Eerder op dit forum schreef ik:
Als je wel van de getallen bent (zoals ik) dan kan je een site als
deze of
deze gebruiken. Het zijn wel echt van populaire mainstreamsites. Je kunt ook op
deze Amerikaanse site terecht voor vrij specifieke informatie per voedingsmiddel. Of je gebruikt een boekje als bijvoorbeeld "De actuele voedingstabel".
Ik zou nooit elke dag alles gaan wegen, meten of opzoeken, maar om een globale indruk te krijgen kan het wel handig zijn om de belangrijkste producten die je gebruikt eens op een rijtje te zien. Ik zal wat info uit mijn boekje geven. De volgende getallen zijn afgeronde percentages koolhydraten om een indicatie te geven.
100 suiker
90 ahornsiroop
85 maizena
80 honing
78 rijst/gerst
73 rogge/gierst/boekweit/dadels
72 tarwe/noedels
71 macaroni/maizena
70 amaranth
69 gember
66 gedroogde abrikozen
65 rogge
62 havermout
61 witte bonen/kikkererwt
60 appelstroop/vijgen/droge erwten/quinoa
58 zwarte thee
50-60 chocola
45-50 gistbrood
43 bruine bonen/linzen
40 kastanjes/ketjap/roggebrood
35 zuurdesembrood/cassave
31 knoflook
25 cashewnoten
22 sesamzaad/banaan
18 rode peper
17 aardappel/aardpeer
16 druiven/mango
15 pompoen/schorseneer
12 kervel/kiwi/ananas
10 appel/peer/ui/sinasappel
8 walnoten
7 rode bieten
6 hazelnoten
5 volle melk/wortel/sperziebonen/venkel
3 kokosnootvlees/meloen
De bekendere groentes die veel koolhydraten bevatten heb ik opgenomen in dit lijstje. De meeste groentes zitten onder de 51%. Naast granen zijn bonen ook bronnen van geconcentreerde koolhydraten! Maar als je eet zoals vele onder ons steeds meer aan het doen zijn, dan is 100 gr koolhydraten toch nog vrij ruim...
Als kleine aanvulling nog de koolhydraat-percentages van verschillende knolgewassen:
32,0 cassave (63% water)
22,5 yam (71% water)
21,0 zoete aardappel (74% water)
17,6 gewone aardappel (77% water)
Cassave scoort hoog, maar bevat ook minder water.