Hierbij wil ik een verslag posten van mijn week in Cornwall.
Cornwall (Gaelic naam: Kernow) is een provincie in Zuidwest-Engeland, die te boek staat als 'arm' en 'achtergebleven'. Als je er eenmaal bent, merk je echter dat de mensen daar veel meer (glim)lachen en helemaal niet zo ongelukkig zijn! Ooit was Cornwall het hart van de tinmijnenindustrie, maar sinds het sluiten van de mijnen is er geen nieuwe industrie voor in de plaats gekomen. Wat opvalt aan het landschap is dat het zeer heuvelachtig is met ontzettend veel groen. Groen vanwege de wilde natuur, die daar nog volop te bewonderen is, maar ook vanwege de vele weides. Je ziet daar meer weidegrond dan akkers. Je hoeft dan ook niet ver te zoeken om grazende koeien en schapen te zien. Nergens heb ik de gore stank van rottende drijfmest geroken, je ruikt uitsluitend de ouderwetse geur van mest en deze stinkt niet.
Als 'arme' provincie weet Cornwall zichzelf te bedruipen door de economie lokaal te houden. Er is daar geen centralisering van de economie. Je vindt niets dan kleine bedrijven die lokaal afzet vinden voor hun waar. Cornwall is daar trots op. Je kunt in een willekeurige pub of restaurant gaan zitten, zonder dat je je druk hoeft te maken of wat je eet eigenlijk wel biologisch of duurzaam is geproduceerd en uit verre landen is geimporteerd. Op de menukaart vermeldt men trots dat er gebruik wordt gemaakt van lokale producten en vaak worden zelfs de boerderijen met naam genoemd! Enkele voorbeelden:
De lokale slager waar ik vlees, kaas en groenten heb gekocht.
Sam's in Fowey, een lokaal 'hip' restaurant dat trots de woorden 'local' en 'homemade' overal op het menu vermeldt.
De lokale pub The Ship Inn, die trots de woorden 'local' en 'Cornish' vermeldt op hun menu.
De beste Cornish pasties worden gemaakt door de Chough Bakery in Padstow en ook zij zijn trots op hun kleinschaligheid en lokale karakter.
Roskilly's maakt het beste roomijs van Cornwall, op basis van Jersey-melk (zeer populair in Cornwall!) en 'clotted cream' (ingekookte, dikke, boterachtige room) en op basis van hun filosofie dat je goed moet zijn voor het land, want dan is het land ook goed voor jou. Ik heb daar behalve grazende Jersey-koeien ook grasetende kippen en varkens gezien!
Zoals je kunt zien, is de keuken vrij traditioneel, meer gebaseerd op vlees, vis, groenten en aardappelen. Ik heb wat nachtschades, waaronder aardappelen, gegeten tijdens deze vakantie, bij wijze van uitzondering. Ook heb ik wat producten met deeg, suiker en alcohol genuttigd, dus ik heb 'gezondigd'. Toch had ik nergens het gevoel dat ik iets echt slechts in mijn mond stopte. Bovendien heb ik grotendeels geleefd op de rauwe Jersey-melk (botervetpercentage: 7%!), roomboter en clotted cream van deze boer en de eieren van deze boerderij (let opnieuw op het veelvuldig gebruik van het woord 'local').
Kortom, Cornwall is een droom voor ons WAPF'ers!
Uiteraard heb ik daar meer gedaan dan alleen eten en drinken. Ik ben daar fysiek zeer actief geweest door samen met mijn vriendin naar markante punten te rijden en heuvels te beklimmen en natuurwandelingen te maken. Het beklimmen van steile heuvels ging ons verrassend makkelijk af! We hebben geen spierpijn gehad, noch hoefden we uit te hijgen of voelden we ons vermoeid en bovendien bleven ons energieniveau en onze bloedsuikerspiegel, ook na fysieke inspanning, constant. Vooral indrukwekkend om te zien is hoe goed ter been de oudjes daar zijn (ik heb geen enkele persoon op leeftijd daar gezien met overgewicht, helaas wel jongere personen met overgewicht, vooral in de wat grotere plaatsen) en hoe goed ze kunnen klimmen. Dankzij ons voedingspatroon hoefden wij daar niet voor onder te doen. Ik ben uiterlijk afgevallen, maar de weegschaal vertelde me thuis dat ik juist was aangekomen. Dit betekent dat ik meer spiermassa heb aangemaakt tijdens deze week.
We hebben veel geluk gehad met het weer. Los van wat windvlagen, bewolking en regenbuitjes hebben we vooral zon en een aangename temperatuur van 16 graden mogen ervaren (in Cornwall groeien palmbomen vanwege een warme zeestroom, dus 16 graden voelt daar aan als 18-20 graden hier in Nederland) en natuurlijk gezonde, mineraalrijke zeelucht.
Mocht iemand n.a.v. deze post overwegen om eens naar Cornwall op vakantie te gaan, dan kan ik je allerlei adressen en plaatsen geven die je zeker moet aandoen!
