Cornwall

Webmaster

New member
Hierbij wil ik een verslag posten van mijn week in Cornwall.

Cornwall (Gaelic naam: Kernow) is een provincie in Zuidwest-Engeland, die te boek staat als 'arm' en 'achtergebleven'. Als je er eenmaal bent, merk je echter dat de mensen daar veel meer (glim)lachen en helemaal niet zo ongelukkig zijn! Ooit was Cornwall het hart van de tinmijnenindustrie, maar sinds het sluiten van de mijnen is er geen nieuwe industrie voor in de plaats gekomen. Wat opvalt aan het landschap is dat het zeer heuvelachtig is met ontzettend veel groen. Groen vanwege de wilde natuur, die daar nog volop te bewonderen is, maar ook vanwege de vele weides. Je ziet daar meer weidegrond dan akkers. Je hoeft dan ook niet ver te zoeken om grazende koeien en schapen te zien. Nergens heb ik de gore stank van rottende drijfmest geroken, je ruikt uitsluitend de ouderwetse geur van mest en deze stinkt niet.

Als 'arme' provincie weet Cornwall zichzelf te bedruipen door de economie lokaal te houden. Er is daar geen centralisering van de economie. Je vindt niets dan kleine bedrijven die lokaal afzet vinden voor hun waar. Cornwall is daar trots op. Je kunt in een willekeurige pub of restaurant gaan zitten, zonder dat je je druk hoeft te maken of wat je eet eigenlijk wel biologisch of duurzaam is geproduceerd en uit verre landen is geimporteerd. Op de menukaart vermeldt men trots dat er gebruik wordt gemaakt van lokale producten en vaak worden zelfs de boerderijen met naam genoemd! Enkele voorbeelden:

De lokale slager waar ik vlees, kaas en groenten heb gekocht.

Sam's in Fowey, een lokaal 'hip' restaurant dat trots de woorden 'local' en 'homemade' overal op het menu vermeldt.

De lokale pub The Ship Inn, die trots de woorden 'local' en 'Cornish' vermeldt op hun menu.

De beste Cornish pasties worden gemaakt door de Chough Bakery in Padstow en ook zij zijn trots op hun kleinschaligheid en lokale karakter.

Roskilly's maakt het beste roomijs van Cornwall, op basis van Jersey-melk (zeer populair in Cornwall!) en 'clotted cream' (ingekookte, dikke, boterachtige room) en op basis van hun filosofie dat je goed moet zijn voor het land, want dan is het land ook goed voor jou. Ik heb daar behalve grazende Jersey-koeien ook grasetende kippen en varkens gezien!

Zoals je kunt zien, is de keuken vrij traditioneel, meer gebaseerd op vlees, vis, groenten en aardappelen. Ik heb wat nachtschades, waaronder aardappelen, gegeten tijdens deze vakantie, bij wijze van uitzondering. Ook heb ik wat producten met deeg, suiker en alcohol genuttigd, dus ik heb 'gezondigd'. Toch had ik nergens het gevoel dat ik iets echt slechts in mijn mond stopte. Bovendien heb ik grotendeels geleefd op de rauwe Jersey-melk (botervetpercentage: 7%!), roomboter en clotted cream van deze boer en de eieren van deze boerderij (let opnieuw op het veelvuldig gebruik van het woord 'local').

Kortom, Cornwall is een droom voor ons WAPF'ers!

Uiteraard heb ik daar meer gedaan dan alleen eten en drinken. Ik ben daar fysiek zeer actief geweest door samen met mijn vriendin naar markante punten te rijden en heuvels te beklimmen en natuurwandelingen te maken. Het beklimmen van steile heuvels ging ons verrassend makkelijk af! We hebben geen spierpijn gehad, noch hoefden we uit te hijgen of voelden we ons vermoeid en bovendien bleven ons energieniveau en onze bloedsuikerspiegel, ook na fysieke inspanning, constant. Vooral indrukwekkend om te zien is hoe goed ter been de oudjes daar zijn (ik heb geen enkele persoon op leeftijd daar gezien met overgewicht, helaas wel jongere personen met overgewicht, vooral in de wat grotere plaatsen) en hoe goed ze kunnen klimmen. Dankzij ons voedingspatroon hoefden wij daar niet voor onder te doen. Ik ben uiterlijk afgevallen, maar de weegschaal vertelde me thuis dat ik juist was aangekomen. Dit betekent dat ik meer spiermassa heb aangemaakt tijdens deze week.

