Dat vegetariers een vreselijke spijsvertering hebben zie ik ook links en rechts om mij heen. Daarnaast hebben ze vaak ook een vreselijke hersenfunctie! Hier een mooi citaat van Barry Groves uit zijn nieuwe boek:
Quote:
In 2008 werd er een studie gepubliceerd die keek naar het fenomeen van het ‘slinkende brein’.
Bij vrijwilligers tussen de 61 en 87 jaar werden bloedtests en hersenscans uitgevoerd. De hersenomvang en het gehalte aan vitamine B12 in het bloed werden gemeten, om te bepalen hoeveel dierlijk voedsel men at.
Ook werden de deelnemers ondervraagd over hun voedingsgewoontes.
Na vijf jaar werden ze opnieuw getest. Bij alle deelnemers bleek er sprake te zijn van aanzienlijke inkrimping van de hersenen.
De mensen die geen vlees aten, bleken echter zes keer meer kans te hebben op ingekrompen hersenen. Toegewijde veganisten leden aan het hoogste inkrimpingspercentage, 5,5%, gedurende het 5-jarige experiment.
Vijfeneenhalf procent mag niet veel lijken, maar met een inkrimping van ruim één procent per jaar kun je wel nagaan wat het effect van een levenslang veganisme kan betekenen.
Aan het begin van het experiment was het kleinste brein van 1.456 ml, op basis van een ‘normaal’ voedingspatroon, nog groter dan het grootste veganistische brein van 1.455 ml.
Overigens hadden alle deelnemers een gehalte aan vitamine B12 dat binnen de normale waarden viel. Dit is een krachtige indicatie dat datgene wat we als ‘normaal’ beschouwen in werkelijkheid wel eens te laag zou kunnen zijn.
Zo onderhand moet het nu wel duidelijk zijn dat we, in plaats van minder vlees te eten, zoals ons wordt aangepraat, juist meer moeten eten!
Ik vraag me werkelijk af waaruit de voeding van onze voedingsdeskundigen bestaat.
Mike