Mike
Cornwall (Gaelic naam: Kernow) is een provincie in Zuidwest-Engeland, die te boek staat als 'arm' en 'achtergebleven'. Als je er eenmaal bent, merk je echter dat de mensen daar veel meer (glim)lachen en helemaal niet zo ongelukkig zijn! Ooit was Cornwall het hart van de tinmijnenindustrie, maar sinds het sluiten van de mijnen is er geen nieuwe industrie voor in de plaats gekomen. Wat opvalt aan het landschap is dat het zeer heuvelachtig is met ontzettend veel groen. Groen vanwege de wilde natuur, die daar nog volop te bewonderen is, maar ook vanwege de vele weides. Je ziet daar meer weidegrond dan akkers. Je hoeft dan ook niet ver te zoeken om grazende koeien en schapen te zien. Nergens heb ik de gore stank van rottende drijfmest geroken, je ruikt uitsluitend de ouderwetse geur van mest en deze stinkt niet.
Als 'arme' provincie weet Cornwall zichzelf te bedruipen door de economie lokaal te houden. Er is daar geen centralisering van de economie. Je vindt niets dan kleine bedrijven die lokaal afzet vinden voor hun waar. Cornwall is daar trots op. Je kunt in een willekeurige pub of restaurant gaan zitten, zonder dat je je druk hoeft te maken of wat je eet eigenlijk wel biologisch of duurzaam is geproduceerd en uit verre landen is geimporteerd. Op de menukaart vermeldt men trots dat er gebruik wordt gemaakt van lokale producten en vaak worden zelfs de boerderijen met naam genoemd! Enkele voorbeelden:
De lokale slager waar ik vlees, kaas en groenten heb gekocht.
Sam's in Fowey, een lokaal 'hip' restaurant dat trots de woorden 'local' en 'homemade' overal op het menu vermeldt.
De lokale pub The Ship Inn, die trots de woorden 'local' en 'Cornish' vermeldt op hun menu.
De beste Cornish pasties worden gemaakt door de Chough Bakery in Padstow en ook zij zijn trots op hun kleinschaligheid en lokale karakter.
Roskilly's maakt het beste roomijs van Cornwall, op basis van Jersey-melk (zeer populair in Cornwall!) en 'clotted cream' (ingekookte, dikke, boterachtige room) en op basis van hun filosofie dat je goed moet zijn voor het land, want dan is het land ook goed voor jou. Ik heb daar behalve grazende Jersey-koeien ook grasetende kippen en varkens gezien!
Zoals je kunt zien, is de keuken vrij traditioneel, meer gebaseerd op vlees, vis, groenten en aardappelen. Ik heb wat nachtschades, waaronder aardappelen, gegeten tijdens deze vakantie, bij wijze van uitzondering. Ook heb ik wat producten met deeg, suiker en alcohol genuttigd, dus ik heb 'gezondigd'. Toch had ik nergens het gevoel dat ik iets echt slechts in mijn mond stopte. Bovendien heb ik grotendeels geleefd op de rauwe Jersey-melk (botervetpercentage: 7%!), roomboter en clotted cream van deze boer en de eieren van deze boerderij (let opnieuw op het veelvuldig gebruik van het woord 'local').
Kortom, Cornwall is een droom voor ons WAPF'ers!
Uiteraard heb ik daar meer gedaan dan alleen eten en drinken. Ik ben daar fysiek zeer actief geweest door samen met mijn vriendin naar markante punten te rijden en heuvels te beklimmen en natuurwandelingen te maken. Het beklimmen van steile heuvels ging ons verrassend makkelijk af! We hebben geen spierpijn gehad, noch hoefden we uit te hijgen of voelden we ons vermoeid en bovendien bleven ons energieniveau en onze bloedsuikerspiegel, ook na fysieke inspanning, constant. Vooral indrukwekkend om te zien is hoe goed ter been de oudjes daar zijn (ik heb geen enkele persoon op leeftijd daar gezien met overgewicht, helaas wel jongere personen met overgewicht, vooral in de wat grotere plaatsen) en hoe goed ze kunnen klimmen. Dankzij ons voedingspatroon hoefden wij daar niet voor onder te doen. Ik ben uiterlijk afgevallen, maar de weegschaal vertelde me thuis dat ik juist was aangekomen. Dit betekent dat ik meer spiermassa heb aangemaakt tijdens deze week.
We hebben veel geluk gehad met het weer. Los van wat windvlagen, bewolking en regenbuitjes hebben we vooral zon en een aangename temperatuur van 16 graden mogen ervaren (in Cornwall groeien palmbomen vanwege een warme zeestroom, dus 16 graden voelt daar aan als 18-20 graden hier in Nederland) en natuurlijk gezonde, mineraalrijke zeelucht.
Mocht iemand n.a.v. deze post overwegen om eens naar Cornwall op vakantie te gaan, dan kan ik je allerlei adressen en plaatsen geven die je zeker moet aandoen!
Mike