tell you that proteins and fats are essential as they are the building blocks of hormones. They’re right – these ARE essential, but when your period goes missing in action, you might need to look at upping your carb intake too. Here’s why:

1. To calm your adrenal glands.

Your body is pretty smart when it comes to maintaining homeostasis (science speak for “balance”). If your blood sugar levels rise, your body releases insulin to push that sugar into your cells where it can either be used for energy or stored. If your blood sugar levels drop (for example – between meals, or from inadequate carbohydrate intake), your body will either pull glucose from storage in the liver and muscles (glycogenolysis) or produce new glucose from proteins (gluconeogenesis) by releasing cortisol (a stress hormone) from your adrenal glands. This may be all good and well if you’re hormonally balanced and chilled out with a low intensity lifestyle. However, if your period is MIA due to inadequate sex hormone production, the last thing you want to do is unnecessarily amp up your adrenals.

When stress hormones are released from your adrenal glands, sex hormone production will simultaneously decrease via two mechanisms:
•1) In your adrenal glands, stress hormones and sex hormones are made from the same starting material (pregnenalone). If stress hormone production increases, it will “steal” away this precursor from sex hormone production. This is known as “The Pregnenalone Steal”; and
•2) When your stress hormones are increased, they have a suppressive action on the release of hormones from your brain which are responsible for signaling to your ovaries to produce sex hormones and a healthy, ovulatory menstrual cycle. Essentially, your brain receives the message to be in “fight or flight” mode as opposed to “rest, digest and reproduce” mode.

Keeping adequate carbs in your diet will take some pressure of your adrenal glands, encourage sex hormone production and promote restoration of your period.

2. To nourish your thyroid.

Your thyroid gland is a butterfly-shaped gland in your neck, which can have an impact on pretty much every aspect of your health, including menstruation and fertility. You want this bad boy to be working well.

When you eat carbohydrates, you release insulin. This is not something you want to do consistently and/or in large amounts (that’s when we see issues with insulin resistance and diabetes), but small amounts of insulin are necessary to help with the conversion of thyroxine (also known as T4), our inactive thyroid hormone, into triiodothyronine (also known as T3), our active thyroid hormone, which is the form your body utilises for optimal function. No carbs = too little insulin = suppressed thyroid = suppressed fertility.

3. To feed your good bugs.

Did you know that you are 90% bacteria and only 10% human? Freaky, right? These little critters can impact a range of functions in your body from skin health, to mood, to hormone balance.

If we do not feed our beneficial bacteria (they like to munch on carbs), they may decrease in number, resulting in issues with gut function. If your digestive system is not in an optimal state, then chances are you won’t be absorbing all of the nutrients required for optimal health, and you may (in the case of constipation) be reabsorbing hormones that were supposed to be excreted, leading to hormonal imbalance.

4. To help you eat more.

You read that right – I said eat MORE, not less. This one specifically pertains to those with hypothalamic amenorrhea, which is often a result of inadequate energy availability (eating too little and/or exercising too much).

A high fat diet is wonderful for weight loss and maintenance as it is very satiating. However, when you need to ramp up your calories to provide your brain with the message that there is sufficient energy for reproduction, too much fat may suppress your appetite and make this a difficult, and perhaps uncomfortable, task.

Increasing your carb intake can help to improve your appetite and make increasing your overall food intake a little easier which, in turn, will help with the restoration of your period.

Which carbs are best?

As there are likely to be some nutrient deficiencies involved in your period going MIA, it is best to look at high-quality, nutrient-dense sources of carbs. I’m talking about those that are jam-packed with vitamins, minerals and fibre, such as:
•Starchy veggies (sweet potato, potato, parsnip)
•Quinoa
•Buckwheat
•Rice
•High-fibre fruit
•Legumes (if tolerated)

How much?

There is no need to go crazy and carb-load. Start with around ½ cup of starchy veggies/rice/quinoa at each main meal and a piece of fruit teamed with protein and/or fat (such as cheese or nut butter) for your snacks and see how you go. https://www.fatsforum.nl/forums/topic/koolhydraten/page/3/
 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.463
Berichten
493.808
Leden
8.626
Nieuwste lid
RobertApank
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan