We hebben hier weer te maken met een mythe: zuivel verhindert ijzeropname. Hier een artikel daarover:
http://skinnychef.com/blog/iron-absorption-problems
Quote:
While calcium supplements have been found to interfere with iron absorption and it’s often stated that high calcium foods do the same, a French study stated the contrary: dairy products did not interfere much at all.
Kortom, er moet een andere reden zijn waarom je zo'n geringe ijzeropname hebt. Wat citaten uit
dit artikel, die wellicht verhelderend kunnen zijn:
Quote:
Most people think that only use of drugs such as antibiotics cause gut imbalances, but this is simply not true. According, to Dr. Natasha Campbell-McBride MD, use of other drugs such as the Pill also cause severe gut dybiosis.
Quote:
Gut Dysbiosis and Anemia Go Hand in Hand
Most people with abnormal gut flora also suffer from various stages of anemia. This is because some of the most common pathogenic strains of bacteria that take hold in an imbalanced gut are those that consume iron: Actinomyces spp., Mycobacterium spp., pathogenic strains of E.Coli, Corynebacterium spp. and others.
Anemia during pregnancy is especially dangerous. Not only can it deprive the fetus of oxygen (iron helps build red blood cells and red blood cells carry oxygen), but it is linked to low birth weight and pre-term birth and the many long term health and associated developmental problems.
Can taking iron supplements during pregnancy combat this problem?
In a word,
no! How many women do you know who consistently battle low iron levels during pregnancy despite consuming iron supplements and eating iron rich foods? I personally know many such cases.
The reason is that the more iron a patient with gut dysbiosis consumes in either food or supplement form, the stronger these pathogenic, iron loving strains become! The extra iron “feeds” them, so to speak, much the same as sugar feeds Candida Albicans. The cure for gut dysbiotic anemia is to heal and seal the gut, not take iron supplements!
Hieruit blijkt dat een verstoorde darmflora kan leiden tot geringe ijzeropname, omdat bepaalde micro-organismes (candida) leven van ijzer. Deze darmdysbiose kan weer het gevolg zijn van medicatie, waaronder de pil en antibiotica. Misschien moet je de oorzaak van je klachten in die richting zoeken i.p.v. zuivelproducten. Het is ook heel verstandig om de schildklier en een tekort aan maagzuur wat nader te bekijken:
http://www.stopthethyroidmadness.com/ferritin/
Quote:
Why do we often have low iron levels? Because being hypothyroid can result in a lowered production of hydrochloric acid which in turn leads to the malabsorption of iron, whether revealed with low ferritin, or with inadequate levels of serum or saturation.
En te weinig maagzuur leidt tot een te basisch milieu, wat weer leidt tot... verstoorde darmflora! Ik denk dat daar het probleem eerder zit. Je moet jezelf afvragen waarom je ferritine altijd al aan de lage kant was. Je hebt dus waarschijnlijk altijd al een schildklier-, maagzuur- en darmfloraprobleem gehad.
Mike