We hebben veel geluk gehad met het weer. Los van wat windvlagen, bewolking en regenbuitjes hebben we vooral zon en een aangename temperatuur van 16 graden mogen ervaren (in Cornwall groeien palmbomen vanwege een warme zeestroom, dus 16 graden voelt daar aan als 18-20 graden hier in Nederland) en natuurlijk gezonde, mineraalrijke zeelucht.

Mocht iemand n.a.v. deze post overwegen om eens naar Cornwall op vakantie te gaan, dan kan ik je allerlei adressen en plaatsen geven die je zeker moet aandoen!

Mike

 
Cornwall staat ook al wat langer op mijn verlanglijstje, gaat er dus een keertje van komen.

Jouw verhaal bevestigd alleen maar dat we er een keertje naar toe 'moeten'.

Lia

 
Leuk dat je je verhaal deelt! Ik wil er ook een keer naar toe. Ik kom regelmatig in UK, dus dat gaat vast ook nog wel gebeuren. Dan zal ik je zeker om tips vragen!

 
Mooi en bedankt Mike Ik ben in Juni naar Schotland en Ierland geweest daar was het ook mooi maar het eten niet echt goed, ook Cornwall staat bij mij op het verlanglijstje samen met vele andere locaties en landen. :mrgreen: Ga niet voor niets komende december 2wkn naar Noordpool en Lapland ook daar de local food eten... :-)

 
Fijn dat je een leuke vakantie had, Mike!

Mooi verhaal ook!

Tijdens het lezen vroeg ik me af hoe de lichaamsbouw van de mensen daar zou zijn, en ik was van plan om je daarna te vragen, maar je begon er later zelf al over. Dat maakt je verhaal mooi compleet tezamen met prachtige links.

 
Leuk die beschrijving van je vakantie Mike met een beschrijving van hoe gezond met land en voeding omspringen ook kan.

 
@fatsnotbad feels like home ;-)

Een prachtige omgeving zo te lezen.

Klinkt goed, een vakantie in Cornwall! Wie weet komen dromen hier nog eens uit.

ratel

 
Ik kan wel een tip meegeven wat betreft de rauwe eieren: Eet ook het vliesje op dat aan de binnen kant van de eierschaal zit.

Sinds ik dat ook meepak zijn mijn gewrichten veel soepeler, en dan te bedenken dat ik een hernia heb, de ziekte van scheuermann en congenitale heupdysplasie?

En Mike ik heb dat ook met het eten dat ik nu volg, niet meer gauw moe en geen spierpijn etc..

 
Ik heb Food en Mood en Remco inmiddels uitgebreide info doorgestuurd over Cornwall, op basis van mijn eigen ervaringen. Remco gaat dit jaar daadwerkelijk naar Cornwall. Het leek me leuk om deze info openbaar te maken, dus bij deze op het forum:

Wat leuk dat jullie overwegen naar Cornwall te gaan! Het beste is om met de auto gaan en de (spotgoedkope) veerbootovertocht van P&O (www.poferries.nl) te nemen van Calais naar Dover (85-90 euro retour!). Je moet dan naar boven toe, naar Londen en dan links afbuigen richting het zuidwesten, de M3/A3 op. Onderweg.rijd je bij Salisbury nog langs Stonehenge, direct zichtbaar vanaf de weg!

