• Beste forumleden, we maken nu gebruik van nieuw forum software. Je oude wachtwoord werkt hier niet meer. Klik op aanmelden en dan op de link "wachtwoord vergeten". Je kunt dan je wachtwoord opnieuw instellen.

Ego

Johnny

Well-known member
Is het gek dat ik deze oproep hier deel?

Christmas Challenge 2020

Zoals beloofd hier vast de eerste challenge. Het idee van deze challenge is meer met elkaar verbinden door het schrijven van dankbaarheidsbrieven.
In het filmpje en de tekst leg ik het uit. Mijn website, ikigaitv.nl komt hopelijk maandag online. Daar komen de challenges ook te staan.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.
Fijne feestdagen gewenst!

Op persoonlijke titel gedeeld.

Heel graag delen !

Dankbaarheidsbrieven challenge
In 2020 is het leven van veel mensen drastisch veranderd. Veel mensen hebben moeite om met de nieuwe situatie om te gaan. Tegelijkertijd is het lastiger geworden om terug te vallen op je sociale netwerk, terwijl we uit onderzoek weten dat dit netwerk erg belangrijk is voor welzijn en geluk.
Uit onderzoek blijkt dat het tonen van gevoelens van dankbaarheid gezondheid en geluk kunnen verhogen en tegelijkertijd interpersoonlijke relaties versterken. Echter, het uiten van dankbaarheid is iets dat we niet heel vaak doen, zeker wanneer sociaal contact moeilijk is. Als dankbaarheid al wordt geuit is het vaak wat oppervlakkig. Het schrijven en idealiter sturen van een goed doordachte dankbaarheidsbrief kan connecties versterken en mentale ondersteuning bieden voor zowel de schrijver als de ontvanger.

De challenge
Het idee van deze challenge is om een brief aan iemand te schrijven aan iemand die jouw dankbaarheid verdient maar waarvan je denkt dat deze persoon die dankbaarheid nog niet, of onvoldoende, ontvangen heeft. Dit kan in principe iedereen uit je netwerk zijn (vrienden, partners, familie, collega’s, etc.), maar bij voorkeur iemand met wie je kunt afspreken, zij het op bezoek of online. Onderzoek in het veld van de positieve psychologie laat zien dat de dankbaarheidsbrief een geweldig cadeau kan zijn dat de mentale gezondheid en welzijn van jullie beiden kan verbeteren.

1. Beginnen aan de brief
Hoewel de stijl en schrijfwijze die jij wilt gebruiken vrij in te vullen is, kunnen de volgende richtlijnen je op weg te helpen:
· Adresseer de persoon direct (“Beste/Geachte ____,”).
· Let zo min mogelijk op spelling en grammatica totdat je klaar bent met schrijven. Daarna kun je het aanpassen en verbeteren.
· Probeer niet meer dan één pagina te gebruiken.

2. Beschrijf jouw dankbaarheid
Het volgende onderdeel van de brief gaat over de situatie(s) waarvoor jij dankbaar bent, en beschrijft gedetailleerd aan de ontvanger waarom het zo veel voor jou betekent:
· Beschrijf in specifieke termen wat de persoon precies deed, waarom het jouw dankbaar maakte en hoe het jouw leven heeft beïnvloed. Wees zo concreet mogelijk.
· Beschrijf hoe het nu met je gaat en hoe je regelmatig terug denkt aan wat die persoon voor je heeft gedaan.
· Bedank de persoon en beëindig de brief.

3. Versturen en/of voorlezen van de brief
Wanneer de brief klaar is, (en je spelling en grammatica hebt gecontroleerd), is het tijd om de brief te versturen. Het is juist dit deel dat het meest positieve effect oplevert:
· Stuur de brief als een fysieke brief of email (dit heeft een iets kleiner positief effect).
· Of (groter positief effect): lees de brief in persoon voor. Dit kan door op bezoek te gaan (als de situatie dit toelaat), lees het voor of doe dit via een online videogesprek.
Ø Lees je de brief langzaam en met gevoel voor terwijl je oogcontact houdt. Geef de ander (ruim) de tijd om te reageren. Haal herinneringen op aan de gebeurtenissen, met name de gebeurtenissen die deze persoon zo belangrijk voor je hebben gemaakt.
· Je kunt ook je brief versturen, zorg er dan voor dat je vraagt of de brief is ontvangen en plan een (online, video) meeting in met deze persoon.
· Als het goed voor je heeft gewerkt (wat ik natuurlijk echt hoop!), overweeg dan het proces bij een aantal andere mensen te herhalen. Vertel het dan ook aan anderen, zodat zij ook kunnen profiteren van deze geluksmomenten en het aanhalen van (familie)banden.
Ik wens je mooie ontmoetingen!
De dankbaarheidsbrieven challenge is een initiatief van:
Michaéla Schippers
(op persoonlijke titel)
 

fatsnotbad

Administrator
Forumleiding
Tr7s3gsw158jmdjw9a1seygsp8n24svs9.jpg


Mike
 

Johnny

Well-known member
Van vissen naar waterman en ik zie duidelijk een gelijkenis met de flow die in het forum stroomt van het ego naar verbinding. Hoofd naar het hart.


&feature=youtu.be
 

Alethea

New member
Overgave = transformatie = genezing

Je moet het misschien honderden, duizenden keren opnieuw doen, maar het effect is steeds onmiddellijk. Coherentie in hart, hoofd en handelen maakt gezond.

