Mike heeft een paar keer gerefereerd aan fytinezuur en hij heeft er -voor mij- opmerkelijke dingen over gezegd.
Quote:
Door een vezelrijk voedingspatroon heb je slechts de ILLUSIE van een 'gezonde' stoelgang. Als iedereen in Nederland bij wijze van experiment eens een week vezelarm of vezelloos zou eten, dan zou er sprake zijn van een epidemie van verstopping! Zoals Poekie al beschrijft, vezels en zemelen worden door het lichaam beschouwd als afval en worden afgevoerd via de ontlasting. De mens is echter van oorsprong geen vezelrijke eter, om de simpele reden dat de mens het grootste deel van zijn evolutie afhankelijk is geweest van dierlijk voedsel en dat bevat nagenoeg geen vezels. Door de vezels grotendeels of geheel te schrappen kom je erachter hoe goed je stoelgang werkelijk is!
Quote:
Natuurvolkeren verwijderden het vlies, dat schimmels kan bevatten en voor de mens onverteerbaar is, en maakten dus een soort 'witbrood'. Eigenlijk is het meer grijs dan wit. Ken je dat brood van bakker Menno?
http://vanmenno.nl/vanmenno/welkom.html
Dat is het traditionele zuurdesembrood dat men in Bretagne maakt en eet. Dat is exact wat ik bedoel. Je hoeft niet naar andere continenten te gaan om aan overgeleverde, traditionele wijsheid te komen, zo blijkt maar weer.
De Zwitsers die Weston Price onderzocht aten roggebrood, dik besmeerd met roomboter en een even dikke plak kaas als de snee brood! Daarnaast dronken ze er rauwe melk bij. Reken maar dat je dan geen problemen hebt met je bloedsuiker.
In Azie eet men witte rijst, maar altijd in combinatie met groenten, vlees en/of vis. Ook dit heeft hierdoor geen nadelige invloed op de bloedsuikerspiegel. Daarnaast zit er relatief weinig suiker/zetmeel in rijst.
Quote:
[...] in het vlies en in de kiem zitten fytinezuur en lectines. Daarom verwijderden natuurvolkeren beide.
https://www.fatsforum.nl/bbpress/topic.php?id=142&page=3#post-5949
Quote:
Het is overigens het fytinezuur in al die 'gezonde' granen dat niet alleen rommelt met de enzymen- en mineralenhuishouding van de meeste mensen, maar ook met die voorraad vit. C en D. Wist je dat het woord 'ascorbinezuur' (vit. C) letterlijk betekent: anti-scheurbuikzuur (a-scorbine)? En hoe kregen matrozen vroeger scheurbuik? Door het eten van scheepsbeschuit, een granenproduct! Vit. C voorkomt scheurbuik omdat het fytinezuur wegoxideert. Vit. D doet dit ook en er is veel reden om aan te nemen dat graanconsumptie leidt tot een tekort aan vit. D, met osteoporose of rachitis (Engelse ziekte) tot gevolg. Bewezen is in ieder geval dat voldoende vit. C en D in de voeding een beschermende werking heeft tegen fytinezuur in granen, bonen, noten, peulvruchten en zaden.
Wat 'heerst' is dat de meerderheid van de bevolking granen eet en dat dit het verzwakkende en verziekende inwendige milieu oplevert dat mensen massaal verzwakt en verziekt. De meesten van ons kunnen nog niet zonder 1 straaltje zonlicht, zo laag zitten we in vit. D (vanwege die 'gezonde' vetarme voeding) en in vit. C (vanwege dat 'gezonde' fruit, terwijl dierlijke bronnen als orgaanvlees en rauwe melk veel hogere concentraties vit. C bevatten). Het lepeltje levertraan van weleer, vooral als de 'r' in de maand zit, is ook in de vergetelheid geraakt. De enige 'epidemie' is er een van massale vergiftiging.
https://www.fatsforum.nl/bbpress/topic.php?id=81
Quote:
Door een vezelrijk voedingspatroon heb je slechts de ILLUSIE van een 'gezonde' stoelgang. Als iedereen in Nederland bij wijze van experiment eens een week vezelarm of vezelloos zou eten, dan zou er sprake zijn van een epidemie van verstopping! Zoals Poekie al beschrijft, vezels en zemelen worden door het lichaam beschouwd als afval en worden afgevoerd via de ontlasting. De mens is echter van oorsprong geen vezelrijke eter, om de simpele reden dat de mens het grootste deel van zijn evolutie afhankelijk is geweest van dierlijk voedsel en dat bevat nagenoeg geen vezels. Door de vezels grotendeels of geheel te schrappen kom je erachter hoe goed je stoelgang werkelijk is!
Quote:
Natuurvolkeren verwijderden het vlies, dat schimmels kan bevatten en voor de mens onverteerbaar is, en maakten dus een soort 'witbrood'. Eigenlijk is het meer grijs dan wit. Ken je dat brood van bakker Menno?
http://vanmenno.nl/vanmenno/welkom.html
Dat is het traditionele zuurdesembrood dat men in Bretagne maakt en eet. Dat is exact wat ik bedoel. Je hoeft niet naar andere continenten te gaan om aan overgeleverde, traditionele wijsheid te komen, zo blijkt maar weer.
De Zwitsers die Weston Price onderzocht aten roggebrood, dik besmeerd met roomboter en een even dikke plak kaas als de snee brood! Daarnaast dronken ze er rauwe melk bij. Reken maar dat je dan geen problemen hebt met je bloedsuiker.
In Azie eet men witte rijst, maar altijd in combinatie met groenten, vlees en/of vis. Ook dit heeft hierdoor geen nadelige invloed op de bloedsuikerspiegel. Daarnaast zit er relatief weinig suiker/zetmeel in rijst.
Quote:
[...] in het vlies en in de kiem zitten fytinezuur en lectines. Daarom verwijderden natuurvolkeren beide.
https://www.fatsforum.nl/bbpress/topic.php?id=142&page=3#post-5949
Quote:
Het is overigens het fytinezuur in al die 'gezonde' granen dat niet alleen rommelt met de enzymen- en mineralenhuishouding van de meeste mensen, maar ook met die voorraad vit. C en D. Wist je dat het woord 'ascorbinezuur' (vit. C) letterlijk betekent: anti-scheurbuikzuur (a-scorbine)? En hoe kregen matrozen vroeger scheurbuik? Door het eten van scheepsbeschuit, een granenproduct! Vit. C voorkomt scheurbuik omdat het fytinezuur wegoxideert. Vit. D doet dit ook en er is veel reden om aan te nemen dat graanconsumptie leidt tot een tekort aan vit. D, met osteoporose of rachitis (Engelse ziekte) tot gevolg. Bewezen is in ieder geval dat voldoende vit. C en D in de voeding een beschermende werking heeft tegen fytinezuur in granen, bonen, noten, peulvruchten en zaden.
Wat 'heerst' is dat de meerderheid van de bevolking granen eet en dat dit het verzwakkende en verziekende inwendige milieu oplevert dat mensen massaal verzwakt en verziekt. De meesten van ons kunnen nog niet zonder 1 straaltje zonlicht, zo laag zitten we in vit. D (vanwege die 'gezonde' vetarme voeding) en in vit. C (vanwege dat 'gezonde' fruit, terwijl dierlijke bronnen als orgaanvlees en rauwe melk veel hogere concentraties vit. C bevatten). Het lepeltje levertraan van weleer, vooral als de 'r' in de maand zit, is ook in de vergetelheid geraakt. De enige 'epidemie' is er een van massale vergiftiging.
https://www.fatsforum.nl/bbpress/topic.php?id=81