Ik heb me dus ook verplaatst per auto in Cornwall. Ik heb ook nog een goede tip voor je verblijf daar: http://www.penhale-fowey.co.uk/Caravans/. Kijk hier naar hun weektarieven voor een stacaravan die van alle gemakken is voorzien: http://www.penhale-fowey.co.uk/Tariffs/Holiday_Homes/. Het hoogseizoen is uiteraard het duurst en daarom ga ik altijd halverwege oktober, in de herfstvakantie. Zoals je ziet zijn de tarieven vanaf begin oktober bijzonder gunstig. Je gaat niet naar Cornwall voor een zonvakantie, maar met een beetje mazzel heb je nog wel een prachtige nazomer daar, wij in ieder geval in 2010 en in 2012 wel. De nachten kunnen daar koud en nat zijn, dus ik raad je aan om een Type C-caravan te boeken met een minder primitieve verwarming. Het is de meerprijs waard, ook omdat je dan meer ruimte hebt met z'n allen.

Je zult merken dat als je eenmaal in de zuidwestelijke provincies rijdt het landschap alsmaar mooier wordt, te beginnen met Somerset en daarna Devon en tenslotte Cornwall. Ik heb nog een goede restauranttip in Plymouth in Devon, een visrestaurant genaamd Platters in het oude, niet gebombardeerde deel van Plymouth, The Barbican: http://www.platters-restaurant.co.uk/. Een absolute aanrader, zelfs de frietjes worden daar gebakken in reuzel!

Dan Cornwall zelf. Als je kiest voor zo'n stacaravan bevind je je in het prachtige Fowey (uitspraak: foj), gelegen aan de zuidkust. Je staat daar heerlijk rustig, met een schitterend uitzicht op St Austell Bay. Het complex wordt door vader en zoon gerund en ze verkopen daar hun eigen biologische eieren! Fowey staat bekend om Sam's: http://www.samsfowey.co.uk/fowey/. Maar wij hebben ook prima gegeten (en gedronken) in The Ship Inn: http://www.shipinnfowey.com/. Voor de betere bieren en een prachtig uitzicht op de zee is The Rashleigh Inn in Polkerris, net naast de deur, een aanrader: http://www.therashleighinnpolkerris.co.uk/. Je kunt in zo'n caravan natuurlijk ook zelf maaltijden bereiden (hebben wij ook gedaan). Hiervoor kun je voor het betere vlees, de betere kazen en groenten terecht bij Kittows in Fowey: http://www.kittowsmeats.co.uk/. Met een beetje geluk word je nog bediend door de oude meneer Kittows ook! Bezoek in Fowey ook de ruine van St Catherine's Castle. Het uitzicht op de zee is de klim meer dan waard.

Naast Kittows vind je de VVV (tourist information). Het is verstandig om daar een zgn. 'explorer map' (zeer uitgebreide kaart met coordinaten) te kopen, met name van het meest zuidwestelijke gebied in Cornwall, Penzance. Daar barst het van de steencirkels en 'ancient villages' (oude dorpen uit het Stenen Tijdperk). Je vindt ze allemaal op de kaart (en geloof me, voor dat soort bestemmingen laat je satellietnavigatie daar zeer te wensen over, dus echt navigeren met zo'n kaart). Het is verstandig om bij de Tourist Information ook wat van die kleine boekjes te kopen over de belangrijkste steencirkels en andere monumenten. Ook het nabijgelegen Devon heeft er de nodige, die je allemaal vindt in 'the moors' (ongerept natuurgebied waar ook wilde paarden en koeien lopen) in het gebied rondom Dartmoor. In Cornwall vind je, niet ver van Fowey verwijderd, Bodmin Moor, waar de nodige zeer oude stenen monumenten te bewonderen zijn. Dit is allemaal GRATIS toegankelijk!

Wil je een schitterend uitzicht op de zee bovenop een steile klif dan kun je natuurlijk naar het zeer toeristische (en dure!) Land's End gaan, maar op je kaart vind je zowel aan de zuidkust als de noordkust talloze 'coves', die je zelf gratis en voor niets kunt beklimmen en die een even mooi uitzicht bieden. In de buurt van het schitterende plaatsje Padstow (noordkust) vind je bijv. Dennis Cove. Deze hebben wij ook beklommen (zonder hijgen en verzuurde spieren, lang leve WAPF!) en is een absolute aanrader. Er is een officieel zandpad, maar dat hebben wij grotendeels vermeden, omdat het te dicht langs de klif liep en niet erg stevig was (wij liepen ernaast, over het gras). Als je dan toch in Padstow bent, dan MOET je echt 'pasties' gaan eten bij de Chough Bakery (uitspraak tsjaf, de 'chough' is de nationale vogel van Cornwall), de allerbeste van heel Cornwall: http://www.thechoughbakery.co.uk/ (tip: lamb and mint pasty, yummie!). Wij kijken tijdens zo'n week niet op een koolhydraatje meer of minder en het deeg van hun pasties alleen al is niet te versmaden!