En nee, je hoeft geen dankbaarheid te uiten als je die niet voelt. Onder geen beding. Met weerstand de dingen anders willen dan dat ze zijn is ziekmakend. Dat geldt zeker ook voor zaken als "positief denken" en "dankbaarheid". Al lang achterhaald deze filosofieën.

 
A

Alpha2020

Guest
Overgave klinkt voor mij een beetje alsof je een bal in een stromende rivier gooit en maar kijkt waar je uitkomt. Maar ik geloof niet dat dat is wat je bedoeld @Alethea. Het klinkt voor mij zo passief, tenniste dat gevoel heb ik zelf dat het dan lijkt alsof ik “niets hoef te doen” want ik geef me over aan een hogere macht.

Ik probeer controle te houden (ego) over mijn leven, of in elk geval voor een gedeelte probeer ik het te sturen. Lukt niet altijd maar ik geloof wel dat alles wat op mijn pad komt een les in zich heeft, ook de minder leuke dingen en gedachten.

Even reflecterend: als ik 100% controle zou hebben over mijn gedachten, wat absoluut niet zo is, dan zou ik controle hebben over mijn leven. Dus blijkbaar heb ik niet zoveel te zeggen over waar mijn leven heengaat als dat ik zou willen (ego).

 

Alethea

New member
Dat bedoel ik er inderdaad niet mee, maar zolang je nog het gevoel hebt dat je alles onder controle moet houden is er zeker geen sprake van overgave. Je overgeven aan een "hogere macht" betekent niet dat je niets meer hoeft te doen. Sterker, je komt er juist door in beweging. Mijn visie is niet dat overal een les in zit, maar dat je desgewenst overal een les uit kunt halen. Belangrijk nuanceverschil. Als je denkt er te zijn met 100% controle over je gedachten dan mis je belangrijke dimensies.
 
A

Alpha2020

Guest
Ik krijg hier zoveel nieuwe inzichten van op dit forum. Helemaal goed! Gedachten zijn dingen en die kun je loslaten zonder controle. Dankjewel
 

Sampjes

New member
Ik vind dit filmpje hier wel passen, hij heeft het ook over Ego! Toen ik deze voor het eerst zag werd ik echt met mijn neus op de feiten gedrukt.

&feature=youtu.be
 

Sampjes

New member
Ik krijg hier zoveel nieuwe inzichten van op dit forum.

Ja dat vind ik nou ook! Ik ben mezelf nu steeds beter aan het leren kennen en daardoor komen er verschillende mensen op mijn pad die hier ook mee bezig zijn. Sowieso herken ik dan heel erg veel van wat Mike hier al heeft gezegd. Ik heb wel het idee dat dit hele gebeuren ‘coronacrisis’ e.d ervoor zorgt dat wij mensen gedwongen worden meer naar binnen te keren. Tibor gaf een hele mooie speech hierover op instagram. Mooi dat het duidelijk begint te worden dat We the people, the great awakening in ons zelf moeten gaan zoeken.
 

Johnny

Well-known member
Het ontwikkelen van bewustzijn is belangrijk omdat we zonder zelfbewustzijn jarenlang in (giftige) patronen kunnen blijven hangen. Zelfs een heel leven lang. Zonder zelfbewustzijn blijven we steken in het aangeleerde gedrag vanuit onze opvoeding. Dan leef je in feiten het leven van iemand anders en zo blijf je afhankelijk van de erkenning van de ander. Iets dat uiteindelijk zelf-vernietigend is.

In deze serie artikelen neemt transformatiecoach Danielle Stotijn je mee langs de 5 overlevingsmechanismen (waaronder ‘Wees Perfect’).

Om te beginnen bij de basis: wat zijn overlevingsmechanismen eigenlijk en welke inzichten geven ze je? Want zodra je inzicht krijgt in hoe deze bij jou werken kun je duurzame veranderingen teweeg brengen in je leven.

&feature=youtu.be
 
A

Anna

Guest
Valkuilen door blind geloof in politiek en wetenschap. Jorn Lukaszczyk met M.A. Jan Storms. (deel 1)


 
A

Anna

Guest
Het psychopathie-virus. Jorn Lukaszczyk in gesprek met Jan Storms. (deel 2)


 
A

Anna

Guest
The Trueman Show #14 met Jan Storms

Voor deze 14e aflevering ben ik afgereisd naar de Duitse grens, naar de woning van Jan Storms. Jan is schrijver van het boek Destructieve relaties op de schop. Hij heeft veel onderzoek gedaan naar psychopathie, behandelt cliënten die ten prooi zijn gevallen aan psychopaten, geeft trainingen aan professionals in het vakgebied en heeft ontzettend veel onderzoek gaan naar verschillende onderwerpen waaronder macht en politiek.

Met Jan heb ik gesproken wat psychopathie nou precies inhoudt, psychopathie bij machthebbers, de Nederlandse politiek en de machten daarachter met hun plannen, het psychopathische corona-beleid, en nog veel meer. Hele belangrijke onderwerpen zo vlak voor de verkiezingen. Als het namelijk klopt wat Jan zegt weet je in ieder geval zeker op wie je niet moet stemmen.


 

fatsnotbad

Administrator
Forumleiding
Een uitstekende video van een christelijk kanaal dat aangeeft dat de Eeuw van het Ego waar we ons nu in bevinden reeds lang geleden is beschreven in de Bijbel:


Mike
 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.191
Berichten
322.087
Leden
7.675
Nieuwste lid
Eilko
Word vaste donateur van dit forum
Bovenaan