Een traditie in Engeland is de 'Sunday lunch', een ovenschotel op basis van aardappels, vlees en groente, een echte familietraditie. De beste plek die wij kennen om een 'Sunday roast' te eten is de Golden Lion, nabij het Stithians Lake (een waterrecreatiegebied): http://www.golden-lion-inn.co.uk/. Op ons verlanglijstje staat de volgende keer een Sunday lunch in de al eerder genoemde Rashleigh Inn. De laatste keer namen we daar op zondag een afzakkertje en zagen we dat ze een lamb roast met muntsaus op het menu hadden staan die we zeker een keer willen proberen! The Rashleigh Inn heeft als voordeel dat hij onderaan de kust, naast het vakantiepark, ligt en dus letterlijk dicht bij huis is.

Natuurlijk moet er ook rauwe melk worden gedronken als je daar bent. Je kunt aan rauwe Jerseymelk (botervetgehalte 7%!) komen hier: http://www.pengoon.co.uk/. Ze verkopen daar ook fantastische 'clotted cream', een specialiteit van Devon en Cornwall en een soort kruising tussen boter en room, die ze verkrijgen door room langdurig (ong. 6 uur) in te koken op laag vuur. De kans is groot dat je door de eigenaar Mike of door zijn vader wordt bediend! En als je je dan toch in de buurt van het schiereiland The Lizard bent, moet je absoluut nog een ijsje met clotted cream gaan eten bij Roskilly's: http://www.roskillys.co.uk/. Je ziet daar de Jersey-koeien in de wei staan, maar ook kippen en varkens lopen er in de wei. Er is trouwens ook een ijswinkel van Roskilly's in Padstow: lekker voor na de pasty van de Chough Bakery!

Onderweg naar al deze bestemmingen kijk je je ogen uit! Cornwall heeft echt een betoverend landschap met veel, heel veel groen, waaronder ook groene weides, want de vele keien in de grond maken dat akkerbouw daar lastig is en dus is er veel meer veehouderij (grass-fed!). Nergens hoef je je druk te maken over of wat je eet eigenlijk wel grasgevoerd, biologisch of duurzaam is. Men heeft daar een lokale economie, die lokale afzet garandeert voor lokale producenten, die vervolgens trots op het menu worden vermeld. Nergens stinkt het naar rottende drijfmest en niet alleen de koeien en andere dieren zijn daar happy, maar de mensen ook (een zeer relaxte en gastvrije mentaliteit). Je zult er ook geen agressie op de weg ondervinden, alleen bij hoge uitzondering. Vermijd echter wel de grote plaatsen, zoals Falmouth, Penzance, Newquay, Truro, deze zijn te toeristisch.

Bodmin is daarentegen een mooie, historische stad. St Austell is een grote stad in de buurt van Fowey en daar staat de St Austell Brewery, waar een aantal mooie regionale bieren worden gebrouwd: http://www.staustellbrewery.co.uk/. Ook handig is de grote Tesco-supermarkt in St Austell, een soort Engelse Albert Heijn met een ruim assortiment aan biologische producten: http://www.tesco.com/storeLocator/?bid=3142. Vergeet zeker ook niet een jerrycan 'malt vinegar' mee te nemen voor naar huis. Deze azijn van het merk Sarson's is weliswaar niet bio, maar wel zeer smakelijk. Ook kun je bij de Tesco goedkoop tanken, want je zult de nodige kilometers maken.

Mocht je je geroepen voelen om een traditioneel gerecht te eten, genaamd 'Star Gazy Pie' (een soort taart waar 'pilchards', een sardiensoort uit Cornwall, uitsteken die omhoog naar de sterren kijken), dan moet je naar het plaatsje Mousehole (uitspraak: mauwzel) gaan, waar dit gerecht is ontstaan. Ik heb het zelf nog nooit gegeten en weet ook niet waar je het het best kunt eten. Onthoud echter het woord 'pilchard'. Ooit stond Cornwall bekend om zijn sardienvangst en ontleende daar een deel van haar economie aan. Gaandeweg zijn de 'pilchards' in onbruik geraakt en brachten ze alsmaar minder op. Nu is er een heropleving gaande van deze traditionele vis, dus als er een pub of restaurant is dat deze op het menu heeft staan is het zeker het proberen waard.

Zoals je ziet is je grootste kostenpost de brandstof voor de auto. Alleen al de rit van Dover naar Cornwall is 6 uur of langer. En in Cornwall zelf kom je nergens zonder auto. Bijna alle dingen die ik noem zijn daarentegen gratis of zeer goedkoop. Incl. verblijf, reiskosten, maaltijden en veerbootovertocht geven wij met zijn tweetjes in een week ong. 1500-1600 euro uit. Dat is ongeveer 200 euro (100 euro per persoon) per dag. Dit vind ik goed te doen, maar je kunt het nog goedkoper houden door veel zelf te koken en in Fowey wat lokale flesbiertjes in te slaan. Wij zorgden ervoor dat we elke avond voor het donker thuis waren en maakten er dan een leuke avond van in de caravan. Het zorgde voor 'quality time' die we samen hier in dit drukke bestaan niet vaak hebben!

Je zult in een week tijd waarschijnlijk tijd tekort komen om alles te zien en doen wat je wil, maar dat is alleen maar een goede reden om er nog een keer naartoe te gaan!

Mike

 
Goh, ik denk dat na Noorwegen (vertrekken we morgen naar toe) onze volgende reis naar Cornwall gaat, volgend jaar dan hoor.

Klinkt erg aantrekkelijk. We zijn al een paar keer eerder in Engeland geweest maar nog niet in Cornwall. Engeland is hartstikke mooi en er wonen (vooral op het platteland) allemaal aardige hulpzame mensen.

Lia

 
Lia,

Jullie kunnen met je camper (motorhome) ook op dezelfde plek in Fowey gaan staan. Dan is het nog goedkoper, want je betaalt uitsluitend voor de standplaats (pitch)! Je kunt het zelfs nog gekker maken en op het terrein van boer Mike gaan staan (die van de rauwe Jersey-melk), die is zelfs nog goedkoper en je hebt elke dag verse, moddervette Jersey-melk! Officieel mag dit niet, dus je moet even contact met hem opnemen en dan blijkt er wel degelijk iets mogelijk te zijn.

Mike

 
Dan gaande voor boer Mike, tegen die tijd neem ik wel contact met hem op. Duurt neg effe hoor.

Lia

 
Wauw , wat gaaf klinkt het allemaal! Zeker de moeite waard!

Zijn er ook veel paarden daar?Niet ivm het vlees;) maar om er te rijden , de natuur in!,trektochten maken!

 
Ja, er zijn daar ook de nodige paarden:

http://www.visitcornwall.com/things-to-do/active-and-outdoors/horseriding

http://www.cornwallpictures.co.uk/attractions/riding_stables/riding_stables.htm

http://www.cornwall-online.co.uk/horse-riding/

http://www.intocornwall.com/features/horseriding.asp

Als je in Cornwall en Devon naar de 'Moors' gaat (ongerept natuurgebied waar ook veel steencirkels te zien zijn), zie je zelfs wilde paarden!

http://www.flickr.com/photos/28105256@N05/3713732685/ (klik ook even door naar de volgende foto's, je ziet dan foto's van de 'Cheesewring' (kaaspers), een beroemd stenen monument in Bodmin Moor)

http://www.flickr.com/photos/30592817@N08/3852102210/

Mike

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.545
Berichten
550.580
Leden
8.667
Nieuwste lid
Janinesee
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan